Witlof

Witlof behoort, samen met onder meer roodlof en andijvie, tot de familie van de chicorei-achtigen.
De oorsprong van de bijzondere smaak van witlof ligt ook bij deze familie.
Zijn mooie witte kleur krijgt witlof door de wortel van de witlofplant in het donker te laten uitlopen.

Witlof is beschikbaar in de bekende witte en rode variėteiten.
Roodlof is een hybride van witlof en radicchio rosso.
Beide soorten hebben de kenmerkende bittere smaak, die echter in witlof iets meer uitgesproken is
De smaak van roodlof is iets pittiger.
Roodlof is niet geschikt om te koken, want dan verliest het zijn kleur en knapperigheid.
En door de frisse rood-witte kleur doet roodlof het juist zo goed in salades en voorgerechten.

Witlof is het hele jaar door verkrijgbaar.
Witlof is een week lang lekker en vers houden door de struikjes koel en donker te bewaren.
Bij voorkeur in de koelkast.



Witlofsalade met mandarijntjes, ananas en banaan

3 a 4 struikjes witlof
1 blikje mandarijntjes
1 klein blikje ananas in stukjes
1 zure appel
1 banaan

Ingredienten voor de saus
2 el mayonaise
1 tl mosterd
1 el suiker (naar smaak)

Was de witlof en verwijder het achterste deel en verwijder de bittere pit.
Snij de witlof in de lengte in vieren en daarna in kleine reepjes.
Laat de mandarijntjes en de ananas uitlekken.
Verwijder het klokhuis en schil de appel.
Snij appel en de geschilde banaan in kleine stukjes.
Schep dan alles door elkaar.
Maak in een kleine schaal of kopje de saus aan met de aangegeven ingredienten.
Goed mengen en dan door de salade scheppen.

Ovenschotel met witlof



Oven: 175 graden
Bakken: ca. 10 minuten

8 aardappelen
8 struikjes witlof
1 teentje look
150 gr blauwe kaas
1 dl koffiemelk
50 gr gemalen belegen kaas
zout
peper
Schrob de aardappelen schoon en kook ze in de schil.
Stoom ondertussen de witlof gaar.
Giet de koffiemelk in de ovenschaal en pers de look hierin.
Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes.
Leg ze in de ovenschaal en bestrooi ze met peper.
Leg de struikjes witlof op de aardappelen.
Verbrokkel de blauwe kaas en strooi dit over de schotel.
Bestrooi het geheel daarna met de overgebleven belegen kaas.
Laat dit alles gratineren in een voorverwarmde oven in ongeveer 10 minuten

Romige witlofsoep met garnaaltjes

12 stronken witlof
9 dl. slagroom
300 gram kleine Hollandse garnalen
6 dl. visbouillon
zout, peper
3 preibladeren
peterselie
stokbrood
kruidenboter

Van drie stronken witlof de achterkant weg snijden zodat de blaadjes loskomen.
Verdeel over 10 blaadjes de garnalen en bind deze elk weer met 1 andere blaadje dicht, zodat er weer witlofstronk-jes ontstaan
Was de lof enige malen onder de koude kraan.
Blancheer preibladeren, koel in ijswater af en snijd hiervan lange dunne repen.
Bind hiermee de garnalenstronkjes dicht.
Snijd de overige schoongemaakte witlof stronken fijn
Kook deze in 6 dl. visbouillon en 6 dl. room gaar.
Pureer massa in blender en pureer (eventueel met staafmixer) nogmaals na.
Stoom intussen in de stoompan de garnaalpakketjes gaar.
Klop 3 dl. room op voor de garnering bij het serveren.
Serveren:
Leg in voorverwarmd soepbord een garnaalpakketje en schenk de soep erover.
Garneer af met ge-hakte peterselie en schepje room.
Geef hierbij stokbrood met kruidenboter.

