Amandelspeculaas

Ingredienten

400 gram bloem
 2,5 theelepel bakpoeder
1,5 theelepel speculaaskruiden
200 gram boter
250 gram bruine basterdsuiker
75 gram amandelsnippers

Bereiden

Zeef de bloem en meng deze met het bakpoeder, de
speculaaskruiden en het zout.
Basterdsuiker en koude boter toevoegen.
Kneed hier een soepel deegje van en laat dit vervolgens een nachtje staan, op deze manier trekt de geur van de kruiden in het deeg.

Als u over een speculaasplank beschikt, bestuift u deze met meel en drukt u er stukjes deeg in.
U kunt het deeg ook gewoon uitrollen en er koekjes uit steken of snijden.
Koekjes op een beboterd bakblik met amandelsnippers bestrooien.
Vervolgens bij 160 graden bruin en gaar bakken.



Pepernoten.

Ingredienten

100 gram bloem
100 gram zelfrijzend bakmeel
60 gram bruine basterdsuiker
 50 gram boter
2 theelepels stroop
1 eetlepel speculaaskruiden
4 eetlepels melk
mespuntje zout
boter om bakblik in te vetten

Bereiden

Zeef de bloem in een kom en voeg het zelfrijzend bakmeel,
de gezeefde basterdsuiker en boter toe.
Snij de boter met 2 messen tot stukjes.
Voeg de stroop, de speculaaskruiden en de melk toe.
Kneed alles tot een soepele bal deeg en laat deze 1 uur in de koelkast rusten.
Vorm er dan kleine bolletjes van.
Beboter een bakplaat en leg de bolletjes erop. Druk ze iets platter.
Bak de pepernoten in 20 minuten bij 175 graden C stand 3.
Laat ze op een rooster afkoelen en bewaar ze daarna in een
goed sluitende trommel.




TaaiTaai

Ingredienten

330 gram vloeibare honing
 1/2 ei
300 gram bloem
12 gram bakpoeder
10 gram speculaaskruiden

Bereiden

Meng de honing met het halve ei.
Zeef de overige bestanddelen boven een beslagkom Voeg het honing-eimengsel toe en meng alles met een houten lepel tot een samenhangend geheel.
Kneed de massa met een elektrische handmixer tot een soepel deeg.
U kunt ook uw handen gebruiken, maar wees erop
voorbereid dat taai-taaideeg in dit stadium erg plakkerig is.
Laat het deeg minimaal een halve dag rusten.
Rol het daarna tussen twee met olie of boter bestreken vellen bakpapier uit tot een lap van ongeveer 1 centimer dik.
Snij of steek het deeg in de gewenste vorm(en) en bak het 15 a 20 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.



Hartige letter

Ingredienten

200 g half-om-halfgehakt
gehaktkruiden
 1 ei (losgeklopt)
4 plakjes bladerdeeg
halve eetlepel boter

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 ?C.
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
Meng in een kom het gehakt, ? ei en de gehaktkruiden.
Vet een bakplaat in met boter.
Halveer de plakjes bladerdeeg tot 8 even grote rechthoeken.
Vorm met 4 plakjes de letter S.
Verdeel het gehaktmengsel over deze 4 plakjes bladerdeeg,
dek het gehaktmengsel af met de andere plakjes bladerdeeg en druk de deegranden goed dicht.
Bestrijk de bovenzijde van het bladerdeeg met de rest van het losgeklopte ei.
Bak de letter op de bakplaat in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.


                     

Chocolade borstplaat

Ingredienten

500 gram kristalsuiker
2 eetlepels cacaopoeder
 1,5 dl melk
borstplaatvormen
 bakpapier


Bereiding :
Doe de suiker in een steelpan en roer het cacaopoeder er door.
Giet er zoveel melk op, dat de bovenkant van de suiker net vochtig is.
Breng op een laag vuur langzaam aan de kook.
Onder constant roeren (houten lepel!) ongeveer 10 minuten zachtjes laten koken tot een druppel die van de lepel valt een draad trekt.
Neem de pan van het vuur en blijf roeren tot het mengsel is afgekoeld en dof is geworden.
Spoel de vormen om met koud water en zet ze op een stuk bakpapier.
Vul de vormen met het mengsel en laat het opstijven.
Als de bovenkant hard is, het bakpapier verwijderen en de borstplaat in de vorm op zijn kant laten opstijven.

