Amandelspeculaas
Ingredienten
400 gram bloem
2,5 theelepel bakpoeder
1,5 theelepel speculaaskruiden
200 gram boter
250 gram bruine basterdsuiker
75 gram amandelsnippers
Bereiden
Zeef de bloem en meng deze met
het bakpoeder, de
speculaaskruiden en het zout.
Basterdsuiker en koude boter
toevoegen.
Kneed hier een soepel deegje van
en laat dit vervolgens een
nachtje staan, op deze manier
trekt de geur van de kruiden in
het deeg.
Als u over een speculaasplank
beschikt, bestuift u deze met
meel en drukt u er stukjes deeg
in.
U kunt het deeg ook gewoon
uitrollen en er koekjes uit
steken of snijden.
Koekjes op een beboterd bakblik
met amandelsnippers bestrooien.
Vervolgens bij 160 graden bruin
en gaar bakken.
Pepernoten.
Ingredienten
100 gram bloem
100 gram zelfrijzend bakmeel
60 gram bruine basterdsuiker
50 gram boter
2 theelepels stroop
1 eetlepel speculaaskruiden
4 eetlepels melk
mespuntje zout
boter om bakblik in te vetten
Bereiden
Zeef de bloem in een kom en voeg
het zelfrijzend bakmeel,
de gezeefde basterdsuiker en
boter toe.
Snij de boter met 2 messen tot
stukjes.
Voeg de stroop, de
speculaaskruiden en de melk toe.
Kneed alles tot een soepele bal
deeg en laat deze 1 uur in de
koelkast rusten.
Vorm er dan kleine bolletjes
van.
Beboter een bakplaat en leg de
bolletjes erop. Druk ze iets
platter.
Bak de pepernoten in 20 minuten
bij 175 graden C stand 3.
Laat ze op een rooster afkoelen
en bewaar ze daarna in een
goed sluitende trommel.
TaaiTaai
Ingredienten
330 gram vloeibare honing
1/2 ei
300 gram bloem
12 gram bakpoeder
10 gram speculaaskruiden
Bereiden
Meng de honing met het halve ei.
Zeef de overige bestanddelen
boven een beslagkom Voeg het
honing-eimengsel toe en meng
alles met een houten lepel tot
een samenhangend geheel.
Kneed de massa met een
elektrische handmixer tot een
soepel deeg.
U kunt ook uw handen gebruiken,
maar wees erop
voorbereid dat taai-taaideeg in
dit stadium erg plakkerig is.
Laat het deeg minimaal een halve
dag rusten.
Rol het daarna tussen twee met
olie of boter bestreken vellen
bakpapier uit tot een lap van
ongeveer 1 centimer dik.
Snij of steek het deeg in de
gewenste vorm(en) en bak het 15
a 20 minuten in een op 200
graden voorverwarmde oven.
Hartige letter
Ingredienten
200 g half-om-halfgehakt
gehaktkruiden
1 ei (losgeklopt)
4 plakjes bladerdeeg
halve eetlepel boter
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 ?C.
Laat de plakjes bladerdeeg
ontdooien.
Meng in een kom het gehakt, ? ei
en de gehaktkruiden.
Vet een bakplaat in met boter.
Halveer de plakjes bladerdeeg
tot 8 even grote rechthoeken.
Vorm met 4 plakjes de letter S.
Verdeel het gehaktmengsel over
deze 4 plakjes bladerdeeg,
dek het gehaktmengsel af met de
andere plakjes bladerdeeg en
druk de deegranden goed dicht.
Bestrijk de bovenzijde van het
bladerdeeg met de rest van het
losgeklopte ei.
Bak de letter op de bakplaat in
het midden van de oven in
ongeveer 25 minuten goudbruin en
gaar.
Chocolade borstplaat
Ingredienten
500 gram kristalsuiker
2 eetlepels cacaopoeder
1,5 dl melk
borstplaatvormen
bakpapier
Bereiding :
Doe de suiker in een steelpan en
roer het cacaopoeder er door.
Giet er zoveel melk op, dat de
bovenkant van de suiker net
vochtig is.
Breng op een laag vuur langzaam
aan de kook.
Onder constant roeren (houten
lepel!) ongeveer 10 minuten
zachtjes laten koken tot een
druppel die van de lepel valt
een draad trekt.
Neem de pan van het vuur en
blijf roeren tot het mengsel is
afgekoeld en dof is geworden.
