Vijgen



Gegrilde vijgen in serranoham

8 rijpe vijgen
125 gr zachte geitenkaas
1 sinaasappel
snufje cayenne peper
fijn zeezout
8 dunne plakken serranoham
8 takjes rozemarijn
1-2 el extra vierge olijfolie
rucola
1 el rode peperkorrels, grof gehakt
3 el citroensap


Verwarm de oven voor op 190 graden
Snijd de vijgen als een bloem kruiselings in maar niet helemaal door.
Verdeel de kaas in 8 stukjes.
Boen de sinaasappel goed schoon en snijd er dunne schilletjes af.
Vul de vijgen met kaas en sinaasappelschil, en bestrooi ze met wat cayennepeper en zout.
Wikkel om elke vijg een plak ham en zet deze vast met een takje rozemarijn.
Druppel een beetje olie op de vijgen en zet ze op een bakplaat.
Bak de vijgen 10 minuten in het midden van de oven.
Neem de vijgen uit de oven.

Serveertips
Serveer ze warm of lauw op wat rucola.
Bestrooi ze met wat peper en druppel er wat citroensap over.



Notenbrood met verse vijgen en belegen kaas

100 g Jong belegen kaas, in reepjes of grof geraspt
4 verse vijgen
4 sneetjes notenbrood
2 eetlepels honing
2 eetlepels pijnboompitten


Kruis de vijgen aan de bovenkant diagonaal in en druk ze iets open.
Verdeel de kaas erover.
Rooster de sneetjes notenbrood licht.
Bestrijk ze met de honing.
Rooster de pijnboompitten in een droge hete koekenpan goudbruin.
Zet de vijgen even onder een hete ovengrill zodat de kaas licht smelt.
Serveer ze op het notenbrood en strooi de pijnboom-pitten eromheen.

Tip
Vervang notenbrood eens door roggebrood of rozijnenbrood.



Vijgenchutney

Voor 3 potten van 175 ml.
Houdbaar 6 maanden
Geopend in koelkast 1 week.
Lekker bij koud vlees wild en gevogelte.

300 gr verse vijgen
2 kiwis
1/2 limoen
3 el rode wijnazijn
3 el pistachenootjes
wat geraspte nootmuskaat
peper
3 el wodka
150 gr suiker.



Vijgen wassen en fijnsnijden.
Kiwi schillen en in blokjes snijden.
Limoen wassen, schil erafraspen, sap uitpersen.
Fruit met sap en schil van limoen in pan doen, met azijn, gehalveerde pistachenootjes, nootmuskaat en suiker aan de kook brengen.
Op middenhoog vuur al roerend 15 min. laten pruttelen.
Wodka erdoorroeren.
Direct in schone potten scheppen - sluiten.


Vijg-rozijnen chutney

300 gram vijgen
1/2 ui aanzetten.
Stukje verse gember
Kaneel
Sap van 1 citroen
Steranijs
Kardamon
Zwarte thee


Thee trekken van zwarte thee. verse gember, kaneel, sap van 1 citroen, steranijs en cardamon.
Aan de vijgen toevoegen en 1 uur zachtjes laten sudderen.
Doe in schone pot
Lekker met eend,



Vijgentaart

180 gram bloem
50 gram suuiker
mespunt zout
100 gram boter
1 eetlepel water

de vulling:
100 gram gepelde walnoten
60 gram suiker
30 gram bloem
30 gram boter
1 ei
1 eetl. cognac
1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
8 à 9 verse vijgen

Meng de bloem met de suiker en het zout.
Voeg de aan blokjes gesneden boter toe en het water,
Kneed er een deeg van,
Rol tot een bol en leg in placticfolie in de ijskast.

Hak de walnoten fijn (eventiueel in de keukenmachine)
Meng ze met de suiker en de bloem.
Doe de boter, het ei, de cognac en de sinasappelschil erbij en meng goed.
Hak vier vijgen aan kleine stukjes en voeg die ook toe aan het mengsel.
Rol het deeg uit en bekleed er een taartvorm mee van 23 cm doorsnee.
Bak deze bodem blind gedurende een kwartier op 180 ° C in de voorverwarmde over.
Snijd intussen de overige vijgen in plakjes. h
Haal de bodem uit de over, doe de vulling erin en bedek met plakjes vijg.
Zet het weer terug in de oven en laat in 35 minuten goudbruin en gaar worden.

Gepocheerde Vijgen met vanillemascarpone

1 citroen
750 ml rode wijn
200 gr suiker
3 kruidnagels
1 kaneelstokje
12 verse vijgen
1 vanillestokje
1-2 el witte basterdsuiker
1 bakje mascarpone (250g)
2 bakjes frambozen


Citroen schoonboenen en met dunschiller 4 repen van schil trekken.
In pan (zo groot dat de 12 vijgen precies naast elkaar erin passen) wijn met citroenschil, kruidnagels en kaneelstokje aan de kook brengen.
Vuur laag draaien zodat wijn onder kookpunt blijft.
Vijgen in wijn laten zakken en in 10 minuten gaar laten worden.
Drijvende vijgen halverwege voorzichtig keren in wijn.
Vuur uitdraaien en vijgen in wijn laten afkoelen.
Met scherp mesje vanilliestokje opensnijden, openvouwen en met punt van mes merg eruit schrapen.
In kom merg en basterdsuiker naar smaak door mascarpone roeren.
Vijgen en macarpone afgedekt in koolkast zetten.

