Varkensvlees

Taco El Pastor

Ingredienten:

3 chilies
1/2 ui (fijn gesnipperd)
2 schijven ananas (3/4 cm dik fijn gehakt)
1 chipotle (jalopena) chili in adobo saus
1 eetlepel azijn
4 teentjes knoflook
2 theelepel zout
1 theelepel oregano
1 theelepel komijn
1 1/2 pond schouderkarbonades (snijd het vlees in om de 2 cm tot het bot)
4 schijven ananas 3/4 cm
* tortillas
1/2 ui (fijn gesnipperd)
1/4 kop gehakte koriander
* citroen in partjes

Bereiding:

Breng in een pan met water de chilies aan de kook
Zet het vuur uit en laat de chilies een uurtje in het water staan
Pureer de chilies,ui,ananas,chipotle chilie in adobesaus,azijn,knoflook,zout,oregano en komijn
Bedek hier het vlees mee en laat marineren voor een uur
Doe het vlees in een ovenschaal met beetje water op de bodem
Bak het vlees in voorverwarmde oven (200 graden celsius) ca. 30 minuten

Zet de warmte van de oven nu op 150 graden celsius
Leg de schijven ananas op het vlees en laat het vlees in de oven tot het gaar is (ca 3 uur)
Laat het vlees rusten voor 20 minuten
Haal het vlees van het bot en vermeng met de ananas en de overgebleven saus
Schep in de tortilla met gesnipperde ui,koriander en citroenpartjes

TIP:
Kan ook als vulling voor burrito`s gebruikt worden

Hier staat het recept voor adobesaus
Maak je de saus doe er dan het laatste uur een paar hele pepertjes erbij
(jalopena pepertjes is lekker als je die kunt krijgen)
Gebruik 1 pepertje uit de adobesaus)
Doe je er geen pepertjes heel erin
Doe dan een lepel van de saus door het recept



Surinaams gekruid Vlees

Heerlijk Surinaams Gekruid Vlees (karbonade`s of kipfilets) uit de oven of op de BBQ.

Ingrediënten:

4 schouderkarbonade`s of 4 kipfilets
1 blik tomatenpuree
1 bouillontablet
1 bosje selderijblad of maggiplant
zonnebloemolie
1 theel vijfkruidenpoeder
2 theel sambal of meer
5 eetl zoete ketjap, of meer als je dat lekker vind
scheutje zoute ketjap
1 a 2 uien
gemalen peper

Voorbereiding:

ui fijnsnijden
selderijblad fijnsnijden of knippen
bouillontablet verkruimelen

Bereiden:

Meng in de ovenschaal alle ingredienten goed door elkaar.
Doe het vlees erbij, en haal het aan alle kanten goed door de marinade, zodat het vlees goed bedekt is met de marinade.
Doe er eventueel nog wat gemalen peper bij.
Zet dan de ovenschaal in een voorverwarmde oven van 180 graden .
En laat het vlees in zo`n 15- 20 min onder af en toe, het vlees besmeren met de marinade, bruin en gaar worden.

Of voor de barbecue , het vlees een paar uur of nog beter,
een hele nacht in de marinade, in een plastic doos met deksel laten staan.
Dit kan ook voor de oven, hoe langer het vlees in de marinade staat hoe malser het vlees wordt.
Dan lekker knapperig bakken in de oven of op de barbeque.



Indische Speklapjes

Ingredienten:

1,5 theelepel sambal oelek
5 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels zonnebloemolie
1 theelepel gemalen komijn (djinten)
1 theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
1 theelepel gemalen gember (djahé)
4 speklappen
4 royale eetlepels pindakaas met stukjes noot
1 blik kokosmelk (400 ml)
1 eetlepel seroendeng

Bereiden:


Klop in een schaal een marinade van de sambal, 3 eeetlepels ketjap, de olie en de specerijen.
Wentel de speklappen door de marinade.
Marineer het vlees minstens 1 uur afgedekt in de koelkast.
Rooster de speklappen op een matig tot hete barbecue in ca. 15 min. bruin en gaar.
Leg de speklappen op een schaal.
Bestrooi het vlees met de seroendeng en serveer met de pindasaus.
Geef er zoetzure groenten, gefruite uitjes en kroepoek bij.

