Geitenkaas

Geitenkaas is kaas die gemaakt is van geitenmelk.
Omdat melk maar beperkt houdbaar is, maakt men er kaas van,
Zodat de waardevolle bestanddelen van de melk langer behouden blijven

Geitenkaas is witter van kleur dan kaas gemaakt van koeienmelk.
Dit komt doordat geiten alle caroteen (bevat oranje kleurstof) uit het voer in hun spijsverteringskanaal omzetten in vitamine A.
De vetzuurmoleculen in geitenmelk zijn kleiner dan in koeienmelk, waardoor geitenkaas lichter verteerbaar is

Geitenmelk wordt (op de boerderij en in de zuivelfabriek) verwerkt tot halfharde kaassoorten
Van het Goudse type en verse kaassoorten.
Kleine halfharde geitenkaasjes van ongeveer 500 gram kunnen al na 10 tot 14 dagen worden gegeten.
De kaas smaakt dan als jonge kaas.
Het verouderingsproces gaat bij geitenkaas veel sneller dan bij kaas van koeienmelk.
Na vier weken smaakt geitenkaas al naar oude kaas.
Bij grotere kazen verloopt het rijpingsproces langzamer.

Er wordt ook verse en halfharde geitenkaas gemaakt waaraan verschillende soorten kruiden zijn toegevoegd, zoals selderij, bieslook, knoflook of brandnetel

Geitenkaas voorgerechtje
( 1 pers )

1 plak bladerdeeg
1 stuk geitenkaas bv italiaanse mix, tuinkruiden, of olijf/peper ),
honing
evt. rucolasla
evt pijnboompitten
 

- Het ontdooide bladerdeeg in een ingevet ovenschaaltje leggen en hierop de geitenkaas verdelen.
- Veel honing erover gieten.
- 12 min in de oven op 225 graden en serveren met rucolasla

Pittige Kaasballetjes

2 rode pepers, zaadjes verwijderd en zeer fijngehakt
4 eetlepels fijngehakte bladpeterselie of bieslook of een combinatie hiervan
5 eetlepels gepelde en zeer fijngehakte pistachenoten
200 gram zachte geitenkaas


Meng de peper, peterselie, bieslook en nootjes op een plat bord.
Verdeel de kaas in 16 gelijke stukken en draai er balletjes van.
Rol de balletjes dooor het pepermengsel en leg op een serveerschaal.
Lekker op knapperig brood of crackers.

Mousse van geitenkaas met Zeeuws spek en marmelade van cherrytomaatjes en dragon.

12 plakken Zeeuws spek
200 gr verse geitenkaas
120 gr. Melk
200 gram room
2 blaadjes gelatine
Peper en zout
500 gr. kerstomaatjes
200 gr water
150 gr suiker
50 gr. gembernat
1 st. citroengras
2 takjes dragon
100 gr. rode wijnazijn
7 gr. zout
Halve krop frisée sla
Gemengde verse kruiden als kervel, dille, bieslook, dragon
Olijfolie



Voor de mousse de melk aan de kook brengen.
Van het vuur nemen en de voorgeweekte gelatine erin oplossen.
Geitenkaas in de melk brokkelen en tot een glad geheel roeren.
Op smaak brengen met peper en zout.
Laten afkoelen tot handwarm en dan de geslagen room er door spatelen.
Minimaal 3 uur laten opstijven in de koelkast.

Maak voor de tomatenmarmelade een kruisje onder en boven in de tomaatjes,
Dompel ze enkele seconden in kokend water en laat ze schrikken in ijswater.
Verwijder dan makkelijk de velletjes.

Doe suiker, citroengras, water, rodewijnazijn, gembernat, dragon, zout en ontvelde tomaatjes in een pan
Kook het geheel zachtjes tot de dikte van een marmelade, laat afkoelen.
Pluk en was de sla en vermengen met de geplukte kruiden.

Maak op het bord een cirkel van de marmelade.
Rol het spek op met daarin de mousse.
Zet per bord drie rolletjes rechtop in de marmelade.
Breng de salade op smaak met olijfolie, peper en zout en dresseer dit op de rolletjes.

