Tuinbonen
Tuinbonen zijn enigszins
afgeplatte groene of witte bonen.
Ze zijn stevig en sterk van
smaak als ze rijp zijn, maar
verrukkelijk als ze jong zijn.
De heel jonge peulen kunnen in
hun geheel worden gegeten.
Druk met de duim op bolle kant
van de peul waardoor de peul
open zal gaan en de bonen
makkelijk uit de schil kunnen
worden gehaald.
Je kunt tuinbonen in de peul
ongeveer twee weken in de
koelkast bewaren
De peulen worden gedopt doppen
en gedurende 10-15 minuten in
zout water koken.
Eet tuinbonen niet rauw.
Als de bonen taai zijn, kunt u
het best alleen de helder groene
gekookte kern gebruiken.
Oude bonen kunnen gepureerd
worden verwerkt in dipsauzen of
in soep.
Uiteraard kunnen de bonen ook
gekookt, gestoomd of afgekoeld
met eventueel een dressing
worden geserveerd
Tip:Voeg aan het kookwater een
scheut melk toe, de bonen
blijven dan mooi blank.
Tuinbonensoep met
Raapsteeltjes en notenbrood
2 kruimige aardappelen
75 gram raapstelen
250 gram vers gedopte tuinbonen
1/2 pot runderbouillon
2-3 eetlepels olijfolie
1 dikke teen knoflook
100 gram ontbijtspek
1 grote voorgebakken ciabattina
met noten (Italiaans brood)
Schil de aardappels en snijd ze
in blokjes.
Spoel het bosje raapstelen
schoon, snijd de worteltjes er
van af.
Verwarm de oven voor op 225°C.
Leg de aardappelblokjes en
tuinbonen in een kookpan.
Schenk de bouillon erop en vul
dit met wat aan tot 3/4 liter.
Breng de bouillon aan de kook.
Kook de soep 15-18 minuten, tot
de aardappelblokjes gaar zijn.
Pureer de aardappels en
tuinbonen in de bouillon met de
staafmixer zodat een gladde,
gebonden soep ontstaat.
Houdt de soep op laag vuur, met
het deksel op de pan, warm.
Bak intussen het brood of de
broodjes in de voorverwarmde
oven volgens de aanwijzingen op
de verpakking.
Zet 2 ovenvaste soepkommen in de
oven, zodat ze voorwarmen.
Verhit een koekenpan op hoog
vuur droog voor.
Bak hierin de plakjes
ontbijtspek knapperig. Leg ze op
keukenpapier.
Verhit de olijfolie in de
koekenpan.
Stoof hierin de raapsteeltjes 5
minuten.
Knijp de knoflookteen boven de
pan uit.
Verdeel de raapsteeltjes over de
twee voorverwarmde soepkommen.
Schenk de soepkommen vol met
tuinbonensoep.
Verdeel het knapperige rookspek
er over.
Snijd het notenbrood in smalle
reepjes en serveer het brood bij
de soep.
Tuinbonen met rijst en krab
1 limoen
2 bosuitjes
2 takjes peterselie
150 gram pandan of Thaise rijst
400 gram vers gedopte tuinbonen
4 eetlepels arachideolie
1 theelepel gembersiroop
2 blikjes extra fancy krab
vers gemalen zeezout en gemengde
peper
Breng de 1 1/2 liter water aan
de kook.
Boen de limoen af.
Gebruik een zesteur om dunne
reepjes van de limoenschil te
snijden.
Halveer de vrucht en pers deze
uit.
Snijd de bosuitjes in smalle
ringetjes.
Snijd het groen van de
peterselie fijn.
Strooi de rijst in een kookpan
en voeg de tuinbonen toe.
Schenk het kokende water er op,
roer om en breng het water
opnieuw aan de kook.
Kook rijst en tuinbonen in 10
minuten gaar.
Stort ze in een zeef en laat ze
kort uitlekken.
Klop een dressing van 1 eetlepel
limoensap, 3 eetlepels olie en
de gembersiroop.
Verhit in een wok de olie.
Roerbak hierin het wit van de
bosuitjes glazig.
Schep rijst en tuinbonen erbij
en roerbak 2 minuten.
Schep de krab erdoor en roerbak
opnieuw 2 minuten.
Schep het groen van de bosuitjes,
de peterselie en de limoenschil
erbij en roerbak nog 1 minuut.
Breng het gerecht op smaak met
limoensap en versgemalen zout en
peper.
