Een Poké Bowl is een Hawaďaans
gerecht,
Dat met zijn roots
diepgeworteld zit in de Japanse
keuken.
Poké betekent ‘dwars in stukjes
snijden’ en slaat op de plakjes
of blokjes rauwe vis die in een
kom samen met rijst, dressing,
groenten en smaakmakers worden
geserveerd.
We kunnen er niet omheen: de
Poké Bowl is hip.
Je ziet het kleurrijke kommetje
tegenwoordig overal opduiken: op
je Instagramfeed,
In de nieuwste
kookboeken,
En zelfs op de hoek
van je straat.
Of thuis, want het is veel
makkelijker dan zelf sushi
maken.
Ik ben alleen niet zo van de
rauwe vis (of het moet haring
zijn)
Maar ik vind het geen probleem
om de rauwe vis te vervangen
voor gerookte vis, gerookte
zalm, garnalen of kip,
Hier volgen een paar heerlijke
receptjes
Heerlijk om op een zomerse dag
buiten te eten met een koel glas
bier of rose
Poke Bowl met Zalm
Ingredienten:
250 gram sushirijst
120 ml Saitaku rijstazijn
300 gram verse zalmfilets
˝ rode peper
2 eetlepels Kikkoman sojasaus
1 eetlepel sesamolie
200 gram bospenen
1 komkommer
3 bosuien
2 eetrijpe avocado's
2 theelepels zwart sesamzaad
Bereiden
Kook de rijst volgens de
aanwijzingen op de verpakking.
Roer ⅔ van de rijstazijn door de
rijst als deze nog warm is.
Laat de rijst in 1 uur afkoelen
op een grote platte schaal.
Snijd ondertussen de zalm in
blokjes van 1 cm (brunoise).
Snijd het steeltje van de halve
rode peper en snijd het
vruchtvlees fijn.
Meng de zalm met de peper,
sojasaus en olie.
Zet tot gebruik afgedekt in de
koelkast.
Schaaf de komkommer en bospeen
met een kaasschaaf of
dunschiller in lange linten.
Besprenkel met de rest van de
rijstazijn.
Snijd de bosuien in schuine
ringetjes.
Snijd de avocado’s overlangs
doormidden en verwijder de pit.
Schep het vruchtvlees uit de
schil en snijd in plakjes.
Verdeel de rijst over kommen.
Verdeel de zalm, komkommer,
wortel, bosui en avocado erover.
Bestrooi de zalm met het
sesamzaad.
Bron A.H
Pokebowl met Garnalen
Ingredienten:
250 gram sushi rijst
3 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel suiker
zout
1 eetlepel mayonaise
1 theelepel sriracha
1 eetlepel soy topping (saitaku)
1 eetrijpe mango
1 avocado
halve komkommer
handvol wortelreepjes
handvol zeekraal
sesamzaadjes (wit en/of zwart)
200-250 gram rauwe garnalen
2 eetlepels bloem
6 eetlepels panko broodkruim
1 ei
plantaardige olie
Bereiden:
Doe de bloem, het ei en het
broodkruim in 3 aparte bakjes.
Roer het ei los met een vork.
Doe wat zout bij het panko
broodkruim.
Haal de garnalen
achtereenvolgens door de bloem,
het ei en het broodkruim en leg
op een plaat met bakpapier.
Zet
de gepaneerde garnalen zo'n 30
minuten in de vriezer.
Kook de sushirijst zoals
aangegeven op de verpakking.
Verhit de rijstazijn met de
suiker en wat zout totdat alle
suiker is opgelost.
Laat iets
afkoelen en voeg dit dan bij de
gekookte sushirijst.
Roer goed
door elkaar en verdeel over de
borden.
Schil de mango en avocado en
snij samen met de komkommer in
stukjes of reepjes.
Meng de mayonaise met de
srirachasaus.
Verdeel de mango, avocado,
komkommer, wortelreepjes en
zeekraal over de borden.
Verhit intussen een koekenpan
met een flinke laag olie van
zo'n 1 cm.
Haal de garnalen uit de vriezer
en bak deze in de olie in zo'n
2-3 minuten goudbruin.
