|
Varkensvlees
Taco El Pastor
Ingredienten:
3 chilies
1/2 ui (fijn
gesnipperd)
2 schijven ananas
(3/4 cm dik fijn
gehakt)
1 chipotle (jalopena)
chili in adobo saus
1 eetlepel azijn
4 teentjes knoflook
2 theelepel zout
1 theelepel oregano
1 theelepel komijn
1 1/2 pond
schouderkarbonades (snijd
het vlees in om de 2
cm tot het bot)
4 schijven ananas
3/4 cm
* tortillas
1/2 ui (fijn
gesnipperd)
1/4 kop gehakte
koriander
* citroen in partjes
Bereiding:
Breng in een pan met
water de chilies aan
de kook
Zet het vuur uit en
laat de chilies een
uurtje in het water
staan
Pureer de
chilies,ui,ananas,chipotle
chilie in
adobesaus,azijn,knoflook,zout,oregano
en komijn
Bedek hier het vlees
mee en laat
marineren voor een
uur
Doe het vlees in een
ovenschaal met
beetje water op de
bodem
Bak het vlees in
voorverwarmde oven
(200 graden celsius)
ca. 30 minuten
Zet de warmte van de
oven nu op 150
graden celsius
Leg de schijven
ananas op het vlees
en laat het vlees in
de oven tot het gaar
is (ca 3 uur)
Laat het vlees
rusten voor 20
minuten
Haal het vlees van
het bot en vermeng
met de ananas en de
overgebleven saus
Schep in de tortilla
met gesnipperde
ui,koriander en
citroenpartjes
TIP:
Kan ook als vulling
voor burrito`s
gebruikt worden
Hier staat het
recept voor
adobesaus
Maak je de saus doe
er dan het laatste
uur een paar hele
pepertjes erbij
(jalopena pepertjes
is lekker als je die
kunt krijgen)
Gebruik 1 pepertje
uit de adobesaus)
Doe je er geen
pepertjes heel erin
Doe dan een lepel
van de saus door het
recept
Surinaams gekruid
Vlees
Heerlijk Surinaams
Gekruid Vlees (karbonade`s
of kipfilets) uit de
oven of op de BBQ.
Ingrediënten:
4
schouderkarbonade`s
of 4 kipfilets
1 blik tomatenpuree
1 bouillontablet
1 bosje selderijblad
of maggiplant
zonnebloemolie
1 theel
vijfkruidenpoeder
2 theel sambal of
meer
5 eetl zoete ketjap,
of meer als je dat
lekker vind
scheutje zoute
ketjap
1 a 2 uien
gemalen peper
Voorbereiding:
ui fijnsnijden
selderijblad
fijnsnijden of
knippen
bouillontablet
verkruimelen
Bereiden:
Meng in de
ovenschaal alle
ingredienten goed
door elkaar.
Doe het vlees erbij,
en haal het aan alle
kanten goed door de
marinade, zodat het
vlees goed bedekt is
met de marinade.
Doe er eventueel nog
wat gemalen peper
bij.
Zet dan de
ovenschaal in een
voorverwarmde oven
van 180 graden .
En laat het vlees in
zo`n 15- 20 min
onder af en toe, het
vlees besmeren met
de marinade, bruin
en gaar worden.
Of voor de barbecue
, het vlees een paar
uur of nog beter,
een hele nacht in de
marinade, in een
plastic doos met
deksel laten staan.
Dit kan ook voor de
oven, hoe langer het
vlees in de marinade
staat hoe malser het
vlees wordt.
Dan lekker knapperig
bakken in de oven of
op de barbeque.
Indische
Speklapjes
Ingredienten:
1,5 theelepel sambal
oelek
5 eetlepels ketjap
manis
2 eetlepels
zonnebloemolie
1 theelepel gemalen
komijn (djinten)
1 theelepel gemalen
korianderzaad (ketoembar)
1 theelepel gemalen
gember (djahé)
4 speklappen
4 royale eetlepels
pindakaas met
stukjes noot
1 blik kokosmelk
(400 ml)
1 eetlepel
seroendeng
Bereiden:
Klop in een schaal
een marinade van de
sambal, 3 eeetlepels
ketjap, de olie en
de specerijen.
Wentel de speklappen
door de marinade.
Marineer het vlees
minstens 1 uur
afgedekt in de
koelkast.
