Groot vlees wordt gebraden.

Dat wil zeggen: in een braadpan met hete boter of margarine aan alle kanten "dichtgeschroeid",zodat het vlees zijn geurige en smakelijke sappen niet verliest.
Vervolgens wordt het vlees onder regelmatig keren en bedruipen met de jus mooi bruin en zo gaar mogelijk gebraden.
De tijd is afhankelijk van de soort vlees en de persoonlijke voorkeur.
Dit braden gebeurt in een gesloten pan.
Als de jus donker dreigt te worden, kan er een scheutje water aan toegevoegd worden, maar niet voordat het vlees gelijkmatig bruin is.
Bij bepaalde vleessoorten moet na het bruin braden gestoofd worden.



Stoven...

Na het braden van het vlees wordt een hoeveelheid warm vocht toegevoegd,
dat kan water zijn maar ook bouillon.
Het deksel wordt op de pan gedaan en het vlees wordt op een laag pitje langzaam gaar gesudderd,
deze "suddertijd" is ook weer afhankelijk van soort en smaak.

Bakken...

Mals vlees, dat van binnen een beetje rauw moet blijven (bijvoorbeelt biefstuk) of vlees dat onder het bruin bakken meteen gaar is. zoals kalfsoesters of dunnen varkenslapjes, wordt in de doorsnee Nederlandse keuken gebakken.
Dikker vlees (zoals hamlappen, karbonades, gehakt) wordt eerst rondom snel bruin gebakken en daarna op een laag pitje "nagebraden", zodat het gaar wordt en niet bruiner.
Als het vlees minder mals is, kan het nodig zijn dat het na het bakken wordt gestoofd.
Hierdoor wordt wel een eventueel korstje slap.
Bovendien wordt door de toevoeging van vocht de kleur lichter.
Daarom wordt het vlees eerst wat te donker gebakken.



Oma`s sudderlapjes....

750 gr runderlappen,
35 gram boter,
peper, zout,
1 ui in ringen,
2 kruidnagels,
1 laurierblad,
2 sneetjes ontbijtkoek.


Verhit de boter en bak het vlees bruin.
Voeg de ui toe en fruit die 5 minuten mee.
Neem het vlees uit de pan en bestrooi het met wat peper en zout.
Voeg het laurierblad, de kruidnagels en 1 1/2 deciliter water toe.
Leg het vlees terug in de pan en laat het afgedekt in ongeveer 2 1/2 uur gaar stoven.
Voeg na 2 uur de verkruimelde koek toe.


Kruidige stoofschotel


1 kilogram stoofvlees in blokjes,
2 eetlepels olie,
7 1/2 deciliter water,
1 grote gehakte ui,
1 theelepel peper,
1 theelepel zout,
2 theelepels knoflookpoeder,
1 theelepel rozemarijn,
1 theelepel oregano,
1 theelepel basilicum,
1 theelepel marjolein,
2 laurierblaadjes,
180 gram tomatenpuree,
200 gram wortel in schijfjes,
200 gram aardappel in blokjes,
1grote gehakte groene paprika,
300 gram sperziebonen (diepvries),
300 gram doperwten (diepvries),
300 gram maïs (diepvries of blik),
250 gram champignons in schijfjes,
3 tomaten in partjes.


Laat vlees bruin braden.
Voeg water, uien, kruiden en tomatenpuree toe.
Laat 1 1/2 uur sudderen.
Voeg aardappels, wortels en paprika toe en laat dan het geheel nog een 30 minuten verder sudderen.
Voeg indien nodig water toe.
 Roer er de overige ingrediënten door.
 Laat dan nog 20 minuten sudderen.

Sucadelapjes....


1 kilogram rundersucadelapjes
2 eetlepels boter,
liter rode wijn,
1/2 winterpeen,
1 ui,
1 prei,
2 laurierblaadjes,
bloem,
6 zwarte peperkorrels,
peper en zout.


Het vlees bestrooien met bloem, peper en zout en bruin braden in een passende casserole met boter.
De gesneden groenten, het laurierblad, de peperkorrels en de wijn erbij doen en aan de kook brengen.
Het deksel op de pan doen en ca. 1 1/2 uur zachtjes laten sudderen
tot een vleesvork er makkelijk doorheen gaat.
Het vlees uit het vocht halen en op een warme plek bewaren.
Het vocht zeven en groenten weggooien.
Het vocht inkoken tot 4 dl. en op smaak brengen met peper en zout.
De koude boter erdoor kloppen.
Het vlees in 4 plakken snijden en in de saus serveren


Doorregen Runderlapjes....


750 gram doorregen runderlappen
1 grote ui
50 gram boter
2 eetlepels tomatenpuree
zout en versgemalen peper
1/2 liter water
2 laurierblaadjes
2 kruidnageltjes
2 eetlepels azijn
2 theelepels aangeroerde maïzena of allesbinder

Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Snipper de ui.
Verhit de boter in een braadpan.
Braad het vlees rondom aan en bestrooi met wat zout en peper.
Neem het vlees uit de pan.
Laat de ui in de braadboter glazig fruiten.
Voeg de tomatenpuree toe en laat kort meebakken.
Blus af met handwarme water en voeg de laurierblaadjes, de kruidnageltjes en de azijn toe.
 Breng aan de kook en leg het vlees terug in de pan.
Laat met het deksel op de pan op een zo laag mogelijk pitje circa 3 uur stoven tot het vlees gaar is.
Proef of er nog zout en / of peper bij moet en bind de saus met allesbinder of maïzena.
Lekker met gekookte aardappelen of aardappelpuree en groenten naar keuze,
bijvoorbeeld sperzieboontjes.