Keer
halverwege.
Verdeel de garnalen over de
borden.
Schenk er de mayonaise en soy
topping over en bestrooi met
sesamzaadjes.
Bron:
Inge
Poke Bowl met Zalm
Ingredienten:
125 gr zalm
125 gr sushi rijst
1 avocado
75 gr peen julienne
100 gr zeewiersalade
100 gram edamame bonen
2 eetlepesl sojasaus
1 theelepel rijstazijn
halve theelepel gemberpoeder
sesamzaad
chilipeper
verse peterselie
Bereiden:
Begin met het koken van de
rijst.
Doe dit volgens de aanwijzingen
op de verpakking.
Laat daarna de rijst afkoelen.
Ondertussen maken we de marinade
voor de zalm.
Doe de sojasaus, rijstazijn en
gemberpoeder in een schaal.
Snijd de zalm in blokjes en doe
ze vervolgens in de marinade.
Laat de zalm een minuut of 10
marineren.
Snijd vervolgens de avocado in
plakjes.
Pak nu twee kommen en verdeel de
rijst.
Daaroverheen gaan de andere
ingrediënten en de zalm.
Afmaken met wat sesamzaadjes,
chilipeper en verse peterselie.
Bron:
Lekker en
Simpel
Poke Bowl met Krokant
Gebakken Kip
Ingredienten:
1 komkommer
2 wortelen
1 bosjel radijsjes
300 gram sushirijst
2 eetlepels rijstazijn
1 theelepel suiker
1 ttheelepel zwarte sesamzaadjes
arachideolie
peper en zout
kastanje noten
100 gram panko
Bakboter
Bereiden:
Maak van de sojasaus, de
sesamolie, het limoensap, 1 el
rijstazijn, peper en limoenzeste
een sausje.
Maak met een dunschiller lange
plakjes van de komkommer en met
een spiralizer slierten van de
wortelen.
Snij de radijsjes in dunne
plakjes.
Kook de sushirijst volgens de
aanwijzingen op de verpakking.
Laat de rijst daarna afkoelen en
breng op smaak met 2 el
rijstazijn en de suiker. Schep
goed om.
Snijd de kippenfilet in de
breedte in dunne plakken.
Haal de kip eerst door de bloem
en paneer met panko.
Bak de kip in de bakboter
krokant.
Garneer de groentjes, de
krokante kip, kastanjenoten en
rijst in een bowl en besprenkel
met het sausje.
Werk de pokébowl af met de
sesamzaadjes.
Bron:
Njam.tv
Vegetarische Poke Bowl
Ingrediënten
Voor 1 persoon
1 mini pack Bonduelle crispy
maďs (75 gr)
1 mini pack Bonduelle
kikkererwten (80 gr)
40 gram (sushi)rijst
1 tomaat
˝ avocado
˝ rode ui
15 gram jonge bladsla
1 eetlepel sesamolie
˝ citroen
Bereiden:
Kook de (sushi)rijst volgens de
aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de tomaat in kwartjes,
verwijder de zaadjes en snijd
het vruchtvlees in blokjes.
Halveer de avocado.
Verwijder de pit en de schil en
snijd de avocado in plakjes.
Snijd de rode ui in halve
ringen.
Leg de sla in de bowl.
Verdeel de rijst, maďs,
kikkererwten, tomaat, avocado en
ui over de sla.
Besprenkel de bowl met sesamolie
en voeg peper naar smaak toe.
Snijd de citroen in partjes en
serveer bij de poké bowl.
Bron:
Zo kan het
ook
Poke Bowl met Zalm, Avocado
en Wakame
Ingrediënten
˝ avocado
1 handje geraspte wortel
Wakame salade (zeewier)
150 gram zalm flakes (of
gerookte zalm in stukjes)
Ľ komkommer
200 gram zilvervliesrijst (of
sushirijst)
2 eetlepels light mayo Calvé
2 theelepels srirracha
2 eetlepels soja saus
1 theelepel sesam olie
Snufje zwarte peper
Bereiden:
Zet een pan met heet water op
het vuur en kook de
zilvervliesrijst zoals
aangegeven op de verpakking.
