Mais
We weten allemaal
dat maizena van mais
word gemaakt
En popcorn kennen we
ook.
Maar mais is ook een
heerlijke groente
Er zijn ontzettend
veel mogelijkheden
met mais
Maïs komt van
oorsprong uit
Midden-Amerika.
Suikermaïs is een
variatie van maïs
die voor de verse
consumptie geteeld
wordt.
Suikermaïs is een
jonge consumptiemaïs
waarvan de suiker in
de korrels nog niet
is omgezet in
zetmeel.
De maïskolven moeten
wit tot lichtgeel
van kleur zijn.
Om de kolf zitten
zogenaamde
beschermdraden en
schutbladeren die de
jonge maïs goed
beschermen.
Maïs is het lekkerst
als het direct na
aankoop gegeten
wordt.
Wil je maïs bewaren?
Leg de kolven dan in
de koelkast en
bewaar ze enkele
dagen
Maïs schoonmaken is
niet zo moeilijk
Verwijder de
bladeren door deze
naar beneden toe af
te stropen.
Verwijder daarna de
zijdeachtige draden,
eventueel met een
speciaal borsteltje,
snijd de harde
stengel vlak bij de
kolf af en klaar is
de maïs.
Het is niet nodig
deze kolven te
wassen.
Bladloze maïskolven
wel even wassen. Heb
je alleen de
maïskorrels nodig
dan kan je deze rauw
afsnijden.
Houdt de kolf wat
schuin en snijd de
korrels van boven
naar beneden met een
scherp mesje af.
Maissoep
350 gram kipfilet
1 ui
2 eieren
4 eetlepel ketjap (manis)
1 liter
kippebouillon
2 blikjes mais
1 1/2 eetlepel
maizena
1 teentje knoflook
Kipfilet in stukjes
snijden.
Maisblikje uitlaten
lekken en het vocht
opvangen.
In kommetje
maisvocht, zoete
ketjap en een lepel
maizena toevoegen,
kipfilet doorheen
roeren en laten
marineren.
Halve liter water en
2 bouillontabletten
aan de kook brengen.
De ui en knoflook
toevoegen en aan de
kook brengen.
Kommetje kipfilet
toevoegen en aan de
kook brengen.
Mais er door mengen,
eieren door de soep
mengen even laten
koken.
Gegratineerde
tortilla met kip en
mais
2 verse
maiskolven (schoongemaakt)of
gebruik een blik
mais
1 dunne prei in
ringetjes
1 gesnipperde rode
ui
150 g kerstomaten
gehalveerd
3 eetl maïsolie
200 g stukje
kipfilet
1 tl koekkruiden
50 g roomkaas
1 teen knoflook
1 à 2 dl pikante
tomatensaus voor
pasta
4 tortilla's
50 g geraspte kaas
Verhit de ovengrill
voor.
Vet een ovenschaal
in.
Verhit in een kleine
braadpan of wok 2
eetlepels olie.
Roerbak hierin de
kipstukjes goudbruin.
Temper het vuur.
Schep de koekkruiden
en preiringen erbij
en roerbak 3 minuten.
Voeg de maïskorrels
en roomkaas toe en
laat de kaas smelten.
Als het te dik
blijft, roer er dan
wat water bij.
Verhit in een
steelpan met dikke
bodem 1 eetlepel
olie.
Fruit hierin het rode uitje glazig.
Schep de kerstomaten
erbij en knijp de
knoflookteen boven
de pan uit.
Roerbak 2 minuten.
Schenk de
tomatensaus erbij en
breng de saus aan de
kook.
Schep op elke
tortilla een kwart
van het kipmengsel
en rol ze op.
Leg de tortilla’s in
de ovenschaal.
Schep de tomatensaus
erover, strooi de
geraspte kaas erover.
Zet de schaal 12-15
cm onder de grill en
laat de kaas smelten.
Farfalle met
mais,kip en
champignons
150 g farfalle
1 el olijfolie
1 klein gesnipperd
uitje
1 teentje knoflook
150 g reepjes
kipfilet
zout, perper
125 g champignons in
plakjes
125 g maïs
5 el sweet chilisaus
3 el peterselie
Kook de farfalle en
laat deze in een
vergiet uitlekken.
Verhit de olijfolie
in een wok of
braadpan en bak
hierin de sjalot en
knoflook ongeveer 2
min.
Bestrooi de kip met
zout en peper.
Voeg de kip toe en
bak ze in ongeveer
10 min gaar.
Voeg de champignons
en maïs toe en
roerbak ongeveer in
4 min zachtjes.
Voeg de chilisaus
toe en verwarm het
geheel nog ongeveer
1 min op zacht vuur.