Tip: Bereid ook de pindasaus alvast voor.
Verwarm de kokosmelk met de pindakaas op de hete barbecue of op het fornuis
Roer regelmatig en voeg indien nodig een extra scheutje (kokos)melk of ketjap toe.
 


Meatloaf


Ingredienten:

500 g Varkensgehakt
2 1/2 eetlepel olijfolie
1/2 ui (fijngehakt)
1 teentje knoflook (geperst)
1/2 rode paprika (in blokjes)
1 kleine wortel (in kleine blokjes)
1/2 stengel bleekselderij (in kleine stukjes)
40 g paneermeel
1 dl creme fraiche
2 eetlepels tomatenpuree
snufje chilipoeder
snufje nootmuskaat
snufje zout
snufje peper (versgemalen)
1 cakevorm van ca. 20 cm lang

Bereiden:

Verwarm de oven voor op ca 190C.
Verhit in een koekenpan 2 eetlepels olie en fruit hierin de ui en knoflook ca. 2 minuten.
Voeg de paprika, wortel en bleekselderij toe en fruit deze ca. 5 minuten.
Vet de cakevorm in met een eetlepel olie.
Kneed in een kom het gehakt met het paneermeel, de creme fraiche, de tomatenpuree en het groentemengsel door elkaar.
Breng het gehaktmengsel op smaak met chilipoeder, nootmuskaat, zout en peper.
Druk het gehakt in de cakevorm en strijk de bovenzijde glad. Bak het gehaktbrood ca. 40 minuten in de oven op 190C.
Neem het Amerikaans gehaktbrood uit de oven en laat het gehaktbrood ca. 8 minuten rusten.
Snijd het gehaktbrood in plakken.



Praagse Ham van de Boswachter

Ingredienten:

4 plakken gekookte achterham ca 1 cm dik
olijfolie
80 gram bacon in reepjes
500 gram gemengde paddenstoelen
1 teentje knoflook
4 takjes tijm
1 eetlepel tomaten puree
scheutje rode wijn
zout
versgemalen peper
2 lente-uitjes
1 zak aardappelchips

Bereiden:

Snijd de plakken ham doormidden.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de ham om en om.
Leg de gebakken ham op een bord.
Bak de bacon in dezelfde pan aan.
Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukken.
Voeg de paddenstoelen toe aan de bacon en bak ze.
Pel en hak de knoflook en ris de blaadjes van de tijmtakjes.
Voeg de knoflook, tijm en tomatenpuree toe en bak dit kort mee.
Blus het af met de wijn en laat het even koken.
Breng op smaak met zout en peper.
Schep de paddenstoelen met de saus op de ham.
Garneer met in dunne ringetjes gesneden lente-ui en chips.
 



Karbonaadjes in Rode Wijn

Ingredienten:

4 schouderkarbonades
25 gram boter
2 tenen knoflook,
2 rode uien (in plakjes)
250 gram kastanjechampignons (in dunne plakjes)
4 takjes tijm, in kleinere takjes gebroken
150 ml paddenstoelenbouillon (van tablet)
150 ml rode wijn

Bereiden:

Wrijf de karbonades in met zout en (versgemalen) peper.
Verhit de boter in een hapjespan en bak de karbonades in 4-5 minuten bruin, keer ze halverwege.
Verdeel de knoflook, de ui en de champignons rond het vlees en bak alles nog 3-4 minuten,
schep de ui en champignons regelmatig om.
Verdeel de takjes tijm tussen de groenten.
Schenk de bouillon en wijn langs de rand van de pan bij het vlees of warm het vocht even apart op,
voordat je het bij het vlees giet.
Stoof de karbonades op matig hoog vuur in 45-50 minuten zachtjes gaar,
keer de karbonades af en toe en laat het vocht intussen inkoken tot een licht gebonden jus.
Serveer de karbonades met gekookte aardappelen of aardappelpuree en witlof of sperziebonen.



