Waldorf Soep
Voor 6-8 personen
Deze soep is zacht en romig,
Maar krijgt de frisse, knapperige touch
van de Waldorfsalade mee door de stukjes
appel en walnoot.
Ingrediënten:
1 Selderijknol (ca 1 kilo)
3 Granny Smith)
25 gram boter
1 ui, gesnipperd
1 eetlepel mosterd
1 liter groentebouillon
zout, peper
200 milliliter crème fraîche
50 gram walnoten, grof gehakt
(evt. grof gehakte peterselie)
Bereiding:
Schil de selderijknol en snijd hem in
blokjes.
Schil 2 appels, verwijder de klokhuizen
en snijd de partjes ?in blokjes.
Smelt de boter in een soeppan en bak de
ui op laag vuur glazig.
Voeg de selderij, de appel, de mosterd
en de groentebouillon toe en breng aan
de kook.
Kook alles 10-15 minuten of tot de
selderijblokjes zacht en gaar zijn.
Pureer de soep met een staafmixer of in
de keukenmachine.
Zeef de soep eventueel voor een nog
gladder resultaat.
Breng op smaak met zout, peper en
eventueel wat mosterd.
Roer de helft van de crème fraîche er
door.
Snijd de laatste appel in partjes,
verwijder het klokhuis en snijd het
vruchtvlees met schil en al in blokjes.
Meng met de walnoten (en eventueel de
peterselie).
Garneer elk bordje of kom soep met een
dot crème fraîche en het
walnoten-appelmengsel.
Bron: Season`s
Fotografie: Robert van der Vet
Romige Aardappelsoep
Ingredienten:
1 kilo zoete aardappelen ( in half)
1/4 cup water
2 eetlepels olijfolie
1 cup uien (fijn gehakt)
1/2 theelepel komijnpoeder
1/4 theelepel rode pepertjes (fijn
gehakt)
4 cups kippenbouillon
1/4 theelepel zout
6 plakjes bacon (gebakken en verkruimeld)
1/4 cup parmezaanse kaas (geraspt)
2 eetlepels platte peterselie (fijn
gehakt)
Bereiden:
Was de aardappelen goed en kook ze in
een pan met water tot ze gaar zijn.
Giet ze af.
Laat ze iets kouder worden en haal dan
de schil eraf
Maak een steelpan heet en doe de olie
erin
Doe de ui erin en laat even aanzweten
Roer de komijn erdoor en het gehakte
rode pepertje.
Laat even mee warmen
Giet de bouillon erbij en breng aan de
kook
Doe de helft van de gekookte aardappelen
en de helft van het bouillonmengsel in
een blender of keukenmachine
Laat de vul opening vrij (de stoom kan
nu ontsnappen)en leg er een schone
theedoek over (tegen spatten)
Pureer tot een zacht romig mengsel
Doe de soep in een soepterrine of pan
Doe de andere helft van de aardappelen
en de bouillon op de zelfde manier in de
blender
Giet dit ook in de pan na het pureren (houd
de soep warm)
Voeg zout toe.
Giet de soep in 6 soepkommen of borden
Strooi er de verkruimelde bacon en
parmezaanse kaas over
Garneer verder met de peterselie
Bron:
Hannah Klinger, Cooking Light
Kastanje Champignon Soep
Ingredienten:
1 pond verse kastanjes
200 gram champignons
100 gram shiitake paddestoelen
2 eetlepels ongezouten boter
1 eetlepel extra virgin olijfolie
Zout & Peper
1 klein uitje (gesnipperd)
1 teentje knoflook (gehalveerd)
takjes verse tijm
6 cups kippenbouillon
2 cups water
1/2 cup room
Bereiden:
Pof de kastanjes en haal ze uit de schil.
Klik
HIER
om te kijken hoe je dat doet
Hak de champignons en houd 2
paddestoelen apart van elke soort.
