Fruit en Groente inleggen.
Vroeger werd dit gedaan uit pure noodzaak.
Tegenwoordig hebben we koelkasten dus
daarvoor hoeven we het niet meer te doen.
Maar het is leuk werk en......
Zo´n weckpot met mooi ingelegde
vruchten of groenten geeft je keuken een
leuke en gezellige uitstraling.
En het is een leuk kadootje...
Je hebt om groente in te leggen nodig
Jampotjes
(of andere potten met vacuümdeksel)
Houten lepel
Grote pan
Let op: Kokende azijn tast koper, ijzer en
aluminium aan:
Gebruik een roestvrijstalen of een
geëmailleerde pan.
Was jampotten, deksels, weckpotten of
flessen, rubber ringen enzovoorts, die voor
het inmaken bestemd zijn eerst op de gewone
manier af en bewaar ze tot gebruik met
gesloten deksels.
'Schone' jampotten, deksels weckpotten en
flessen:
Wassen in zeer heet (liefst kokend) water
met 2 volle eetlepels soda.
Goed naspoelen met schoon heet water.
Op de kop op een schone theedoek zetten tot
gebruik.
Eerder gebruikte, nog gave rubber ringen:
Kort koken in een steelpan water met een
eetlepel soda en goed naspoelen.
Kurken:
Voor gebruik eerst 5 minuten koken in een
steelpan met water.
Gebruik geen oude kurken.
Nieuwe kurken zijn te koop bij de drogist.
Tip....
Potten of flessen die met een hete inhoud
gevuld worden eerst in heet water warm maken.
Zet ze tijdens het vullen niet op het koude
aanrecht maar op een plankje of een dubbel
gevouwen handdoek anders springen ze kapot.
Maak eventueel vuil geworden randen schoon
met vochtig keukenpapier en sluit de potten
zo snel mogelijk af.
Snijd van een goedkoop plastic trechtertje
met een scherp Stanleymes een stuk af zodat
het gat flink groter wordt (zie foto).
Handig voor het vullen van jampotten, de
randen blijven zo altijd schoon.
Zoetzuur van Courgette
Zoetzuur te gebruiken bij allerlei soorten
pasta etc.
Ingrediënten
1 1/2 liter gewone azijn
1 pak suiker
Laulierblad
Kaneel
Koenjit
Peperkorrels
Sereh
Kruidnagel
Sambal oelek
3 grote winterwortels
2 grote uien
3 verse paprika's verschillende kleuren
3 of 4 grote courgette, meer mag ook
Alle potjes goed schoonmaken .
Alle groenten goed wassen en grof snijden
[de wortel iets dunner]
Bereidingswijze
Zet een pan op met de azijn, de suiker en
aangevuld met water tot ongeveer 3 liter.
Nu van alle kruiden iets toevoegen. ( sereh
is voor de kleur ).
Proef of de smaak goed is, anders nog iets
toevoegen van wat je denkt dat er te kort
is.
Snijdt nu eerst de winterwortel fijn en doe
deze in de pan, laat dit even meekoken tot
het beetgaar is.
Alle andere groente grof snijden en alles in
de pan doen.
Als dit weer 2 minuten kookt dan het vuur
uit.
Glazen potjes en ijzeren deksels goed wassen
en met heet water de potjes vullen, de
deksels in heet water leggen.
Nu de potjes een voor een legen en weer
vullen met het zoetzuur.
De potjes moeten propvol zijn en dan deksel
erop en omgekeerd wegzetten.
Na ongeveer 10 minuten de potjes omkeren.
Serveertips
Is bij allelei soorten pasta een heerlijke
toevoeging.
Pompoen-zoetzuur
Ingredienten:
1 1/2 kg pompoen
1 liter azijn
750 g suiker
1 citroen
1 sinaasappel
20 kruidnagelen
2 kaneelstokjes
goed schoongemaakte potten (bijvoorbeeld
weckpotten of jampotjes)
Bereiding:
Schil de pompoen en snijd deze in blokjes.
Was de citroen en sinaasappel.
Schil ze heel dun (niet de witte velletjes
meeschillen) en snij de schillen in dunne
reepjes.
Pers citroen en sinaasappel uit.
Breng in een grote pan azijn, suiker,
schilletjes, sap,
kaneelstokjes en kruidnagelen aan de kook.
Laat het mengsel 10 minuten zachtjes koken.
Voeg nu de pompoenblokjes toe.
Zorg dat het azijn-suikermengsel niet kookt
maar tegen de kook aan blijft.
