Vijgen
Gegrilde vijgen
in serranoham
8 rijpe vijgen
125 gr zachte
geitenkaas
1 sinaasappel
snufje cayenne peper
fijn zeezout
8 dunne plakken
serranoham
8 takjes rozemarijn
1-2 el extra vierge
olijfolie
rucola
1 el rode
peperkorrels, grof
gehakt
3 el citroensap
Verwarm de oven voor
op 190 graden
Snijd de vijgen als
een bloem
kruiselings in maar
niet helemaal door.
Verdeel de kaas in 8
stukjes.
Boen de sinaasappel
goed schoon en snijd
er dunne schilletjes
af.
Vul de vijgen met
kaas en
sinaasappelschil, en
bestrooi ze met wat
cayennepeper en zout.
Wikkel om elke vijg
een plak ham en zet
deze vast met een
takje rozemarijn.
Druppel een beetje
olie op de vijgen en
zet ze op een
bakplaat.
Bak de vijgen 10
minuten in het
midden van de oven.
Neem de vijgen uit
de oven.
Serveertips
Serveer ze warm of
lauw op wat rucola.
Bestrooi ze met wat
peper en druppel er
wat citroensap over.
Notenbrood met
verse vijgen en
belegen kaas
100 g Jong
belegen kaas, in
reepjes of grof
geraspt
4 verse vijgen
4 sneetjes
notenbrood
2 eetlepels honing
2 eetlepels
pijnboompitten
Kruis de vijgen aan
de bovenkant
diagonaal in en druk
ze iets open.
Verdeel de kaas
erover.
Rooster de sneetjes
notenbrood licht.
Bestrijk ze met de
honing.
Rooster de
pijnboompitten in
een droge hete
koekenpan goudbruin.
Zet de vijgen even
onder een hete
ovengrill zodat de
kaas licht smelt.
Serveer ze op het
notenbrood en strooi
de pijnboom-pitten
eromheen.
Tip
Vervang notenbrood
eens door roggebrood
of rozijnenbrood.
Vijgenchutney
Voor 3 potten van
175 ml.
Houdbaar 6 maanden
Geopend in koelkast
1 week.
Lekker bij koud
vlees wild en
gevogelte.
300 gr verse
vijgen
2 kiwis
1/2 limoen
3 el rode wijnazijn
3 el pistachenootjes
wat geraspte
nootmuskaat
peper
3 el wodka
150 gr suiker.
Vijgen wassen en
fijnsnijden.
Kiwi schillen en in
blokjes snijden.
Limoen wassen, schil
erafraspen, sap
uitpersen.
Fruit met sap en
schil van limoen in
pan doen, met azijn,
gehalveerde
pistachenootjes,
nootmuskaat en
suiker aan de kook
brengen.
Op middenhoog vuur
al roerend 15 min.
laten pruttelen.
Wodka erdoorroeren.
Direct in schone
potten scheppen -
sluiten.
Vijg-rozijnen
chutney
300 gram vijgen
1/2 ui aanzetten.
Stukje verse gember
Kaneel
Sap van 1 citroen
Steranijs
Kardamon
Zwarte thee
Thee trekken van
zwarte thee. verse
gember, kaneel, sap
van 1 citroen,
steranijs en
cardamon.
Aan de vijgen
toevoegen en 1 uur
zachtjes laten
sudderen.
Doe in schone pot
Lekker met eend,
Vijgentaart
180 gram bloem
50 gram suuiker
mespunt zout
100 gram boter
1 eetlepel water
de vulling:
100 gram gepelde
walnoten
60 gram suiker
30 gram bloem
30 gram boter
1 ei
1 eetl. cognac
1 eetlepel geraspte
sinaasappelschil
8 à 9 verse vijgen
Meng de bloem met de
suiker en het zout.
Voeg de aan blokjes
gesneden boter toe
en het water,
Kneed er een deeg
van,
Rol tot een bol en
leg in placticfolie
in de ijskast.
Hak de walnoten fijn
(eventiueel in de
keukenmachine)
Meng ze met de
suiker en de bloem.
Doe de boter, het ei,
de cognac en de
sinasappelschil
erbij en meng goed.
Hak vier vijgen aan
kleine stukjes en
voeg die ook toe aan
het mengsel.
Rol het deeg uit en
bekleed er een
taartvorm mee van 23
cm doorsnee.
Bak deze bodem blind
gedurende een
kwartier op 180 ° C
in de voorverwarmde
over.
Snijd intussen de
overige vijgen in
plakjes. h
Haal de bodem uit de
over, doe de vulling
erin en bedek met
plakjes vijg.
Zet het weer terug
in de oven en laat
in 35 minuten
goudbruin en gaar
worden.
Gepocheerde
Vijgen met
vanillemascarpone
1 citroen
750 ml rode wijn
200 gr suiker
3 kruidnagels
1 kaneelstokje
12 verse vijgen
1 vanillestokje
1-2 el witte
basterdsuiker
1 bakje mascarpone
(250g)
2 bakjes frambozen
Citroen schoonboenen
en met dunschiller 4
repen van schil
trekken.
In pan (zo groot dat
de 12 vijgen precies
naast elkaar erin
passen) wijn met
citroenschil,
kruidnagels en
kaneelstokje aan de
kook brengen.
Vuur laag draaien
zodat wijn onder
kookpunt blijft.
Vijgen in wijn laten
zakken en in 10
minuten gaar laten
worden.
Drijvende vijgen
halverwege
voorzichtig keren in
wijn.
Vuur uitdraaien en
vijgen in wijn laten
afkoelen.
Met scherp mesje
vanilliestokje
opensnijden,
openvouwen en met
punt van mes merg
eruit schrapen.
