Sprout`s en Kiemen

We hebben het toen we klein waren allemaal wel eens gedaan:
Je neemt een pluk watten, maakt die vochtig
En doet er de sterre- of tuinkers-kiemzaadjes in.
Je kunt ze ook rechtstreeks in de vochtige aarde doen.
Leg ze in de warmte en de natuur doet de rest.
Leuk om je eigen tuinkers te "oogsten"!


Zelf kweken van spruitgroenten en kiemen is helemaal niet moeilijk
Het zijn echte vitaminebommetjes
Boordevol vitamines en mineralen...nog lekker ook
Een broodje kaas met alfalfa smaakt niet alleen lekker
Het is ook nog een leuk gezicht
En Kiemen of sprout`s door de sla smaakt ook erg goed
Je kunt ze roerbakken zodat ze knapperig blijven of gewoon rauw gebruiken.

Ik ben er enthousiast over.....
Heb nu ook een kweekset besteld na mn geexpirimenteer in een weckfles.
Wat overigens ook prima ging...

Er zijn ook al heel wat soorten wat je voor kiemen kan gebruiken
En bij zaadhandelaren en kwekerijen kun je goed terecht.



Enige soorten:
Asperge-erwt....
 
de vrij lange scheuten (8 cm) van deze weinig bekende peulgroente zijn wit met een geel topje.
Vrij kleine en groene scheutjes
 

Daikon..........



De scheuten van deze witte Japanse radijssoort hebben een rode kleur.

Linzen..........
 kleine, beige scheutjes.

Look............
 witgroene scheuten.

Luzerne.........
scheutjes in de vorm van witte sliertjes.

Prei............



Scheutjes met een witgroene kleur.

Rode biet.......

Scheuten met een grenadinerode kleur.

Rode kool.......
Scheutjes met een dieprode kleur.

Rosabi..........
Een Koreaanse bietensoort die scheuten met een opvallend roze kleur levert.

Sangoradijs.....



Deze radijssoort zorgt voor purperroze en erg decoratieve scheuten.

Uien............
 scheutjes met een witgroene kleur.

Venkel..........
witgele scheuten.

Zonnebloemen....
lange, witte scheuten met groene blaadjes.

Mosterd,
Tuinkers,
Adzukiboon,
Boekweit,
Suikermaïs,
Rijst,
Tarwe,
Rogge,
Spelt,
Broccoli,
Paardeboon,
Fenegriek,
Look,
Ajuin,
Pompoen,
Linze,
Rijstboon,
Rammenas


Kikkererwt.....

Kiemen van de kikkererwt  zijn bij uitstek geschikt om te roerbakken of te verwerken in b.v. soepen.
Ook geroosterd of gefrituurd heerlijk in salades.

 

Luzerne of Alfalfa,

 

Boragecress
 

Sakuracress

 



Hoe ga je te werk met kiemen of spruitgroente`s...

Reinig de zaden door deze te spoelen in een zeefje.
Daarna leg je de zaadjes op een stukje keukendoek of papier of watten in een schaaltje.
Deze moeten dan vochtig gehouden worden doch niet nat.
Een goede bewaartemperatuur van max. 15°C is ideaal.
Dek dan vervolgens de zaden af met een stukje karton. (m.a.w.: afdekken van het licht).
De kieming bestaat eruit dat zetmelen in suikers worden omgezet,
ook de aanmaak van aminozuren komen hier tot stand.
Zodra de kiemen enkele centimeters lang zijn,
verwijder je het kartonnetje en zetten de plantjes aan het raam zodat deze mooi groen van kleur kunnen worden.
(Spoel dagelijks met regelmaat de kiempjes, om geen gisting of bacteriën en of schimmels te krijgen).
Als de kiemen de gewenste lengte hebben van enkele centimeters (afhankelijk van de soort),
kun je beginnen met te knippen of te "oogsten".

Meer toepassingen:
Salades en sausen.

Als versiering bij warme maaltijden.

In soepen (vb: Cressonroomsoep).

Op de boterham, al dan niet in combinatie met zuivelproducten.

In tortilla's en pizza's.

Ook lekker in omeletten.

Roerbakgerechten.

De houdbaarheid is van enkele dagen tot soms 2 weken (hangt van de soort af)