Als de pompoenblokjes glazig zijn geworden,
schept u het zoetzuur in de potjes.
Draai de dekseltjes erop en laat ze
omgekeerd afkoelen. Koel en donker bewaren.
Komkommer-zoetzuur
Ingredienten:
1 komkommer
1 rode paprika
1 rode peper
azijn
witte suiker
Snijd de komkommer in dunne plakjes en de
paprika en de peper in kleine stukjes.
Doe 300 mililiter azijn in een pan en zet
deze op het vuur of kookplaat tot dat het
kookt.
Doe dan de paprika en de peper er in en laat
deze 1 minuut koken en doe dan de komkommer
er in.
Als het weer kookt, doe het vuur of
kookplaat dan op een laag pitje.
Dan doe je er 100 gram suiker erbij en laat
dit geheel nog 5 min. op een laag pitje door
koken.
Voeg desnoods naar smaak wat suiker erbij
als u het te zuur vindt.
Als de 5 min. om zijn, giet het dan in een
lege pot of potjes en doe meteen de deksel
er op en zet het dan op een koele plaats na
een week is dit recept heerlijk om als
bijgerecht te eten.
Groenten in wijnazijn
Om een mooi kleureffect te krijgen kun je
zoveel mogelijk verschillende groenten
gebruiken.
In dit geval hebben we gekozen voor:
worteltjes, haricot verts, bloemkool,
courgette, radijsjes en rode uien.
Voordat je gaat schillen en snijden, bedenk
dan eerst in welke volgorde de groenten in
de pot moeten.
Schrap de worteltjes schoon en snij ze in
gelijke partjes.
Snij ook de haricot verts in gelijke partjes
Trek de roosjes van de bloemkool af.
Snij de rode uien in ringen.
Laat de radijsjes heel.
Als alles gesneden is, doe je de groenten in
een vergiet (niet van metaal) en strooi je
er zout overheen. Zo ontrek je vocht aan de
groenten.
Stapel de groente laag voor laag in de pot.
Als je klaar bent met stapelen, giet je
witte wijnazijn in de pot.
Augurken (zuur)
Ingredienten:
augurken
weckpotten van 1liter inhoud
inmaakkuiden
dillebloemen
witte natuurazijn
zout
Was de augurken goed na de oogst borstel ze
eventueel met een nagelborstelje
zet ze 24 uur in een oplossing van zout en
water ( 75 gram zout op 1liter water).
Spoel ze daarna goed af in een vergiet onder
koud stromend water.
Grote augurken snij ik zelf altijd in
schijven de middenmaat gaat heel in de pot.
Maar houd de twee wel gescheiden dus de hele
in een pot en de schijven in een andere pot.
Vul de pot voor ongeveer 2/3 met augurk.
Doe er de inmaakkruiden bij ongeveer een
half zakje op 1 pot augurken.
Doe nu per pot twee dillenbloemen bij.
Giet nu de azijn in de weckpot.
Sluit de weckpot goed af en laat het geheel
2 maanden op een koele en donkere plaats
staan
Augurken in kruidenazijn
Ingredienten:
2kg harde augurken
5 eetlepels zout
200g zilveruien
5 takjes dille
1 stukje mierikswortel
4 laurierblaadjes
10 peperkorrels
1 eetlepel mosterdzaad
1/2 l kruidenazijn
2 eetlepels zout
80g suiker
Koop de augurken zo mogelijk van gelijke
grootte.
De augurken afborstelen onder de kraan en
daarna met een vork een paar maal doorsteken.
Leg de augurken in een schaal, strooi er 5
eetlepels zout over en zet ze onder water.
Laat de augurken 4 uur staan. Schil de
zilveruitjes.
Maak het stukje mierikswortel schoon en
snijd het in plakjes.
Spoel na 4 uur de augurken af onder de koude
kraan en droog ze af.
Leg de augurken met de zilveruien, dille,
mierikswortel, laurierblaadjes, peperkorrels
en mosterdzaad
in lagen in een goed schoongemaakte
inmaakspot.
Breng in een pan de kruidenazijn met 3/4
liter water, mosterdzaad, 2 eetlepels zout
en suiker aan de kook en laat alles oplossen.
Giet dan dit mengsel over de augurken.
Sluit de inmaakpot af met cellofaan en laat
dit voor gebruik 4 weken staan.
Daarna zijn de augurken nog 3 maanden
houdbaar.
