Rabarber vormt een grote struikachtige plant met groene, groen-rode of karmijnrode stengels en grote donkergroene bladeren.
De groente is verkrijgbaar vanaf maart tot en met augustus.
Rabarber wordt tot de groenten gerekend, maar gevoelsmatig behoort het meer tot het fruit.
We verwerken de groente namelijk bijna altijd met suiker tot compote of tot zoete nagerechten.
Verse rabarber is ongeveer 3 dagen in de koelkast houdbaar.
Daarna worden de stengels vrij snel slap.
Reken op ongeveer 250 gram rabarber per persoon.


Maak rabarberstengels schoon door de witte bladvoet eraf te snijden en de stengels te wassen in ruim water.
Het is onnodig om jonge stengels te schillen.
Bij oudere stelen is de schil er gemakkelijk af te trekken met een schilmesje.
Snij de stelen in stukken van 5 cm.
Kook rabarber met weinig water gaar in ca. 10 minuten.
Bindt de rabarber met iets aangemaakte maïzena of custardpoeder.
Voeg voor een extra rode kleur een scheutje grenadine toe.
Voeg suiker na het afkoelen toe, dan is minder suiker nodig.
Verse rabarber kunt u het beste invriezen in mei en juni.
Rabarber hoeft niet geblancheerd te worden


 

Rabarber Aardbeiensaus

250 gram rabarber
250 gram aardbeien
1 dl sinaasappelsap
1 zakje vanillesuiker


Bereiding:
Was en snijd de rabarber in stukjes.
Voeg de rabarberstukjes, de vanillesuiker en de sinaasappelsap samen in een magnetronbakje
Dek ze af met magnetron folie en verwarm het geheel circa 5 minuten in de magnetron.
Was ondertussen de aardbeien en prak de helft van de aardbeien met een vork fijn
Of wrijf ze door een zeef en schep dit aardbeienmengsel door de rabarber.
Laat de saus afkoelen.
Roer de overige aardbeien erdoor en voeg naar smaak suiker toe

Rabarber muffins



290 gr bloem
1 1/2 theelepel bakpoeder
1 theelepel zout
60 gr witte suiker
60 gr bruine suiker
1 groot scharrelei
120 ml melk
60 ml plantaardie olie, maîsolie, zonneb
1 theelepel amandelsmaakstof
280gr rabarber, geschild en in kleine stukjes gesneden
3 zeer rijpe bananen


Verwarm de oven op 190°C. Meng alle droge ingrediënten in een grote kom.
Klop het ei in een andere kom op met de melk, plantaardige olie en de amandelsmaakstof.
Schil de rabarber en snij het vervolgens in kleine stukjes.
Voeg al roerend het eimengsel bij de droge ingrediënten
Meng met een spatel of pennelikker net totdat alles vermengd is en niet langer.
Roer de stukjes rabarber en banaan er nu onder en verdeel het deeg over een muffintray die alvorens met boter is ingesmeerd.
Zet in de voorverwarmde oven en bak gedurende 30 minuten.
Laat afkoelen en haal de muffins uit hun vorm.
Bestuif eventueel met poedersuiker.

Rabarber crumble



500 gr rabarber
75 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
150 gr bloem
90 gr boter
75 gr suiker
1 losgeklopt ei
50 gram Pecan noten


Snijd de rabarber in stukken van 1-2 cm, doe ze in een beboterde
ovenschaal en strooi er suiker en de vanillesuiker over.
Snijd in een kom de boter met 2 messen in kleine stukjes.
Doe de bloem en de suiker erbij, wrijf de boter fijn en vermeng het met de
rest tot een korrelige massa.
Strooi die over de rabarber en bestrijk de bovenkant met ei.
Zet de schaal ca. 30 minuten in een op 225°C voorverwarmde
oven.
Serveer de taart warm met vanille-ijs

Rabarber stoompudding

350 g rabarber in stukken van 4 cm
200 g basterdsuiker
1 tl gemberpoeder
125 g boter
enkele druppels vanille aroma
2 eieren, losgeklopt
175 g zelfrijzend bakmeel