Gevulde witlof met paddestoelen


8 stronken witlof
4 el. olie
1 el. suiker
1 citroen
1 sjalot, gesnipperde
1 teentje knoflook, gehakte
300 gr. champignon, Kastanje, in stukjes
1 el. peterselie, verse, gehakte
Peper Zout
8 stengels lente-uien
150 gr. kaas, geraspte

Verwijder de harde onderkant van de stronken witlof en maak alle blaadjes los.
Verwijder de harde onderkant van de stronken witlof en maak alle blaadjes los.
Bak de grote buitenblaadjes met 2 eetlepels olie en suiker in een grote pan op hoog vuur beetgaar in ca. 3 min.
Blus af met citroensap.
Snijd de kleine blaadjes in blokjes en bak ze samen met het sjalotje, knoflook, de champignonblokjes en 1 eetlepel olie gaar in ca. 5 min.
Breng op smaak met peterselie, peper, zout.
Leg 4 blaadjes witlof dakpansgewijs op elkaar en vul ze met het paddenstoelenmengsel.
Blancheer de stengels lente-ui en snijd ze horizontaal door.
Maak rolletjes van de gevulde witlofbladeren en bind ze vast met de stengels lente-ui.
Leg de witlofrolletjes in een ovenschaal, bestrooi met geraspte kaas en zet de schaal ca. 10 min. in een oven van 150C.

Witlof met geitenkaas



2 struikjes witlof
100 gram geitenkaas
2 tl honing
2 el pijnboompitten
tijm
olijfolie

Verwijder de blaadjes van de struikjes witlof. Gooi de bittere kern ervan weg.
Bak de blaadjes in olijfolie in ongeveer 4 minuten wat bruin.
Rooster daarna in dezelfde pan even kort wat pijnboompitten.
Verdeel de blaadjes over een twee borden.
Verkruimel de geitenkaas over de bladeren.
Maak het tenslotte af met wat pijnboompitten, honing en tijm.

Witloftaart van Renne

1 pakje diepvries bladerdeeg
750 gram witlof
50 gram boter*
2,5 ons bacon
1 ui
200 geraspte kaas
3 eieren
bekertje zure room
peper
zout

Verwarm je oven voor op 200°C.
Boter een vuurvaste schaal of springvorm en bekleed deze met bladerdeeg.
Laat dit 5 minuten bakken in de oven.
Snij de witlof in stukjes, pel de ui en snipper hem.
Doe dit ook met de bacon.
* Smelt de boter in een koekenpan en laat de bacon en de ui zachtjes fruiten.
Voeg de witlof toe en laat het geheel 5 minuten smoren.
Daarna even bakken tot het vocht verdwenen is.
Op smaak maken met peper en zout.
Deze massa op het bladerdeeg doen.
Klop de zure room en de helft van de geraspte kaas met de eieren los.
Giet dit over de witlof en dan de rest van de geraspte kaas eroverheen strooien.
Laat het in ongeveer 20 minuten gaar worden in de oven.

Ook koud als borrelhapje erg lekker.

 

Witlof met roquefort en pasta

200 gr groene tagliatelle
4 struikjes witlof
2 eetlepels olijfolie
100 gr roquefort
1 dl droge witte wijn of groentebouillon
1 dl Room Culinair
zout, peper
2 eetlepels geroosterde pijnboompitten

Kook de pasta beetgaar.
Snijd de witlofstruikjes in reepjes.
Verhit de olie, roerbak de lofreepjes snel en neem ze uit de pan.
Roer in de pan de verkruimelde kaas met de wijn en de room tot een sausje.
Schep de pasta op de borden en verdeel er de witlof en de saus over.
Garneer met geroosterde pijnboompitten

Ovenschotel met lof ,ham en eieren



4 struikjes witlof,
4 gekookte aardappelen,
2 hardgekookte eieren,
100 g gekookte ham,
klontje boter,
50 g versgeraspte oude kaas,
1 pak kookroom 2 dl,
8 takjes selderij, fijngehakt,
paneermeel om te bestrooien,
ovenschaal met een inhoud van circa 1,5 liter

Snijd de blaadjes witlof in de lengte in brede repen.
Snijd de aardappelen in plakjes. Hak de eieren fijn.
Snijd de ham eerst in reepjes en daarna in stukjes.
Verwarm de oven voor op 180C.
Verhit een klontje boter in een pan en roerbak de witlof kort.
Laat afkoelen. Roer de kaas door de kookroom.
Bestrooi een ingevette ovenschaal met wat paneermeel.
Verdeel de aardappelschijfjes dakpansgewijs over de bodem van de schaal.
Bestrooi met de fijngehakte selderij.
Verdeel er het witlof over en daarna de ham en de eieren.
Giet het roomkaasmengsel over de inhoud van de ovenschaal.
Zet de schaal 20 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot de bovenkant lichtgekleurd is.