Rijst is een graangewas, dat door de eeuwen heen voor veel volkeren als basisvoedsel heeft gediend en daarom op veel plaatsen in de tropen en subtropen verbouwd wordt.
Het komt in zeer veel verschillende soorten en kwaliteiten voor.
Het is een gewas dat op twee manieren geteeld kan worden, namelijk op relatief droge velden en op bevloeide stukken grond.
 Bij de laatste methode gaat het soms om natuurlijk bevloeide akkers, bijvoorbeeld door water van regen of moerassen, soms om waterbeheersing door middel van de aanleg van dijkjes, geulen, kanaaltjes en terrassen.
In het geval van bevloeiing kan meerdere malen per jaar geoogst worden.
In Oost- en Zuidoost-Azië is vanouds op grote schaal rijst op bevloeide terrassen verbouwd.
Op Java en Bali worden de terrassen sawah’s genoemd.
 Hier profiteert de landbouw ook van het feit dat de doorgaans vulkanische bodem er zeer vruchtbaar is.


Voedingswaarde van rijst:
Zilvervliesrijst: 1434 kJ, 8 gram eiwit, 2 gram vet waarvan 1 gram onverzadigd, 72 gram koolhydraten en 8 gram vezels, 1 mg natrium, 250 mg kalium, 12 mg calcium, 1 mg ijzer en 0,30 mg B1 en 0,07 mg B2.
Witte rijst: 1482 kJ, 7 gram eiwit, 1 gr vet, 78 gram. koolhydraten, 2 gr vezels, 2 mg natrium, 100 mg kalium, 10 mg calcium, 0,4 mg ijzer, 0,04 mg B1 en 0,03 mg B2.

Basmati rijst: 1460 kJ, 7,5 gram eiwit, 79 gram koolhydraten en 1 gram vet.

Dessertrijst: 1472 kJ, 7,5 gram eiwit, 78 gram koolhydraten, 0,5 gram vet

Bewaar rijst op een donkere, droge plaats


Gezondheidstipje
Rijstwater en goed doorgekookte rijst kan ook goed gebruikt worden als de maag een beetje van slag is.
De lichte verteerbaarheid belasten de darmen niet al te zeer terwijl je toch wat voedingsstoffen binnenkrijgt.
Rijst bevat magnesium, fosfor en zink.
Van alle graansoorten bevat rijst het minste eiwitten.
Gekookte rijst en vooral het kookvocht zijn bekende middelen tegen diarree.

 



Rijstweetjes....
Rijst heb je in vele soorten en dan ook nog met hele of gebroken korrel.
Het is aan u om te bepalen welke u prefereert.
Het bereiden komt ongeveer op het zelfde neer.
Bedenk dat meer water de rijst zacht maakt minder water het tegeneffect.
Er moet net genoeg water boven de rijst om te garen.
En een hele korrel heeft iets meer nodig.
Zoals met veel dingen is ook hier alles afhankelijk van ervaringen.
Proberen dus.

Afgeleide producten

Rijst en afgeleide producten behoren tot de belangrijkste voedingsmiddelen in China. Men eet bij voorkeur rondkorrelige of kortkorrelige rijst.
De rijst moet een beetje kleverig zijn, omdat hij dan makkelijk met eetstokjes kan worden genuttigd.

In ons land zijn er heel wat soorten rijst verkrijgbaar die vanuit verschillende Aziatische landen worden ingevoerd, maar er zijn ook Europese soorten.


- Japanse rijst: een kleefrijst met ronde, korte korrel.
Na het koken kleeft deze rijst uiterst goed aan mekaar en is dan ook zeer geschikt om sushi te maken.
Te vinden in Oosterse speciaalzaken.

- Basmatirijst: deze aromatische Indiase rijst bestaat in twee soorten: witte en bruine.
Beide zijn langkorrelig.
 Het betreft hier een korrelige rijstsoort.
Basmati wordt vaak gebruikt in curry's.

- Thaise rijst: wordt ook jasmijnrijst genoemd. Een feestelijk moment is al een voldoende aanleiding om een culinaire reis te maken naar het Oosten. Proef van de heerlijke gerechtjes met verschillende rijstsoorten.

 



Langkorrelrijst: wordt gebruikt voor hartige bereidingen.
Deze rijst kookt mooi droog en is niet kleverig.
Daardoor ook geschikt voor roerbakrecepten.

Zilvervliesrijst: wordt ook bruine rijst genoemd.
 Is rijst waarvan alleen het kaf verwijderd is en niet de buitenste lagen van de rijstkorrel.
 Omdat hij nog altijd het zilvervlies heeft, is deze soort voedzamer dan de witte rijst.

 Rode rijst: bestaat al in verschillende soorten, waarvan deze uit de Camargue wel de bekendste is.
 Hij heeft een ovale, middelgrote korrel, bruinrood van kleur.
De smaak is subtiel.
 De kooktijd duurt ietsje langer: 30 à 40 min.

Arboriorijst: een Italiaanse rijstsoort met grote, ronde korrel, stevig van beet en ideaal voor romige risotto's.

 Er bestaan ook rijstcombinaties:
Bepaalde rijstsoorten worden soms gemengd omwille van hun aroma. Bijvoorbeeld: Sian-rijst is een mix van twee aromatische rijstsoorten uit Thailand en rode rijst.
Een tweede soort is de Royal Asia, een mengeling van geparfumeerde rijstsoorten uit Thailand, India en Pakistan.

Wilde rijst: deze 'Indiaanse' rijst uit Noord-Amerika is een watergras.
Hij heeft een lange, glanzende, donkerbruine korrel.
De nootachtige smaak laat zich goed combineren met wild, gevogelte en schaal- en schelpdieren...

 Dessertrijst en paprijst: hebben een ronde korrel.
Deze korrels zijn zacht en hechten zich aan elkaar.
Worden gebruikt voor desserts, in combinatie met zuivelproducten.





Gebruik van rijst:
Rijst laat zich goed combineren met allerhande groentes en kruiden waardoor zowel zoete, als pittige, of kruidige gerechten mogelijk worden.
 Door de snelkookvarianten is het zeer geschikt voor actieve buitenkoks en de verkrijgbaarheid is bijna overal ter wereld goed te noemen.
Alle rijstsoorten kookt u in een zware pan waarin de hitte goed wordt verspreid. Een goed sluitend deksel is essentieel.
 Bij geslepen rijst zit altijd nog stof van het slijpen dat u moet verwijderen.
Was daarom altijd eerst de rijst een paar keer tot het water helder is.

Controleer op voldoende gaarheid van de rijst.
Onvoldoende gaargekookte rijst geeft een opgeblazen gevoel en leidt (bij langdurige toepassing) tot het zogenaamde 'rijstbuikje'.