Kook de rabarber met 75 g suiker en het gemberpoeder 2-3 minuten tot het net een beetje zacht wordt.
Vet de puddingvorm in.
Klop de boter en de rest van de suiker romig, voeg vanille toe, klop de eieren erdoorheen.
Zeef het bakmeel erboven en spatel erdoor.
Schep de rabarber in de vorm, schep het puddingmengsel eroverheen.
Neem een stuk bakpapier, vouw er een plooi in en doe hetzelfde met een stuk aluminiumfolie. Bindt vast met een touwtje
Plaats de vorm in een halfvolle pan met net kokend water en stoom de pudding 1. 1/2 uur.
Let op dat de pan niet droogkookt.
Haal de vorm uit de pan, verwijder folie en bakpapier en stort de pudding.
Als je een stuk aluminiumfolie tot een reep vouwt
en dat onder in de pan legt en de pudding erbovenop zet rammelt de pudding minder bij het koken
en kun je de pudding gemakkelijk uit het water tillen



Rabarber tiramisu


500 g rabarber
25 g suiker
10 el crème de cassis (likeur)
2 dl slagroom
2 el suiker
150 g mascarpone
1 pak lange vingers.


Rabarber wassen en in stukjes snijden.
In een pan rabarber met wat water en suiker koken en tot moes roeren.
Eenmaal afgekoeld 2 el crème de cassis erdoor roeren.
Slagroom stijfkloppen met suiker.
2 el crème de cassis door de mascarpone roeren en de slagroom er luchtig doorheen scheppen.
Dompel de lange vingers in de likeur en leg ze in een schaal (of kleine schaaltjes)
Schep de helft van het mascarponemengsel op de lange vingers
Dan een laagje rabarbermoes
Weer een laagje lange vingers (door de drank halen),
Het overige mengsel van de mascarpone erover verdelen
Afdekken met rest van rabarbermoes.
In de koelkast tiramisu door en door koud laten worden.

Rabarber met vanille vla



600 gram rabarber
2 zakjes vanillesuiker
30 gram suiker
mespuntje zout
1 eetlepel aardbeienjam
1/2 liter vanillevla

Maak de rabarber schoon en snijd deze in stukjes van ± 3 centimeter.
Breng de rabarber met een mespunt zout, een bodempje water, de vanillesuiker en de suiker aan de kook.
Laat ca. 10 minuten zachtjes koken.
Voeg de laatste 3 minuten de aardbeienjam toe aan de kokende rabarber.
Laat de rabarber afkoelen.
Verdeel de rabarber over 5 schaaltjes en giet er wat vanillevla over

Rabarber compote


800 gram rabarber
250 gram suiker
schil van 1/4 citroen


Snijd de stelen van de schoongemaakte rabarber in 2 cm dikke stukken.
Kook van 1 dl water, de suiker en citroenschil in ca. 6 minuten een suikerstroop.
Voeg de rabarber, met het aanhangende water toe
Laat deze in ca. 4 minuten op laag vuur met het deksel op de pan gaarkoken
Laat de compote afkoelen.

Rabarber Chutney

125 gram suiker
1,5 dl natuurazijn,
0,5 tl inmaakkruiden
4 kruidnagels
1 tl mosterdzaad
1 ui
250 gram rabarber
100 gram rozijnen


Giet 1 dl water in een pannetje
Voeg de suiker, azijn, inmaakkruiden, kruidnagels, zout naar smaak en het mosterdzaad toe.
Breng het geheel aan de kook.
Roer even door en laat alles ca. 10 minuten zachtjes trekken met het deksel op de pan.
Snipper de ui en snijd de schoongemaakte rabarber in kleine stukjes.
Was de rozijnen en laat ze uitlekken.
Voeg de uisnippers en rabarberstukjes toe aan het kruidenmengsel
Kook de rabarber en ui in ca. 20 minuten tot moes.
Voeg tenslotte de rozijnen toe en laat alles nog ca. 5 minuten zachtjes doorkoken tot de chutney voldoende dik is.
Doe de chutney in een van te voren met sodawater schoongemaakte en goed met water nagespoelde pot en sluit hem goed af.
Voor gebruik 14 dagen laten staan.

Rabarber limonade

750 gram rabarber
circa 100 - 200 gram suiker

Was de rabarber en snijd de rabarber in stukken van circa 5 centimeter lang.
Breng de rabarber in een pan met 2 liter water aan de kook en laat de rabarber circa 15 minuten zachtjes koken
met een deksel op de pan.
Laat de rabarber gaar worden (Als de rabarber uit elkaar valt
Zet een zeef boven een schone schaal
Giet het rabarbermengsel in de zeef.
Druk met een lepel het laatste vocht uit de rabarber en gooi de inhoud van de zeef daarna weg.
Roer suiker naar smaak door het sap,
houd er daarbij rekening mee dat de limonade koud minder zoet is dan nu (omdat hij nog warm is).
Laat de limonade afkoelen en zet hem daarna tot gebruik in de koelkast.
Serveer de limonade met ijsklontjes en takje mint