Het mag dan wel nog niet als werkwoord in de Van Daele opgenomen zijn, maar het Chinese wokken is ondertussen bijna volledig ingeburgerd in onze Belgische & Nederlandse keuken.
Hoe kan het ook anders.
Wokken is snel, gemakkelijk, gezond én lekker.
Is dat voldoende voor u?



Wokken is een eeuwenoude Chinese kookmethode, waarbij ingrediënten, kruiden en smaakmakers in hoog tempo met behulp van turbobranders in een ronde stalen pan (de wok) rondgeschept worden.
Door de exacte controle over het vuur en de meestal heel korte verhittingstijd blijven de eigenschappen van de kakelverse ingrediënten behouden.

Maar wokken moet niet per definitie Oosters te zijn.
Naast Chinese en Indonesische gerechten staan hier ook vele recepten uit andere keukens



Woktechnieken



Roerbakken
Een typische Chinese woktechniek die een grondige voorbereiding vereist: verhit de wok en vet hem twee keer in met olie.
Deze olie wordt dan in een hittebestendige pan of schaal gegoten.
De ingrediënten worden in fijne stukjes van 2 cm Ø gesneden en alles wordt in weinig olie onder voortdurend roeren gebakken.
De olie moet zeer heet zijn, zodat het vlees snel een knapperig korstje krijgt.
 



Frituren

Gebruik goede, smaakneutrale olie en vervang hem dikwijls.
 Er zijn twee manieren om te frituren: bij lage tot middelmatige temperatuur langzaam laten bruinen, of snel bij hoge temperatuur het gerecht knapperig frituren.
 



Stoven

De wok eerst invetten, dan de benodigde ingrediënten in de wok leggen en met vloeistof overgieten.
Als je zonder deksel stooft, is regelmatig omroeren de boodschap!
 



Stomen

Hiervoor heb je een of meerdere mandjes van bamboe nodig.
Het stoommandje moet kleiner zijn dan de wok en het deskel moet goed afsluiten.
Stomen is heel geschikt voor fijne en gevoelige eetwaren, en voor gevulde deegpakketjes of -rollen.
Eerst het bamboemandje in water dompelen en dan vullen met het gerecht.
Dan het water in de wok aan de kook brengen.
Het mandje mag niet met het water in aanraking komen.


...Probeer het zeker eens uit: wie éénmaal aan het wokken gaat, blijft een wok-fan voor altijd! ...



Waarom wokken?
De holle bodem van de wokpan en de hoge gebogen rand geleiden de hitte gelijkmatiger dan bij enig andere pan.
Daarom gaart het voedsel dat boven een felle hittebron wordt opgeschept heel snel en behoudt het zijn frisse kleuren, smaken, vitamines en andere voedingsstoffen.
Deze snelle bereidingswijze is bovendien heel economisch.
Hoewel er sappig mals vlees wordt gebruikt, is er maar weinig van nodig, want het vlees wordt meestal samen met verschillende soorten groenten bereid.
Omdat er ook heel weinig olie of vet nodig is, hebben gewokte gerechten in principe een laag vetgehalte en bevatten ze weinig cholesterol en calorieën.

Een wok is makkelijk schoon te maken: gewoon even onder warm water afspoelen.
In een wok bakt het voedsel immers niet aan, omdat het voortdurend omgeroerd wordt.

Jeanne`s favouriete wokrecept


2 koppen rijst
Pak chinese groente(A.H)
Scheutje sweet en sour Woksaus
1 pak gyroreepjes(gekruid)
Scheutje olijfolie
Sweet Chili saus
Kook de rijst
Zet wok op het gas en laat goed heet worden
Doe er de olie in en laat heet worden.
Doe de gyroreepjes erin en bak rondom aan.
Doe de groente erbij en blijf omscheppen.
Doe daarna de gekookte rijst erbij en laat alles even doorwarmen.
Schep op de borden.
En doe er naar eigen smaak de sweet chilisaus erover.
Een frisse komkommersalade erbij en glaasje bier.
En smikkelen maar.....

 

Kippie in de wok

kipfilet,
 kruiden,
 mandarijntjes uit blik,
 paprika,
prei,
worteltjes,
grote ui
roerbakmie.
olijfolie
Snij de kipfilet in fijne reepjes.
 hak of snij de groeten fijn.doe een scheut olijfolie in de pan,
Doe er eerst de groenten in en laat alles mooi aanbakken, doe er dan de kipfilet bij, kruiden met peper zout, en indische kruiden.
 wanner de kipfilet bijna gaar is doe er dan een a twee glazen water bij.
 Doe er dan de roerbakmie bij en laat alles in het geheel indikken.
 Voeg op het laatst de mandarijntjes uit blik bij dat verzacht de smaak van de kruiden.
 Laat nog een 5 tal minuutjes op laag pitje doorsudderen, en dien vervolgens op.

Kalkoen met groente

1 kg kalkoenfilet in blokjes
250 gr sojascheuten
1 courgette
1 bundel jonge lente of bosuitjes
 kippekruiden
peper zout
 sojasaus
1 groene paprika
250 gr champignons
Snij alle ingredienten in blokjes
Wok opwarmen, een goeie scheut olijfolie en de blokjes vlees er in brengen,
goed roerbakken,
de jonge uitjes in ringen erbij voegen en wat laten stoven,
vervolgens de paprika de courgette toevoegen en goed roerbakken,
de laatste 10 min de sojascheuten toevoegen(ze moeten nog knapperig zijn! kruiden met kippekruiden, flink wat sojasaus toevoegen,
 peper en zout.
 klaar is kees!!

Indisch Wokrecept

1 bamipakket,
 1 zakje chinese groenten,
1 bakje garnalen (125 gram),
1 bakje krab (of surimi mix),
1 kruidenbouillon blokje,
4 a 5 eieren,
Ketoembar,
Laos,
Djinte,
1 teentje knoflook (meer mag altijd),
Rijst
Klop de eieren los
Bak eerst heel even de krab en de garnalen in de wok.
Voeg dan het bamipakket en de chinese groenten toe.
 Goed doorroeren.
Bouillonblokje erboven verkruimelen en door blijven roeren.
Roer de eieren door de mix en blijf vooral goed doorroeren.
Dan zachtjes door laten pruttelen.
 Kook de rijst volgens recept.