Soep voor de Kerst



 

Waldorf Soep
Voor 6-8 personen

Deze soep is zacht en romig,
Maar krijgt de frisse, knapperige touch van de Waldorfsalade mee door de stukjes appel en walnoot.

Ingrediënten:

1 Selderijknol (ca 1 kilo)
3 Granny Smith)
25 gram boter
1 ui, gesnipperd
1 eetlepel mosterd
1 liter groentebouillon
zout, peper
200 milliliter crème fraîche
50 gram walnoten, grof gehakt
(evt. grof gehakte peterselie)

Bereiding:

Schil de selderijknol en snijd hem in blokjes.
Schil 2 appels, verwijder de klokhuizen en snijd de partjes ?in blokjes.
Smelt de boter in een soeppan en bak de ui op laag vuur glazig.
Voeg de selderij, de appel, de mosterd en de groentebouillon toe en breng aan de kook.
Kook alles 10-15 minuten of tot de selderijblokjes zacht en gaar zijn.
Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine.
Zeef de soep eventueel voor een nog gladder resultaat.
Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat mosterd.
Roer de helft van de crème fraîche er door.
Snijd de laatste appel in partjes, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees met schil en al in blokjes.
Meng met de walnoten (en eventueel de peterselie).
Garneer elk bordje of kom soep met een dot crème fraîche en het walnoten-appelmengsel.


                                                                                       Bron: Season`s
                                                                                                                 Fotografie: Robert van der Vet



Romige Aardappelsoep

Ingredienten:

1 kilo zoete aardappelen ( in half)
1/4 cup water
2 eetlepels olijfolie
1 cup uien (fijn gehakt)
1/2 theelepel komijnpoeder
1/4 theelepel rode pepertjes (fijn gehakt)
4 cups kippenbouillon
1/4 theelepel zout
6 plakjes bacon (gebakken en verkruimeld)
1/4 cup parmezaanse kaas (geraspt)
2 eetlepels platte peterselie (fijn gehakt)

Bereiden:

Was de aardappelen goed en kook ze in een pan met water tot ze gaar zijn.
Giet ze af.
Laat ze iets kouder worden en haal dan de schil eraf
Maak een steelpan heet en doe de olie erin
Doe de ui erin en laat even aanzweten
Roer de komijn erdoor en het gehakte rode pepertje.
Laat even mee warmen
Giet de bouillon erbij en breng aan de kook
Doe de helft van de gekookte aardappelen en de helft van het bouillonmengsel in een blender of keukenmachine
Laat de vul opening vrij (de stoom kan nu ontsnappen)en leg er een schone theedoek over (tegen spatten)
Pureer tot een zacht romig mengsel
Doe de soep in een soepterrine of pan
Doe de andere helft van de aardappelen en de bouillon op de zelfde manier in de blender
Giet dit ook in de pan na het pureren (houd de soep warm)
Voeg zout toe.
Giet de soep in 6 soepkommen of borden
Strooi er de verkruimelde bacon en parmezaanse kaas over
Garneer verder met de peterselie

                                                                                              Bron: Hannah Klinger, Cooking Light



Kastanje Champignon Soep

Ingredienten:

1 pond verse kastanjes
200 gram champignons
100 gram shiitake paddestoelen
2 eetlepels ongezouten boter
1 eetlepel extra virgin olijfolie
Zout & Peper
1 klein uitje (gesnipperd)
1 teentje knoflook (gehalveerd)
takjes verse tijm
6 cups kippenbouillon
2 cups water
1/2 cup room

Bereiden:

Pof de kastanjes en haal ze uit de schil.
Klik HIER om te kijken hoe je dat doet

Hak de champignons en houd 2 paddestoelen apart van elke soort.
Verhit 1 eetlepel boter met de olijfolie in een pan
Doe de gehakte paddestoelen erbij
Zout en peper toevoegen
Laat de paddestoelen even bakken tot ze bruin word, af en toe roeren (5 minuten)
Voeg uien, knoflook en tijm toe
Bak dit tot de uien glazig worden (8 minuten)
Voeg de kastanjes toe (hou 4 kastanjes apart)
Kook dit ca 5 minuten
Voeg de bouillon en water toe en laat aan de kook komen
Zet het vuur laag en laat 1 uur sudderen
Doe de soep in een blender (kleine opening open en theedoek erover)
En draai tot de soep een iets dikke zachte vloeistof (ca 1 minuut)
Giet door een zeef en doe weer in de pan
Breng op smaak met zout en peper
Laat de soep weer zachtjes heet worden en giet de room erbij
Haal van het vuur
Smelt een lepel boter in een koeken pan
Snij de 4 kastanjes en 4 paddestoeltjes in plakjes
Bak ze even in de boter tot ze bruin zijn (3 a 4 minuten)
Serveer de soep in kommen of een bord
Garneer met de gebakken paddestoeltjes en kastanjes en de tijmblaadjes

