Wat is Sushi....
Sushi is een verzamelnaam voor kleine japanse hapjes geserveerd met rijst
die op smaak is gebracht met azijn.
Daarbij worden andere ingredienten als vis, groenten en ei geserveerd.
De meeste mensen kennen sushi alleen als rauwe vis, maar de vis hoeft niet rauw te zijn.
Bijvoorbeeld de paling, Unagi en Anago, die is gestoomd en daarna gegrilld met een zoetige saus.
De makreel, Saba, is vaak gemarineerd in azijn.


De manier om sushi te eten is met je handen (of met stokjes)
En als dip gebruik je sojasaus eventueel pittiger gemaakt met wasabi.
Wasabi is japanse mierikswortel en flink sterk van smaak.
Als je Nigiri sushi in soja dipt moet je alleen de vis in de soja dippen en niet de rijst,
anders valt die uit elkaar.
Sommige sushi hebben geen dip nodig, en dat is Unagi en Anago,
die zijn al op smaak gebracht met een zoetige saus.



Sushi vormen.....
Nigiri.
Nigiri sushi is de bekendste sushi,
 dat is een blokje rijst met daarop een plakje vis of omelet.
Maki.
Dat zijn rolletjes sushi.
Dan heb je een plak zeewier, Nori, waarop wat kleefrijst wordt gelegd en dan in het midden de vis en dat wordt opgerold en in stukjes gesneden.
Gunkan.
Dit is zeg maar een Maki waaruit de helft van de rijst is gehaald, krijg je een soort bootje, en daarop liggen dan meestal fijn gesneden/kleine ingredienten als zee-egel eitjes of zalmeitjes.
Temaki.
Dat zijn zeg maar puntzakjes van zeewier gevuld met rijst en andere ingredienten.
Chirashi
Dit is de gemakkelijkste, een kleine schaal met rijst vullen en daarop plakjes vis.



De geschiedenis....
De oorsprong van sushi ligt in een manier van vis bewaren die eeuwen geleden in Japan ontstond.
De rauwe vis werd geperst tussen zout en rijst en het gefermenteerde product was na enkel maanden klaar voor consumptie.
Deze traditie stamde uit Osaka en nog steeds wordt volgens dit procede een vorm van sushi bereid,
de Oshi sushi (soms ook hako-zushi).
Een Japanse chef liet in de 18de eeuw het proces van fermentatie en persen achterwege en gaf de aanzet tot de voor ons bekendere Nigiri Sushi.
Wanneer men het algemene woord sushi gebruik,
bedoelt men meestal Nigiri sushi.



Basisrecept voor Sushi....(4 stuks)

75 g Japanse of Surinaamse rijst
1/2 eetlepel Japanse rijstazijn, of zachte, blanke azijn.
mespunt suiker.
mespunt zout.

Bereiding:
Kook de rijst met ca. 1 1/2 dl water in ca. 20 minuten gaar.
Laat de rijst enkele minuten nastomen.
De rijst moet kleverig zijn, maar niet papperig.
Klop de azijn met de suiker en het zout door elkaar en schep dit door de rijst.
Spreid de rijst uit en laat hem afkoelen.



Sushi met thairijst...

250 g halfvolle Thai rijst
1 komkommer
1 rode paprika
waterkers
4 gegrilde nori-bladeren
wasabi (of pasta van umeboshi)
shoyu
su (rijstazijn)
mirin
gember
zeezout.

Kook de rijst in twee keer zijn volume aan water.
Als het water verdampt, meng er dan de su, de mirin en een beetje zeezout doorheen.
Laat afkoelen.
Bedek een shushimatje met een nori-blad en een laagje rijst van zowat 1 cm dik.
Laat daarbij een rand van +/- 2cm vrij om straks de shushi te kunnen dichtrollen.
Blancheer de paprika en de in reepjes gesneden komkommer.

Naargelang de sushi van je keuze, kan je in het midden van de rijst een strookje waterkers, paprika, komkommer en wasabi of pasta van umeboshi leggen.
Rol het geheel op en snij het in schijfjes met een nat mes.
Serveer met shoyu, gehakte gember of fijne kruiden.



Sushi

voor de rijst:
3 eetlepels rijstazijn
2,5 eetlepel suiker
1, theelepel zout
400 g japanse rijst (rondkorrel rijst)
voor de vis en groenten:
100 g rauwe, zeer verse vis: tonijn, heilbot, zalm, makreel
wasabipasta
1/2 avocado
2 eetlepels citroensap
1/4 komkommer
daikonkers
norivel

Rijstazijn met suiker en zout aan de kook brengen en suiker laten oplossen.
Af laten koelen.
Rijst met 4,8 dl water aan de kook brengen en op zacht vuur in 12 min. gaar koken.
Rijst op groot plat bord uitspreiden en iets laten afkoelen.
Azijnmengsel erover sprenkelen.
Rijst tot lauwwarm laten afkoelen en dan sushi's maken.
Hiervoor handen bevochtigen met mengsel van water en rijstazijn en bolletje rijst (20 g) met behulp van vingers aandrukken tot ovaal- vormig bolletje ontstaat.
Met vis: vis in plakjes van 1/2 cm dik snijden die bolletjes rijst iets overlappen.
Likje wasabi op vis doen en visplakjes op ovale rijstbolletjes drukken.
Met komkommer: komkommer in plakjes van 1 cm snijden en vervolgens in kwarten.
Kwarten insnijden en waaiervormig insnijden. Met likje wasabi op rijst drukken.
Met avocado: avocado schillen en in breedte halveren. pit verwijderen en onderste dikke deel gebruiken. Hier partjes van snijden.
Besprenkelen met citroensap.
Partjes plat neerleggen en vanaf dikke kant ver insnijden.
Als waaiertje uitvouwen en met likje wasabi op bolletje rijst leggen.
Met daikonkers: plukje daikonkers met likje wasabi op rijstbolletjes drukken.
Met nori: norivel aan beide zijden heel kort boven gasvlam roosteren.
In reepjes snijden en deze in breedte om sushi met daikonkers vouwen.
Uiteinden vastplakken met water.