Bouillon en fond`s
Wie neemt er nu nog de tijd om een heerlijke bouillon
te trekken.....
Laat staan een fond
Terwijl het toch erg simpel is en handig
Ingevroren in de vriezer heb je altijd iets bij de hand om
soep, saus of ragout te maken.
Hier enige basisrecepten waarmee je als ze klaar zijn
een heerlijke soep of saus kunt maken.
Groentebouillon
Groente
Alle groente is geschikt
1 liter water
1/2 theelepel zout
boter
mespunt foelie
1 eetlepel kervel
nootmuskaat
De groente schoonmaken, wassen en in stukjes snijden.
Fruit deze in een iets boter licht.
Voeg water, zout en foelie toe.
Laat het geheel 15 minuten koken.
Zeef het en breng het op smaak met gehakte kervel en een
snufje nootmuskaat.
Voor fond laat je de bouillon in koken tot 1/4 van het
volume
Vleesbouillon
1 1/2 liter water
soepbenen met mergpijp
400 gram runderpoulet
1 eetlepel zout
1 ui
1 wortel
paar takjes peterselie
1 laurierblad
mespunt foelie
3 peperkorrels
bouillonblokje naar smaak
Doe het water samen met alle ingrediënten in een pan en
breng dit langzaam aan de kook.
Draai het vuur op de laagste stand, doe een (goedsluitende)
deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 3 uur trekken.
Tussendoor enige malen de bouillon afschuimen.
Zeef de bouillon en snijd, indien nodig, het vlees in
stukjes en gebruik deze als soepvulling.
Hier geld ook weer om de bouillon in te laten dampen tot
1/4 van het volume
Kippenbouillon
2 liter water
1 soepkip (circa 1000 gram)
1 theelepel zout
1 ui
1 wortel
mespunt foelie
paar takjes peterselie
bouillonblokje naar smaak
Doe het water samen met alle ingrediënten in een pan en
breng dit langzaam aan de kook.
Draai het vuur op de laagste stand, doe een (goedsluitende)
deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 3 uur trekken.
Tussendoor enige malen de bouillon afschuimen.
Zeef de bouillon en snijd, indien nodig, het vlees in
stukjes en gebruik deze als soepvulling.
Hier geld ook weer om de bouillon in te laten dampen tot
1/4 van het volume
Te veel aan vlees????
Gebruik het voor kroketjes
Visbouillon
250 gram vis zoals
kabeljauw, schelvis, wijting,
tarbot, griet
Veel kruiden, van alles een
beetje: selderij, tijm, dragon, mierikswortel, dille,
foelie, peperkorrels, kervel
en peterselie.
1 liter water
1/2 theelepel zout
1 ui
scheut witte wijn
Doe het water met de (gewassen) vis, zout en kruiden in
een pan en laat dit 10 minuten koken.
Zeef de bouillon en snijd de vis in stukjes; deze kan je
gebruiken als soepvulling.
Maak de bouillon af met een flinke scheut witte wijn.
Laat de bouillon als ze ingevroren moet worden zo vlug
mogelijk afkoelen onder af en toe roeren.
Zet ze desnoods in een pan met ijsblokjes
Kipkroketjes of bitterballen
Bouillon
Stukjes kip
Boter
Stukje prei
Stukje ui
Beetje peterselie
Bloem
Eiwit
Paneermeel
Zout, peper en maggi
Doe een klontje boter in de pan en laat smelten ,
Voeg de ui toe tot ze glazig is(niet bruin laten worden)
Doe er de bloem bij en laat het binden tot het als een bal
van de pan loslaat
Giet er scheutje bij scheutje de bouillon bij
Laat steeds de bouillon volledig absorberen voor er een
nieuwe scheut in gaat.
Als de saus goed van dikte is de stukjes kip en eventueel
stukjes champignons mee pruttelen.
Doe de heel fijn gesneden prei bij
Maak op smaak met zout, peper en eventueel maggi.
Laat alles goed koud worden.
Klop de eiwit stijf en strooi de paneermeel op een bord
Schep met een lepel wat uit de pan en rol er balletjes of
kroketjes van
Rol ze door de paneermeel en dan door het eiwit en weer
door het paneermeel.
Bak ze in hete frituurvet of olie tot ze bruin zijn.
©Luvdalot Graphics & Design, 2003-2005
|