                                                                                                                   Bron: Martha Stewart



Perensoep met Pancetta en Blue Cheese

Ingredienten

150 gram pancetta (of bacon) in kleine stukjes
1 eetlepel boter
1 grote ui (fijn gehakt)
1 knoflookteentje (in plakjes)
250 gram aardappelen (geschild en in blokjes)
1 middelgrote wortel ( in kleine stukjes)
1 eetlepel maple syrup
5 peren (geschild, van klokhuis ontdaan en in blokjes)
1 en 1/2 theelepel zout
1/2 theelepel verse tijm
1/2 theelepel verse salie
1/4 theelepel verse nootmuskaat
3 cups kippenbouillon
1/2 cup creme fraiche
Bleu cheese (verkruimeld)
zout en peper

Bereiden:

Bak de pancetta uit in de koekenpan tot ze knapperig is
Haal de pancetta uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier
Doe 1 eetlepel van het bakvet in een soeppan
Doe de boter erbij en verhit de pan
Als de boter bruist de ui erin doen
Laat de ui glazig worden en zacht (10 minuten)Niet bruin laten worden
Doe de knoflook, aardappelen en wortel in de pan
Zet de warmtebron op halfhoog en laat 10 minuten koken
Doe hierna de maple syrup, peren, 1 en 1/2 theelepel zouten de tijm, salie en nootmuskaat erbij
Roer alles goed door zodat de peren goed met de syrup en andere smaken zijn bedekt (5 minuten)
Doe de bouillon in de pan
Breng aan de kook en laat sudderen tot de aardappelen en peren zacht zijn (15 minuten)
Met een staaf mixer de soep pureren
Roer de creme fraiche erin
Serveer met de panchetta stukjes en de bleu cheese voor op de soep

                                                                                            
 Bron: Five and Spice



Komkommer Soep

Komkommer eten we doorgaans koud, maar de zachte groente is ook perfect geschikt om er soep van te maken.
Als smaakmaker gebruikt Jeroen van Dagelijkse Kost kippenbouillon, kippenreepjes voor de garnituur
en werkt hij af met pittige feta en verse munt.
Zo krijgt de zachte soep een beetje pit en frisheid.

Ingrediënten:

2 l kippenbouillon
1 ui
1/2 teentje knoflook
3 komkommers
2 stengels selderij
1 prei
2 aardappelen (loskokend)
1 bouquet garni (laurierblaadjes, takjes tijm, peterselie)
verse munt
2 eetlepels zure room
150 g feta (blok)
8 plakjes gerookte kipfilets
1 scheutje olijfolie
peper en zout

Bereiding:

Ontdooi een portie kippenbouillon, of maak een pannetje kippenbouillon klaar.
Maak alle groenten schoon.
Pel de ui en de knoflooklook
Snij beide ingrediënten grof
Snij de blaadjes van de selder en verwijder ook het donkerste loof van de prei
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en doe er een scheutje olijfolie in.
Stoof eerst de ui met de look aan, en voeg na een paar minuten de selderstukjes toe.
Hou een halve komkommer opzij en snij de rest in grove stukken
Laat de stukken komkommer meestoven
Roer regelmatig even in de pot.
Snij de aardappels in grove stukken en gooi die bij de andere soepgroenten.
Laat alle groenten nog enkele minuten stoven.
Schenk er vervolgens de kippenbouillon bij.
Knip een eindje keukentouw, en bind er een bouquet garni mee samen
Gebruik enkele blaadjes laurier, enkele takjes tijm en (indien beschikbaar) peterseliestelen.
Laat de soep 20 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
Werk intussen aan de garnituur.
Snij de komkommer in piepkleine blokjes (brunoise).
Snij de feta in dobbelsteentjes, of breek de kaas in brokjes.
Snij de kippenfilet in fijne reepjes.
Zodra de soep gaar is, vis je het bouquet garni uit de pot.
Zet er de staafmixer in en mix de soep glad.
Voeg de zure room toe en roer de soep.
Proef en voeg peper en zout toe naar smaak.
Een soep die te dik is kan je het best verdunnen met wat extra bouillon.
Leg in elk bord enkele blokjes fetakaas, reepjes kip en schenk er de hete soep over.
Pluk de blaadjes van de verse munt, en strooi er enkele over elk bord komkommersoep.


