De pizza is een Italiaans gerecht.

Het bestaat uit een bodem van deeg, de pizzabodem,
waarop voedingsmiddelen als kaas, tomaten, olijven, champignons, groenten en vlees, gedaan worden,
en die doorgaans wordt gebakken in een oven.

De oorsprong van de pizza ligt in het middellands zeegebied.
In veel landen rond de Middellandse Zee worden al duizenden jaren ronde broden gebakken, die op de pizza lijken.
Ronde Turkse broden kunnen vandaag de dag nog dienst doen als provisorische pizzabodems. Ook de vorm van matzes is rond of ovaalvormig.
De pizza zoals wij die tegenwoordig kennen, is Italiaansbakken in een oven.


In veel winkels worden schijfjes pizza, de pizza slices, verkocht.
Een pizza slice is vaak ongeveer een kwart van een pizza.
De winkel die gespecialiseerd is in de verkoop van pizza's, heet een pizzeria.
Mensen die pizza's rondbrengen, meestal jongeren op een brommer, zijn de pizzabezorgers.



Verschillende pizza`s

Pizza Bolognese (tomaat, kaas, gehakt)

Pizza ai Funghi (tomaat, kaas, champignons)

Pizza al Tonno (tomaat, kaas, tonijn, paprika)

Pizza Napoletana (tomaat, kaas, ansjovis, olijven, kappertjes)

Pizza alle Melanzane (tomaat, kaas, aubergine, parmezaanse kaas, basilicum, zwarte peper)

Pizza Margherita (tomaat, kaas) (genoemd naar koningin Margaretha van Italië)

Pizza Quattro Stagioni (letterlijk: vier jaargetijden) (tomaat, kaas, ham, champignons, salami, artisjokken)

Pizza al Salamino (Nederlands: Pizza Salami) (tomaat, kaas, salami)

Pizza Calzone (gevulde dubbelgevouwen pizza, met tomaat, kaas, ham, champignons, ui)

Pizza Hawaï (tomaat, ham, kaas, ananas) (genoemd naar het eiland Hawaï waar ananas een voedselspecialiteit is).
Deze pizza is in Nederland ontstaan in de jaren zeventig, toen het in de mode raakte om in allerlei traditionele gerechten ananas te verwerken.
In Italië komt de Pizza Hawaï niet voor.

Pizza Frutti di Mare (tomaat, kaas, diverse zeevruchten)

Pizza Vegetale (van Dr. Oetker, met vier soorten groente)



WEETJE:

Een echte pizzabodem wordt gemaakt van wit brooddeeg en is zacht, net als gewoon wit brood.

Tip:

Naar keuze kan de pizza ook anders belegd worden,
met bijvoorbeeld paprika in plaats van olijven.
Leg uien nooit rauw op de pizza, ze worden niet gaar.

Tip:
Verwijder deeg- en meelresten eerst met koud water van het gebruikte keukengerei en het werkblad en daarna pas met warm water en zeep. Koud 'deeg' plakt minder!



BAKKEN - ELEKTRISCHE OVEN:

Schuif de pizza in het midden van de koude oven.
Schakel de oven in op 175 graden Celsius, de pizza zal nu tijdens het 'voorverwarmen' rijzen.

Na circa 15 - 25 minuten heeft de oven z'n temperatuur bereikt.
Let vanaf dat moment op.
Als het deeg net lichtbruin begint te kleuren is het brooddeeg van de bodem gaar en nog zacht. Haal op dat moment de pizza uit de oven.

Tip: Noteer de tijd (voor de volgende keer).



BAKKEN - GASOVEN:

Schuif de pizza in het midden van de koude oven.
Schakel de oven in op stand 1 en laat de pizza 10 minuten rijzen.


Schakel de oven daarna naar stand 3.
Als na 10 - 15 minuten het deeg net lichtbruin begint te kleuren is het brooddeeg van de bodem gaar en nog zacht.
Haal op dat moment de pizza uit de oven


Tip: Als bakken het veel langer duurt zet de oven de volgende keer dan op stand 4.