Rooster de
speklappen op een
matig tot hete
barbecue in ca. 15
min. bruin en gaar.
Leg de speklappen op
een schaal.
Bestrooi het vlees
met de seroendeng en
serveer met de
pindasaus.
Geef er zoetzure
groenten, gefruite
uitjes en kroepoek
bij.
Tip: Bereid ook de
pindasaus alvast
voor.
Verwarm de kokosmelk
met de pindakaas op
de hete barbecue of
op het fornuis
Roer regelmatig en
voeg indien nodig
een extra scheutje (kokos)melk
of ketjap toe.
Meatloaf
Ingredienten:
500 g Varkensgehakt
2 1/2 eetlepel
olijfolie
1/2 ui (fijngehakt)
1 teentje knoflook (geperst)
1/2 rode paprika (in
blokjes)
1 kleine wortel (in
kleine blokjes)
1/2 stengel
bleekselderij (in
kleine stukjes)
40 g paneermeel
1 dl creme fraiche
2 eetlepels
tomatenpuree
snufje chilipoeder
snufje nootmuskaat
snufje zout
snufje peper (versgemalen)
1 cakevorm van ca.
20 cm lang
Bereiden:
Verwarm de oven voor
op ca 190C.
Verhit in een
koekenpan 2
eetlepels olie en
fruit hierin de ui
en knoflook ca. 2
minuten.
Voeg de paprika,
wortel en
bleekselderij toe en
fruit deze ca. 5
minuten.
Vet de cakevorm in
met een eetlepel
olie.
Kneed in een kom het
gehakt met het
paneermeel, de creme
fraiche, de
tomatenpuree en het
groentemengsel door
elkaar.
Breng het
gehaktmengsel op
smaak met
chilipoeder,
nootmuskaat, zout en
peper.
Druk het gehakt in
de cakevorm en
strijk de bovenzijde
glad. Bak het
gehaktbrood ca. 40
minuten in de oven
op 190C.
Neem het Amerikaans
gehaktbrood uit de
oven en laat het
gehaktbrood ca. 8
minuten rusten.
Snijd het
gehaktbrood in
plakken.
Praagse Ham van
de Boswachter
Ingredienten:
4 plakken gekookte
achterham ca 1 cm
dik
olijfolie
80 gram bacon in
reepjes
500 gram gemengde
paddenstoelen
1 teentje knoflook
4 takjes tijm
1 eetlepel tomaten
puree
scheutje rode wijn
zout
versgemalen peper
2 lente-uitjes
1 zak aardappelchips
Bereiden:
Snijd de plakken ham
doormidden.
Verhit een scheutje
olie in een
koekenpan en bak de
ham om en om.
Leg de gebakken ham
op een bord.
Bak de bacon in
dezelfde pan aan.
Maak de
paddenstoelen schoon
en snijd ze in
stukken.
Voeg de
paddenstoelen toe
aan de bacon en bak
ze.
Pel en hak de
knoflook en ris de
blaadjes van de
tijmtakjes.
Voeg de knoflook,
tijm en tomatenpuree
toe en bak dit kort
mee.
Blus het af met de
wijn en laat het
even koken.
Breng op smaak met
zout en peper.
Schep de
paddenstoelen met de
saus op de ham.
Garneer met in dunne
ringetjes gesneden
lente-ui en chips.
Karbonaadjes in
Rode Wijn
Ingredienten:
4 schouderkarbonades
25 gram boter
2 tenen knoflook,
2 rode uien (in
plakjes)
250 gram
kastanjechampignons
(in dunne plakjes)
4 takjes tijm, in
kleinere takjes
gebroken
150 ml
paddenstoelenbouillon
(van tablet)
150 ml rode wijn
Bereiden:
Wrijf de karbonades
in met zout en (versgemalen)
peper.
Verhit de boter in
een hapjespan en bak
de karbonades in 4-5
minuten bruin, keer
ze halverwege.
Verdeel de knoflook,
de ui en de
champignons rond het
vlees en bak alles
nog 3-4 minuten,
schep de ui en
champignons
regelmatig om.
Verdeel de takjes
tijm tussen de
groenten.
Schenk de bouillon
en wijn langs de
rand van de pan bij
het vlees of warm
het vocht even apart
op,
voordat je het bij
het vlees giet.
Stoof de karbonades
op matig hoog vuur
in 45-50 minuten
zachtjes gaar,
keer de karbonades
af en toe en laat
het vocht intussen
inkoken tot een
licht gebonden jus.
