Kerrierijst met Cranberry & Walnoot
Voor dit rijstrecept kun je je eigen
voorkeur voor rijst gebruiken,
Dus, witte, wilde, bruine of een andere
rijstsoort
Zolang de rijst maar gekookt is.
Een vegetarisch gerecht....
maar een geroosterd kippepootje smaakt er
ook prima bij.
Lekker met een groene salade of
komkommersalade
Ingredienten:
5 cups gekookte rijst
2 eetlepels olijfolie
3 a 4 knoflookteentjes (geperst)
2 theelepels gedroogde tijm
klontje boter
2 eetlepels kerriepoeder
2 theelepels sojasaus
2 eetlepels water (of groentebouillon)
1/2 cup gedroogde cranberry`s
1/2 cup walnoten (grof gehakt)
Zout & peper uit de molen
Peterselie om te garneren
Bereiden:
Rooster de walnoten in een droge koekenpan
Roer ze geregeld, als ze bruin zijn op een
schotel laten afkoelen
Verwarm de olijfolie in de koekenpan
Voeg de knoflook,tijm en boter toe
Verwarm alles tot het goed vermengd is en de
boter gesmolten (1/2 minuut)
Voeg de gekookte rijst toe en schep goed
door
Voeg de kerriepoeder,sojasaus en
water/bouillon toe
Roer goed door
Voeg meer water of bouillon toe als de rijst
te droog is
Laat alles goed warm worden
Voeg de cranberry`s en de walnoten toe
Kruid met peper en zout
Garneer met verse peterselie
Serveer direct
Bron: Season with Spice
Pasta Rucola
Ingrediënten:
500 gram pasta
1 kg tomaten
1/2 dl olijfolie
250 gram fetakaas in blokjes
125 gram ontpitte zwarte olijven
125 gram mager ontbijtspek zonder zwoerd
bosje rucola
zout en peper.
2 teentjes knoflook
Geroosterde pijnboompitjes
Bereiden:
Snijd de tomaten heel klein en doe ze met
hun sap in een grote kom.
Voeg de tomaten, fetakaas, olijven, en de
uitgeperste knoflook toe.
Bak het spek in een droge koekenpan krokant,
snijd het klein en schep het door het
tomatenmengsel.
Breng intussen licht gezouten water aan de
kook en kook de pasta volgens de
aanwijzingen op de verpakking gaar.
Voeg de rucola toe en giet de pasta
vervolgens af (de rucola slinkt nu iets).
Schep het tomatenmengsel voorzichtig door de
pasta.
Breng op smaak met zout en peper en strooi
er de pijnboompitjes over, serveer direct.
Geroosterde Groente Curry
Ingredienten:
Curry
3 eetlepels pindaolie
180 gram uien (geschild en in dunne plakjes)
1 en 1/2 theelepel chili poeder
2 en 1/2 theelepel Paprika
1 theelepel Cayenne Peper
1 theelepel zwarte peper
1/4 theelepel kurkuma poeder (koenjit)
1 Cup Water of groentebouillon
400 ml kokosnoot melk
sap van 1 grote limoen
zeezout
Geroosterde Groente
1 kleine bloemkool (in roosjes en
geblancheerd)
1 grote ui (geschild en gesnipperd)
3 Paprika`s (verschillende kleur,
Schoongemaakt en in stukjes)
1 courgette (in stukjes)
1 aubergine (in stukjes)
Paar spercieboontjes in stukjes
(geblancheerd)
1 en 1/2 theelepel chili vlokken
zeezout
Bereiden:
Verwarm de oven voor op ca 200 graden
celsius)
Doe de groente op een bakblik en hussel het
om met de olie,zeezout en chili vlokken
Rooster in de oven ca 30 minuten
Tot de groente gaar en goudkleurig is
Maak ondertussen de currysaus
Maak de olie heet in een pan
Als de olie heet is de uien toevoegen
Voeg de kruiderij toe
Laat even meebakken
Voeg het water en kokosmelk toe
Breng aan de kook
Zet het vuur laag en laat 15 a 20 minuten
sudderen
Roer af en toe
Voeg de geroosterde groente toe en laat nog
even sudderen
Breng op smaak met zeezout en limoensap
Serveer warm met geroosterde cashew noten en
koriander en rijst
Bron: Seasalt with Food
Vegetarische Pad Thai
Ingredienten:
3 eetlepels soya saus
2 eetlepels lichte bruine suiker
2 eetlepels vers limoensap
1 eetlepel hot chili saus
1 eetlepel rijstwijn
2 eetlepels plantaardige olie
1 teentje knoflook (geplet)
2 grote eieren (los geslagen))
235 gram rijst noedels
1/2 cup lente of bosuitjes
200 gram tauge (schoongemaakt)
1/3 cup geroosterde pinda`s (grof gehakt)
1/4 cup koriander
Limoen partjes
Bereiden:
In een kleine schaal de soyasaus, bruine
suiker,limoensap, chili saus en rijstazijn
doen
Mix alles goed door elkaar en zet even opzij
Verwarm de plantaardige olie in een grote
koekenpan
Doe de grplette knoflook erin en bak 30
seconde
Doe de eieren erbij en blijf roeren tot het
ei gestold is
Zet het vuur laag en doe de noedels erbij
Hussel alles goed door elkaar
Giet de saus er over en hussel goed door tot
alles vermengd is
Doe de lenteuitjes erbij en hussel weer even
door
Haal van het vuur
Serveer met de tauge, gehakte pinda`s,
koriander en de limoenpartjes
Bron: Motherthyme
Veggie Burger
Ingredienten:
(voor 6 burgers)
420 gram kidney bonen (blik)
1 rode paprika
1 uitje
1 ei
1/2 theelepel chili vlokken
handje peterselie
1 theelepel chilisaus
1/2 theelepel komijn
3 kruidnageltjes
1/2 cup broodkruim of paneermeel
zout en peper
Bereiden
Spoel de bonen in een zeef
Droog ze met keukenpapier
Doe ze in de keukenmachine en draai ze fijn
Doe in een kom
Doe de ui, peterselie,komijn en peper in de
keukenmachine
Laat de machine even draaien
Voeg het ei en de broodkruimels toe
Laat even draaien
Doe dit mengsel bij de bonen en mix alles
met de hand door elkaar
Vorm er burgers van
Bak de burgers aan beide zijde bruin
Leg er een plak kaas op als ze bijna klaar
zijn
Serveer op een geroosterd broodje met sla,
augurk, tomaat, ketchup en /of mayonaise
Geroosterde
Noten Pie
Dit is een vegetarisch gerecht van Lorraine
Pascal
Maar niet zomaar eentje
Een koning waardig.....
