De pizza is een Italiaans gerecht.
Het bestaat uit een bodem van deeg, de
pizzabodem,
waarop voedingsmiddelen als kaas, tomaten,
olijven, champignons, groenten en vlees,
gedaan worden,
en die doorgaans wordt gebakken in een oven.
De oorsprong van de pizza ligt in het
middellands zeegebied.
In veel landen rond de Middellandse Zee
worden al duizenden jaren ronde broden
gebakken, die op de pizza lijken.
Ronde Turkse broden kunnen vandaag de dag
nog dienst doen als provisorische
pizzabodems. Ook de vorm van matzes is rond
of ovaalvormig.
De pizza zoals wij die tegenwoordig kennen,
is Italiaansbakken in een oven.
In veel winkels worden schijfjes pizza, de
pizza slices, verkocht.
Een pizza slice is vaak ongeveer een kwart
van een pizza.
De winkel die gespecialiseerd is in de
verkoop van pizza's, heet een pizzeria.
Mensen die pizza's rondbrengen, meestal
jongeren op een brommer, zijn de
pizzabezorgers.
Verschillende pizza`s
Pizza Bolognese (tomaat, kaas, gehakt)
Pizza ai Funghi (tomaat, kaas, champignons)
Pizza al Tonno (tomaat, kaas, tonijn,
paprika)
Pizza Napoletana (tomaat, kaas, ansjovis,
olijven, kappertjes)
Pizza alle Melanzane (tomaat, kaas,
aubergine, parmezaanse kaas, basilicum,
zwarte peper)
Pizza Margherita (tomaat, kaas) (genoemd
naar koningin Margaretha van Italië)
Pizza Quattro Stagioni (letterlijk: vier
jaargetijden) (tomaat, kaas, ham,
champignons, salami, artisjokken)
Pizza al Salamino (Nederlands: Pizza Salami)
(tomaat, kaas, salami)
Pizza Calzone (gevulde dubbelgevouwen pizza,
met tomaat, kaas, ham, champignons, ui)
Pizza Hawaï (tomaat, ham, kaas, ananas) (genoemd
naar het eiland Hawaï waar ananas een
voedselspecialiteit is).
Deze pizza is in Nederland ontstaan in de
jaren zeventig, toen het in de mode raakte
om in allerlei traditionele gerechten ananas
te verwerken.
In Italië komt de Pizza Hawaï niet voor.
Pizza Frutti di Mare (tomaat, kaas, diverse
zeevruchten)
Pizza Vegetale (van Dr. Oetker, met vier
soorten groente)
WEETJE:
Een echte pizzabodem wordt gemaakt van wit
brooddeeg en is zacht, net als gewoon wit
brood.
Tip:
Naar keuze kan de pizza ook anders belegd
worden,
met bijvoorbeeld paprika in plaats van
olijven.
Leg uien nooit rauw op de pizza, ze worden
niet gaar.
Tip:
Verwijder deeg- en meelresten eerst met koud
water van het gebruikte keukengerei en het
werkblad en daarna pas met warm water en
zeep. Koud 'deeg' plakt minder!
BAKKEN - ELEKTRISCHE OVEN:
Schuif de pizza in het midden van de koude
oven.
Schakel de oven in op 175 graden Celsius, de
pizza zal nu tijdens het 'voorverwarmen'
rijzen.
Na circa 15 - 25 minuten heeft de oven z'n
temperatuur bereikt.
Let vanaf dat moment op.
Als het deeg net lichtbruin begint te
kleuren is het brooddeeg van de bodem gaar
en nog zacht. Haal op dat moment de pizza
uit de oven.
Tip: Noteer de tijd (voor de volgende keer).
BAKKEN - GASOVEN:
Schuif de pizza in het midden van de koude
oven.
Schakel de oven in op stand 1 en laat de
pizza 10 minuten rijzen.
Schakel de oven daarna naar stand 3.
Als na 10 - 15 minuten het deeg net
lichtbruin begint te kleuren is het
brooddeeg van de bodem gaar en nog zacht.
Haal op dat moment de pizza uit de oven
Tip: Als bakken het veel langer duurt zet de
oven de volgende keer dan op stand 4.
|