Vijgen op kamertempperatuur serveren of iets verwarmen.
In zes diepen borden 2 vijgen leggen en wat wijn scheppen.
Garneren met frambozen.
Op elk bord tussen vijgen ovale balletjes mascarpone scheppendoor lepel in warm water te dompelen en met draaiende beweging mascarpone op te scheppen


Gekarameliseerde vijgen

12 kleine, rijpe vijgen
150 gram tafelsuiker
2 el. citroensap
1 kaneelstokje
2 kruidnagels
5 dl. (karamel)ijs
eventueel 1 granaatappel
pitjes uitgeschept


Snij de vijgen kruislings in.
Doe de suiker, citroensap, 2 el. water, kaneel en kruidnagel in een steelpan met dikke bodem, Breng alles aan de kook en laat het ca. 5 minuten zachtjes koken.
Voeg de vijgen toe, rol ze voorzichtig door de siroop en kook ze ca. 8 minuten mee.
Neem de vijgen uit de siroop en verdeel ze over de borden.
Kook de siroop verder in tot een bruine karamel.
Schep een bol ijs naast de vijgen, bestrooi eventueel met wat granaatappelpitjes en besprenkel met de karamel.
Serveer meteen.



Semifreddo van vijgen en honing


12 personen

Basis:
1 vanilleboon
50 gram witte basterdsuiker
4 grote verse eieren, gesplitst
3/8 liter slagroom
1/8 liter mascarpone
snuifje zout

250 g gedroogde vijgen
ca. 3 eetlepels acaciahoning
4 verse vijgen, in zessen gesneden


Snijd de gedroogde vijgen klein en roer er de honing door.
Halveer de vanilleboon in de lengte en schraap het merg eruit.
Klop dit met de suiker en eierdooiers in een grote kom tot die schuimig zijn en een bleek kleurtje hebben.
Klop in een tweede kom de room tot er kleine zachte kopjes op blijven staan (vooral niet te stijf!). Klop in een derde kom de eiwitten met wat zout zo stijf mogelijk.
Schep voorzichtig de geklopte eierdooier door de room, schep door dit mengsel het geklopte eiwit (niet roeren, alleen omscheppen!).
Doe van deze massa éénderde over in een afsluitbaar bakje en bewaar dit in de vriezer voor een volgend dessert.
Schep door de rest de vijgen met honing, doe de massa over in een vriesbestendig bakje, dek dit af met huishoudfolie en zet het minstens vier uur in de vriezer.
Voor het opdienen de semifreddo in portiebakjes scheppen en elk garneren met drie of vier partjes vijg.

Varkensfilet met Palmbier, Vijgen en Rozemarijn

600 tot 700 gram varkensfiletrollade (ongekruid)
2 uien
75 gram gedroogde vijgen
2 takjes verse rozemarijn
2 eetlepels zonnebloem- of oliijfolie
2 eetlepels roomboter
1/5 dl kippenbouillon
1/5 dl Speciale Palm (flesje van 30 cl)
peper uit de molen en zout naar smaak


De uien schillen en in stukjes snijden.
De vijgen in stukjes snijden.
Een mengsel van olie en roomboter verhitten in een braadpan en de rollade aan alle kanten aanbraden.
Uien kort meebraden. Hittebron verlagen.
De takjes rozemarijn op de rollade leggen, bouillon erbij doen en in ruim een uur gaar stoven.
De rollade af en toe omkeren en een half uur voor het einde van de stooftijd de fijngesneden vijgen erbij doen.
Een kwartier voor het einde van de stooftijd het bier erdoor roeren en verder stoven.
Op smaak brengen met peper en zout.
De rollade uit de braadpan halen, takjes rozemarijn verwijderen en het stoofvocht pureren met een staafmixer.
De rollade terugdoen in de braadpan en nog even goed verwarmen.
De rollade in plakjes snijden en zo warm mogelijk serveren met de saus, aardappelkroketjes en in boter gestoofde groene- of savooiekool,
Vergezeld van een goed gekoeld glas Speciale Palm.



Vijgensalade

2 kleine kipfilets
1 aubergine in schijven en met zout ingewreven (in een vergiet leggen)
4 blaadjes radicchio
volle hand rucolasla
6 vijgen gehalveerd


Dressing
0,8 dl. citroensap
2 eetl. honing
2 eetl. majoraanblaadjes fijn gehakt
grof gemalen zwarte peper


Snijd de kipfilets ieder in tweeën en plet ze wat tussen 2 vellen huishoudfolie
Spoel de aubergines af en droog ze goed.
Smeer de kip en de aubergine in met olijfolie, gril deze
Haal de aubergine eerder van de gril af dan de kip, houd beide warm.
Smeer de olijven aan de openkant in met wat olijfolie en leg deze ook even op de grille.
Doe alle ingrediënten voor de dressing in een pannetje en laat dit even wat warm worden
Leg ondertussen op ieder bord een blaadje radicchio, leg daarop de kip, leg dan wat rucolasla
hier weer bovenop en vervolgens de aubergine.
Leg de vijgen ook op het bordje en overgiet alles met de dressing