Mix 2 eetlepels soja saus met 1
theelepel sesam olie en 1
theelepel srirracha.
Als je dit gemengd hebt voeg je
hier je zalm flakes aan toe.
(Je kunt er ook voor kiezen om
af te tasten wat voor jou het
beste smaakt door steeds een
beetje van deze saus bij de zalm
te doen en dit te mixen.
Zo voorkom je dat het naar jouw
smaak iets te zout wordt.)
Maak daarna het volgende sausje
door twee eetlepels light mayo
in een bakje te doen en hier 1
theelepel srirracha aan toe te
voegen. Zo krijg je een pittige
mayo. Voeg meer hete saus toe
als je dit lekkerder vindt.
Dan is het tijd om alle
ingrediënten te snijden: de
avocado en komkommer in plakjes
of blokjes en doe dit vervolgens
in een grote kom.
Doe nu ook de zeewiersalade en
de geraspte worteltjes erbij.
Als je rijst gekookt is kan deze
ook bij de poké bowl en als
laatste voeg je de zalm toe.
(Je kunt de rijst ook als eerste
in de kom doen en het een paar
keer goed door roeren. Zo koelt
het iets af en heb je minder
extreme temperatuur verschillen
in je poké bowl. Ik vind het
persoonlijk iets lekkerder als
de rijst al wat is afgekoeld,
maar ook dit is persoonlijk! Try
& taste.)
En tot slot voeg je een beetje
van je saus toe aan het gerecht
en klaar is je Poke Bowl
Bron:Fitaddict
Poke Bowl met Garnalen en
Zalm en Avocado
Ingrediënten
voor 2 Poké Bowls
Zilvervliesrijst of Sushirijst
2 handjes sojabonen
gerookte zalm blokjes
1 avocado
een handje grote garnalen
4 radijsjes
2 ŕ 3 wortelen
2 nori vellen
sushi azijn
sojasaus
sesamolie
sesamzaadjes
sambal
peper en zout
Bereiden:
Kook de rijst volgens de
aanwijzingen op de verpakking.
Als de rijst klaar is schenk je
er een scheut sushi azijn bij en
schep je het goed door elkaar.
Laat de rijst afkoelen totdat
het lauw is.
Gebruik een mandoline of
kaasschaaf om de radijs en
wortelen in fijne plakjes en
linten te schaven.
Zet een pannetje op het vuur en
voeg een flinke scheut sushi
azijn, water en een schepje
suiker toe.
Verwarm het totdat de suiker
gesmolten is en voeg vervolgens
de radijs en wortel toe.
Schep alles even goed door
elkaar een laat even staan.
Meng in een kommetje een 2
eetlepels sojasaus met een
scheutje sesamolie en theelepel
sambal.
Schep het voorzichtig door de
zalmblokjes en laat het even
marineren.
Snijd de komkommer en avocado in
kleine blokjes en zet klaar voor
later gebruik.
Druppel eventueel
wat citroensap over de avocado,
zodat het niet verkleurd.
Voor de knapperige nori pak je 2
norivellen die je vervolgens met
een kwastje iets vochtig maakt.
Maal er daarna wat zeezout en
chilivlokken (natuurlijk kan
gewone peper ook) over en vouw
de vellen dicht.
Bak ze in een voorverwarmde oven
van 200 graden zo’n 5 minuten,
totdat de vellen knapperig zijn.
Snijd ze daarna in reepjes en
zet ze klaar voor het vullen van
de Poké bowl.
De laatste voorbereiding is het
bakken van de garnalen.
Zet daarvoor een koekenpan op
het vuur en bak de garnalen even
kort op hoog vuur met wat olie,
1 teentje knoflook en een
theelepel sambal.
Pak een mooie kom en schep
allereerst een deel van de rijst
in de kom.
Leg er daarna de sojaboontjes,
zalmblokjes, radijs, wortel,
nori, komkommer en garnaal.
Strooi er vervolgens wat zwarte
sesamzaadjes over en maak het af
door wat kiemgroente over de
poké bowl te strooien.
Lekker met een sausje van
sojasaus, sesamolie en iets
sambal.
Bron:
Thomas Culinair
|