Tuinbonen

Tuinbonen zijn enigszins afgeplatte groene of witte bonen.
Ze zijn stevig en sterk van smaak als ze rijp zijn, maar verrukkelijk als ze jong zijn.
De heel jonge peulen kunnen in hun geheel worden gegeten.

Druk met de duim op bolle kant van de peul waardoor de peul open zal gaan en de bonen makkelijk uit de schil kunnen worden gehaald.
Je kunt tuinbonen in de peul ongeveer twee weken in de koelkast bewaren

De peulen worden gedopt doppen en gedurende 10-15 minuten in zout water koken.
Eet tuinbonen niet rauw.
Als de bonen taai zijn, kunt u het best alleen de helder groene gekookte kern gebruiken.
Oude bonen kunnen gepureerd worden verwerkt in dipsauzen of in soep.
Uiteraard kunnen de bonen ook gekookt, gestoomd of afgekoeld met eventueel een dressing worden geserveerd

Tip:Voeg aan het kookwater een scheut melk toe, de bonen blijven dan mooi blank.



Tuinbonensoep met Raapsteeltjes en notenbrood

2 kruimige aardappelen
75 gram raapstelen
250 gram vers gedopte tuinbonen
1/2 pot runderbouillon
2-3 eetlepels olijfolie
1 dikke teen knoflook
100 gram ontbijtspek
1 grote voorgebakken ciabattina met noten (Italiaans brood)


Schil de aardappels en snijd ze in blokjes.
Spoel het bosje raapstelen schoon, snijd de worteltjes er van af.
Verwarm de oven voor op 225°C.
Leg de aardappelblokjes en tuinbonen in een kookpan.
Schenk de bouillon erop en vul dit met wat aan tot 3/4 liter.
Breng de bouillon aan de kook.
Kook de soep 15-18 minuten, tot de aardappelblokjes gaar zijn.
Pureer de aardappels en tuinbonen in de bouillon met de staafmixer zodat een gladde, gebonden soep ontstaat.
Houdt de soep op laag vuur, met het deksel op de pan, warm.
Bak intussen het brood of de broodjes in de voorverwarmde oven volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Zet 2 ovenvaste soepkommen in de oven, zodat ze voorwarmen.
Verhit een koekenpan op hoog vuur droog voor.
Bak hierin de plakjes ontbijtspek knapperig. Leg ze op keukenpapier.
Verhit de olijfolie in de koekenpan.
Stoof hierin de raapsteeltjes 5 minuten.
Knijp de knoflookteen boven de pan uit.
Verdeel de raapsteeltjes over de twee voorverwarmde soepkommen.
Schenk de soepkommen vol met tuinbonensoep.
Verdeel het knapperige rookspek er over.

Snijd het notenbrood in smalle reepjes en serveer het brood bij de soep.

Tuinbonen met rijst en krab

1 limoen
2 bosuitjes
2 takjes peterselie
150 gram pandan of Thaise rijst
400 gram vers gedopte tuinbonen
4 eetlepels arachideolie
1 theelepel gembersiroop
2 blikjes extra fancy krab
vers gemalen zeezout en gemengde peper


Breng de 1 1/2 liter water aan de kook.
Boen de limoen af.
Gebruik een zesteur om dunne reepjes van de limoenschil te snijden.
Halveer de vrucht en pers deze uit.
Snijd de bosuitjes in smalle ringetjes.
Snijd het groen van de peterselie fijn.
Strooi de rijst in een kookpan en voeg de tuinbonen toe.
Schenk het kokende water er op, roer om en breng het water opnieuw aan de kook.
Kook rijst en tuinbonen in 10 minuten gaar.
Stort ze in een zeef en laat ze kort uitlekken.
Klop een dressing van 1 eetlepel limoensap, 3 eetlepels olie en de gembersiroop.
Verhit in een wok de olie.
Roerbak hierin het wit van de bosuitjes glazig.
Schep rijst en tuinbonen erbij en roerbak 2 minuten.
Schep de krab erdoor en roerbak opnieuw 2 minuten.
Schep het groen van de bosuitjes, de peterselie en de limoenschil erbij en roerbak nog 1 minuut. Breng het gerecht op smaak met limoensap en versgemalen zout en peper.
Verdeel het gerecht over twee borden en druppel de dressing er om heen.