Verdeel het gerecht over twee
borden en druppel de dressing er
om heen.
Tuinbonen-zalmomelet
6 eieren
200 g gerookte zalmsnippers
3 bosuitjes, gesnipperd
350 gram gekookte tuinbonen (5
tot 10 minuten)
3 eetlepels boter
2 eetlepels dille
In kom eieren loskloppen.
Zalmsnippers, bosuitjes en
tuinbonen erdoor roeren.
Mengsel met zout en peper op
smaak brengen.
In koekenpan 1 el boter smelten.
Eimengsel erin schenken en
omelet, met deksel op pan, op
laag vuur in ca. 15 min. laten
stollen.
Lekker met krieltjes.
Catelaanse tuinbonen
1 grote ui
2 tenen knoflook
1 rode paprika
2 eetlepels olijfolie
100 gram spekreepjes
2 theelepels Provencaalse
kruiden
2 eetlepels tomatenpuree (klein
blikje)
1 theel sambal badjak
450 gram diepvriestuinbonen
2 deciliter witte wijn
Snipper de ui grof en snijd de
tenen knoflook in plakjes.
Maak de paprika schoon en snijd
deze in stukjes.
Verhit de olie in een hapjespan
en bak de reepjes spek uit.
Voeg de ui, knoflook en paprika
toe en bak het geheel al
omscheppend ca. 3 min.
Bak de tomatenpuree en de sambal
1 minuut mee.
Voeg de tuinbonen en de wijn
toe.
Breng het geheel aan de kook en
laat de tuinbonen in 10 minuten
zachtjes gaar sudderen.
Lekker bij een karbonade, kip of
gebakken vis.
Tuinbonen met ham
1,5 kilo verse tuinbonen of 1
pak diepvries
60 gram ham in plakken van 1/2
cm
60 gram boter
Dop de tuinbonen.
Blancheer de tuinbonen in ruim
kokend water met zout en pel ze.
(als de harde vliesjes eraf zijn,
worden de tuinbonen minder droog).
Snij de ham in heel kleine
dobbelsteentjes (brunoise).
Smelt de boter en smoor de ham
en warm de boontjes mee.
Tuinbonen en sperciebonen in
knoflookroomsaus
300 gram tuinbonen (diepvries)
500 gram verse sperziebonen, in
stukjes van 4 cm
3 el olijfolie
2 teentjes knoflook, gesnipperd
3 el wittewijnazijn
halve tl suiker
100 ml slagroom
1 tl tijm of bonenkruid
2 el fijngehakte peterselie
zout en peper
Kook de sperziebonen beetgaar in
ruim water met zout in ca. 4
minuten.
Giet ze af.
Verhit de olie in een pan en
fruit daarin de knoflook.
Doe de azijn en de suiker erbij
en laat alles even sudderen tot
het vocht bijna verdampt is.
Doe de slagroom erbij en kook de
saus op laag vuur in tot hij dik
is.
Doe nu de tuinbonen, de
sperziebonen en de tijm of het
bonenkruid erbij en laat het een
paar minuten doorsudderen.
Roer de peterselie en zout en
peper naar smaak erdoor.
Herdersalade
1 komkommer
1 rode ui
2 vleestomaten
200 gram tuinbonen (pot of
diepvries)
1 rode paprika
1 bosje radijs
1 krop ijsbergsla
150 gram féta
1 eetl. fijngehakte dille
250 ml Griekse yoghurt
20 groene olijven zonder pit
12 takjes peterselie
Snijd de komkommer in blokjes.
Snijd de gepelde ui in zeer
dunne ringen.
Snijd de ontvelde tomaat in
partjes.
Kook de tuinbonen volgens de
aanwijzingen op de verpakking.
Snijd het kapje van de paprika.
Verwijder het zaad en de
zaadlijsten.
Snijd de paprika in dunne ringen.
Snijd de radijzen in plakjes.
Was en droog de slabladen.
Prak de féta en roer deze kaas
met de dille door de yoghurt.
Leg de slabladen in een grote
wijde schaal.
Leg op de sla de gesneden
groente en de afgekoelde
tuinbonen.
Garneer de sla met olijven en de
takjes peterselie.
Schep in het midden van de sla
het yoghurtmengsel en schep het
aan tafel door de salade.
De yoghurt kan ook apart in een
kom worden geserveerd.
Eet er warm (Turks) bruinbrood
of stokbrood bij.
|