Geitenkaas taart met walnoten

1 blikje croissantdeeg (240 gr.)
 100 gr. geraspte oude kaas
175 gr. zachte geitenkaas
3 eieren
1/8 ltr. slagroom
90 gr walnoten
8 sprietjes bieslook
peper

 
- Oven op 200 gr. C. voorverwarmen
- Taartvorm bekleden met croissantdeeg en gaatjes prikken in de bodem.
- Bodem bestrooien met oude kaas.
- Walnoten (paar achterhouden voor versiering) grof hakken.
- In een kom geitenkaas fijnprakken en eieren, slagroom en gehakte walnoten erdoor roeren.
- Bieslook erboven fijnknippen en peper toevoegen.
- Mengsel in taartvorm overdoen, versieren met achtergehouden walnoten en 45 min. in het midden van de oven bruinbakken.
Af laten koelen en serveren op kamertemperatuur

Geitenkaas salade

12 plakken geitenkaas
250 gram kerstomaatjes
75 gram rucola
1/2 krop Romeinse sla
125 gram uitgebakken spekjes
Boerenbrood

Dressing
2 lepels balsamicoazijn
1/2 theelepel grove mosterd
1 eetlepel honing
1 dl walnootazijn
evt. peper en zout


12 plakken geitenkaas op boerenbrood leggen en de korstjes eraf snijden.
Op een bakplaat met bakpapier leggen en op 200 °c in de oven zetten tot de kaas zacht wordt.
Intussen een salade maken van de Romeinse sla, de rucola,
de kerstomaatjes en de uitgebakken spekjes.
Maak de dressing door de ingredienten goed door elkaar te kloppen
De salade over borden verdelen en de geitenkaas boterhammen erop leggen.

Crostini met geitenkaas

Enkele plakjes diepvries bladerdeeg
Verse geitenkaasje in plakjes
Mosterd
Pomodori tomaten in plakjes
Verse kruiden (tijm,rozemarijn,lavendel)


Steek rondjes uit het ontdooide bladerdeeg
Bladerdeeg bedekken met mosterd, iets paneermeel en daarop een plakje verse geitenkaas, schijfjes tomaten en wat verse kruiden.
Afbakken in de oven op ca. 180°C gedurende 15 à 20 minuten.

Ingemaakte geitenkaasjes

Geitenkaasjes
Kruiden: rozemarijn
Tijm
Zwarte olijven
Peperkorrels
Goede olijfolie
Zongedroogde tomaatjes


Doe in een gesteriliseerde weckpot de verse geitenkaasjes .
Vul ze met rozemarijn, tijm,zwarte olijven, peperkorrels en een zeer goede olijfolie .
Wacht minimaal 3 weken
Daarna kunnen ze gegeten worden
Lekker met stokbrood

Geitenkaas slaatje
 

enkele blaadjes multicolorsla
1 tomaatje
1 wortel
1 cocktailkomkommer
1/2 zoete puntpaprika
50 g zachte geitenkaas
1 koffielepel honing
Provençaalse kruiden
1 eetlepel lightsladressing
1 sneetje volkorenbrood

Maak de sla schoon.
Snijd het tomaatje doormidden.
Schraap de wortel.
Snijd de wortel en de komkommer in julienne.
Ontpit de paprika.
Vul de paprika met de zachte geitenkaas en sprenkel er wat honing over.
Breng op smaak met Provençaalse kruiden.
Gril lichtjes.
Leg enkele blaadjes sla op een bord en schik er de gevulde paprika op.
Besprenkel met de dressing en eet er een sneetje volkorenbrood bij.

Bruchetta met geitenkaas, walnoot en chutney

Rucola
Bruchetta
Geitenkaasje
Chutney ( appelchutney )
Walnoten
Olijfolie
Peper en zout

Rooster een paar plakken bruchetta en besmeer met de chutney
Hussel een beetje olijfolie en peper en zout over de rucola
Verdeel de rucola over de plakken bruchetta
Leg er de geitenkaas op
Garneer met walnoot en schepje chutney