Vegetariscg eten met de feestdagen
is best te doen,
Ik heb een aantal receptjes bij
elkaar gezocht van simpel tot iets
bewerkter.
Maar voor een bijzondere gelegenheid
mag het best iets bewerkelijker
wezen.
Er
zijn zoveel vegetarische recepten in
omloop dat de keus groot is.
Kijk ook eens
HIER voor vegetarische recepten.
Gepocheerde Peer met Honing en
Gorgonzola
Ingrediënten:
4 stevige handperen
0.75 liter droge witte wijn
100 gram pikante gorgonzola
1 eetlepel Spaanse tijmhoning
Bereiden:
Schil de peren en halveer ze.
Haal met een theelepel het klokhuis uit
elke helft.
Verwarm de wijn in een pan en voeg de
peren toe.
Pocheer ze 15 min. (tegen de kook aan
houden).
Verwarm de ovengrill voor.
Schep de peren uit het vocht en leg ze
in de ovenschaal.
Vul de halve peren met de gorgonzola.
Druppel er wat honing over.
Zet de peren een paar min. onder de
grill, tot de kaas begint te smelten,
maar niet te veel kleurt.
Blijf erbij, want dit gaat erg snel!
Serveer direct.
Lekker met een glaasje witte port.
Strooi eventueel wat verse tijm over de
peren
Bron: Allerhande 12 - 2013
Spinazie Ricottarotolo
Ingrediënten:
1 kg diepvriesspinazie
2 biologische eieren
200 gram pastameel
olijfolie
100 gram kastanjechampignons (fijngesneden)
5 tenen knoflook (in dunne plakjes)
200 gram ricotta
1 citroen
1 hele nootmuskaat
1 rode peper (zaadlijsten verwijderd en
fijngesneden)
40 gram oude kaas
paar takjes salie (alleen de blaadjes)
10 zwarte olijven met pit
1 blik tomatenblokjes
Bereiden:
Begin met het ontdooien van de spinazie.
Knijp vervolgens zo veel mogelijk vocht
uit de spinazie.
Zet apart.
Maak een deeg door de eieren te breken
boven een kom en het meel toe te voegen.
Bewerk het met je handen tot een deegbal
en stort de bal op een werkvlak bestoven
met bloem.
Kneed 1-2 min., of tot je een zacht deeg
hebt.
Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg
ten minste 30 min. in de koelkast.
Verwarm ondertussen een kleine pan op
middelhoog vuur.
Doe een scheut olijfolie in de pan en
voeg de kastanjechampignons toe.
Roerbak de champignons 2-3 min., of
totdat ze heerlijk gaan ruiken.
Neem de pan van het vuur en laat
afkoelen.
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur.
Doe een scheut olijfolie in de pan en
voeg de helft van de knoflook toe.
Bak enkele minuten, of tot de knoflook
goudbruin is.
Voeg de spinazie toe, roerbak het kort
om nog wat vocht te laten verdampen en
stort het op een schoon bord.
Laat afkoelen.
Hak, indien je hele spinazieblaadjes
hebt gebruikt, de afgekoelde spinazie
fijn
en doe samen met de champignons in een
kom.
Verkruimel de ricotta boven de kom.
Rasp de gele schil van de citroen boven
de kom.
Rasp de halve nootmuskaat boven de kom.
Voeg de peper toe aan de kom.
Schep alles goed om en breng op smaak
met peper en zout.
Bestuif een schoon werkvlak met bloem en
zorg dat je een kan koud water, een
kwastje en een grote schone witte
theedoek bij de hand hebt.
Zet een pastamachine op de wijdste stand
en rol het deeg door de machine.
Vouw dubbel en rol opnieuw.
Herhaal enkele malen tot het deeg
gladder en steviger aanvoelt.
Zet de machine steeds op een iets
nauwere stand en rol de pasta dunner en
dunner uit, tot je een reep deeg zo dik
als een bierviltje (ca. 1 mm) overhoudt.
Gebruik de theedoek als ondergrond en
plak de verschillende repen deeg aan
elkaar tot een vel van ca. A3-formaat.
Zorg dat het deeg zo min mogelijk
overlapt en plak de randen aan elkaar
door ze te bestrijken met koud water.
Heb je geen pastamachine, halveer het
deeg en rol het met een deegroller uit
tot lange repen.
Plak ze aan elkaar tot A3-formaat zoals
hierboven beschreven.
Schep het spinaziemengsel over het
deegvel.
Laat aan een van de lange kanten een
streep van 4 cm vrij langs de rand.
Rasp het grootste deel van de kaas over
de spinazie.
Bestrijk de lege rand van het pastavel
met water.
Til met behulp van de theedoek het
pastavel op en rol vervolgens de pasta,
richting de lege rand, op tot een dikke
rol.
Zorg dat je de theedoek niet meerolt!
Rol helemaal door tot de natte rand de
rol vastzet.
Rol de deegrol in de theedoek en bind de
uiteinden van de theedoek vast met een
touwtje.
Bind voor de stevigheid ook een stuk
touw om de rol heen - zo blijft alles op
zijn plek.
Verwarm een kleine pan op middelhoog
vuur.
Doe een scheut olijfolie in de pan en
bak de salieblaadjes knapperig in de
olie.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Zet de pan terug op het vuur en voeg een
extra scheut olijfolie toe.
Haal de pitten uit de olijven en hak de
olijven fijn.
Doe de olijven en de rest van de
knoflook in de pan.
Bak de knoflook in 2 min. goudbruin.
Voeg de tomatenblokjes toe.
Vul het tomaatblik voor de helft met
water en giet het water in de pan.
Breng op smaak met zout en peper en
breng aan de kook.