Doe de farfalle
erbij en schep alles
doorelkaar.
Garneer met
peterselie.
Roerbakschotel
met
kip,mais,andijvie en
noten
400 gram kipfilet
in blokjes
zout,peper
5 eetlepels ketjap
manis
1 teentje knoflook
1 rode paprika
1 ui
400 gram
andijvie,gesneden
1 blikje mais (netto
gewicht 340 gr)
100 gram gezouten
cashewnoten
4 eetlepels olie (zonnebloem
of wokolie)
In kom marinade
maken van ketjap,2
lepels
olie,uitgeperst
teentje
knoflook,zout en
peper.
Doe de
kipfiletblokjes
erbij en laat circa
2 uur in de koelkast
marineren.
Schep het af en toe
om.
Paprika in stukjes
snijden en ui in
ringen of grof
gesnipperd.
Mais laten uitlekken.
Cashewnoten grof
hakken.
In braadpan of wok
rest van de olie
verhitten.
Kip uit de marinade
halen en in ongeveer
5 minuten rondom
bruin bakken.
Parika en ui
toevoegen en 3
minuten meebakken,
gesneden andijvie
toevoegen en al
roerbakkend laten
slinken.
Tot slot maiskorrels
toevoegen en
meewarmen.
Op smaak brengen met
ketjap ,zout en
peper.
Vlak voor het
opdienen de
cashewnoten erover
strooien.
Mexicaanse kip
(magnetronrecept)
4 porties kip
1 groene en 1 rode
paprika
100 gr champignons
100 gr mais in blik
1 blik gepelde
tomaten
1 eetl tomatenpuree
1/2 glas room
3 eetl boter
zout,peper en
kipkruiden
verse peterselie
2 uien
Smelt de boter
gedurende 1 minuut
op de hoogste stand.
Was en snijd de uien
en de paprikas.
Verwarm ze in een
afgedekte schotel op
de hoogste stand 3
min.
Voeg er de gepelde
tomaten en de
tomatenpuree bij en
roer het geheel.
Kruid de kip en voeg
ze bij de groenten.
Dek de schotel af en
verwarm het gerecht
gedurende 15-20
minuten op een
verwarmingsstand van
75%.
Voeg de mais en de
champignons bij de
kip en laat het
gerecht in een
afgedekte schotel op
de hoogste stand
15-20 min koken.
Haal de kip uit de
schotel en roer de
room door de
groenten.
Schik de kip in de
schotel en bestrooi
het gerecht met
verse peterselie.
Mais kip salade
250
gram
kipfilet,
zout en
zwarte
peper
naar
smaak
1 el
olijfolie
1 1/4
kopje
salsa,
1 el
olijfolie
1 el
honing
1 tl
chilipoeder
1 blik
mais
uitgelekt
1 blik kidneybonen afgespoeld en uitgelekt
1 grote tomaat in stukjes gesneden
2 kopjes
fijngesneden
ijsbergsla
1/4
kopje
verse
bieslook
gesneden
kleine
rode
paprika
in
ringen
gesneden
peterselie.
Snij kip
en
stukjes,
bestrooi
met zout
en peper.
Roerbak
in 1 el
olifolie
6 - 8
minuten
totdat
kip
bruin en
gaar is.
Laat
afkoelen.
In een
slakom
mix
salsa,
olie,
honing
en
chilipoeder.
Voeg
mais,
bonen,
tomaat,
sla,
bieslook
en kip
toe.
Meng
alles
goed.
Garneer
met
paprika
ringen
en
peterselie.
Geroosterde
maiskolven
"Corn on
the Cob"
4
maïskolven
70 gr
zachte
boter
2
uitgeperste
teentjes
knoflook
2
eetlepels
Parmezaanse
kaas
1
fijngesnipperde
eetlepel
peterselie
Laat de
maïskolven
met het
loof
eraan
een uur
ondergedompeld
in water
liggen
en droog
ze
daarna
met
keukenpapier
af.
Vermeng
in een
kommetje
de boter
met de
knoflook,
Parmezaanse
kaas en
peterselie.
Trek het
blad van
de
maïskolven
voorzichtig
terug,
verwijder
de
draden
en
bestrijk
de
kolven
met het
boter-kaasmengsel,
waarna u
het blad
weer
terugvouwt.
Wikkel
elke
maïskolf
in een
dubbelgevouwen
stuk
folie.
Rooster
ze 20-30
minuten
boven de
hete
houtskool,
waarbij
u ze 1
maal
keert.
Verwijder
het
folie en
serveer
de
kolven
meteen.
Het is
ook
lekker
om nog
een
plakje
bacon
aan elke
maïskolf
toe te
voegen.
De kaas
kan ook
weggelaten
worden.
|