Anna Lunchtime for Ducks


 



Een Poké Bowl is een Hawaďaans gerecht,

 Dat met zijn roots diepgeworteld zit in de Japanse keuken.
Poké betekent ‘dwars in stukjes snijden’ en slaat op de plakjes of blokjes rauwe vis die in een kom samen met rijst, dressing, groenten en smaakmakers worden geserveerd.

We kunnen er niet omheen: de Poké Bowl is hip.

Je ziet het kleurrijke kommetje tegenwoordig overal opduiken: op je Instagramfeed,
In de nieuwste kookboeken,
En zelfs op de hoek van je straat.
Of thuis, want het is veel makkelijker dan zelf sushi maken.
 
Ik ben alleen niet zo van de rauwe vis (of het moet haring zijn)
Maar ik vind het geen probleem om de rauwe vis te vervangen voor gerookte vis, gerookte zalm, garnalen of kip,
Hier volgen een paar heerlijke receptjes
Heerlijk om op een zomerse dag buiten te eten met een koel glas bier of rose



Poke Bowl met Zalm



Ingredienten:

250 gram sushirijst
120 ml Saitaku rijstazijn
300 gram verse zalmfilets
˝ rode peper
2 eetlepels Kikkoman sojasaus
1 eetlepel sesamolie
200 gram bospenen
1 komkommer
3 bosuien
2 eetrijpe avocado's
2 theelepels zwart sesamzaad

Bereiden

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Roer ⅔ van de rijstazijn door de rijst als deze nog warm is.
Laat de rijst in 1 uur afkoelen op een grote platte schaal.
Snijd ondertussen de zalm in blokjes van 1 cm (brunoise).
Snijd het steeltje van de halve rode peper en snijd het vruchtvlees fijn.
Meng de zalm met de peper, sojasaus en olie.
Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Schaaf de komkommer en bospeen met een kaasschaaf of dunschiller in lange linten.
Besprenkel met de rest van de rijstazijn.
Snijd de bosuien in schuine ringetjes.
Snijd de avocado’s overlangs doormidden en verwijder de pit.
Schep het vruchtvlees uit de schil en snijd in plakjes.
Verdeel de rijst over kommen.
Verdeel de zalm, komkommer, wortel, bosui en avocado erover.
Bestrooi de zalm met het sesamzaad.

Bron A.H



Pokebowl met Garnalen



Ingredienten:


250 gram sushi rijst
3 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel suiker
zout
1 eetlepel mayonaise
1 theelepel sriracha
1 eetlepel soy topping (saitaku)
1 eetrijpe mango
1 avocado
halve komkommer
handvol wortelreepjes
handvol zeekraal
sesamzaadjes (wit en/of zwart)
200-250 gram rauwe garnalen
2 eetlepels bloem
6 eetlepels panko broodkruim
1 ei
plantaardige olie

Bereiden:

Doe de bloem, het ei en het broodkruim in 3 aparte bakjes.
Roer het ei los met een vork.
Doe wat zout bij het panko broodkruim.
Haal de garnalen achtereenvolgens door de bloem, het ei en het broodkruim en leg op een plaat met bakpapier.
Zet de gepaneerde garnalen zo'n 30 minuten in de vriezer.
Kook de sushirijst zoals aangegeven op de verpakking.
Verhit de rijstazijn met de suiker en wat zout totdat alle suiker is opgelost.
Laat iets afkoelen en voeg dit dan bij de gekookte sushirijst.
Roer goed door elkaar en verdeel over de borden.
Schil de mango en avocado en snij samen met de komkommer in stukjes of reepjes.
Meng de mayonaise met de srirachasaus.
Verdeel de mango, avocado, komkommer, wortelreepjes en zeekraal over de borden.
Verhit intussen een koekenpan met een flinke laag olie van zo'n 1 cm.
Haal de garnalen uit de vriezer en bak deze in de olie in zo'n 2-3 minuten goudbruin.
Keer halverwege.
Verdeel de garnalen over de borden.
Schenk er de mayonaise en soy topping over en bestrooi met sesamzaadjes.