Kook 10-12 min. zachtjes, of totdat de
saus ingedikt is.
Gebruik voor het koken van de rotolo je
grootste, diepste braadslee (of je
grootste pan).
Zet de braadslee op hoog vuur en plaats
een metalen rooster in de slee.
Vul de slee met kokend water met zout en
laat de rotolo voorzichtig in het water
glijden.
Breng aan de kook, bedek de slee
vervolgens met aluminiumfolie en laat 15
min. zachtjes koken.
Draai de rotolo halverwege de kooktijd
voorzichtig om.
Verwijder de rotolo voorzichtig uit de
braadslee met een keukentang.
Plaats de rotolo op een schoon werkvlak.
Laat 5 min. afkoelen.
Knip de touwtjes los en pak de rotolo
uit.
Lepel wat warme saus op elk bord.
Snijd 2 plakken van 2 cm van de rotolo
en leg ze op de saus.
Maak af met een paar knapperige
salieblaadjes en wat geraspte kaas.
Serveer direct
Bron: Allerhande 12 2012
Pompoen Ravioli
Ingrediënten:
3 eetlepels olijfolie
1 teen knoflook (in dunne plakjes)
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 pak verse lasagnebladen (250 g)
1 prei (gewassen)
1/2 pak pompoenblokjes (450 gram,
diepvries ontdooid )
1 bakje basilicum (alleen de blaadjes)
3 bosuitjes (in ringetjes)
250 gram ricotta
4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
(extra voor garnering)
Bereiden:
Verhit de olie in een pan en fruit de
knoflook 1 min.
Voeg de tomaat toe.
Kook 20 min. op laag vuur.
Kook 12 lasagnebladen 3 min. in ruim
water.
Neem met een schuimspaan uit de pan.
Snijd de prei in de lengte in vieren en
kook 1 min.
Pureer de pompoen met de staafmixer.
Houd 4 basilicum-blaadjes achter en
snijd de rest fijn.
Meng met de pompoen, bosui, ricotta en
kaas.
Verdeel over de lasagnebladen en vouw
dicht.
Strik om elk pakketje een reep prei.
Kook nog 2 min. in vers water.
Neem met een schuimspaan uit de pan.
Leg er 3 op elk bord.
Schep de saus erover.
Garneer met basilicum en eventueel extra
kaas.
Lekker met broccoli met noten
Bron: Allerhande 12 - 2011
Pompoentaartjes met Blauwaderkaas
Ingrediënten:
4 vellen vers filodeeg (pak 225 g)
3 eetlepels olijfolie
500 gram pompoen
150 gram cambozola (kaas, in stukjes)
1/2 bakje tijm (a 15 g, alleen de
blaadjes)
4 eieren
20 gram pecannoten (ongezouten)
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Halveer elk vel filodeeg in de breedte.
Vouw de halve vellen dubbel.
Bestrijk alle vellen met de bakkwast aan
weerszijden met olie.
Leg in elk vormpje 1 dubbelgevouwen vel
filodeeg, draai de vormpjes een
kwartslag en leg er een 2e vel op.
Laat het deeg iets over de rand hangen.
Schil de pompoen en snijd het
vruchtvlees in blokjes van 1 cm.
Doe in een kom.
Meng de cambozola en tijm door de
pompoen.
Verdeel het mengsel over de vormpjes.
Klop de eieren los met (versgemalen)
peper en zout en verdeel over de
vormpjes.
Strooi de noten erover.
Vouw het overhangende filodeeg terug
over de vulling.
Bak de taartjes in het midden van de
oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar.
Bron: Allerhande 12 2013
Aubergine Zuurkool Pastei
Ingrediënten:
2 aubergines, in blokjes
3 eetlepels olijfolie
200 g shii-takes (in plakjes)
250 gram wijnzuurkool uitgelekt
1 pakje knoflookdeeg (koelvers)
1 ei, eierdooier losgeklopt (eiwit wordt
niet gebruikt)
125 ml zure room
1 bakje verse dille (15 g fijngesneden)
Bereiden:
Bestrooi de aubergineblokjes met zout,
laat ze 15 min. liggen.
Verhit de helft van de olie in een
koekenpan en fruit de shii-takes 2-3
min.
Giet eventueel overtollig vocht van de
aubergines af en bak ze in de rest van
de olie.
Schep in een kom de zuurkool om met de
shii-takes en de aubergine, breng op
smaak met zout en peper.
Rol van het deeg op een (bebloemd) vlak
uit tot een lap iets groter dan de
pasteivorm.
Bekleed de vorm ermee en laat het over
de rand hangen.
Vul de vorm met het zuurkoolmengsel.
Vouw het deeg dat over de rand hangt
over de vulling.
Rol de rest van het deeg uit tot een lap
ter grootte van de vorm en leg deze op
de vulling.
Druk de randen van het deeg tot een
mooie schulprand dicht.
Snijd met een mesje kleine inkepingen in
de bovenkant van het deeg.
Bestrijk de bovenkant van het deeg met
de eidooier.
Roer de zure room om met de dille, voeg
zout en peper naar smaak toe.
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Schuif de vorm in de oven en bak de
pastei in 1 uur goudbruin.
Laat de pastei uit de oven minstens 15
minuten staan, dan kunt u hem beter
snijden.
Schep over elk stuk een lepel dilleroom.
Lekker met veldsla.
Bron: Allerhande 13 - 2008
Vegetarische hapjes zijn makkelijk te
maken
Denk aan een gevuld eitje of tomaatjes
Gevulde dadels, blauwader kaas op een
stukje toost of roggebrood met smeerkaas.
Falafelballetjes, of stukjes groente met
een dipsaus (wortel, bloemkool,
broccoli.)
|