Rabarber
vormt
een
grote
struikachtige
plant
met
groene,
groen-rode
of
karmijnrode
stengels
en grote
donkergroene
bladeren.
De
groente
is
verkrijgbaar
vanaf
maart
tot en
met
augustus.
Rabarber
wordt
tot de
groenten
gerekend,
maar
gevoelsmatig
behoort
het meer
tot het
fruit.
We
verwerken
de
groente
namelijk
bijna
altijd
met
suiker
tot
compote
of tot
zoete
nagerechten.
Verse
rabarber
is
ongeveer
3 dagen
in de
koelkast
houdbaar.
Daarna
worden
de
stengels
vrij
snel
slap.
Reken op
ongeveer
250 gram
rabarber
per
persoon.
Maak
rabarberstengels
schoon
door de
witte
bladvoet
eraf te
snijden
en de
stengels
te
wassen
in ruim
water.
Het is
onnodig
om jonge
stengels
te
schillen.
Bij
oudere
stelen
is de
schil er
gemakkelijk
af te
trekken
met een
schilmesje.
Snij de
stelen
in
stukken
van 5
cm.
Kook
rabarber
met
weinig
water
gaar in
ca. 10
minuten.
Bindt de
rabarber
met iets
aangemaakte
maïzena
of
custardpoeder.
Voeg
voor een
extra
rode
kleur
een
scheutje
grenadine
toe.
Voeg
suiker
na het
afkoelen
toe, dan
is
minder
suiker
nodig.
Verse
rabarber
kunt u
het
beste
invriezen
in mei
en juni.
Rabarber
hoeft
niet
geblancheerd
te
worden
|
|
|
|
|
|
|
Rabarber Aardbeiensaus
250 gram rabarber
250 gram aardbeien
1 dl sinaasappelsap
1 zakje vanillesuiker
Bereiding:
Was en snijd de rabarber in stukjes.
Voeg de rabarberstukjes, de
vanillesuiker en de sinaasappelsap
samen in een magnetronbakje
Dek ze af met magnetron folie en
verwarm het geheel circa 5 minuten
in de magnetron.
Was ondertussen de aardbeien en prak
de helft van de aardbeien met een
vork fijn
Of wrijf ze door een zeef en schep
dit aardbeienmengsel door de
rabarber.
Laat de saus afkoelen.
Roer de overige aardbeien erdoor en
voeg naar smaak suiker toe
Rabarber muffins
290 gr bloem
1 1/2 theelepel bakpoeder
1 theelepel zout
60 gr witte suiker
60 gr bruine suiker
1 groot scharrelei
120 ml melk
60 ml plantaardie olie, maîsolie,
zonneb
1 theelepel amandelsmaakstof
280gr rabarber, geschild en in
kleine stukjes gesneden
3 zeer rijpe bananen
Verwarm de oven op 190°C. Meng alle
droge ingrediënten in een grote kom.
Klop het ei in een andere kom op met
de melk, plantaardige olie en de
amandelsmaakstof.
Schil de rabarber en snij het
vervolgens in kleine stukjes.
Voeg al roerend het eimengsel bij de
droge ingrediënten
Meng met een spatel of pennelikker
net totdat alles vermengd is en niet
langer.
Roer de stukjes rabarber en banaan
er nu onder en verdeel het deeg over
een muffintray die alvorens met
boter is ingesmeerd.
Zet in de voorverwarmde oven en bak
gedurende 30 minuten.
Laat afkoelen en haal de muffins uit
hun vorm.
Bestuif eventueel met poedersuiker.
Rabarber crumble
500 gr rabarber
75 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
150 gr bloem
90 gr boter
75 gr suiker
1 losgeklopt ei
50 gram Pecan noten
Snijd de rabarber in stukken van 1-2
cm, doe ze in een beboterde
ovenschaal en strooi er suiker en de
vanillesuiker over.
Snijd in een kom de boter met 2
messen in kleine stukjes.
Doe de bloem en de suiker erbij,
wrijf de boter fijn en vermeng het
met de
rest tot een korrelige massa.
Strooi die over de rabarber en
bestrijk de bovenkant met ei.
Zet de schaal ca. 30 minuten in een
op 225°C voorverwarmde
oven.
Serveer de taart warm met
vanille-ijs
Rabarber stoompudding
350 g rabarber in stukken van 4
cm
200 g basterdsuiker
1 tl gemberpoeder
125 g boter
enkele druppels vanille aroma
2 eieren, losgeklopt
175 g zelfrijzend bakmeel
Kook de rabarber met 75 g suiker en
het gemberpoeder 2-3 minuten tot het
net een beetje zacht wordt.
Vet de puddingvorm in.
Klop de boter en de rest van de
suiker romig, voeg vanille toe, klop
de eieren erdoorheen.
Zeef het bakmeel erboven en spatel
erdoor.
