Pita-clubsandwich



Ingredienten
(2 personen)

300 gram oesterzwammen
1 tomaat
75 gram zachte geitenkaas
1 rijpe avocado
1/2 eetlepel citroensap
1 eetlepel fijngehakte bieslook
zout en peper
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels (balsamico) azijn
3 pitabroodjes


Bereiding:

Verwijder de zaadjes uit de tomaat en snij deze in blokjes.
Verkruimel de geitenkaas. Schil de avocado en prak het vruchtvlees in een diep bord fijn.
Schep het citroensap met de tomaat, de bieslook en de helft van de geitenkaas erdoor.
Voeg zout en peper naar smaak toe.
Veeg de oesterzwammen schoon, snij de steeltjes eraf.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de oesterzwammen op hoog vuur bruin,
laat het vocht verdampen. besprenkel de oesterzwammen met de balsamicoazijn en laat het vocht verdampen.
Strooi er zout en peper over.
Rooster de pitabroodjes en snij ze overlangs door.
Bestrijk 4 helften royaal met het avocadomengsel, leg de oesterzwammen erop en strooi de rest van de geitenkaas erover.
Leg op 2 bordjes elk 2 belegde pitabroodjes op elkaar en dek ze af met de laatste pitabroodhelften.


Gevulde pitabroodjes



Ingredienten:
4 pers.
 
 4 - 8 pitabroodjes
 sla
tomatenketchup
halvanaise
*2 blikjes tonijn naturel


Bereiding:

Rooster de pitabroodjes in de broodrooster.
Snijd de gewassen en drooggedepte slabladen in smalle reepjes en de tonijn in stukjes.
Snijd de broodjes open en vul ze met sla en tonijn.
 Schep er wat tomatenketchup en eventueel wat halvanaise op en klaar is je tussendoortje.

Tips:
* Varieer met blokjes komkommer, tomaat, heel fijn gesneden witte kool, paprika. Neem in plaats van tonijn ham, garnalen, kaas of stukjes gare kip (vleeswaar). Vervang de ketchup door bijvoorbeeld een dipsaus.
* Deze vulling, en de variaties erop, zijn ook heel lekker in taco's of in een wrap.


Pitabrood met gekruid gehakt




Ingredienten:
4 pers.
1 (rode) ui
2 eetl. arachideolie of zonnebloemolie
 500 g lamsgehakt of rundergehakt
 2 teentjes knoflook
 1/2 theel. kaneelpoeder
 1/2 theel. cayennepeper
 1 eetl. gehakte citroenmelisse of munt (vers of diepvries)
 zout
4 pitabroodjes
1/2 krop ijsbergsla
 1 vleestomaat
2 dl knoflooksaus


Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 180ºC. Pel de ui en snipper deze.
Verhit de olie, fruit de ui en bak hierbij het gehakt rul.
Voeg de geperste teentjes knoflook, kaneelpoeder, cayennepeper, citroenmelisse en zout naar smaak toe.

Bereiding:

Snijd de pitabroodjes open tot een envelopje. Leg ze 5 minuten in de oven.
Verdeel de ijsbergsla zonder nerven in smalle reepjes.
Stop wat slareepjes in de broodjes en verdeel daarover het gekruide gehakt.
Garneer met de tomaat die in blokjes of partjes is gesneden.
 Serveer de knoflooksaus erbij.

Mini-hamburgertjes met mini-pita



Ingredienten:
8 pers.

1 ui
 1 theel. paprikapoeder
 1 theel. oregano
 500 g gehakt
 1 teen knoflook
 1 zakje gehaktkruiden
 2 eetl. zonnebloemolie
 6 pitabroodjes
 knoflooksaus en/of chilisaus


Voorbereiding:

Rasp de gepelde ui. Roer paprikapoeder en oregano door elkaar.
Maak het gehakt aan met de gehaktkruiden, geraspte ui en knoflook uit de knijper.
Vorm er balletjes van ter grootte van een walnoot.
Druk de ballen plat tot mini-hamburgertjes van ongeveer een halve centimeter dik.