Spoel de vormen om met koud
water en zet ze op een stuk
bakpapier.
Vul de vormen met het mengsel en
laat het opstijven.
Als de bovenkant hard is, het
bakpapier verwijderen en de
borstplaat in de vorm op zijn
kant laten opstijven.
Opgepast! :
Vouw het bakpapier eerst rondom
de vormen omhoog: sommige vormen
zijn niet geheel vlak aan de
onderzijde waardoor het mengsel
er onderdoor kan ontsnappen.
Als dit gebeurt, pas dan op met
uw vingers en die van 'behulpzame'
kleinkinderen: gesmolten suiker
is gloeiendheet!
Basisrecept marsepein
Ingredienten
150 gr blanke amandelen
150 gr poedersuiker
1,5 eetlepel rozenwater
Bereiden
De amandelen een paar keer malen
in een amandel of vleesmolen, of
heel fijn malen in een
keukenmachine/blender.
De poedersuiker zeven.
De amandelen, suiker en het
rozenwater tot een soepel deeg
kneden.
De marsepein minimaal 1 dag in
de koelkast bewaren in een
stukje plasticfolie of een
luchtdicht doosje.
Daarna kunt u het verwerken tot
allerlei leuke vormen.
Maak bijvoorbeeld kleine
bolletjes, rol deze licht door
wat cacaopoeder, en u hebt
kleine aardappeltjes
Chocolade gezichtjes
Baktijd en oventemperatuur:
Elektrische oven: 180 gr.C (voorverwarmen)
Gasoven: stand 3 (voorverwarmen)
Baktijd: ongeveer 15 minuten
Ingredienten:
Voor het deeg:
125 g zachte boter
100 g bruine suiker
1 ei
1 zakje Vanillesuiker
geraspte schil van een halve
sinaasappel
5 druppels Rumaroma
1 snufje zout
180 g gezeefd meel
150 g kleingesneden
melkchocolade
Voor het versieren:
100 g witte chocolade
100 g bruine chocolade
Bereiden
Meng de ingredienten voor het
deeg in de aangegeven volgorde
mengen met de mixer tot een glad
deeg.
Plaats het deeg gedurende 1 uur
in de koelkast.
Vorm van het deeg een rol en
snijd deze in schijfje van
ongeveer 4 cm dik.
Vorm van elke schijfje een
bolletje en leg deze op een met
bakpapier belegde bakplaat (een
beetje afstand bewaren tussen
elke bolletje). Schuif de
bakplaat in het midden van de
voorverwarmde oven.
Laat de witte en bruine
chocolade elk in een andere
kookpot smelten au bain marie.
Neem de kookpotten van het vuur
en laat deze al roerend tot
kamertemperatuur afkoelen.
Dompel de koekjes afwisselend in
de witte en de bruine chocolade
en leg ze op een stuk bakpapier.
Vul een spuitzakje met de
overgebleven witte chocolade en
eentje met de overgebleven
bruine chocolade en vorm hiermee
de ogen en de mond van de
gezichtjes.
Gevulde speculaas
Oventemperatuur en baktijd:
Elektrische oven: 200 gr C (voorverwarmd)
Heteluchtoven: 175 gr C (voorverwarmd)
Gasoven: stand 3-4 (voorverwarmd)
Baktijd: 30-40 minuten
Ingredienten:
250 g bloem
half zakje (8 gram) bakpoeder
zout (naar keuze)
2 eetl. speculaaskruiden
150 g bruine basterdsuiker
150 g boter
3 eetl. melk
250 g amandelspijs
45 g garneeramandelen
1 eiwit, 1 eidooier
Bereiden
Meng de balpoeder met de bloem
in een kom.
Snijd de boter in de bloem in
kleine blokjes.
Voeg de suiker, de
speculaaskruiden, het zout en de
melk toe en kneed het geheel
snel tot een soepel deeg.
Verwarm de oven voor.
Vermeng de amandelspijs met het
eiwit.
Druk de helft van het deeg uit
op een beboterde bakplaat - als
een staaf, rechthoek of hartvorm.
Strijk de amandelspijs hierover
uit tot 1 cm van de rand.
Leg de tweede deeghelft erop en
druk deze aan de rand goed aan.
Versier met de amandelen en
bestrijk de bovenkant met
eidooier.
Schuif de bakplaat iets onder
het midden van de oven en bak de
koek in een half uur tot drie
kwartier gaar en goudbruin.
Laat de gevulde speculaas
afkoelen.
|