Stoofvlees op Vlaamse wijze....


750g sucadelappen
3 uien
2 teentjes knoflook
1 eetlepel paprikapoeder
1 laurierblaadje
1 theelepel tijm
1 sneetje bruin brood
mosterd
1 flesje bier
boter
peper
zout

Snijdt het vlees in blokjes en bestrooi het met wat peper en zout.
Maak de uien schoon en snijdt deze in ringen.
Pel de knoflookteentjes en snipper deze.
Besmeer het sneetje brood met mosterd.
Verhit de boter in de pan en bak hierin het vlees aan alle kanten mooi bruin.
Voeg dan de uien, knoflook en paprikapoeder toe en bak dit even mee.
Leg dan het sneetje brood op het vlees en de uien.
Giet dan het bier in de pan en doe er het laurierblaadje en de tijm bij.
Doe de deksel op de pan en laat het gerecht zachtjes stoven tot het vlees gaar is.


Stoofvlees met Leffe....

1 kg stoofvlees uit de nek van rund
6 uien
1 eetl. bloem
1 flesje Leffe Dubbel
1 snee bruin brood
mosterd
olijfolie
kruiden: tijm, laurier, nootmuskaat, peterselie
scheut azijn
1 eetl. bruine suiker


Snijd het stoofvlees in niet te kleine stukken van 4 tot 5 cm en laat alle zijden mooi bruinen in wat olijfolie.
Stoof ook de in ringen gesneden uien aan
Breng die samen met het vlees in een ijzeren stoofpot (met goed aansluitend deksel) die in de oven kan.
Voeg de bloem toe en roer alles goed om.
Overgiet met Leffe
Dubbel tot aan de rand van de stoofinhoud.
Voeg dan toe: tijm  laurier  nootmuskaat  peterselie  azijn en de bruine suiker
Na een uurtje zacht pruttelend stoven leggen we bovenop het vlees in de pot een snee bruin brood,
besmeerd met een flinke laag mosterd.
De totale stoofduur bedraagt 1. 1/2 tot 2 uur



Javaans stoofvlees....


1 kg hacheevlees
bloem
1 ui
50 g bakboter of bakmargarine
2 pakjes/zakjes boemboe ‘smoor vlees’
1/2 l runderbouillon van tablet
300 gram witte rijst
2 eetl. olie
300 g voorgesneden wortels met uien
300 g voorgesneden savooienkool
150 g voorgesneden paprika
1 bakje/zakje boemboe ‘sajoer tjampoer’


Dep het vlees droog en bestuif het met wat bloem.
Snipper de ui.
Verhit in een braadpan (of snelkookpan) op hoog vuur de bakboter
En bak hierin in delen, de stukjes vlees bruin.
Schep al het vlees met uien met de boemboe in de pan en roerbak 2 minuten.
Roer de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook.
Stoof het vlees afgedekt in 3 uur gaar (of 1 uur onder druk).
Laat de saus al roerend 10 minuten indikken.
Gebruik de helft vandaag, bewaar de rest voor morgen.
Kook de rijst gaar.
Verhit in een wok de olie en roerbak de groentes 2 minuten.
Voeg 2 dl water en de boemboe toe
Breng het geheel al roerend aan de kook en laat de groentes 3-5 minuten zachtjes doorkoken.
Serveer het stoofvlees met rijst en groenten.

 

Surinaams gekruid vlees

Dit is een recept van Joke
Ze heeft hiermee de 1ste prijs gewonnen bij Roxy-Floxsy forum
Ik heb het zelf met kipfilet gemaakt....
Heerlijk.....


Heerlijk surinaams gekruid vlees (karbonade`s of kipfilets) uit de oven of op de BBQ.

Ingrediënten:
4 schouderkarbonade`s of 4 kipfilets
1 blik tomatenpuree
1 bouillontablet
1 bosje selderijblad of maggiplant
zonnebloemolie
1 theel vijfkruidenpoeder
2 theel sambal of meer
5 eetl zoete ketjap, of meer als je dat lekker vind
scheutje zoute ketjap
1 a 2 uien
gemalen peper


Voorbereiding:
ui fijnsnijden
selderijblad fijnsnijden of knippen
 bouillontablet verkruimelen

Bereidingswijze:
Meng in de ovenschaal alle ingredienten goed door elkaar.
Doe het vlees erbij  en haal het aan alle kanten goed door de marinade,
zodat het vlees goed bedekt is met de marinade.
Doe er eventueel nog wat gemalen peper bij.

Zet dan de ovenschaal in een voorverwarmde oven van 180 graden .
En laat het vlees in zo`n 15- 20 min onder af en toe, het vlees besmeren met de marinade,
bruin en gaar worden.

Of voor de barbecue
Het vlees een paar uur of nog beter  een hele nacht in de marinade,
in een plastic doos met deksel laten staan.
Dit kan ook voor de oven,
Hoe langer het vlees in de marinade staat hoe malser het vlees wordt.
Dan lekker knapperig bakken in de oven of op de barbeque.