Bereiding:

Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en bak hierin de hamburgertjes ongeveer 2 minuten per kant.
Of rooster ze gaar op een grilpan.
Houd de hamburgertjes warm door ze in aluminiumfolie te wikkelen.
Maak de pitabroodjes warm in een broodrooster of oven.
Bestrijk de bovenkant met een beetje olie.
 Strooi er wat paprika/oregano op.
 Snijd de pitabroodjes tweemaal diagonaal door.
Stop in elk kwart broodje een hamburgertje.
De broodjes kunnen even in knoflooksaus of chilisaus worden gedoopt.


Pitasandwich tonijn en citroenmayonaise



Ingredienten:

1 pers.

 1 pitabroodje
 2 eetl. mayonaise
 1/2 theel. citroenrasp
 1 teentje knoflook
 versgemalen peper
 1/2 blikje tonijn op
 water of olie (ca. 90 g)
 1 eetl. kappertjes
 blaadjes sla of alfalfa


Voorbereiding:

Snijd het pitabroodje open tot een envelopje.
Meng de mayonaise met citroenrasp, het geperste teentje knoflook en peper.
Giet de tonijn af en verdeel deze in kleinere stukjes.

Bereiding:

Besmeer het broodje met de citroenmayonaise.
 Leg er enkele kleingesneden blaadjes sla of een pluk alfalfa op.
Verdeel de tonijn en de kappertjes erover.


Fattoush



Ingredienten:
4 pers.

 2 pitabroodjes
 sap van 2-3 citroenen
 1 grote rode ui, fijngehakt
6 grote rijpe tomaten, in stukjes
 1 komkommer, in stukjes
 2 kleine paprika's, liefst verschillende kleuren, van zaad ontdaan, fijngesneden
 1 teentje knoflook, fijngehakt
 100 ml olijfolie
 2 el lijnolie
 circa 6 el peterselie, fijngehakt
circa 2 el koriander, fijngehakt
 circa 2 el munt, fijngehakt
 1 el geel lijnzaad
 versgemalen zeezout en zwarte peper
granaatappelpitten, als garnering (naar keuze)
 sojayoghurt, om te serveren (naar keuze)

Bereiding:

Open de pitabroodjes, rooster ze licht aan beide zijden en breek ze in kleine stukjes.
Doe net voor je de salade wilt serveren alle ingrediënten, ook het pitabrood, in een grote glazen slakom en schud alles goed om. Breng op smaak met peper en zout en zo nodig wat citroensap.
Serveer direct, desgewenst gegarneerd met granaatappelpitjes en een schaaltje yoghurt erbij.


Pita’s met knoflooksaus



Ingredienten:
4 pers.

 2 teentjes knoflook
2 tomaten
100 gr komkommer
 cayennepeper
150 gr fetakaas
 zout en peper
olijfolie
ketchup
 1 takje munt
8 pitabroodjes
 2 uien
 sla
150 gr Griekse yoghurt
 400 gr gehakt
200 gr gerookte spekjes

Bereiding:

Fruit een fijngehakte ui en het gehakt in de hete olijfolie.
Kruid met peper en zout en laat 10 minuten gaar worden.
Bak de spekblokjes.
Was de sla en snijd de slabladeren in repen.
Neem de tomaten en de komkommer.
Verwijder de schil en snijd ze in blokjes.
Snijd de feta in blokjes.

Maak de saus:
Meng de Griekse yoghurt met de fijngehakte knoflook, de gesneden muntblaadjes, de ketchup, de Cayennepeper en een beetje zout.

Verwarm de pitabroodjes in de oven of in de broodrooster.
Snijd de broodjes aan de bovenkant open, schep er de ingrediënten in en giet er een scheutje saus bij.


Pita tartaar met knoflook



Ingredienten:
4 pers.

 2teentjes knoflook
 olijfolie
 4 el mayonnaise
 4 pitabroodjes
 2 el gehakte peterselie
 peper en zout
 ijsbergsla
 400 gr reepjes vlees


Bereiding:

Meng de mayonaise met de gehakte peterselie en knoflook.
Bak het reepjesvlees krokant in de olijfolie. Kruid met peper en zout.
Snijd de ijsbergsla fijn.
Warm de pitabroodjes op.
Garneer de broodjes met het vlees en de sla en voeg de mayonaise erbij.