Tuinbonen-zalmomelet

6 eieren
200 g gerookte zalmsnippers
3 bosuitjes, gesnipperd
350 gram gekookte tuinbonen (5 tot 10 minuten)
3 eetlepels boter
2 eetlepels dille


In kom eieren loskloppen.
Zalmsnippers, bosuitjes en tuinbonen erdoor roeren.
Mengsel met zout en peper op smaak brengen.
In koekenpan 1 el boter smelten.
Eimengsel erin schenken en omelet, met deksel op pan, op laag vuur in ca. 15 min. laten stollen.
Lekker met krieltjes.



Catelaanse tuinbonen

1 grote ui
2 tenen knoflook
1 rode paprika
2 eetlepels olijfolie
100 gram spekreepjes
2 theelepels Provencaalse kruiden
2 eetlepels tomatenpuree (klein blikje)
1 theel sambal badjak
450 gram diepvriestuinbonen
2 deciliter witte wijn


Snipper de ui grof en snijd de tenen knoflook in plakjes.
Maak de paprika schoon en snijd deze in stukjes.
Verhit de olie in een hapjespan en bak de reepjes spek uit.
Voeg de ui, knoflook en paprika toe en bak het geheel al omscheppend ca. 3 min.
Bak de tomatenpuree en de sambal 1 minuut mee.
Voeg de tuinbonen en de wijn toe.
Breng het geheel aan de kook en laat de tuinbonen in 10 minuten zachtjes gaar sudderen.
Lekker bij een karbonade, kip of gebakken vis.



Tuinbonen met ham


1,5 kilo verse tuinbonen of 1 pak diepvries
60 gram ham in plakken van 1/2 cm
60 gram boter


Dop de tuinbonen.
Blancheer de tuinbonen in ruim kokend water met zout en pel ze.
(als de harde vliesjes eraf zijn, worden de tuinbonen minder droog).
Snij de ham in heel kleine dobbelsteentjes (brunoise).
Smelt de boter en smoor de ham en warm de boontjes mee.



Tuinbonen en sperciebonen in knoflookroomsaus

300 gram tuinbonen (diepvries)
500 gram verse sperziebonen, in stukjes van 4 cm
3 el olijfolie
2 teentjes knoflook, gesnipperd
3 el wittewijnazijn
halve tl suiker
100 ml slagroom
1 tl tijm of bonenkruid
2 el fijngehakte peterselie
zout en peper



Kook de sperziebonen beetgaar in ruim water met zout in ca. 4 minuten.
Giet ze af.
Verhit de olie in een pan en fruit daarin de knoflook.
Doe de azijn en de suiker erbij en laat alles even sudderen tot het vocht bijna verdampt is.
Doe de slagroom erbij en kook de saus op laag vuur in tot hij dik is.
Doe nu de tuinbonen, de sperziebonen en de tijm of het bonenkruid erbij en laat het een paar minuten doorsudderen.
Roer de peterselie en zout en peper naar smaak erdoor.



Herdersalade

1 komkommer
1 rode ui
2 vleestomaten
200 gram tuinbonen (pot of diepvries)
1 rode paprika
1 bosje radijs
1 krop ijsbergsla
150 gram féta
1 eetl. fijngehakte dille
250 ml Griekse yoghurt
20 groene olijven zonder pit
12 takjes peterselie



Snijd de komkommer in blokjes.
Snijd de gepelde ui in zeer dunne ringen.
Snijd de ontvelde tomaat in partjes.
Kook de tuinbonen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd het kapje van de paprika.
Verwijder het zaad en de zaadlijsten.
Snijd de paprika in dunne ringen.
Snijd de radijzen in plakjes.
Was en droog de slabladen.
Prak de féta en roer deze kaas met de dille door de yoghurt.
Leg de slabladen in een grote wijde schaal.
Leg op de sla de gesneden groente en de afgekoelde tuinbonen.
Garneer de sla met olijven en de takjes peterselie.
Schep in het midden van de sla het yoghurtmengsel en schep het aan tafel door de salade.
De yoghurt kan ook apart in een kom worden geserveerd.
Eet er warm (Turks) bruinbrood of stokbrood bij.