Picknic gerechten





Sandwich Eiersalade

Ingrediënten

4 eieren
2 eetlepels mayonaise met yoghurt (potje 350 ml)
2 theelepels grove mosterd
8 sneetjes Allinson brood
1 theelepel paprikapoeder (mild)
2 tomaten, in plakjes

Bereiden:

Kook de eieren in 8 min. hard.
Laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en snijd ze in kleine stukjes.
Meng de eieren met de mayonaise en de mosterd en breng op smaak met peper en zout.
Bestrijk 4 sneetjes brood royaal met de eiersalade.
Bestrooi met het paprikapoeder en verdeel de tomaten erover.
Leg de resterende sneetjes brood erop en snijd diagonaal doormidden.

Tip:
Je kunt de sandwiches maximaal 2 uur van tevoren maken.
Bewaar tot gebruik in een bewaardoos of broodtrommel.



Notenbroodje met Geitenkaas:

Ingredienten:

4 notenbroodjes (voorgebakken)
1 citroen (schoongeboend)
150 gram geitenkaas naturel
1/2 bakje basilicum (fijngesneden)
1/2 potje pesto rosso

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 225°C en bak de broodjes af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Rasp ondertussen de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit.
Roer de geitenkaas los met een vork en voeg het citroenrasp en basilicum toe.
Breng op smaak met het citroensap en peper en zout.
Snijd de broodjes open.
Bestrijk ze dun met de pesto.
Verdeel de geitenkaas erover en vouw de broodjes dicht.

Tip:
Je kunt de notenbroodjes maximaal 4 uur van tevoren maken.
Bewaar tot gebruik in een bewaardoos of broodtrommel.

Tip:
Het basilicum en pesto zijn ook lekker met mozzarella op een stokbrood.



Kerrie Quiche

Ingrediënten:

5 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries)
300 gram rundergehakt
2 theelepel kerriepoeder
1 ui (gesnipperd )
1/2 pak sperziebonen zeer fijn (diepvries)
4 eieren
1 beker slagroom

quichevorm (doorsnede 24 cm), ingevet

Bereiden:

Verwarm de oven op 180 °C.
Bekleed de vorm met het deeg.
Bak het gehakt in een pan met antiaanbaklaag zonder olie of boter 6 min.
Bak het kerriepoeder en de ui 3 min. mee.
Bak de sperziebonen 5 min. op hoog vuur mee. Giet af en schep in de vorm.
Klop de eieren los met de slagroom, peper en zout.
Schenk over de gehaktvulling.
Bak 45 min.

Tip:
Jekunt de quiche 1 dag van tevoren bereiden.
Bewaar afgedekt in de koelkast.
Verwarm 20 min. in de oven op 160 °C.
Koud ook lekker.



Kipwrap met Tomatenmayonaise

Ingrediënten:

3 eetlepels mayonaise
6 semigedroogde tomaten (fijngesneden)
2 grote tortilla's
50 gram ijsbergsla (in reepjes )
100 gram kipfilet (vleeswaren)

Bereiden:

Meng de mayonaise met de tomaten en bestrijk de tortilla`s ermee.
Verdeel de ijsbergsla en kipfilet erover.
Rol de tortilla`s strak op en snijd ze schuin doormidden.

Tip:
Je kunt de wraps s`morgens al bereiden.
Bewaar ze tot gebruik strak verpakt in vershoudfolie in de koelkast.