Verhit 1 eetlepel boter met de olijfolie
in een pan
Doe de gehakte paddestoelen erbij
Zout en peper toevoegen
Laat de paddestoelen even bakken tot ze
bruin word, af en toe roeren (5 minuten)
Voeg uien, knoflook en tijm toe
Bak dit tot de uien glazig worden (8
minuten)
Voeg de kastanjes toe (hou 4 kastanjes
apart)
Kook dit ca 5 minuten
Voeg de bouillon en water toe en laat
aan de kook komen
Zet het vuur laag en laat 1 uur sudderen
Doe de soep in een blender (kleine
opening open en theedoek erover)
En draai tot de soep een iets dikke
zachte vloeistof (ca 1 minuut)
Giet door een zeef en doe weer in de pan
Breng op smaak met zout en peper
Laat de soep weer zachtjes heet worden
en giet de room erbij
Haal van het vuur
Smelt een lepel boter in een koeken pan
Snij de 4 kastanjes en 4 paddestoeltjes
in plakjes
Bak ze even in de boter tot ze bruin
zijn (3 a 4 minuten)
Serveer de soep in kommen of een bord
Garneer met de gebakken paddestoeltjes
en kastanjes en de tijmblaadjes
Bron: Martha Stewart
Perensoep met Pancetta en Blue Cheese
Ingredienten
150 gram pancetta (of bacon) in kleine
stukjes
1 eetlepel boter
1 grote ui (fijn gehakt)
1 knoflookteentje (in plakjes)
250 gram aardappelen (geschild en in
blokjes)
1 middelgrote wortel ( in kleine stukjes)
1 eetlepel maple syrup
5 peren (geschild, van klokhuis ontdaan
en in blokjes)
1 en 1/2 theelepel zout
1/2 theelepel verse tijm
1/2 theelepel verse salie
1/4 theelepel verse nootmuskaat
3 cups kippenbouillon
1/2 cup creme fraiche
Bleu cheese (verkruimeld)
zout en peper
Bereiden:
Bak de pancetta uit in de koekenpan tot
ze knapperig is
Haal de pancetta uit de pan en laat ze
uitlekken op keukenpapier
Doe 1 eetlepel van het bakvet in een
soeppan
Doe de boter erbij en verhit de pan
Als de boter bruist de ui erin doen
Laat de ui glazig worden en zacht (10
minuten)Niet bruin laten worden
Doe de knoflook, aardappelen en wortel
in de pan
Zet de warmtebron op halfhoog en laat 10
minuten koken
Doe hierna de maple syrup, peren, 1 en
1/2 theelepel zouten de tijm, salie en
nootmuskaat erbij
Roer alles goed door zodat de peren goed
met de syrup en andere smaken zijn
bedekt (5 minuten)
Doe de bouillon in de pan
Breng aan de kook en laat sudderen tot
de aardappelen en peren zacht zijn (15
minuten)
Met een staaf mixer de soep pureren
Roer de creme fraiche erin
Serveer met de panchetta stukjes en de
bleu cheese voor op de soep
Bron:
Five and Spice
Komkommer Soep
Komkommer eten we doorgaans koud, maar
de zachte groente is ook perfect
geschikt om er soep van te maken.
Als smaakmaker gebruikt Jeroen van
Dagelijkse Kost kippenbouillon,
kippenreepjes voor de garnituur
en werkt hij af met pittige feta en
verse munt.
Zo krijgt de zachte soep een beetje pit
en frisheid.
Ingrediënten:
2 l kippenbouillon
1 ui
1/2 teentje knoflook
3 komkommers
2 stengels selderij
1 prei
2 aardappelen (loskokend)
1 bouquet garni (laurierblaadjes, takjes
tijm, peterselie)
verse munt
2 eetlepels zure room
150 g feta (blok)
8 plakjes gerookte kipfilets
1 scheutje olijfolie
peper en zout
Bereiding:
Ontdooi een portie kippenbouillon, of
maak een pannetje kippenbouillon klaar.
Maak alle groenten schoon.
Pel de ui en de knoflooklook
Snij beide ingrediënten grof
Snij de blaadjes van de selder en
verwijder ook het donkerste loof van de
prei
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur
en doe er een scheutje olijfolie in.
Stoof eerst de ui met de look aan, en
voeg na een paar minuten de
selderstukjes toe.
Hou een halve komkommer opzij en snij de
rest in grove stukken
Laat de stukken komkommer meestoven
Roer regelmatig even in de pot.
Snij de aardappels in grove stukken en
gooi die bij de andere soepgroenten.
Laat alle groenten nog enkele minuten
stoven.
Schenk er vervolgens de kippenbouillon
bij.
Knip een eindje keukentouw, en bind er
een bouquet garni mee samen
Gebruik enkele blaadjes laurier, enkele
takjes tijm en (indien beschikbaar)
peterseliestelen.
Laat de soep 20 minuten pruttelen op een
zacht vuurtje.
Werk intussen aan de garnituur.
Snij de komkommer in piepkleine blokjes
(brunoise).
Snij de feta in dobbelsteentjes, of
breek de kaas in brokjes.
Snij de kippenfilet in fijne reepjes.
