Salade recepten...
 


Griekse salade

Ingredienten:

2 kroppen ijsberg sla
10 cherrytomaten
1/2 komkommer
1 rode ui
100 gram feta
1 blikje ansjovis
10 groene olijven zonder pit
10 zwarte olijven zonder pit
1 eetlepel pijnboompitten

Dressing:

3 deciliter olijfolie
1/2 deciliter azijn(wijn)
zout
peper

Snijd de salade in repen, tomaten in partjes, komkommer in plakjes,
De rode uien in ringen snijden en de feta in blokjes.
Laat de anjovis uitlekken. Voeg vervolgens de ingrediënten toe aan de sla.
Meng de dressing en schenk dit voorzichtig over de salade.



Rode Kool Salade

Ingredienten:

1 kleine rode kool
75 ml rode wijnazijn
750 ml kokend water

voor de dressing:

100 ml olijfolie extra vergine
2 el rode wijnazijn
2 el citroensap
1 tl mosterd (optioneel)
1 teentje knoflook, geperst
snufje suiker
zout
witte peper

Bereiding

Snijd de kool in vieren en verwijder de kern.
Snijd de vier stukken daarna in flinterdunne reepjes en leg deze in een schaal.
Verhit de azijn in een pan tot hij kookt en giet hem over de kool.
Laat dit een kwartier staan en giet dan het kokende water erover.
Laat de kool vervolgens uitlekken in een vergiet.
Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar en giet deze over de kool.
Meng goed en serveer.

De salade kan ook met witte kool gemaakt worden.
Gebruik in dat geval witte wijnazijn.



Wortel-Walnotensalade

Ingredienten:

500 gram wortels
125 gram gepelde walnoten
2-3 el olijfolie
peper en zout
1 tl paprikapoeder
1 tl komijn
2 teentjes knoflook
125 ml Griekse of Turkse yoghurt (10% vet)
2 el fijngehakte peterselie

Bereiding

Rasp de geschrapte wortels grof.
Hak de walnoten fijn.
Verhit de olie in een braadpan en bak hierin de wortels 2-3 minuten.
Voeg er daarna de walnoten, peper en zout, paprikapoeder en komijn toe en bak alles nog 2 minuten.
Laat afkoelen.
Roer de uitgeperste knoflook door de yoghurt
Roer er vervolgens het wortel-walnotenmengsel met de peterselie door.



Thaise Pittige Kipsalade

Ingredienten:

250 gr. kipfilet, fijngehakt
3 el gehakte koriander
2 lenteuitjes, fijngesneden
1 rode ui, in dunne ringen
3 el fijngehakte munt
1 thaise chilipeper, opengesneden (of fijngesneden bij pittigere variant), of meer naar smaak
1 teentje knoflook, geperst
2 el limoensap
1 1/2 el vissaus
2-4 kopjes flinterdun gesneden rode kool

Bereiding

Bak de kipfilet gaar.
Van vuur af de rest van de ingredienten toevoegen.
Proef of er meer vissaus, limoensap, suiker nodig is.
Serveren met bijvoorbeeld een loempiaatje ofzo om er een complete maaltijd van te maken.



Rauwkost Schotel

Ingredienten:

1 teentje knoflook
Een handvol sla
Wat gesneden bieslook
Enkele verse maggi(kruid)blaadjes
Enkele verse basilicumblaadjes
1 bolletje mozzarella, in blokjes gesneden
1 avocado geschild, ontpit en in blokjes gesneden
1 appel geschild, ontpit en in blokjes gesneden
1 ontpitte tomaat in blokjes gesneden
1 rode ajuin in fijne schijfjes gesneden zodat die ringen geven.
Enkele verse champignons
Olijfolie met basilicum

Bereiden:

Snij het teentje knoflook in twee en wrijf daarmee je slakom in
Scheur de sla van elkaar met de handen en doe ze in de kom
Vervolgens de mozzarellablokjes, de tomatenblokjes, advocadoblokjes en appelblokjes
Twee a drie in fijne schijfjes gesneden verse champignons
Doe ook de ajuinringen erbij
Doe de gesneden bieslook en de verscheurde maggi en basilicum erbij
Overgiet alles royaal met de olijfolie met basilicum
Doe daarop royaal (naar smaak) gemalen peper uit de pepermolen
Eventueel naar smaak een klein scheutje azijn bijvoegen
Serveren met in blokjes gesneden gekookte aardappelen (koud laten worden)
of gekookte pasta (koud laten worden) eronder.



