Aardbeiencreme....
500 gram aardbeien
4 theelepels gelatinepoeder
4 eetlepels water
4 eiwitten
100 gram suiker
600 gram lichtgeklopte room
2 eetlepels sherry
50 gram gemalen amandelen
Bereiden:
Los de gelatine op in het water
(au bain marie). Laat het wat
afkoelen. Klop de eiwitten met
de suiker stijf. Voeg de
gelatine toe en klop nog eens
goed door. Doe de amandelen en
de sherry bij elkaar en doe dit
bij de eiwitten. Was de
aardbeien en verwijder de
kroontjes.
Halveer ze. Voeg de gehalveerde
aardbeien toe aan het mengsel.
Doe alles in een grote schaal en
laat het opstijven in de
koelkast, dek het af met folie.
Sjieke Fruitsalade....
fruitcombinatie 1:
Sinaasappel, grapefruit en appel
fruitcombinatie 2: Sinaasappel,
banaan en peer
fruitcombinatie 3: Sinaasappel,
kiwi en appel
fruitcombinatie 4: Sinaasappel,
ananas en kiwi
fruitcombinatie 5: Banaan,
mandarijntjes en appel
fruitcombinatie 6: Aardbeien,
rode bessen en frambozen
fruitcombinatie 7: Aardbeien en
kiwi
*fruitcombinatie 8: Mango,
sinaasappel, kiwi en appel
fruitcombinatie 9: Meloen en
aardbeien
Bereiding:
Alle soorten vers fruit kun je
gebruiken, eventueel
gecombineerd met vruchten uit
blik of pot.
Schil banaan, appel, peer en
kiwi schillen vlak voor je de
fruitsalade gaat eten,
besprenkel dit fruit meteen met
citroensap
(citroensap werkt als
antioxidant: zo verkleurt het
minder snel en het maakt de
smaak frisser).
Het sap uit het blikje/potje en
het sap wat vrijkomt bij het
snijden van het fruit kan ook
door de salade.
Een beetje suiker, honing,
limonadesiroop of vruchtensaus
uit een flesje erdoor smaakt
lekker.
Serveren:
Met yoghurt of vla smaakt fruit
altijd goed.
Je maakt de fruitsalade
feestelijk wanneer je er een
scheutje likeur en een toef
slankroom bij doet.
Lange Vingertoetje....
1 1/2 dl koude sterke koffie
16 lange vingers
1/2 liter vanillevla
30 gram pure of bittere
chocolade
Bereiding:
Schenk de koffie over de lange
vingers.
Leg in ieder schaaltje 2 lange
vingers in stukjes.
Giet een laagje vla over de
lange vingers. Leg daar bovenop
weer 2 lange vingers, en weer
een laagje vla.
Rasp met een groffe rasp de
chocolade erover.
Variatietip:
* Dit gerecht is extra lekker
wanneer je door de koffie 2-3
eetlepels koffielikeur of rum
roert.
* Vervang de chocolade eventueel
door 1 eetlepel grofgehakte
amandelen.
Creme Brulee....
8 eieren (alleen de dooier)
6 theelepels kristalsuiker
2 kopjes dikke room*
1 theelepel puur vanille extract
Bereidingswijze:
Verwarm de over voor op 150o C
Klop in een grote kom de
eierdooiers en suiker totdat de
suiker is opgelost er een dik
mengsel ontstaat
Voeg de room, het vanille
extract toe en blijft kloppen
totdat het allemaal goed
doorelkaar is gemengd
Verdeel het mengsel over 6
soufle vormpjes of kleine
ovenvaste schaaltjes
Zet de vormpje vervolgens in een
ovenvaste schaal met water en
plaatst dit in de oven
Bak het ca. 50-60 minuten in de
oven en laat de vormpjes in de
bak met water geleidelijk
afkoelen
Haal de vormpjes uit het water
en laat ze tenminste twee uur (maximaal
twee dagen) in de koelkast koud
worden
Strooi vlak voor het serveren
een theelepel kristalsuiker over
elk puddinkje
Laat met een brander of onder de
grill de suiker carameliseren.
Laat ze nog even iets afkoelen
voor het opdienen.
Tip:
Er zijn tegenwoordig veel
soorten slagroom te koop (verschillende
vetpercentages
Appeltjes op bladerdeeg met
fruitbavarois...
4 appelen
8 aardbeien
4 kleine aardbeienbavarois
40 gr aardbeiengelei
4 bolletjes vanilleroomijs
4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
Bereiding:
bavarois bereiden:
250 gr. aardbeien koken met
suiker en pureren;
5 geweekte gelatineblaadjes
toevoegen en op smaak brengen
met een scheutje citroen;
een halve liter room opkloppen
en onder de afkoelde
aardbeienpuree spatelen.
In kleine vormpjes gieten en
laten opstijven in de koelkast.
Het is aan te raden het recept
daags van te voren te bereiden.
Bladerdeeg in ronde vorm van 8 à
10 cm uitsnijden.
Hierop de schijfjes appel
schikken, inwrijven met boter en
suiker en afbakken in een oven
van 175°C.
Fijne reepjes van appel snijden
en in citroenwater leggen.
Afwerking:
De appelgebakjes op een bord
schikken.
Hierop een bolletje
vanilleroomijs en afwerken met
de bavarois.
De aardbeien vierendelen en rond
het gebakje schikken.
Versieren met de aardbeiengelei.
Overstrooien met de appelreepjes,
Dit gerecht kan zowel koud, warm
of lauw geserveerd worden.
Chocolademousse met room en
creme de cassis....
30 cl Melk
60 gr Suiker
2 Eierdooiers
2 Eiwitten
50 gr Chocolade (fondant)
4 cl Creme de Cassis
1 blaadje Gelatine
1/4 liter Room
Bereiding:
Chocolade in warm waterbad
smelten.
Eierdooiers, melk en suiker
samenvoegen en warm opkloppen
tot lintvorming.
Gelatineblad weken in koud
water.
Chocolade en uitgeknepen
gelatine bij het beslag voegen
en afkoelen.
De helft van de half-opgeklopte
room eronder spatelen
De eiwitten opkloppen met een
weinig suiker en onder de massa
spatelen
Afwerking:
Een glas voo 3/4 vullen met de
mousse
De andere helft van de slagroom
volledig opkloppen en parfumeren
met Creme de Cassis.
De room in de mousse spuiten en
afwerken met een dotje slagroom.
Eventueel afwerken met een takje
munt of chocoladegarnituur.
Gebakken fruit....
vers fruit naar keuze
vanillesuiker
desgewenst slagroom of
vanilleijs
Bereiding:
Kies vers fruit van het seizoen.
Appels, peren, aardbeien,
frambozen, pruimen, abrikozen,
nectarines, perziken, kersen,
schijfjes banaan, blauwe
bosbessen ...
Was het fruit, haal - indien
nodig - de pit eruit en snijd
grote vruchten zoals pruimen en
perziken in twee stukken.
Doe het fruit in een ovenvaste
schaal en bestrooi met
vanillesuiker. Grill of bak in
de oven, op de hoogste stand, 15
minuutjes.
Serveren:
Opdienen met slagroom en wafel
of vanilleijs.
~*~*~*~*~
Kijk voor meer toetjes op mijn
bloggies
Klik op de link hier onder
Aan
Jeanne`s Keukentafel
En
Christmas
Time
|