Zodra de soep gaar is, vis je het
bouquet garni uit de pot.
Zet er de staafmixer in en mix de soep
glad.
Voeg de zure room toe en roer de soep.
Proef en voeg peper en zout toe naar
smaak.
Een soep die te dik is kan je het best
verdunnen met wat extra bouillon.
Leg in elk bord enkele blokjes fetakaas,
reepjes kip en schenk er de hete soep
over.
Pluk de blaadjes van de verse munt, en
strooi er enkele over elk bord
komkommersoep.
Bron:
Jeroen van Dagelijkse Kost
Vichysoisse
Soep 4 personen
Bereiden ca 30 minuten
Ingredienten
1 ui
1 teen knoflook
2 prei
1 stengel bleekselderij
300 g aardappelen
scheutje olie
750 ml groentebouillon
½ bosje bieslook
175 ml room
100 g gerookte forel
Bereiden
Pel en snipper de ui.
Pel en snijd de knoflook.
Snijd het wit van de prei in ringen en
de bleekselderij in stukjes.
Schil de aardappels en snijd ze in
blokjes.
Verwarm een scheut olie in een pan.
Fruit de ui, knoflook, prei,
bleekselderij en aardappel.
Blus de groenten af met de bouillon en
kook alles gaar met de deksel op de pan.
Snijd de bieslook in fijne ringetjes.
Pureer de soep met de staafmixer en
breng hem aan de kook.
Voeg de room toe.
Schenk de soep in borden en garneer met
gerookte forel en bieslook.
Bron: The Taste of Life
Romige Champignonsoep
Ingrediënten
400 gram witte champignons
1 ui
1 prei (uitsluitend het witte deel)
1 eetlepel olijfolie
1 liter water
2 eetlepels Culieet®
1 theelepel zout
Maïzena (optioneel)
1,5 dl room
Croutons
Verse peterselie (fijngehakt)
Bereiden:
Borstel de champignons schoon en snijd
ze in vieren.
Pel en snipper de ui en snijd de prei in
ringen.
Verhit de olie in een soeppan en fruit
de ui glazig en de prei zacht.
Voeg de champignons toe en stoof ze
enkele minuten mee.
Voeg het water, de Culieet en het zout
toe en breng het aan de kook.
Laat de soep op een laag vuurtje nog
circa 15 à 20 minuten koken.
Laat de soep afkoelen en pureer deze in
de staafmixer.
Zeef eventueel voor een hele fijne soep
en dik eventueel in met wat maïzena.
Warm de soep opnieuw op en roer vlak
voor het serveren de room er doorheen.
Garneer de soep met de croutons en de
peterselie.
*Culieet
Een ambachtelijke bereide zoet pittige
saus
Er zijn uitsluitend natuurlijke
ingrediënten gebruikt en Culieet heeft
vele gebruiksmogelijkheden.
Als marinade voor vlees en vis, een
scheut door knapperige wokgroenten,
maar denk ook aan het broodje hamburger
met Culieet of als lekker dipsausje.
Ingrediënten Culieet:
Water,
Sojabonen,
Tarwe,
Zout,
Spaanse peper,
Gemberpoeder,
Natuurazijn,
Knoflook,
Johannesbroodpitmeel,
Steviolglycosiden en Citroenzuur.
Culieet kun je bestellen op SteviJa.nl.
Bron: Recept en Culieet
Bietensoep met Ramenas
Ingredienten:
2 eetlepels olijfolie
1 ui (in plakjes)
500 gram aardappelen (geschild en in
stukjes)
750 gram bietjes (geschild en fijn
gehakt)
600 ml kippenbouillon
150 ml zure room
5 eetlepels ramenas (heel fijn gerapt)
dille
Bereiden:
Maak een lepel olie heet in de pan
Voeg de ui toe en bak ze ca 5 minuten
onder af en toe roeren
Tot ze transparant en zacht zijn.
Voeg de aardappelen toe en de bietjes
Kook alles zachtjes ca. 3 a 4 minuten
onder voortdurend roeren
Voeg de bouillon en 500 ml water toe
Breng aan de kook en zet dan laag om te
sudderen ca. 20 a 25 minuten tot de
aardappels en bietjes gaar zijn.
Doe in een blender met de helft van de
zure room
(haal de vultrechter eraf en leg er een
schone theedoek overheen)
Mix alles tot een zacht mengsel
Doe terug in de pan
Laat goed warm worden
Breng op smaak met peper en zout en de
rammenas.
Doe de soep in kommen en garneer met de
overige zure room en dille.
Bron: Real Food
|