Het is beetje meer werk, maar zeker de
moeite waard
Ingredienten:
Voor de vulling:
Olijfolie om te druppelen
4 preien
4 rozemarijntakjes (de blaadjes)
6 takjes tijm (gehakt)
3 knoflookteentjes (gehakt)
250 gram kastanje champignons (fijn gehakt)
5 blaadjes salie (gehakt)
150 gram gruyere kaas (geraspt)
600 gram gemengde noten (pecan, cashew,
hazelnoten
3 eieren
150 gram gedroogde cranberry`s
125 gram bevroren cranberry`s
Peper & Zout
Voor het deeg:
100 ml water
125 gram bloem (+ extra voor uit te rollen)
150 gram volkoren meel
snufje zout
1 ei +
1 ei (geklopt voor glans)
Springvorm 18 cm doorsnee
Bereiden:
Verwarm de oven tot 200 graden celsius
Verhit de olie in een grote koekenpan
Bak hierin de prei met rozemarijn en tijm
voor ca 4 a 5 minuten
Voeg de knoflook toe en bak ca 1 minuut mee
Doe de champignons en salie toe (ca 2 a 3
minuten)
Doe dit in een grote kom en laat afkoelen
(haal er 2 eetlepels af voor de jus)
Rooster de noten in de oven 8 a 10 minuten
Let op en laat ze niet aanbranden
Haal uit de oven en laat het afkoelen
Doe de noten in een keukenmachine en draai
het tot een poeder
Voeg de prei en kaas toe
Mix alles goed door elkaar en breng op smaak
met peper en zout
Roer het ei erdoor tot alles een geheel is
Zet opzij
Voor het deeg het water en boter in een
pannetje op het vuur zetten
Voeg in een andere kom de bloem, zout en ei
door elkaar
Als de boter is gesmolten en het mengsel
kookt kan dit bij het bloemmengsel
Mix dit vlug door elkaar
Maak er een bal van en leg het in de vriezer
voor 5 minuten
Haal 1/5 van het deeg af en zet opzij
Kneed het overige deeg goed doorelkaar en
rol het rond uit op een bebloemd werkvlak
(1/2 cm dik)
Bebloem de bovenkant van het deeg en vouw in
4
Leg het deeg in een 18 cm springvorm
De punt in het midden van het bakblik en
vouw het deeg open
Het deeg valt over de rand
Laat het deeg mooi in het blik vallen en
zorg dat alles goed de randen raakt
Snij het deeg af zodat je een opstaande rand
overhoud
Schep de helft van het preimengsel in de
vorm
Doe hier de gefroogde cranberry`s over
Druk ze een beetje in de vulling
Schep de rest van de vulling erover en druk
dit ook aan met de achterkant van een lepel
Met een kwastje het deeg wat je nog ziet met
ei bestrijken
Rol de 1/5 van het deeg wat opzij is gezet
op een bebloemd werkvlak uit tot een cirkel
1 cm groten dan het bakblik en 1/2 cm dik
Leg dit bovenop de vulling in het bakblik
Maak de rand dicht zodat de pie gesloten is
Maak in het midden een snee zodat de stoom
kan ontsnappen
Bak in de oven voor 20 a 25 minuten
Haal uit de oven en voorzichtig uit het
bakblik
Zet de pie op een bakplaat bestrijk de pie
met het geklopte ei
Bovenkant en zijkanten
Zet terug in de oven voor 15 minuten tot ze
goudbruin is
Haal de pie weer uit de oven
Bestrijk de bovenkant weer met geklopt ei en
strooi de bevroren cranberry`s op de pie
Zet weer in de oven voor nog eens 5 a 10
minuten
Voor de jus
Ingredienten:
2 eetlepels boter
1 theelepel tomatenpuree
1 eetlepel bloem
rozemarijntakjes
snufje bruine suiker
500 ml groentebouillon
zout en peper
2 eetlepels prei en champignon mengsel
1 theelepel gistextract
Bereiden:
Smelt de boter in een pannetje en voeg het
prei en champignon mengsel toe
Laat dit even mee bakken in de boter
Voeg de tomatenpuree toe
Laat dit 2 minuten meebakken
Doe de rozemarijn takjes erbij en de bloem
en gistextract
Roer dit goed door
Voeg de groentebouillon toe en breng aan de
kook
Breng op smaak met peper en zout en bruine
suiker
Laat ca 15 minuten sudderen tot het dikker
is
Giet door een zeef in een kommetje
Geef dit bij de Pie, samen met een salade
Bron: Lorraine Pascal voor BBC Food