Piccalilly
Ingredienten
In totaal circa 1 kilogram gemengde
groenten, bijvoorbeeld:
1 ui (100 gram)
350 gram bloemkool of broccoli
250 gram komkommer of augurken
150 gram worteltjes
150 gram sperzieboontjes
1-1/3 liter azijn (1335 gram)
VOOR HET PAPJE:
1/2 liter water (500 gram)
100 gram bruine basterdsuiker
200 gram bloem
1-1/2 afgestreken eetlepel zout
1 volle theelepel gemberpoeder (djahé -
Conimex)
2 volle theelepels kerrie
4 volle theelepels koenjit (Conimex)
6 volle theelepels mosterdpoeder
Maak alle groenten schoon en snijd de
groenten in kleine stukjes (1/2 tot 1
centimeter).
Kook de groenten in een grote pan met een
deksel er op een kwartier in de azijn.
Intussen:
Maak jampotten schoon en zet ze klaar.
Maak van de rest van de benodigdheden een
glad papje.
Nadat de groenten 15 minuten gekookt hebben
het papje al roerend met een houten lepel
langzaam bij de kokende groenten gieten.
Laat de piccalilly nog 5 minuten zachtjes
doorkoken, blijf roeren.
Doe de hete piccalilly in warme jampotten en
sluit ze meteen stevig af.
Bewaren:
Koel en donker - ten minste een maand -
omdat de smaak eerst door moet trekken.
Goed afgesloten potten blijven zeker circa 1
jaar goed.
Augurkjes en Zilveruitjes in het zuur
Ingredienten:
1 grote glazen pot of 4 kleintjes
1 kg verse augurkjes
300 gram zilveruitjes
1 liter witte azijn
takje dragon
2 teentjes knoflook
1/2 eetlepel korianderzaadjes
1/2 eetl. mosterdzaadjes
1/2 eetl. peperkorrels
2 kruidnageltjes
1 takje tijm
grof zeezout
Borstel de augurkjes schoon en doe ze in een
kom
Bestrooi ze met zeezout en laat ze 24 uur
staan
Pel de volgende dag de uitjes
Spoel de augurkjes goed af in water met
azijn
droog ze goed
Breng een laagje water aan de kook en
blancheer de dragon
Spoel af en droog het takje
Halveer de knoflook
Doe de augurkjes de uitjesen alle kruiderij
in een glazen pot
giet er zoveel azijn op dat alles onder
staat
Sluit de pot luchtdicht af
Wacht minstens 6 weken voor je de pot open
doet
hoe langer ze dicht blijft hoe lekkerder ze
worden
Leverworst in `t zuur
Ingredienten:
1 stevige leverworst van 500 gram
4 dl kruidenazijn
2 dl water
suiker (optioneel)
1 zakje inmaakkruiden (Silvo)
1 ui in halve ringen gesneden
1 à 2 teentjes knoflook, in plakjes
Doe alle ingredienten, behalve de leverworst,
in een pannetje en breng aan de kook.
Snijd intussen de leverworst in plakken en
doe ze in een pot of weckfles.
Laat het kruidenmengsel afkoelen en giet
over de leverworst
Let er op dat er minstens 1 cm vocht boven
de leverworst staat.
Sluit de pot goed af en zet deze minstens 3
dagen in de koeling.
Gebruik een schone vork om de leverworst uit
de pot te halen.
Panharing
Ingredienten:
8 panharingen
schoongemaakt, zonder kop en staart
zout
4 eetlepels bloem
olie om te bakken
2 uien in ringen gesneden
1 eetlepel mosterdzaad, licht gekneusd
8 peperkorrels, licht gekneusd
3 dl inmaakazijn
2 dl niet-koolzuurhoudende bronwater
Spoel de haringen onder stromend water af.
Maak ze droog met keukenpapier en wrijf ze
daarna in met zout.
Laat ze 15 minuten liggen en wentel ze
daarna door de bloem.
Schud de overtollige bloem eraf.
Verhit de helft van de olie en bak 4
haringen tegelijk aan weerszijden bruin.
Neem ze uit de pan en leg ze in een diepe
schaal.
Giet de olie erbij
Voeg de rest van de olie toe en bak de
overige haringen bruin.
Leg ze eveneens in de schaal met de olie.
Leg de uiringen bij de haringen
Strooi er de mosterdzaadjes en de
peperkorrels over.
Verdun de azijn met de bronwater en schenk
dit over de haringen.
De haringen moeten onder staan.
Serveertips: Na 48 uur kunnen de haringen
uit het vocht worden genomen.
Laat ze goed uitlekken en dien ze op als
hapje bij de lunch.
|