Geitenkaas
Geitenkaas is kaas
die gemaakt is van
geitenmelk.
Omdat melk maar
beperkt houdbaar is,
maakt men er kaas
van,
Zodat de waardevolle
bestanddelen van de
melk langer behouden
blijven
Geitenkaas is witter
van kleur dan kaas
gemaakt van
koeienmelk.
Dit komt doordat
geiten alle caroteen
(bevat oranje
kleurstof) uit het
voer in hun
spijsverteringskanaal
omzetten in vitamine
A.
De vetzuurmoleculen
in geitenmelk zijn
kleiner dan in
koeienmelk, waardoor
geitenkaas lichter
verteerbaar is
Geitenmelk wordt (op
de boerderij en in
de zuivelfabriek)
verwerkt tot
halfharde
kaassoorten
Van het Goudse type
en verse kaassoorten.
Kleine halfharde
geitenkaasjes van
ongeveer 500 gram
kunnen al na 10 tot
14 dagen worden
gegeten.
De kaas smaakt dan
als jonge kaas.
Het
verouderingsproces
gaat bij geitenkaas
veel sneller dan bij
kaas van koeienmelk.
Na vier weken smaakt
geitenkaas al naar
oude kaas.
Bij grotere kazen
verloopt het
rijpingsproces
langzamer.
Er wordt ook verse
en halfharde
geitenkaas gemaakt
waaraan
verschillende
soorten kruiden zijn
toegevoegd, zoals
selderij, bieslook,
knoflook of
brandnetel
Geitenkaas
voorgerechtje
( 1 pers )
1 plak bladerdeeg
1 stuk geitenkaas bv
italiaanse mix,
tuinkruiden, of
olijf/peper ),
honing
evt. rucolasla
evt pijnboompitten
- Het ontdooide
bladerdeeg in een
ingevet
ovenschaaltje leggen
en hierop de
geitenkaas verdelen.
- Veel honing erover
gieten.
- 12 min in de oven
op 225 graden en
serveren met
rucolasla
Pittige
Kaasballetjes
2 rode pepers,
zaadjes verwijderd
en zeer fijngehakt
4 eetlepels
fijngehakte
bladpeterselie of
bieslook of een
combinatie hiervan
5 eetlepels gepelde
en zeer fijngehakte
pistachenoten
200 gram zachte
geitenkaas
Meng de peper,
peterselie, bieslook
en nootjes op een
plat bord.
Verdeel de kaas in 16 gelijke stukken en
draai er balletjes
van.
Rol de balletjes
dooor het
pepermengsel en leg
op een serveerschaal.
Lekker op knapperig
brood of crackers.
Mousse van
geitenkaas met
Zeeuws spek en
marmelade van
cherrytomaatjes en
dragon.
12 plakken Zeeuws
spek
200 gr verse
geitenkaas
120 gr. Melk
200 gram room
2 blaadjes gelatine
Peper en zout
500 gr.
kerstomaatjes
200 gr water
150 gr suiker
50 gr. gembernat
1 st. citroengras
2 takjes dragon
100 gr. rode
wijnazijn
7 gr. zout
Halve krop frisée
sla
Gemengde verse
kruiden als kervel,
dille, bieslook,
dragon
Olijfolie
Voor de mousse de
melk aan de kook
brengen.
Van het vuur nemen
en de voorgeweekte
gelatine erin
oplossen.
Geitenkaas in de
melk brokkelen en
tot een glad geheel
roeren.
Op smaak brengen met
peper en zout.
Laten afkoelen tot
handwarm en dan de
geslagen room er
door spatelen.
Minimaal 3 uur laten
opstijven in de
koelkast.
Maak voor de
tomatenmarmelade een
kruisje onder en
boven in de
tomaatjes,
Dompel ze enkele
seconden in kokend
water en laat ze
schrikken in
ijswater.
Verwijder dan
makkelijk de
velletjes.
Doe suiker,
citroengras, water,
rodewijnazijn,
gembernat, dragon,
zout en ontvelde
tomaatjes in een pan
Kook het geheel
zachtjes tot de
dikte van een
marmelade, laat
afkoelen.
Pluk en was de sla
en vermengen met de
geplukte kruiden.
Maak op het bord een
cirkel van de
marmelade.
Rol het spek op met
daarin de mousse.
Zet per bord drie
rolletjes rechtop in
de marmelade.