Serveer de
karbonades met
gekookte aardappelen
of aardappelpuree en
witlof of
sperziebonen.
Karbonaadjes met
Appel
Lekkere ovenschotel,
ook zeer geschikt
voor kinderen!
Dit recept komt uit
mijn 1e
kinderkookboekje.
Ingredienten
4 karbonaadjes die
je lekker vindt
500 gram uien
500 gram
stoofappeltjes
1 eetlepel suiker
kleine klontjes
boter
zout en peper
eventueel nog
karbonade kruiden en
kaneel.
Bereiden:
Schil en snij de
appels en uien.
Verdeel de uien over
de ovenschaal en doe
er een beetje zout
en peper over heen.
Bedek ze dan met
ongeveer de helft
van de appels en
strooi er de suiker
overheen.
Nu gaan de
karbonaadjes
eroverheen.
Strooi daar wat zout
en peper op, doe de
rest van de appels
erbij en leg er wat
klontjes boter op.
Leg de deksel op de
schaal er zet deze
1-1,5 uur in de oven
tot het varkensvlees
zacht en gaar is.
Serveertips
Serveer er gebakken
aardappels en een
lekkere salade bij!
Variatietip:
Voeg eventueel aan
de karbonaadjes de
karbonadekruiden toe
en aan de appels
kaneel.
Ook lekker is het om
er plakjes aardappel
tussen te doen in
laagjes!
Tip:
Door 50 gram
spekblokjes mee te
bakken met de
karbonades, krijgt
het gerecht een
extra krachtige
smaak.
Geroosterd
Varkensvlees met
Crackling
Dit stuk vlees komt
van het varken
tussen de schouder
en de poot
Word met of zonder
bot verkocht
Je kunt het oprollen
en met touw
vastbinden
In Amerika en
Engeland is dit een
gewild stukje vlees
(pork loin)
Helemaal als het is
geroosterd in de
oven en de vel een
knapperige korst
(crackling) word
Je kunt ook
speklapjes aan een
stuk nemen
Het vlees is dan wel
iets vetter.
Ingredienten:
2.25 kg
Varkenskarbonade in
1 stuk
(Het been mag eruit,
hoeft niet...maar de
huid moet eraan
blijven)
1 kleine ui (gepeld)
1 eetlepel bloem
275ml cider
275ml
groentebouillon
zee zout en verse
peper
Bereiden:
Verwarm de oven voor
tot 240C/475F/Gas 9.
Snij de bovenkant
van het vel van het
varkensvlees in
Dit kan je ook aan
de slager vragen
Doe je het zelf neem
dan een scherp mes
of een stanleymes
Snij door het vet
maar ook niet te
diep
Leg het vlees in een
ovenschaal (vel naar
boven)
Snij de ui
doormidden en leg
onder het vlees
Neem nu een eetlepel
zeezout (even fijner
stampen) en strooi
dit over het vel
Wrijf het goed in
het vlees
Rooster het vlees
voor 25 minuten in
de oven op de
bovenste richel
Zet de warmtebron
lager (190 graden
Celsius)
Reken 35 minuten per
pond om te roosteren
In dit geval iets
meer dan 2 & 1/2 uur
Het vlees hoeft niet
te worden bedruppeld
Het blijft sappig
genoeg
Prik met een pen (kebabspies)
in het vlees
Is de vloeistof
helder wat eruit
loopt dan is het
vlees gaar
Is het nog rozig dan
moet het vlees nog
langer roosteren
Als het vlees gaar
is uit de oven halen
en 30 minuten laten
staan voor je gaat
snijden
Dek het niet af
anders word de korst
slap en niet
knapperig
Maak in de
tussentijd van het
uitgelopen vocht een
jus
De ui zal
waarschijnlijk zwart
en verkoold lijken
Laat het er toch in
Dit geeft smaak en
kleur aan de jus
Zet de ovenschaal op
het vuur (laag)
Strooi de bloem erin
en roer met een
houten lepel tot het
is opgenomen
Zet nu het vuur
hoger en voeg de
cider en
groentebouillon toe
Klop met een garde
tot het gaat koken
Laat even sudderen
en kruid het met
zout en peper
Verwijder de ui en
giet de jus in een
serveer kom
Snij het vlees in
plakken en geef
iedereen een stuk
van de "crackling"
erbij
|