In kom merg en
basterdsuiker naar
smaak door
mascarpone roeren.
Vijgen en macarpone
afgedekt in koolkast
zetten.
Vijgen op
kamertempperatuur
serveren of iets
verwarmen.
In zes diepen borden
2 vijgen leggen en
wat wijn scheppen.
Garneren met
frambozen.
Op elk bord tussen
vijgen ovale
balletjes mascarpone
scheppendoor lepel
in warm water te
dompelen en met
draaiende beweging
mascarpone op te
scheppen
Gekarameliseerde
vijgen
12 kleine, rijpe
vijgen
150 gram tafelsuiker
2 el. citroensap
1 kaneelstokje
2 kruidnagels
5 dl. (karamel)ijs
eventueel 1
granaatappel
pitjes uitgeschept
Snij de vijgen
kruislings in.
Doe de suiker,
citroensap, 2 el.
water, kaneel en
kruidnagel in een
steelpan met dikke
bodem, Breng alles
aan de kook en laat
het ca. 5 minuten
zachtjes koken.
Voeg de vijgen toe,
rol ze voorzichtig
door de siroop en
kook ze ca. 8
minuten mee.
Neem de vijgen uit
de siroop en verdeel
ze over de borden.
Kook de siroop
verder in tot een
bruine karamel.
Schep een bol ijs
naast de vijgen,
bestrooi eventueel
met wat
granaatappelpitjes
en besprenkel met de
karamel.
Serveer meteen.
Semifreddo van
vijgen en honing
12 personen
Basis:
1 vanilleboon
50 gram witte
basterdsuiker
4 grote verse eieren,
gesplitst
3/8 liter slagroom
1/8 liter mascarpone
snuifje zout
250 g gedroogde
vijgen
ca. 3 eetlepels
acaciahoning
4 verse vijgen, in
zessen gesneden
Snijd de gedroogde
vijgen klein en roer
er de honing door.
Halveer de
vanilleboon in de
lengte en schraap
het merg eruit.
Klop dit met de
suiker en
eierdooiers in een
grote kom tot die
schuimig zijn en een
bleek kleurtje
hebben.
Klop in een tweede
kom de room tot er
kleine zachte kopjes
op blijven staan (vooral
niet te stijf!).
Klop in een derde
kom de eiwitten met
wat zout zo stijf
mogelijk.
Schep voorzichtig de
geklopte eierdooier
door de room, schep
door dit mengsel het
geklopte eiwit (niet
roeren, alleen
omscheppen!).
Doe van deze massa
éénderde over in een
afsluitbaar bakje en
bewaar dit in de
vriezer voor een
volgend dessert.
Schep door de rest
de vijgen met
honing, doe de massa
over in een
vriesbestendig bakje,
dek dit af met
huishoudfolie en zet
het minstens vier
uur in de vriezer.
Voor het opdienen de
semifreddo in
portiebakjes
scheppen en elk
garneren met drie of
vier partjes vijg.
Varkensfilet met
Palmbier, Vijgen en
Rozemarijn
600 tot 700 gram
varkensfiletrollade
(ongekruid)
2 uien
75 gram gedroogde
vijgen
2 takjes verse
rozemarijn
2 eetlepels
zonnebloem- of
oliijfolie
2 eetlepels
roomboter
1/5 dl
kippenbouillon
1/5 dl Speciale Palm
(flesje van 30 cl)
peper uit de molen
en zout naar smaak
De uien schillen en
in stukjes snijden.
De vijgen in stukjes
snijden.
Een mengsel van olie
en roomboter
verhitten in een
braadpan en de
rollade aan alle
kanten aanbraden.
Uien kort meebraden.
Hittebron verlagen.
De takjes rozemarijn
op de rollade leggen,
bouillon erbij doen
en in ruim een uur
gaar stoven.
De rollade af en toe
omkeren en een half
uur voor het einde
van de stooftijd de
fijngesneden vijgen
erbij doen.
Een kwartier voor
het einde van de
stooftijd het bier
erdoor roeren en
verder stoven.
Op smaak brengen met
peper en zout.
De rollade uit de
braadpan halen,
takjes rozemarijn
verwijderen en het
stoofvocht pureren
met een staafmixer.
De rollade terugdoen
in de braadpan en
nog even goed
verwarmen.
De rollade in
plakjes snijden en
zo warm mogelijk
serveren met de saus,
aardappelkroketjes
en in boter
gestoofde groene- of
savooiekool,
Vergezeld van een
goed gekoeld glas
Speciale Palm.
Vijgensalade
2 kleine
kipfilets
1 aubergine in
schijven en met zout
ingewreven (in een
vergiet leggen)
4 blaadjes radicchio
volle hand rucolasla
6 vijgen gehalveerd
Dressing
0,8 dl. citroensap
2 eetl. honing
2 eetl.
majoraanblaadjes
fijn gehakt
grof gemalen zwarte
peper
Snijd de kipfilets
ieder in tweeën en
plet ze wat tussen 2
vellen huishoudfolie
Spoel de aubergines
af en droog ze goed.
Smeer de kip en de
aubergine in met
olijfolie, gril deze
Haal de aubergine
eerder van de gril
af dan de kip, houd
beide warm.
Smeer de olijven aan
de openkant in met
wat olijfolie en leg
deze ook even op de
grille.
Doe alle
ingrediënten voor de
dressing in een
pannetje en laat dit
even wat warm worden
Leg ondertussen op
ieder bord een
blaadje radicchio,
leg daarop de kip,
leg dan wat
rucolasla
hier weer bovenop en
vervolgens de
aubergine.
Leg de vijgen ook op
het bordje en
overgiet alles met
de dressing
|