Karbonaadjes met Appel

Lekkere ovenschotel, ook zeer geschikt voor kinderen!
Dit recept komt uit mijn 1e kinderkookboekje.

Ingredienten

4 karbonaadjes die je lekker vindt
500 gram uien
500 gram stoofappeltjes
1 eetlepel suiker
kleine klontjes boter
zout en peper
eventueel nog karbonade kruiden en kaneel.

Bereiden:

Schil en snij de appels en uien.
Verdeel de uien over de ovenschaal en doe er een beetje zout en peper over heen.
Bedek ze dan met ongeveer de helft van de appels en strooi er de suiker overheen.
Nu gaan de karbonaadjes eroverheen.
Strooi daar wat zout en peper op, doe de rest van de appels erbij en leg er wat klontjes boter op.
Leg de deksel op de schaal er zet deze 1-1,5 uur in de oven tot het varkensvlees zacht en gaar is.

Serveertips
Serveer er gebakken aardappels en een lekkere salade bij!

Variatietip:
Voeg eventueel aan de karbonaadjes de karbonadekruiden toe en aan de appels kaneel.
Ook lekker is het om er plakjes aardappel tussen te doen in laagjes!

Tip:
Door 50 gram spekblokjes mee te bakken met de karbonades, krijgt het gerecht een extra krachtige smaak.



Geroosterd Varkensvlees met Crackling

Dit stuk vlees komt van het varken tussen de schouder en de poot
Word met of zonder bot verkocht
Je kunt het oprollen en met touw vastbinden


In Amerika en Engeland is dit een gewild stukje vlees (pork loin)
Helemaal als het is geroosterd in de oven en de vel een knapperige korst (crackling) word
Je kunt ook speklapjes aan een stuk nemen
Het vlees is dan wel iets vetter.

Ingredienten:

2.25 kg Varkenskarbonade in 1 stuk
(Het been mag eruit, hoeft niet...maar de huid moet eraan blijven)
1 kleine ui (gepeld)
1 eetlepel bloem
275ml cider
275ml groentebouillon
zee zout en verse peper

Bereiden:

Verwarm de oven voor tot 240C/475F/Gas 9.
Snij de bovenkant van het vel van het varkensvlees in
Dit kan je ook aan de slager vragen
Doe je het zelf neem dan een scherp mes of een stanleymes
Snij door het vet maar ook niet te diep
Leg het vlees in een ovenschaal (vel naar boven)
Snij de ui doormidden en leg onder het vlees
Neem nu een eetlepel zeezout (even fijner stampen) en strooi dit over het vel
Wrijf het goed in het vlees
Rooster het vlees voor 25 minuten in de oven op de bovenste richel
Zet de warmtebron lager (190 graden Celsius)
Reken 35 minuten per pond om te roosteren
In dit geval iets meer dan 2 & 1/2 uur
Het vlees hoeft niet te worden bedruppeld
Het blijft sappig genoeg
Prik met een pen (kebabspies) in het vlees
Is de vloeistof helder wat eruit loopt dan is het vlees gaar
Is het nog rozig dan moet het vlees nog langer roosteren
Als het vlees gaar is uit de oven halen en 30 minuten laten staan voor je gaat snijden
Dek het niet af anders word de korst slap en niet knapperig
Maak in de tussentijd van het uitgelopen vocht een jus
De ui zal waarschijnlijk zwart en verkoold lijken
Laat het er toch in
Dit geeft smaak en kleur aan de jus
Zet de ovenschaal op het vuur (laag)
Strooi de bloem erin en roer met een houten lepel tot het is opgenomen
Zet nu het vuur hoger en voeg de cider en groentebouillon toe
Klop met een garde tot het gaat koken
Laat even sudderen en kruid het met zout en peper
Verwijder de ui en giet de jus in een serveer kom
Snij het vlees in plakken en geef iedereen een stuk van de "crackling" erbij