Schep de rabarber in de vorm, schep
het puddingmengsel eroverheen.
Neem een stuk bakpapier, vouw er een
plooi in en doe hetzelfde met een
stuk aluminiumfolie. Bindt vast met
een touwtje
Plaats de vorm in een halfvolle pan
met net kokend water en stoom de
pudding 1. 1/2 uur.
Let op dat de pan niet droogkookt.
Haal de vorm uit de pan, verwijder
folie en bakpapier en stort de
pudding.
Als je een stuk aluminiumfolie tot
een reep vouwt
en dat onder in de pan legt en de
pudding erbovenop zet rammelt de
pudding minder bij het koken
en kun je de pudding gemakkelijk uit
het water tillen
Rabarber tiramisu
500 g rabarber
25 g suiker
10 el crème de cassis (likeur)
2 dl slagroom
2 el suiker
150 g mascarpone
1 pak lange vingers.
Rabarber wassen en in stukjes
snijden.
In een pan rabarber met wat water en
suiker koken en tot moes roeren.
Eenmaal afgekoeld 2 el crème de
cassis erdoor roeren.
Slagroom stijfkloppen met suiker.
2 el crème de cassis door de
mascarpone roeren en de slagroom er
luchtig doorheen scheppen.
Dompel de lange vingers in de likeur
en leg ze in een schaal (of kleine
schaaltjes)
Schep de helft van het
mascarponemengsel op de lange
vingers
Dan een laagje rabarbermoes
Weer een laagje lange vingers (door
de drank halen),
Het overige mengsel van de
mascarpone erover verdelen
Afdekken met rest van rabarbermoes.
In de koelkast tiramisu door en door
koud laten worden.
Rabarber met vanille vla
600 gram rabarber
2 zakjes vanillesuiker
30 gram suiker
mespuntje zout
1 eetlepel aardbeienjam
1/2 liter vanillevla
Maak de rabarber schoon en snijd
deze in stukjes van ± 3 centimeter.
Breng de rabarber met een mespunt
zout, een bodempje water, de
vanillesuiker en de suiker aan de
kook.
Laat ca. 10 minuten zachtjes koken.
Voeg de laatste 3 minuten de
aardbeienjam toe aan de kokende
rabarber.
Laat de rabarber afkoelen.
Verdeel de rabarber over 5
schaaltjes en giet er wat vanillevla
over
Rabarber compote
800 gram rabarber
250 gram suiker
schil van 1/4 citroen
Snijd de stelen van de
schoongemaakte rabarber in 2 cm
dikke stukken.
Kook van 1 dl water, de suiker en
citroenschil in ca. 6 minuten een
suikerstroop.
Voeg de rabarber, met het
aanhangende water toe
Laat deze in ca. 4 minuten op laag
vuur met het deksel op de pan
gaarkoken
Laat de compote afkoelen.
Rabarber Chutney
125 gram suiker
1,5 dl natuurazijn,
0,5 tl inmaakkruiden
4 kruidnagels
1 tl mosterdzaad
1 ui
250 gram rabarber
100 gram rozijnen
Giet 1 dl water in een pannetje
Voeg de suiker, azijn, inmaakkruiden,
kruidnagels, zout naar smaak en het
mosterdzaad toe.
Breng het geheel aan de kook.
Roer even door en laat alles ca. 10
minuten zachtjes trekken met het
deksel op de pan.
Snipper de ui en snijd de
schoongemaakte rabarber in kleine
stukjes.
Was de rozijnen en laat ze uitlekken.
Voeg de uisnippers en
rabarberstukjes toe aan het
kruidenmengsel
Kook de rabarber en ui in ca. 20
minuten tot moes.
Voeg tenslotte de rozijnen toe en
laat alles nog ca. 5 minuten
zachtjes doorkoken tot de chutney
voldoende dik is.
Doe de chutney in een van te voren
met sodawater schoongemaakte en goed
met water nagespoelde pot en sluit
hem goed af.
Voor gebruik 14 dagen laten staan.
Rabarber limonade
750 gram rabarber
circa 100 - 200 gram suiker
Was de rabarber en snijd de rabarber
in stukken van circa 5 centimeter
lang.
Breng de rabarber in een pan met 2
liter water aan de kook en laat de
rabarber circa 15 minuten zachtjes
koken
met een deksel op de pan.
Laat de rabarber gaar worden (Als de
rabarber uit elkaar valt
Zet een zeef boven een schone schaal
Giet het rabarbermengsel in de zeef.
Druk met een lepel het laatste vocht
uit de rabarber en gooi de inhoud
van de zeef daarna weg.
Roer suiker naar smaak door het sap,
houd er daarbij rekening mee dat de
limonade koud minder zoet is dan nu
(omdat hij nog warm is).
Laat de limonade afkoelen en zet hem
daarna tot gebruik in de koelkast.
Serveer de limonade met ijsklontjes
en takje mint
|