Breng de salade op
smaak met olijfolie,
peper en zout en
dresseer dit op de
rolletjes.
Geitenkaas taart met
walnoten
1 blikje
croissantdeeg (240
gr.)
100 gr. geraspte oude kaas
175 gr. zachte
geitenkaas
3 eieren
1/8 ltr. slagroom
90 gr walnoten
8 sprietjes bieslook
peper
- Oven op 200 gr. C.
voorverwarmen
- Taartvorm bekleden
met croissantdeeg en
gaatjes prikken in
de bodem.
- Bodem bestrooien
met oude kaas.
- Walnoten (paar
achterhouden voor
versiering) grof
hakken.
- In een kom
geitenkaas
fijnprakken en
eieren, slagroom en
gehakte walnoten
erdoor roeren.
- Bieslook erboven
fijnknippen en peper
toevoegen.
- Mengsel in
taartvorm overdoen,
versieren met
achtergehouden
walnoten en 45 min.
in het midden van de
oven bruinbakken.
Af laten koelen en
serveren op
kamertemperatuur
Geitenkaas salade
12 plakken
geitenkaas
250 gram
kerstomaatjes
75 gram rucola
1/2 krop Romeinse
sla
125 gram uitgebakken
spekjes
Boerenbrood
Dressing
2 lepels
balsamicoazijn
1/2 theelepel grove
mosterd
1 eetlepel honing
1 dl walnootazijn
evt. peper en zout
12 plakken
geitenkaas op
boerenbrood leggen
en de korstjes eraf
snijden.
Op een bakplaat met
bakpapier leggen en
op 200 °c in de oven
zetten tot de kaas
zacht wordt.
Intussen een salade
maken van de
Romeinse sla, de
rucola,
de kerstomaatjes en
de uitgebakken
spekjes.
Maak de dressing
door de ingredienten
goed door elkaar te
kloppen
De salade over
borden verdelen en
de geitenkaas
boterhammen erop
leggen.
Crostini met
geitenkaas
Enkele plakjes
diepvries bladerdeeg
Verse geitenkaasje
in plakjes
Mosterd
Pomodori tomaten in
plakjes
Verse kruiden (tijm,rozemarijn,lavendel)
Steek rondjes uit
het ontdooide
bladerdeeg
Bladerdeeg bedekken
met mosterd, iets
paneermeel en daarop
een plakje verse
geitenkaas,
schijfjes tomaten en
wat verse kruiden.
Afbakken in de oven
op ca. 180°C
gedurende 15 à 20
minuten.
Ingemaakte
geitenkaasjes
Geitenkaasjes
Kruiden: rozemarijn
Tijm
Zwarte olijven
Peperkorrels
Goede olijfolie
Zongedroogde
tomaatjes
Doe in een
gesteriliseerde
weckpot de verse
geitenkaasjes .
Vul ze met
rozemarijn,
tijm,zwarte olijven,
peperkorrels en een
zeer goede olijfolie
.
Wacht minimaal 3
weken
Daarna kunnen ze
gegeten worden
Lekker met stokbrood
Geitenkaas
slaatje
enkele blaadjes multicolorsla
1 tomaatje
1 wortel
1 cocktailkomkommer
1/2 zoete puntpaprika
50 g zachte geitenkaas
1 koffielepel honing
Provençaalse kruiden
1 eetlepel lightsladressing
1 sneetje volkorenbrood
Maak de sla schoon.
Snijd het tomaatje doormidden.
Schraap de wortel.
Snijd de wortel en de komkommer in julienne.
Ontpit de paprika.
Vul de paprika met de zachte geitenkaas en sprenkel er wat honing over.
Breng op smaak met Provençaalse kruiden.
Gril lichtjes.
Leg enkele blaadjes sla op een bord en schik er de gevulde paprika op.
Besprenkel met de dressing en eet er een sneetje volkorenbrood bij.
Bruchetta met geitenkaas, walnoot en chutney
Rucola
Bruchetta
Geitenkaasje
Chutney ( appelchutney )
Walnoten
Olijfolie
Peper en zout
Rooster een paar plakken bruchetta en besmeer met de chutney
Hussel een beetje olijfolie en peper en zout over de rucola
Verdeel de rucola over de plakken bruchetta
Leg er de geitenkaas op
Garneer met walnoot en schepje chutney
|