Tomaten zijn er tegenwoordig in vele soorten en rassen.
Bij de groenteman vindt u een assortiment van minstens 10 soorten.
De tomaat is ook inmiddels erg populair geworden in de Hollandse keuken.
Ook in andere keukens is de tomaat niet onbekend.
Denk bijvoorbeeld aan Italië en Frankrijk.
Misschien is dit wel te danken aan de vele gebruiksmogelijkheden van deze vruchtgroente.
De meest voorkomende soorten zetten we even op een rijtje....
 

Gewone of ronde tomaat...

De ronde tomaat is de meest gangbare en over het algemeen de meest voordelige tomaat.
Deze wordt o.a. gebruikt voor soepen en sauzen en is met name geschikt voor de verwerking in gerechten.
 

Vleestomaten...

De vleestomaat is, zoals de naam al zegt, wat vleziger dan de ronde tomaat. In de meeste gevallen is deze soort ook groter van formaat. Deze tomaat wordt voornamelijk gebruikt als broodbeleg of gevuld met ingrediënten naar keuze als voorgerechtje. Daarnaast is hij ook goed te verwerken in diverse gerechten.
 

Trostomaten....

De trostomaat is een tomatenvariant die steeds meer populariteit geniet.
De in trosjes aangeboden tomaten zijn heerlijk vol van smaak en lenen zich met name goed als tussendoortje, in salades of als broodbeleg.
Er zijn tegenwoordig ook mini trostomaatjes verkrijgbaar.

Roma of Pomadoritomaten...

Deze ovaalvormige tomaat is wel de meest smaakvolle tomaat.
Het is dan ook zonde om deze tomaat in gerechten te verwerken.
Over het algemeen gaat de volle en zoete smaak dan verloren.
Gebruik deze tomaat dan ook als rauwkost of in salades

Cherry cocktail of kerstomaatjes...

Het cherry- of cocktailtomaatje is eigenlijk een mini tomaatje.
Deze wordt veel gebruikt in salades en rauwkosten of om te vullen als borrelhapje.
Deze tomaatjes worden tegenwoordig ook als troscherrytomaatjes aangeboden.
Ze zijn heerlijk sappig en het hoge suikergehalte maakt ze zoet.


 

Kopen...

Tomaten zijn tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar. Hollandse tomaten zijn er in het voorjaar en in de zomer. In de rest van het jaar worden ze voornamelijk uit Spanje geïmporteerd. De Spaanse tomaten zijn veel korter houdbaar als de tomaten uit eigen land. Let bij het kopen vooral op de rijpheid. Een rijpe tomaat is veel donkerder rood. Dat is natuurlijk niet erg als u de vrucht direct wilt consumeren maar om een tomaatje wat langer te bewaren doet u er goed aan om stevige, nog wat oranje vruchten aan te schaffen.
 

Houdbaarheid....

Tomaten behoren tot de familie van de vruchtgroente. Dat wil o.a. zeggen dat ze gevoelig zijn voor lage temperatuurbederf ook wel LTB genoemd. Het is dan ook niet goed om, zoals de meeste mensen wel doen, de tomaat in de koelkast te bewaren. Kies bij voorkeur een koele plaats van ca. 13 graden. Een tomaat is dan, afhankelijk van de rijpheid bij aankoop, ongeveer een week goed te houden.

Invriezen....

Een tomaat invriezen is overdreven. De vrucht wordt er absoluut niet lekkerder van en omdat ze gewoon het hele jaar door verkrijgbaar zijn is het ook absoluut overbodig.



Gevulde tomaten met champignons

4 tomaten,
150 gram champignons,
 2 dikke plakken gekookte ham,
zout en peper,
 sap van 1 citroen, boter of margarine,
wat witte wijn,
 3 eetlepels slagroom,
wat geknipte bieslook




Was de tomaten en droog ze goed af. Snijd van elke tomaat een kapje af en hol de tomaten uit.
 Bestrooi de binnenkant van de tomaten met zout en peper.
Borstel de champignons schoon, snijdt ze in stukjes en besprenkel ze met het citroensap
Stoof de champignons gaar in ca. 15 minuten gaar in wat witte wijn.
Verhit wat boter in een pan, verwarm hierin de champignons, roer de slagroom erdoor en laat het vocht iets inkoken.
 Snijd de plakken ham in blokjes en voeg ze toe aan de champignons.
Breng op smaak met peper en zout en doe het mengsel over in de uitgeholde tomaten.
Leg wat klontjes boter op de gevulde tomaten en zet ze onder de voorverwarmde grill.
Laat het geheel even gratineren en bestrooi de tomaten vervolgens met de geknipte bieslook.

Tomatensaus...

1 ui, gesnipperd
10 gram boter
500 gram tomaten, in vieren
1 takje lavas of maggi
mespuntje oregano
3 takjes bladselderij
3 takjes peterselie
2 decilter bouillon (van tablet)
35 gram boter
35 gram bloem
zout en peper
suiker
2-3 eetlepels room

Smelt de boter in een pan en fruit hierin de ui tot de glazig ziet. Voeg toamten, lavas, oregano, bladselderij en peterselie toe en smoor de tomaten langzaam gaar.
Schenk de bouillon erbij en laat het geheel in een gelsoten pan 20 minuten trekken.
Pureer het tomatenmengsel.
Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor.
Schenk een deel van de tomatenbouillon erbij en blijf roeren tot en galdde massa ontstaat.
Herhaal dit to alle bouillon is opgenomen.
Laat de saus al roerend 3 minuten zachtjes doorkoken.
Breng de tomatensaus op smaak met zout, peper en suiker.
Roer van het vuur af de room erdoor.
Laat de saus al roerend warm worden, maar niet meer koken.

Gevulde tomaatjes...

12 pruim-trostomaatjes
1 teentje knoflook
10 takjes koriander
30g pijnboompitjes
100g Hüttenkäse
zout
versgemalen peper
40g parmazaanse kaas aan een stuk

Was en halveer 12 pruim-trostomaatjes in de lengte. Hol ze uit met een klein lepeltje en laat de tomaatjes uitlekken
Pel en pers 1 teentje knoflook
Was en hak 10 takjes koriander
Rooster 30g pijnboompitten goudbruin en hak de pijnboom-pitten
Roer de knoflook, gehakte koriander met de pijnboompitten door 100g Hüttenkäse en breng op smaak met zout en vers-gemalen peper
Schaaf flinters van 40g parmezaanse kaas aan een stuk
Vul de tomaatjes met het mengsel en garneer met de kaas.

Eierflan met tomaatjes...

boter voor invetten
1 sjalotje
1 bakje cherry tomaatjes
6 takjes verse dragon
30g verse panklare spinazie
6 eieren
250ml melk
100ml slagroom
zout
versgemalen peper
extra nodig: vierkante bakvorm (inhoud ca. 1 liter) of 4 bakvormpjes
bakpapier
braadslede

Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
Bekleed de bakvorm met bakpapier en vet dit in met boter.
Pel het sjalotje en snipper deze zeer fijn.
Was en halveer de cherry tomaatjes.
Was en hak de dragon.
Beleg de vorm met de spinazie en verdeel de sjalot erover.
Klop de eieren los, meng ze met de melk en de slagroom. Breng op smaak met zout en peper.
Schenk het eimengsel in de vorm en leg de tomaatjes erin met de snijvlakken naar boven.
Strooi de dragon over het eimengsel.
Vul de braadslede voor de helft met kokend water en zet de bakvorm erin. Laat de flan in ca. 30 minuten gaar worden.
Haal de flan uit de oven, leg een groot bord of een plank over de vorm en keer deze.