Bij winter horen stamppotten.
En 1 daarvan is toch wel
zuurkool. met worst......1
van de bekentste stamppotten.
Die in menig huisgezin
geregeld op tafel komt in
allerlei varianten.
Voor mij is zuurkool het
lekkerst met zuurkoolspek
gekookt en gestampt met
kaantjes,vet en een lekkere
rookworst erbij......en een
kuiltje voor de jus.
Zo heeft ieder zijn
favouriete recept.
Maar hoe zit het nu met de
zuurkool?????
Waar word het van gemaakt?????
En kun je het zelf ook maken???
Ja, je kunt het zelf maken.
En je hebt dan ook de
lekkerste zuurkool die er
is.
Geen voorverpakte zuurkool
wat eigenlijk de naam
zuurkool niet verdiend. (Is
mijn mening)
Er gaan bij het inzuren van
kool geen waardevolle
stoffen verloren.
Zuurkool is rijk aan
vitamine C, mineralen en
andere vitale stoffen.
Het product is licht
verteerbaar en heeft een
gunstige invloed op
stofwisseling, bloedsomloop
en zenuwstelsel.
Wat hebt je nodig?
In de eerste plaats kool,
vaak wordt witte kool
gebruikt, maar spitskool is
ook geschikt.
Wilt je zachte zuurkool
krijgen, combineer spitskool
of witte kool dan met
savooyekool,
in de verhouding 2:1 of 3:1.
Verder een pot, bijvoorbeeld
een ouderwetse keulse pot.
Hebt je die niet, dan is bij
inmaakspeciaalzaken,
kookwinkels en
natuurvoedingswinkels een
speciale inmaakpot met
waterslot te koop.
Ze zijn er in de maten 7,5,
10, 15 liter, tot 60 liter
toe.
Omdat de pot hanteerbaar
moet zijn, verdienen de
kleinere maten de
voorkeur.
Hoewel de inmaakpotten vrij
prijzig zijn, moet je je
niet laten verleiden om
zuurkool te bereiden in een
plastic emmer.
Dat gaat ten koste van de
smaak.
Ingrediënten:
Zout - Karnemelk -
Peperkorrels- Jeneverbessen.
Hulpmiddelen bij de keulse
pot:
twee linnen doeken en een
rond plankje dat iets
kleiner is dan de opening
van de pot en
een steen. Het plankje moet
van een houtsoort zijn die
geen smaak afgeeft,
bijvoorbeeld
beuken- of esdoornhout.
Eventueel kan er in plaats
van een plankje een bord
worden gebruikt.
Neem 8 kg kool. Snij de
kolen doormidden en
verwijder de stronken. Snij
de kolen met
een mes of met een speciale
koolschaaf in fijne reepjes.
Vul een vergiet met de
koolreepjes, spoel ze onder
de kraan schoon, laat het
vocht even
uitlekken en leeg het
vergiet in de pot.
Voeg een theelepel zout, een
eetlepel karnemelk, vier
jeneverbessen en zes peper-
korrels toe.
Je vult de zuurkoolpot laag
na laag. Na iedere 2 lagen
stamp je met vuisten
of houten stamper het vocht
uit de koolreepjes: ze
moeten volledig onder komen
te staan.
Gebruik van Keulse Pot....
Als alle koolreepjes zijn
verwerkt, ga je bij het
gebruik van een keulse pot
als volgt te werk.
Leg een linnen doek op de
aangestampte kool, daarop
komt een rond plankje of een
bord
en daarop een steen ter
verzwaring.
Zo blijven de koolreepjes
met vocht bedekt.
Gebruik graniet, want andere
steensoorten kunnen
verkleuring van de zuurkool
veroorzaken.
Om te voorkomen dat er stof
in de pot komt, wordt deze
tenslotte nog met een doek
afgedekt.
Pot met waterslot
Als je een moderne inmaakpot
gebruikt, is het voldoende
om de bijgeleverde steen op
de met vocht bedekte
koolreepjes te leggen, de
goot aan de bovenrand van de
pot
(het waterslot) met water te
vullen en het deksel op de
pot te plaatsen.
De rest van het werk wordt
grotendeels door
melkzuurbacteriën gedaan.