Opgepast! :
Vouw het bakpapier eerst rondom de vormen omhoog: sommige vormen zijn niet geheel vlak aan de onderzijde waardoor het mengsel er onderdoor kan ontsnappen.
Als dit gebeurt, pas dan op met uw vingers en die van 'behulpzame' kleinkinderen: gesmolten suiker is gloeiendheet!



Basisrecept marsepein

Ingredienten


150 gr blanke amandelen
150 gr poedersuiker
1,5 eetlepel rozenwater

Bereiden

De amandelen een paar keer malen in een amandel of vleesmolen, of heel fijn malen in een keukenmachine/blender.
De poedersuiker zeven.
De amandelen, suiker en het rozenwater tot een soepel deeg kneden.
De marsepein minimaal 1 dag in de koelkast bewaren in een stukje plasticfolie of een luchtdicht doosje.
Daarna kunt u het verwerken tot allerlei leuke vormen.
Maak bijvoorbeeld kleine bolletjes, rol deze licht door wat cacaopoeder, en u hebt kleine aardappeltjes



Chocolade gezichtjes

Baktijd en oventemperatuur:
Elektrische oven: 180 gr.C (voorverwarmen)
Gasoven: stand 3 (voorverwarmen)
Baktijd: ongeveer 15 minuten

Ingredienten:

Voor het deeg:
125 g zachte boter
100 g bruine suiker
1 ei
1 zakje Vanillesuiker
geraspte schil van een halve sinaasappel
5 druppels Rumaroma
1 snufje zout
180 g gezeefd meel
150 g kleingesneden melkchocolade

Voor het versieren:
100 g witte chocolade
100 g bruine chocolade

Bereiden

Meng de ingredienten voor het deeg in de aangegeven volgorde mengen met de mixer tot een glad deeg.
Plaats het deeg gedurende 1 uur in de koelkast.

Vorm van het deeg een rol en snijd deze in schijfje van ongeveer 4 cm dik.
Vorm van elke schijfje een bolletje en leg deze op een met bakpapier belegde bakplaat (een beetje afstand bewaren tussen elke bolletje). Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven.

Laat de witte en bruine chocolade elk in een andere kookpot smelten au bain marie.
Neem de kookpotten van het vuur en laat deze al roerend tot kamertemperatuur afkoelen.

Dompel de koekjes afwisselend in de witte en de bruine chocolade en leg ze op een stuk bakpapier.

Vul een spuitzakje met de overgebleven witte chocolade en eentje met de overgebleven bruine chocolade en vorm hiermee de ogen en de mond van de gezichtjes.



Gevulde speculaas

Oventemperatuur en baktijd:
Elektrische oven: 200 gr C (voorverwarmd)
Heteluchtoven: 175 gr C (voorverwarmd)
Gasoven: stand 3-4 (voorverwarmd)
Baktijd: 30-40 minuten

Ingredienten:
250 g bloem
half zakje (8 gram) bakpoeder
zout (naar keuze)
2 eetl. speculaaskruiden
150 g bruine basterdsuiker
150 g boter
3 eetl. melk
250 g amandelspijs
45 g garneeramandelen
1 eiwit, 1 eidooier


Bereiden


Meng de balpoeder met de bloem in een kom.
Snijd de boter in de bloem in kleine blokjes.
Voeg de suiker, de speculaaskruiden, het zout en de melk toe en kneed het geheel snel tot een soepel deeg.
Verwarm de oven voor.
Vermeng de amandelspijs met het eiwit.

Druk de helft van het deeg uit op een beboterde bakplaat - als een staaf, rechthoek of hartvorm.
Strijk de amandelspijs hierover uit tot 1 cm van de rand.
Leg de tweede deeghelft erop en druk deze aan de rand goed aan.
Versier met de amandelen en bestrijk de bovenkant met eidooier.

Schuif de bakplaat iets onder het midden van de oven en bak de koek in een half uur tot drie kwartier gaar en goudbruin.
Laat de gevulde speculaas afkoelen.