De pompoen, Cucurbita maxima.
Familie: komkommerfamilie - Cucurbitaceae.
Oorsprong: Zuid-Amerika,Mexico- Peru

De laatste tijd zie je ze overal rondslingeren als decoratiemateriaal
Straks worden ze uitgehold en voorzien van inkervingen om te gebruiken met Halloween.



Je zou bijna vergeten dat pompoenen in de eerste plaats gewoon lekker en gezond zijn.

De pompoen is een voedzame groente, die zeer gemakkelijk bereid en verteerd kan worden.

Alle voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat deze groente kalmerend en verfrissend is,
 laxerend werkt en tegelijk de urineafscheiding bevordert.
Wie aan hardlijvigheid lijdt, aan darmontsteking, aan dysenterie,
 zal goede resultaten bekomen als hij pompoen eet die op verschillende wijzen werd klaargemaakt.
Patiënten met nier- of blaasproblemen doen er goed aan er veelvuldig van te eten,
evenals personen die een hartkwaal of suikerziekte hebben.
De pompoen is rijk aan pro-vitamine A, nuttig voor de ogen en tegelijk een uitstekende anti-oxydant.
Pompoen zal de lijn niet bepaald in gevaar brengen: 100 gr vruchtvlees telt 20 kcal 84 joules.
Hij bevat geen vet, nauwelijks natrium maar wel flink wat ijzer,0.6gr/100gr en calcium.



Wie over een ruime voorraad van deze groente beschikt, kan ik een gelaatsmasker van pompoenen, room en havermout aanbevelen.



Een ideale kuur voor mensen met een gevoelige, schilferige huid.
Schil de pompoenen en snij ze in kleine stukjes. Laat die in de room sudderen tot ze zacht zijn en voeg daar havermoutvlokken aan toe tot je een dik mengsel hebt dat op het gezicht zal blijven kleven



Maak het gezicht eerst heel zorgvuldig schoon en leg er een warme handdoek op om de poriën vooraf goed te openen.
Smeer er dan de pompoenbrij goed in, waarbij de omgeving van de ogen moet worden vermeden.
Blijf een minuut of 20 ontspannen zitten en was dan met wat zacht water af.
De huid zal zo zacht aanvoelen als zijde.



Eenmaal aangesneden, moet de pompoen na enkele dagen verwerkt worden.


Het best worden de pompoenen voor consumptie direct verwerkt.
Als u ze nog wenst te bewaren leg ze dan in een donkere, goed verluchte en donkere kamer op kamertemperatuur.
Maximaal 5 à 6 weken.
Let op voor muizen of ongedierte.
Uiteraard zijn pompoenen te kleurig en decoratief om zomaar direct te worden verwerkt.
Gebruik ze als decoratief element op het terras in combinatie met andere vruchten.
Leg ze eventueel op een tapijt van mos.



Let op: leg beschadigde exemplaren best niet in de huiskamer.
Er kunnen zich gassen ophopen die de vrucht kunnen doen knallen.



Echte pompoensmullers gebruiken de gedroogde en geroosterde pompoenpitten
als extra smaakje in slaatjes en pompoenbrood, of knabbelen ze als nootjes bij het aperitief.
Waarschuwing voor lijners: pompoenpitten bevatten naast veel eiwitten ook veel vet.



De harde soorten pompoenen zijn lang houdbaar; kleine pompoentjes en sierkalebassen kunnen tot het volgende voorjaar bewaard worden.
Bewaarpompoenen worden vanaf half oktober tot eind oktober binnengehaald, in elk geval voor de eerste vorst.
Vorst beschadigt pompoenen onherroepelijk en zal de bewaarbaarheid beperken.




Nog enkele pompoen weetjes...

Pompoenzaadjes kunnen geroosterd worden als snack

Pompoenen bestaan uit 90 % water.

Pompoenen bevatten beta carroteen en vitamine A.
Pompoenbloemen kan je eten.

Pompoenen komen origineel uit Centraal Amerika.
Pompoenen worden gebruikt voor soepen, broden en desserts.
Vroeger werden pompoenen gebruikt als korst voor een pompoentaart, niet als vulling.

De naam "pompoen" komt van "pepon", het griekse woord voor "grote meloen".

Pompoenen zijn ook heel gezond: 250 gram bevat 180 caloriëen, veel betacaroteen, die zit in de oranje kleur.
Bevat nog calcium, vitamine C en uiteraard voedingsvezel.