kersen

www.comteche.com






 



Aardbeien....
Seizoen en ras....
Aardbeien zijn ongetwijfeld de meest populaire zomervruchten.
Ze worden dan ook niet voor niets "Zomerkoninkjes" genoemd.
Deze heerlijke zoete vruchtjes zijn bijna het hele jaar door verkrijgbaar.
Als de Hollandse aardbeien er niet zijn dan importeren we ze uit diverse andere landen en met name uit Spanje.
De Hollandse aardbei is absoluut de lekkerste.
Deze is alleen verkrijgbaar in de zomermaanden.
Vanaf half maart worden de eerste Spaanse aardbeien aangeboden.
Deze stevige aardbeien zijn vaak waterbommen maar als u geluk heeft vindt je er een zoete variant tussen. Vanaf zo'n beetje april worden de eerste Hollandse aardbeien aangeboden.
De eerste Hollandse aardbeien (ras: Lambada) zijn heerlijk zacht en zoet.
Vervolgens komen er in snel tempo veel meer rassen op de markt.
e meest favoriete is wel de Elsante.
Kopen,bewaren en Schoonmaken...

Kopen:
 
Let er bij het kopen van aardbeien op dat ze mooi op kleur zijn (volrood) en dat de kroontjes er fris en groen uitzien.
Keer een doosje aardbeien altijd even om in de handpalm om te kijken of er geen slechte aardbeien onderin zitten.
Doosjes aardbeien met een natte plek kunt u maar beter gewoon laten staan.


Bewaren:

Aardbeien zijn in de koelkast een dag of drie houdbaar.
Dit is uiteraard sterk afhankelijk van de rijpheid van de vrucht.
Het beste is nog steeds om de aardbeien dagvers in te kopen en direct te verorberen.
Aardbeien kunnen ingevroren worden.
Het lekkerst zijn ze uiteraard als ze gewoon vers geconsumeerd worden.
Als u ze toch wilt invriezen, doe dit dan het liefst in het volseizoen (mei, juni, juli).
 Dit product neemt echter veel ruimte in in de vriezer omdat je ze los van elkaar moet invriezen.

Schoonmaken....

Was de vruchten voorzichtig onder koud water,
Laat ze niet in het water staan, ze zuigen zich dan vol water
Haal daarna de kroontjes eraf
Vervolgens kun je ze in z'n geheel consumeren of in plakjes snijden voor verwerking in diverse gerechten.

Aardbeien zijn heerlijk om zo uit het handje te eten.
Maar, er is nog zoveel meer.
Maak bijvoorbeeld zelf een aardbeienjam, een aardbeientaart of gebruik de aardbeien als garnering en smaakmaker bij diverse desserts als ijs, yoghurt, kwark, fruitsalades e.d.
Een gepureerde aardbei smaakt ook prima door een glas vers geperste jus d'orange.
 En wat dacht je van de bekende combinatie aardbeien met slagroom of een beschuitje of witte boterham met aardbeien, eventueel met suiker.
Genoeg mogelijkheden dus om van deze zoete vruchten te genieten.

Aardbeienijs...

Ingredienten:

250 gram aardbeien
6 eetlepels poedersuiker
citroensap
1 eidooier
1 deciliter slagroom
plastic schaal(geschikt voor de vriezer)

Bereiden

Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
Wrijf ze door een zeef.
Klop de eidooier los.
Klop de slagroom stijf.
Vermeng de fijngemaakte aarbeien met de poedersuiker, een paar druppels citroensap, de eidooier en de slagroom.
Schep dit mengsel in een plastic schaal en zet het minstens drie uur in de vriezer.
Schep en mengsel nu en dan eens om, zodat het gelijkmatig opvriest.
Of maak het ijs in de ijsmachine

Aardbeien Romanov...

Ingredienten:

500 gram aardbeien
1 deciliter slagroom
1 eetlepel witte basterdsuiker
4 theelepels vloeibare honing
enkele druppels citroensap.

Bereiden:

Was de aarbeien, verwijder de kroontjes en laat ze op een vergiet goed uitlekken. Klop de slagroom met de suiker dik, maar nog wel vloeibaar. Klop er de honing en wat citroendruppels door. Verdeel de honingroom over 4 bordjes en leg er de aarbeien middenin.

Aardbeientrifle...

Ingredienten:

6 eierkoeken;
5 ml zoete witte wijn (dessertwijn);
500 g aardbeien, in plakjes;
250 ml slagroom (bekertje);
200 g witte chocolade;
 500 ml romige yoghurt aardbei;
 poedersuiker, om te bestrooien

Bereiden

Eierkoeken over bodem van ronde of ovale schaal verdelen en wijn erover sprenkelen.
Helft van aardbeienplakjes in laag op eierkoeken leggen.
 In kom slagroom bijna stijf kloppen.
In pan laag water aan de kook brengen.
Boven kleinere pan chocolade in stukjes breken.
Pannetje in grotere pan hangen (bodems mogen elkaar niet raken) en chocolade zo (au bain marie) al roerend laten smelten.
Yoghurt en vervolgens gesmolten chocolade door slagroom spatelen.
 Yoghurtroom erop scheppen en schaal met trifle tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Rest van aardbeienplakjes decoratief op trifle rangschikken.
Bestrooien met poedersuiker.

Jeanne`s Aardbeien toetje

Ingredienten:

500 gram aardbeien
2 bekertjes creme fraiche
2 bekertjes slagroom
suiker

Bereiden

Maak de aardbeien schoon en snijd ze in plakjes (houd paar aardbeitjes achter voor garnering)
Klop de craime fraiche met 1 bekertje slagroom en de suiker lobbig
Schep dit voorzichtig door de aardbeien
Schep over in leuke schaaltjes
Klop het andere bekertje slagroom met suiker stijf
Doe ze in een spuitzak en versier hier de schaaltjes mee.
Garneer met de overige aardbeien.

Aardbeien uit de wok met citroenijs

Ingredienten:

500 gr aardbeien
4 eetlepels poedersuiker en poedersuiker voor het bestrooien
6 eetlepels aardbeienlikeur
50 gr boter
31/2 eetlepel suiker
1 dl slagroom
4 dunne koekjes
4 bolletjes citroenijs
4 takjes munt

Bereiden

Pureer voor de saus 100 gr aardbeien met poedersuiker en 2 eetlepels likeur met een staafmixer.
Smelt de boter in een wok en bak al omscheppend 400 gr aardbeien met 2 1/2 eetlepels suiker en 4 eetlepels likeur 3 minuten.
Klop de slagroom met 1 eetlepel suiker stijf.
Verdeel de gebakken aardbeien over 4 coupes, schenk er de saus over, leg er een koekje op en leg daarop een bolletje ijs.
Garneer met een toef slagroom, een takje munt en poedersuiker.



 


 
   



 


 



Luvdalot Graphics & Design