Als de pot in een
verwarmde (circa 20°C)
ruimte wordt geplaatst, gaan
ze aan de slag.
De in de pot aan- wezige melksuikers zetten ze om in melkzuur, waarbij de
bederf veroorzakende
bacteriën
worden verdreven.
Na een week moeten ze het
wat rustiger aan gaan doen.
Verhuis de pot dan naar de
kelder of een andere koele
ruimte (5 à 8°C). Bij
gebruik van
een keulse pot, zult je
merken dat zich bovenin
steeds opnieuw een laag
witte drab vormt.
Deze zogenaamde 'kimlaag' is
niet giftig, maar moet wel
verwijderd worden.
De eerste maand eens per
week, daarna eens in de twee
weken.
Maak hierna telkens de
linnen doek, de steen en het
plankje of het bord
zorgvuldig schoon en breng
ze weer op hun
oorspronkelijke plaats aan.
Gebruik
Na zes weken is het grote
moment aangebroken: de
zelfgemaakte zuurkool is
klaar voor gebruik.
Proef of de smaak je bevalt
door een hapje rauwe
zuurkool te nemen.
Is de smaak iets te zuur?
Geen probleem.
Spoel een portie zuurkool af
met water of
laat deze tien minuten in
een beetje melk weken.
Zelfgemaakte zuurkool is
tenminste een half jaar
houdbaar.
Zuurkool van rode kool.
Wilt u eens iets heel anders?
Maak dan zuurkool van rode
kool.
Opgepast, de smaak verschilt
sterk van die van gewone
zuurkool!
Omdat smaken nu eenmaal
verschillen, is het
verstandig om de eerste keer
een kleine hoeveelheid te
maken.
Gebruik daar-voor een
weckfles van een liter of
een glazen literpot met
schroefdeksel.
Het gaat als volgt:
Snij 1 kg rode kool fijn,
voeg 10 g zout toe en stamp
het geheel in een kom zo
lang aan
tot het vocht vrijkomt.
Voeg toe: een in ringen gesneden ui, een geraspte zure appel,
1 laurierblaadje en 2
eetlepels karnemelk.
Vul de pot voor 4/5 deel met
dit mengsel en sluit hem
goed af.
Nadat de pot een week op
kamertemperatuur en een
maand op
keldertemperatuur is bewaard,
kan de zuurkool van rode
kool gegeten worden.
Zuurkool met appel
Nog een bijzonder recept.
Maak op de beschreven manier
zuurkool van spitskool of
witte kool.
Leg echter tussen de
verschillende lagen kool als
extraatje schijfjes van een
geschilde appel.
Per 8 kg kool hebt u
ongeveer 3 zure appels nodig.
Eet smakelijk!
Stamppot van zelfgemaakte
zuurkool met spek en worst
is al heerlijk, maar de
fijne smaak komt nog beter
tot z'n recht als u er iets
bijzonders van maakt.
Fruitige Zuurkool
Benodigdheden:
500 gr zuurkool
2 appels
1 peer
125 gr druiven
2 eetl citroensap
1 ui
1 eetl suiker
1 kopje yoghurt
1 eetl rozijnen
1 eetl hazelnoten
Snij de appels en de peer in
schijfjes,
hak de ui en de hazelnoten
fijn en haal de zuurkool
met een vork uit elkaar.
Meng tenslotte alle
ingrediënten luchtig door
elkaar.
Lekker bij meelspijzen!.
Zuurkoolsoep.
Benodigdheden:
250 gr zuurkool
50 gr blokjes mager gerookt
spek
30 gr boter
1 uitje gesnipperd
1 teentje knoflook geperst
1/2 theel karwijzaad
30 gr bloem
1 liter bouillon
1 rookworst
1/8 l zure room
zout en peper.
Smelt de boter in een pan en
bak hierin het spek langzaam
uit.
Voeg ui, knoflook en
karweizaad toe en fruit het
geheel tot de ui glazig is
geworden.
Snij de zuurkool klein en
smoor deze onder af en toe
omscheppen 10 minuten mee.
Roer de bloem door het
geheel
en schenk er zo veel van de
bouillon bij tot er onder
voortdurend roeren een
gladde massa
ontstaat.
