Aardbeiencreme....



500 gram aardbeien
4 theelepels gelatinepoeder
4 eetlepels water
4 eiwitten
100 gram suiker
600 gram lichtgeklopte room
2 eetlepels sherry
50 gram gemalen amandelen

Bereiden:
Los de gelatine op in het water (au bain marie). Laat het wat afkoelen. Klop de eiwitten met de suiker stijf. Voeg de gelatine toe en klop nog eens goed door. Doe de amandelen en de sherry bij elkaar en doe dit bij de eiwitten. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
Halveer ze. Voeg de gehalveerde aardbeien toe aan het mengsel. Doe alles in een grote schaal en laat het opstijven in de koelkast, dek het af met folie.

Sjieke Fruitsalade....



fruitcombinatie 1: Sinaasappel, grapefruit en appel
fruitcombinatie 2: Sinaasappel, banaan en peer
fruitcombinatie 3: Sinaasappel, kiwi en appel
fruitcombinatie 4: Sinaasappel, ananas en kiwi
fruitcombinatie 5: Banaan, mandarijntjes en appel
fruitcombinatie 6: Aardbeien, rode bessen en frambozen
fruitcombinatie 7: Aardbeien en kiwi
*fruitcombinatie 8: Mango, sinaasappel, kiwi en appel
fruitcombinatie 9: Meloen en aardbeien


Bereiding:
Alle soorten vers fruit kun je gebruiken, eventueel gecombineerd met vruchten uit blik of pot.
Schil banaan, appel, peer en kiwi schillen vlak voor je de fruitsalade gaat eten,
besprenkel dit fruit meteen met citroensap
(citroensap werkt als antioxidant: zo verkleurt het minder snel en het maakt de smaak frisser).
Het sap uit het blikje/potje en het sap wat vrijkomt bij het snijden van het fruit kan ook door de salade.
Een beetje suiker, honing, limonadesiroop of vruchtensaus uit een flesje erdoor smaakt lekker.

Serveren:
Met yoghurt of vla smaakt fruit altijd goed.
Je maakt de fruitsalade feestelijk wanneer je er een scheutje likeur en een toef slankroom bij doet.


Lange Vingertoetje....



1 1/2 dl koude sterke koffie
16 lange vingers
1/2 liter vanillevla
30 gram pure of bittere chocolade

Bereiding:
Schenk de koffie over de lange vingers.
Leg in ieder schaaltje 2 lange vingers in stukjes.
Giet een laagje vla over de lange vingers. Leg daar bovenop weer 2 lange vingers, en weer een laagje vla.
Rasp met een groffe rasp de chocolade erover.

Variatietip:
* Dit gerecht is extra lekker wanneer je door de koffie 2-3 eetlepels koffielikeur of rum roert.
* Vervang de chocolade eventueel door 1 eetlepel grofgehakte amandelen.

Creme Brulee....


8 eieren (alleen de dooier)
6 theelepels kristalsuiker
2 kopjes dikke room*
1 theelepel puur vanille extract

Bereidingswijze:
Verwarm de over voor op 150o C
Klop in een grote kom de eierdooiers en suiker totdat de suiker is opgelost er een dik mengsel ontstaat
Voeg de room, het vanille extract toe en blijft kloppen totdat het allemaal goed doorelkaar is gemengd
Verdeel het mengsel over 6 soufle vormpjes of kleine ovenvaste schaaltjes
Zet de vormpje vervolgens in een ovenvaste schaal met water en plaatst dit in de oven
Bak het ca. 50-60 minuten in de oven en laat de vormpjes in de bak met water geleidelijk afkoelen
Haal de vormpjes uit het water en laat ze tenminste twee uur (maximaal twee dagen) in de koelkast koud worden
Strooi vlak voor het serveren een theelepel kristalsuiker over elk puddinkje
Laat met een brander of onder de grill de suiker carameliseren.
Laat ze nog even iets afkoelen voor het opdienen.

Tip:
Er zijn tegenwoordig veel soorten slagroom te koop (verschillende vetpercentages

Appeltjes op bladerdeeg met fruitbavarois...



4 appelen
8 aardbeien
4 kleine aardbeienbavarois
40 gr aardbeiengelei
4 bolletjes vanilleroomijs
4 plakjes bladerdeeg (diepvries)


Bereiding:

bavarois bereiden:
250 gr. aardbeien koken met suiker en pureren;
5 geweekte gelatineblaadjes toevoegen en op smaak brengen met een scheutje citroen;
een halve liter room opkloppen en onder de afkoelde aardbeienpuree spatelen.
In kleine vormpjes gieten en laten opstijven in de koelkast.
Het is aan te raden het recept daags van te voren te bereiden.
Bladerdeeg in ronde vorm van 8 à 10 cm uitsnijden.
Hierop de schijfjes appel schikken, inwrijven met boter en suiker en afbakken in een oven van 175°C.
Fijne reepjes van appel snijden en in citroenwater leggen.

Afwerking:
De appelgebakjes op een bord schikken.
Hierop een bolletje vanilleroomijs en afwerken met de bavarois.
De aardbeien vierendelen en rond het gebakje schikken.
Versieren met de aardbeiengelei.
Overstrooien met de appelreepjes,
Dit gerecht kan zowel koud, warm of lauw geserveerd worden.


Chocolademousse met room en creme de cassis....



30 cl Melk 
60 gr Suiker
2 Eierdooiers
2 Eiwitten 
50 gr Chocolade (fondant)
4 cl Creme de Cassis
1 blaadje Gelatine
1/4 liter Room


Bereiding:
Chocolade in warm waterbad smelten.
Eierdooiers, melk en suiker samenvoegen en warm opkloppen tot lintvorming.
Gelatineblad weken in koud water.
Chocolade en uitgeknepen gelatine bij het beslag voegen en afkoelen.
De helft van de half-opgeklopte room eronder spatelen
De eiwitten opkloppen met een weinig suiker en onder de massa spatelen

Afwerking:
Een glas voo 3/4 vullen met de mousse
De andere helft van de slagroom volledig opkloppen en parfumeren met Creme de Cassis.
De room in de mousse spuiten en afwerken met een dotje slagroom.
Eventueel afwerken met een takje munt of chocoladegarnituur.


Gebakken fruit....



vers fruit naar keuze
vanillesuiker
desgewenst slagroom of vanilleijs


Bereiding:
Kies vers fruit van het seizoen. Appels, peren, aardbeien, frambozen, pruimen, abrikozen, nectarines, perziken, kersen, schijfjes banaan, blauwe bosbessen ...
Was het fruit, haal - indien nodig - de pit eruit en snijd grote vruchten zoals pruimen en perziken in twee stukken.
Doe het fruit in een ovenvaste schaal en bestrooi met vanillesuiker. Grill of bak in de oven, op de hoogste stand, 15 minuutjes.

Serveren:
Opdienen met slagroom en wafel of vanilleijs.

~*~*~*~*~

Kijk voor meer toetjes op mijn bloggies

Klik op de link hier onder

Aan Jeanne`s Keukentafel

En

Christmas Time