Bron: Inge



Poke Bowl met Zalm

 

Ingredienten:


125 gr zalm
125 gr sushi rijst
1 avocado
75 gr peen julienne
100 gr zeewiersalade
100 gram edamame bonen
2 eetlepesl sojasaus
1 theelepel rijstazijn
halve theelepel gemberpoeder
sesamzaad
chilipeper
verse peterselie


Bereiden:


Begin met het koken van de rijst.
Doe dit volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Laat daarna de rijst afkoelen.
Ondertussen maken we de marinade voor de zalm.
Doe de sojasaus, rijstazijn en gemberpoeder in een schaal.
Snijd de zalm in blokjes en doe ze vervolgens in de marinade.
Laat de zalm een minuut of 10 marineren.
Snijd vervolgens de avocado in plakjes.
Pak nu twee kommen en verdeel de rijst.
Daaroverheen gaan de andere ingrediënten en de zalm.
Afmaken met wat sesamzaadjes, chilipeper en verse peterselie.

Bron: Lekker en Simpel




Poke Bowl met Krokant Gebakken Kip


 

Ingredienten:


1 komkommer
2 wortelen
1 bosjel radijsjes
300 gram sushirijst
2 eetlepels rijstazijn
1 theelepel suiker
1 ttheelepel zwarte sesamzaadjes
arachideolie
peper en zout
kastanje noten
100 gram panko
Bakboter

Bereiden:

Maak van de sojasaus, de sesamolie, het limoensap, 1 el rijstazijn, peper en limoenzeste een sausje.
Maak met een dunschiller lange plakjes van de komkommer en met een spiralizer slierten van de wortelen.
Snij de radijsjes in dunne plakjes.
Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Laat de rijst daarna afkoelen en breng op smaak met 2 el rijstazijn en de suiker. Schep goed om.
Snijd de kippenfilet in de breedte in dunne plakken.
Haal de kip eerst door de bloem en paneer met panko.
Bak de kip in de bakboter krokant.
Garneer de groentjes, de krokante kip, kastanjenoten en rijst in een bowl en besprenkel met het sausje.
Werk de pokébowl af met de sesamzaadjes.

Bron: Njam.tv

 




Vegetarische Poke Bowl



Ingrediënten
Voor 1 persoon

1 mini pack Bonduelle crispy maďs (75 gr)
1 mini pack Bonduelle kikkererwten (80 gr)
40 gram (sushi)rijst
1 tomaat
˝ avocado
˝ rode ui
15 gram jonge bladsla
1 eetlepel sesamolie
˝ citroen

Bereiden:

Kook de (sushi)rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de tomaat in kwartjes, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Halveer de avocado.
Verwijder de pit en de schil en snijd de avocado in plakjes.
Snijd de rode ui in halve ringen.
Leg de sla in de bowl.
Verdeel de rijst, maďs, kikkererwten, tomaat, avocado en ui over de sla.
Besprenkel de bowl met sesamolie en voeg peper naar smaak toe.
Snijd de citroen in partjes en serveer bij de poké bowl.

Bron: Zo kan het ook



Poke Bowl met Zalm, Avocado en Wakame



Ingrediënten


˝ avocado
1 handje geraspte wortel
Wakame salade (zeewier)
150 gram zalm flakes (of gerookte zalm in stukjes)
Ľ komkommer
200 gram zilvervliesrijst (of sushirijst)

2 eetlepels light mayo Calvé
2 theelepels srirracha
2 eetlepels soja saus
1 theelepel sesam olie
Snufje zwarte peper

Bereiden:


Zet een pan met heet water op het vuur en kook de zilvervliesrijst zoals aangegeven op de verpakking.
Mix 2 eetlepels soja saus met 1 theelepel sesam olie en 1 theelepel srirracha.
Als je dit gemengd hebt voeg je hier je zalm flakes aan toe.
(Je kunt er ook voor kiezen om af te tasten wat voor jou het beste smaakt door steeds een beetje van deze saus bij de zalm te doen en dit te mixen.
Zo voorkom je dat het naar jouw smaak iets te zout wordt.)
Maak daarna het volgende sausje door twee eetlepels light mayo in een bakje te doen en hier 1 theelepel srirracha aan toe te voegen. Zo krijg je een pittige mayo. Voeg meer hete saus toe als je dit lekkerder vindt.
Dan is het tijd om alle ingrediënten te snijden: de avocado en komkommer in plakjes of blokjes en doe dit vervolgens in een grote kom.
Doe nu ook de zeewiersalade en de geraspte worteltjes erbij.
Als je rijst gekookt is kan deze ook bij de poké bowl en als laatste voeg je de zalm toe.
(Je kunt de rijst ook als eerste in de kom doen en het een paar keer goed door roeren. Zo koelt het iets af en heb je minder extreme temperatuur verschillen in je poké bowl. Ik vind het persoonlijk iets lekkerder als de rijst al wat is afgekoeld, maar ook dit is persoonlijk! Try & taste.)
En tot slot voeg je een beetje van je saus toe aan het gerecht en klaar is je Poke Bowl

Bron:Fitaddict



Poke Bowl met Garnalen en Zalm en Avocado



Ingrediënten
voor 2 Poké Bowls


Zilvervliesrijst of Sushirijst
2 handjes sojabonen
gerookte zalm blokjes
1 avocado
een handje grote garnalen
4 radijsjes
2 ŕ 3 wortelen
2 nori vellen
sushi azijn
sojasaus
sesamolie
sesamzaadjes
sambal
peper en zout

Bereiden:

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Als de rijst klaar is schenk je er een scheut sushi azijn bij en schep je het goed door elkaar.
Laat de rijst afkoelen totdat het lauw is.
Gebruik een mandoline of kaasschaaf om de radijs en wortelen in fijne plakjes en linten te schaven.
Zet een pannetje op het vuur en voeg een flinke scheut sushi azijn, water en een schepje suiker toe.
Verwarm het totdat de suiker gesmolten is en voeg vervolgens de radijs en wortel toe.
Schep alles even goed door elkaar een laat even staan.
Meng in een kommetje een 2 eetlepels sojasaus met een scheutje sesamolie en theelepel sambal.
Schep het voorzichtig door de zalmblokjes en laat het even marineren.
Snijd de komkommer en avocado in kleine blokjes en zet klaar voor later gebruik.
Druppel eventueel wat citroensap over de avocado, zodat het niet verkleurd.
Voor de knapperige nori pak je 2 norivellen die je vervolgens met een kwastje iets vochtig maakt.
Maal er daarna wat zeezout en chilivlokken (natuurlijk kan gewone peper ook) over en vouw de vellen dicht.
Bak ze in een voorverwarmde oven van 200 graden zo’n 5 minuten, totdat de vellen knapperig zijn.
Snijd ze daarna in reepjes en zet ze klaar voor het vullen van de Poké bowl.
De laatste voorbereiding is het bakken van de garnalen.
Zet daarvoor een koekenpan op het vuur en bak de garnalen even kort op hoog vuur met wat olie,
 1 teentje knoflook en een theelepel sambal.
Pak een mooie kom en schep allereerst een deel van de rijst in de kom.
Leg er daarna de sojaboontjes, zalmblokjes, radijs, wortel, nori, komkommer en garnaal.
Strooi er vervolgens wat zwarte sesamzaadjes over en maak het af door wat kiemgroente over de poké bowl te strooien.
Lekker met een sausje van sojasaus, sesamolie en iets sambal.

Bron: Thomas Culinair