Herhaal dit tot alle
bouillon is verwerkt.
Laat de soep 10 minuten
doorkoken.
Af en toe roeren!.
Kook de worst gaar, snij
deze in plakjes en doe die
in de soep.
Klop de
zure room los en verdun deze
met wat hete soep. Schenk de
oplossing bij de soep, maar
laat deze niet meer koken!.
Breng de soep tenslotte op
smaak met wat zout en peper.
Zigeuner Zuurkool .
Benodigdheden:
500 gr zuurkool
300 gr salami
200 gr gerookt spek
2 uien
1 rode peper
1 rode paprika
1 appel
3 dl witte wijn
2 groot blik tomatenpuree
1 eetlepel boter
enkele jeneverbessen
enkele witte peperkorrels.
Bak de dobbelsteentjes
gerookt spek uit in een
eetlepel boter.
Verwijder de zaadjes uit
de paprika, snipper deze
samen met de ui.
Doe vervolgens de zuurkool,
de jeneverbessen,
de witte peperkorrels,
de tomatenpuree en de
paprika- en uisnippers in
een pan met een
dikke bodem en voeg de rode
peper in zijn geheel toe.
Laat dit alles 3 uur op een
klein pitje
sudderen.
Daarna worden de
dobbelsteentjes salami,
de dobbelsteentjes
uitgebakken spek
en de stukjes appel
toegevoegd.
Neem tenslotte voor het
serveren de rode peper uit
de
pan en voeg de witte wijn
toe.
Heerlijk met aardappelpuree
en een koel glas bier!.
Eveline`s zuurkool
1
pond zuurkool of een pakje
wijnzuurkool.
een blikje ananas.
1 grote ui
een paar theelepels kerrie
poeder
gekookt aardappelen.
margarine.en
een kip rookworst van unox
eventueel een scheutje
melk
peper en zout
Terwijl je de aardappels
kookt snij je de
wijnzuurkool , de ananas
en de ui heel fijn.
Echt mooi fijn snijden!!!!!
Verwarm de boter in een
koekepan en fruit de ui
daar zachtjes in.
Kerrie poeder erbij doen
en even mee laten
fruiten.
Als de ui een bruin
kleurtje heeft doe je de
zuurkool er bij.
Warm alles goed
door,maar de zuurkool
niet laten koken.
Nu ook de stukjes ananas
er bij doen en ook wat
van het ananassap.
Dan ga je de aardappelen
lekker stampen.
Als dat klaar is doe je
de zuurkool massa er
door.
Mocht het nodig zijn dan
nog wat ananassap en
eventueel een scheutje
melk erbij.
Peper en zout naar smaak.
Geef er de kip rookworst
bij .
Jeanne`s Ovenzuurkool
Met dit recept heb ik de
3de prijs gewonnen....
in
een recepten wedstrijd
bij het forum Roxy_Floxsy
500gr zuurkool
aardappelpuree
pond gehakt
2 uien
2 golden delicious
handje sultana`s
stukje chorizoworst
paneermeel
citroensap
klontjes boter
Katenspek
Knip de zuurkool als ze
erg draderig is fijner.
Kook de zuurkool 10
minuten
Doe de zuurkool in een
ovenschaal
Maak de uien schoon en
snij ze fijn
Bak ze in de koekenpan
bruin en schep ze over
de zuurkool.
Schil de appels en snijd
ze in plakjes (druppel
er wat citroensap over
voor het verkleuren)
Doe de sultana`s erdoor.
Bak het gehakt rul en
snij de chorizo in
blokjes
Schep door het gehakt en
laat even meebakken.
Kruid als het nodig is
het gehakt mengsel met
peper en zout
Doe het gehakt mengsel
over de uien.
Doe daar de
appelschijfjes met
sultana`s over
Dan de aardappelpuree
erover
Paneermeel erover en
hier en daar een klontje
boter
Dek af met katenspek.
Zet in de oven (200
graden)en laat het ca 30
minuten door en door
warm en gaar worden en
een krokant korstje
krijgen.
Gaat de korst te hard
doe er dan folie over en
haal dat de laatste 5
minuten eraf.
Je kunt deze schotel ook
een dag van te voren
maken en hem de volgende
dag afbakken in de oven