                                                                                                                 Bron: Jeroen van Dagelijkse Kost



Vichysoisse

Soep 4 personen
Bereiden ca 30 minuten

Ingredienten

1 ui
1 teen knoflook
2 prei
1 stengel bleekselderij
300 g aardappelen
scheutje olie
750 ml groentebouillon
½ bosje bieslook
175 ml room
100 g gerookte forel

Bereiden

Pel en snipper de ui.
Pel en snijd de knoflook.
Snijd het wit van de prei in ringen en de bleekselderij in stukjes.
Schil de aardappels en snijd ze in blokjes.
Verwarm een scheut olie in een pan.
Fruit de ui, knoflook, prei, bleekselderij en aardappel.
Blus de groenten af met de bouillon en kook alles gaar met de deksel op de pan.
Snijd de bieslook in fijne ringetjes.
Pureer de soep met de staafmixer en breng hem aan de kook.
Voeg de room toe.
Schenk de soep in borden en garneer met gerookte forel en bieslook.

                                                                                                              Bron: The Taste of Life



Romige Champignonsoep

Ingrediënten

400 gram witte champignons
1 ui
1 prei (uitsluitend het witte deel)
1 eetlepel olijfolie
1 liter water
2 eetlepels Culieet®
1 theelepel zout
Maïzena (optioneel)
1,5 dl room
Croutons
Verse peterselie (fijngehakt)

Bereiden:

Borstel de champignons schoon en snijd ze in vieren.
Pel en snipper de ui en snijd de prei in ringen.
Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui glazig en de prei zacht.
Voeg de champignons toe en stoof ze enkele minuten mee.
Voeg het water, de Culieet en het zout toe en breng het aan de kook.
Laat de soep op een laag vuurtje nog circa 15 à 20 minuten koken.
Laat de soep afkoelen en pureer deze in de staafmixer.
Zeef eventueel voor een hele fijne soep en dik eventueel in met wat maïzena.
Warm de soep opnieuw op en roer vlak voor het serveren de room er doorheen.
Garneer de soep met de croutons en de peterselie.

*Culieet

Een ambachtelijke bereide zoet pittige saus
Er zijn uitsluitend natuurlijke ingrediënten gebruikt en Culieet heeft vele gebruiksmogelijkheden.
Als marinade voor vlees en vis, een scheut door knapperige wokgroenten,
maar denk ook aan het broodje hamburger met Culieet of als lekker dipsausje.



Ingrediënten Culieet:
Water,
Sojabonen,
Tarwe,
Zout,
Spaanse peper,
Gemberpoeder,
Natuurazijn,
Knoflook,
Johannesbroodpitmeel,
Steviolglycosiden en Citroenzuur.

Culieet kun je bestellen op SteviJa.nl.

                                                                                                             Bron: Recept en Culieet

 



Bietensoep met Ramenas

Ingredienten:

2 eetlepels olijfolie
1 ui (in plakjes)
500 gram aardappelen (geschild en in stukjes)
750 gram bietjes (geschild en fijn gehakt)
600 ml kippenbouillon
150 ml zure room
5 eetlepels ramenas (heel fijn gerapt)
dille

Bereiden:

Maak een lepel olie heet in de pan
Voeg de ui toe en bak ze ca 5 minuten onder af en toe roeren
Tot ze transparant en zacht zijn.
Voeg de aardappelen toe en de bietjes
Kook alles zachtjes ca. 3 a 4 minuten onder voortdurend roeren
Voeg de bouillon en 500 ml water toe
Breng aan de kook en zet dan laag om te sudderen ca. 20 a 25 minuten tot de aardappels en bietjes gaar zijn.
Doe in een blender met de helft van de zure room
(haal de vultrechter eraf en leg er een schone theedoek overheen)
Mix alles tot een zacht mengsel
Doe terug in de pan
Laat goed warm worden
Breng op smaak met peper en zout en de rammenas.
Doe de soep in kommen en garneer met de overige zure room en dille.

                                                                                                                        Bron: Real Food