Velen weten niet wat voor ingredienten en smaakmakers er worden gebruikt in de Japanse keuken.
Ben even aan het snuffelen geweest en ben het een en ander tegen gekomen.
Hier volgt een lijstje van de meest voorkomende kruiden en producten.

Agar agar



Plantaardige gelatine, dat in poedervorm of in blokken wordt verkocht.
Moet in water geweld worden.
Gewone gelatine kan in plaats agar-agar worden gebruikt.


Bamboescheuten..



De eerste scheuten van de bamboeplant.
Verse scheuten zijn het beste, maar ze zijn in blik vaker verkrijgbaar.
Spoel ze goed voor gebruik.

Bonito...



Worden gebruikt om dashi mee te maken.
De basisbouillon voor soepen en stoofschotels, en als garnering.
Ze zijn gemaakt van een makreelachtige vissoort en worden verpakt verkocht.

Daikon...



Een grote witte radijs, wordt gekookt of rauw gebruikt.
Wordt geraspt als garnering en in dipsauzen gebruikt.
Niet te vervangen door radijsjes.

Gemberwortel....



Een wortel met uitstulpingen.
Is kruidig en scherp van smaak.
Schillen en raspen voor gebruik.
Ingemaakte gember wordt vaak als garnering gebruikt en is roze of rood van kleur.
Geraspt en gesneden wordt het gebruikt in gegrild of gebraden vlees.

Konbu...



Een groenig-bruine zeewier en een belangrijke smaakmaker voor dashi.
Wordt droog verkocht en moet in een goed gesloten blik bewaard worden.

Kamaboko....



Vispasta, verkrijgbaar in een rechthoekige plak, roze of lightgroen met een witte binnenkant.

Konnyaku....



Gelatineachtige, plantaardige pasta in cakevorm. Het neemt de kleur en smaak aan van het voedsel, waarin het wordt gekookt.
In water bewaren.
Het kan 2 weken bewaard worden, als het water elke dag wordt ververst.

Lotuswortel...



Wortel van de waterlelie.
Dwars doorgesneden, lijken ze op bloemen.

Miso...



Gefermenteerde sojabonenpasta.
Voor bouillon, sauzen en slasaus.
Er is een lichte en een donkere, roodachtig gekleurde, soort, maar de gele wordt het meest gebruikt.

Mirin....


 
Zoete rijstwijn of "zoete sake".
Kan vervangen worden door zoete sherry.

Nori...



Zeewier om sushi in te wikkelen of fijngesneden te gebruiken als garnering.
In dunne vellen te koop.

Rijstazijn....



Gemaakt van rijst en bleekgeel van kleur.

Sake....



Japanse rijstwijn.
Als drank wordt het verwarmd opgediend.
In gerechten kan het vervangen worden door droge sherry.

Shitake...


De gedroogde paddestoelen moeten voor gebruik 30 minuten in heet water geweld worden.
De stelen worden verwijderd.

Shisobladeren....


Heldergroen blad van een kleine kruidenplant.
Ze hebben een muntsmaak.

Sojasaus....


De japanse soort is lichter en zoeter dan de chinese.
De lichte soort is zouter dan de donkere.

Noedels.....


Haarusame: transparante rijstnoedels.
Shirataki: Noedels gemaakt van duivelstongwortel.
Soba zijn boekweitnoedels en Udon zijn tarwenoedels.
Beide soorten worden in verschillende dikte en lengte verkocht.
Somen zijn de dunste soort

Wasabi....



Bleekgroene verpulverde wortel met een scherpe doordringende smaak.
Met water vermengen tot een gladde paste en in bergjes of tot bladeren vormen.
Als bijgerecht bij sashimi of bij dipsaus geven. Is ook kant en klaar in tubes verkrijgbaar.

Zevenkruidenpeper....



Een mengsel van rode paprika, sansopeper, gemalen sinaasappelschil, maanzaad, gemalen zeewier en hennepzaad.
Wordt aan tafel gebruikt om voedsel te kruiden.

Heb je vragen over het gebruik van oosterse kruiden of recepten?
Loop eens een toko binnen...
Je word er met al je vragen geholpen