Zomers Slaatje

Ingredienten:

1 kilo vastkokende aardappelen
2 blikjes tonijn in olie
2 hard gekookte eieren
125 mililiter zure room
6 volle eetlepels mayonaise
1 pot zoetzure zilveruitjes
2 theelepels mosterd
25 gram verse bieslook
4 eetlepels paprikapoeder
peper en zout

Voor de garnering:

mayonaise
paprikapoeder
sla
komkommer
tomaten
zilveruitjes
augurken
100 gram garnalen
hardgekookte eieren

Bereiden:

Kook de aardappelen gaar in een pan kokend water met zout en laat ze afkoelen.
Maak de uitgelekte tonijn met een vork fijn in een grote kom.
Meng de zure room erdoor.
Voeg de mayonaise, de fijngeknipte bieslook, de uitgelekte zilveruitjes,
de mosterd en de paprikapoeder toe en meng goed.
Snijd de eieren fijn en roer ze door het tonijnmengsel.
Snijd de aardappelen in zeer fijne blokjes en voeg ze toe aan het mengsel.
Breng het geheel op smaak met peper en zout en roer het goed door.
Serveer het zomers slaatje koud.
Beleg een grote schaal met slablaadjes
Schep het tonijnmengsel erop.
Bestrijk het geheel met mayonaise en strooi er paprika poeder over.



Lauw Slaatje met Spekreepjes/Gegalaceerde Appel en Nectarine

Ingredienten:

400 gr gemengde sla (krulandijvie, eikenblad, romeinse sla, veldsla)
400 gr spekreepjes in blokjes(natuur of gerookt of beide)
2 Granny Smith appelen
2 nectarinnen
Een theelepeltje suiker
Boter
Enkele sprieten bieslook

Bereiden:

Bak de spekjes in beetje boter tot ze mooi bruin zijn
Haal ze uit de pan en dep de spekblokjes droog
Was de nectarinen en ontpit ze
Snijd ze in blokjes
Was de appelen,verwijder het klokhuis
snijd ze in blokjes (laat de schil eraan)
Smelt beetje boter in de pan en doe de appelblokjes erin.
Voeg suiker toe en laat ze glaceren
Maak de sla schoon en de scheur de blaadjes
Leg op groot bord of 4 kleine bordjes
Neem de appeltjes uit de pan en meng ze met de spekblokjes
Doe dit op de sla en giet het braadvocht erover.
Werk verder af met de nectarine blokjes en de sprietjes bieslook



Cornedbeef Slaatje

Ingredienten:

4 aardappels
200 gram cornedbeef
1 klein uitje
1augurk(uit pot)
8 Amsterdamse uitjes(uit pot)
olijf olie(scheutje)
1/2 tube mayonaise
zout en vers gemalen peper
paprikapoeder

Bereiden:

Schil en kook de aardappels,en laat deze afkoelen(het lekkerste is een dag van te voren of een dag van te voren iets meer koken.)Prak de aardappels en de cornedbeef fijn.Hak de rest van de ingrediënten fijn.Meng alles goed door elkaar.
Voeg een scheutje vocht uit het potje van de Amsterdamse uitjes toe,en een scheutje olijfolie,de mayonaise,zout en versgemalen peper naar smaak.Leg dit alles op een platte schaal waar u wat slablaadjes op heeft gelegd. En strooi er wat paprika poeder overheen. Maak af met bijvoorbeeld gevulde tomaatjes,gevulde hardgekookte eieren, of gewoon plakjes tomaat,eieren,augurk
Serveer met stokbrood of toastjes.



Slaatje met Scampi en Sinaasappel

Ingredienten:

32 scampi's
50 gr  geklaarde boter
12 sinaasappels
4 eieren
2 dl room
1/2 frisee
1/2 eikeblad
1 dl witte wijn
2 tomaten dille

Bereiden:

De slasoorten wassen en drogen en in stukjes snijden.
De scampi's kuisen en lichjes bakken in boter en kruiden.
Saus:
De eigelen en het sap van sinaasappels op een zacht vuurtje opkloppen tot  een schuimige massa 
Kruiden met peper van de molen en zout.
Afwerken met de geklaarde  boter en room.
De partjes sinaasappel en de mengeling van sla op het bord schikken.
Schik de scampi's rond de sla en napperen met de saus werk het geheel af met bieslook.