Het mag dan wel nog niet als
werkwoord in de Van Daele
opgenomen zijn, maar het
Chinese wokken is
ondertussen bijna volledig
ingeburgerd in onze
Belgische & Nederlandse
keuken.
Hoe kan het ook anders.
Wokken is snel, gemakkelijk,
gezond én lekker.
Is dat voldoende voor u?
Wokken is een eeuwenoude
Chinese kookmethode, waarbij
ingrediënten, kruiden en
smaakmakers in hoog tempo
met behulp van turbobranders
in een ronde stalen pan (de
wok) rondgeschept worden.
Door de exacte controle over
het vuur en de meestal heel
korte verhittingstijd
blijven de eigenschappen van
de kakelverse ingrediënten
behouden.
Maar wokken moet niet per
definitie Oosters te zijn.
Naast Chinese en
Indonesische gerechten staan
hier ook vele recepten uit
andere keukens
Woktechnieken
Roerbakken
Een typische Chinese
woktechniek die een grondige
voorbereiding vereist:
verhit de wok en vet hem
twee keer in met olie.
Deze olie wordt dan in een
hittebestendige pan of
schaal gegoten.
De ingrediënten worden in
fijne stukjes van 2 cm Ø
gesneden en alles wordt in
weinig olie onder
voortdurend roeren gebakken.
De olie moet zeer heet zijn,
zodat het vlees snel een
knapperig korstje krijgt.
Frituren
Gebruik goede, smaakneutrale
olie en vervang hem dikwijls.
Er zijn twee manieren om te frituren: bij lage tot middelmatige
temperatuur langzaam laten
bruinen, of snel bij hoge
temperatuur het gerecht
knapperig frituren.
Stoven
De wok eerst invetten, dan
de benodigde ingrediënten in
de wok leggen en met
vloeistof overgieten.
Als je zonder deksel stooft,
is regelmatig omroeren de
boodschap!
Stomen
Hiervoor heb je een of
meerdere mandjes van bamboe
nodig.
Het stoommandje moet kleiner
zijn dan de wok en het
deskel moet goed afsluiten.
Stomen is heel geschikt voor
fijne en gevoelige eetwaren,
en voor gevulde
deegpakketjes of -rollen.
Eerst het bamboemandje in
water dompelen en dan vullen
met het gerecht.
Dan het water in de wok aan
de kook brengen.
Het mandje mag niet met het
water in aanraking komen.
...Probeer het zeker eens
uit: wie éénmaal aan het
wokken gaat, blijft een
wok-fan voor altijd! ...
Waarom wokken?
De holle bodem van de wokpan
en de hoge gebogen rand
geleiden de hitte
gelijkmatiger dan bij enig
andere pan.
Daarom gaart het voedsel dat
boven een felle hittebron
wordt opgeschept heel snel
en behoudt het zijn frisse
kleuren, smaken, vitamines
en andere voedingsstoffen.
Deze snelle bereidingswijze
is bovendien heel economisch.
Hoewel er sappig mals vlees
wordt gebruikt, is er maar
weinig van nodig, want het
vlees wordt meestal samen
met verschillende soorten
groenten bereid.
Omdat er ook heel weinig
olie of vet nodig is, hebben
gewokte gerechten in
principe een laag vetgehalte
en bevatten ze weinig
cholesterol en calorieën.
Een wok is makkelijk schoon
te maken: gewoon even onder
warm water afspoelen.
In een wok bakt het voedsel
immers niet aan, omdat het
voortdurend omgeroerd wordt.
Jeanne`s favouriete
wokrecept
2 koppen rijst
Pak chinese groente(A.H)
Scheutje sweet en sour
Woksaus
1 pak gyroreepjes(gekruid)
Scheutje olijfolie
Sweet Chili saus
Kook de rijst
Zet wok op het gas en laat
goed heet worden
Doe er de olie in en laat
heet worden.
Doe de gyroreepjes erin en
bak rondom aan.
Doe de groente erbij en
blijf omscheppen.
Doe daarna de gekookte rijst
erbij en laat alles even
doorwarmen.
Schep op de borden.
En doe er naar eigen smaak
de sweet chilisaus erover.
Een frisse komkommersalade
erbij en glaasje bier.
En smikkelen maar.....
Kippie in de wok
kipfilet,
kruiden,
mandarijntjes uit blik,
paprika,
prei,
worteltjes,
grote ui
roerbakmie.
olijfolie
Snij de kipfilet in fijne
reepjes.
hak of snij de groeten fijn.doe een scheut olijfolie in de pan,
Doe er eerst de groenten in
en laat alles mooi aanbakken,
doe er dan de kipfilet bij,
kruiden met peper zout, en
indische kruiden.
wanner de kipfilet bijna gaar is doe er dan een a twee glazen water bij.
Doe er dan de roerbakmie bij en laat alles in het geheel indikken.
Voeg op het laatst de mandarijntjes uit blik bij dat verzacht de smaak van
de kruiden.
Laat nog een 5 tal minuutjes op laag pitje doorsudderen, en dien
vervolgens op.
Kalkoen met groente
1 kg kalkoenfilet in blokjes
250 gr sojascheuten
1 courgette
1 bundel jonge lente of
bosuitjes
kippekruiden
peper zout
sojasaus
1 groene paprika
250 gr champignons
Snij alle ingredienten in
blokjes
Wok opwarmen, een goeie
scheut olijfolie en de
blokjes vlees er in brengen,
goed roerbakken,
de jonge uitjes in ringen
erbij voegen en wat laten
stoven,
vervolgens de paprika de
courgette toevoegen en goed
roerbakken,
de laatste 10 min de
sojascheuten toevoegen(ze
moeten nog knapperig zijn!
kruiden met kippekruiden,
flink wat sojasaus toevoegen,
peper en zout.
klaar is kees!!
Indisch Wokrecept
1 bamipakket,
1 zakje chinese groenten,
1 bakje garnalen (125 gram),
1 bakje krab (of surimi
mix),
1 kruidenbouillon blokje,
4 a 5 eieren,
Ketoembar,
Laos,
Djinte,
1 teentje knoflook (meer mag
altijd),
Rijst
Klop de eieren los
Bak eerst heel even de krab
en de garnalen in de wok.
Voeg dan het bamipakket en
de chinese groenten toe.
Goed doorroeren.
Bouillonblokje erboven
verkruimelen en door blijven
roeren.
Roer de eieren door de mix
en blijf vooral goed
doorroeren.
Dan zachtjes door laten
pruttelen.
Kook de rijst volgens recept.