Cheddar Scones

Ingrediënten:

250 gram zelfrijzend bakmeel
2 heelepetl bakpoeder
50 gram koude boter (blokjes)
4 eetlepels verse bieslook (fijngesneden)
50 gram semi-zongedroogde tomaten (fijngesneden)
75 gram Cheddar Tophat (geraspt)
150 ml melk + extra om de scones te bestrijken

Bereiden:

Meng het bakmeel, het bakpoeder en 1 mespunt zout door elkaar.
Voeg de boter toe en meng totdat het een fijn kruim wordt.
Voeg de bieslook, tomaat en 50 gram kaas toe en meng goed.
Schenk de melk erbij en kneed tot een samenhangend deeg.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bestuif een snijplank met bloem.
Rol het deeg uit tot een lap van ca. 1 1/2 cm dik.
Steek er met een glas cirkels uit van 6 cm doorsnede.
Doe hetzelfde met de rest van het deeg, tot je ca. 12 scones hebt.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met melk.
Bak de scones in ca. 15 min. gaar en goudbruin.
Neem uit de oven en bestrooi met de rest van de kaas.
Laat afkoelen.

Meenemen:
Neem de cheddarscones mee in een afgesloten bakje.
Eet ze zo of met gezouten boter of blauwaderkaas.
Je kunt het deeg 1 dag van tevoren bereiden.
Bewaar het in de koelkast, afgedekt met vershoudfolie.
Volg het recept op de dag zelf vanaf oven voorverwarmen.



Picknickbol met Tonijn

Ingredienten:

1 boulle beurre, (brood)
4 eetlepels tapenade van zongedroogde tomaten
2 blikjes tonijn in olijfolie (uitgelekt)
1 pot gegrilde paprika's rood (in reepjes)
1 zakje selderij (40 gram blad)
100 gram Parmigiano Reggiano (grof geraspt)

Bereiden:

Snijd de kap van het brood en hol het brood tot op 1 cm uit.
Besmeer de binnenkant van het brood met de tapenade.
Vul het brood met 1/3 van de tonijn, 1/3 van de gegrilde paprika en 1/3 van de selderij.
Maak zo 3 lagen en bestrooi elke laag met de geraspte kaas en (versgemalen) peper.
Druk de vulling steeds stevig aan.
Leg de kap weer op het brood en verpak het brood strak in vershoudfolie.
Leg het brood minimaal 2 uur in de koelkast.
Leg een plank met een zwaar voorwerp (bijv. literpak melk of blik) op het brood
zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Neem het brood verpakt mee en snijd het ter plekke met een scherp (brood)mes in punten.



Zoet brood gevuld met Fruit

Ingrediënten:

250 gram aardbeien (schoongemaakt)
2 perziken
2 eetlepels gestampte muisjes
15 gram munt (blaadjes fijngesneden)
1 brioche (brood)

Bereiden:

Snijd de aardbeien in kleine stukjes en doe in een kom.
Halveer de perziken, verwijder de schil en de pit en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
Voeg toe aan de aardbeien in de kom en schep om met de gestampte muisjes en munt.
Snijd het kapje van het brood.
Hol het brood uit en snijd de stukjes die je uit het brood haalt klein.
Meng door het fruit.
Schep het mengsel in het uitgeholde brood.
Leg de bovenkant er weer op.
Wikkel het brood stevig in bakpapier en daarna in aluminiumfolie.
Neem een broodmes, snijplank, papieren bordjes en servetten mee.
Vouw de folie en het bakpapier open en snijd het brood ter plekke voorzichtig in plakken.

Tip:
Je kunt het brood een paar uur van tevoren bereiden.
Bewaar in bakpapier en aluminiumfolie.



Piri Piri drumsticks met Tzatziki

Ingrediënten:

1 rode peper
4 el olijfolie
2 tenen knoflook
2 theelepel paprikapoeder
1 theelepel zout
2 pond kipdrumsticks
1 potje tzatziki
15 gram munt ( blaadjes in reepjes)

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd ondertussen het steeltje van de rode peper en snijd de peper in stukjes.
Doe de olie, knoflook, rode peper, het paprikapoeder en zout in een kom
Pureer met de staafmixer tot een glad mengsel (piri piri).
Doe de kip in de ovenschaal en verdeel het mengsel erover.
Wrijf in met de bolle kant van een lepel.
Bak de kip in ca. 45 min. gaar in de oven.
Keer halverwege.
Laat buiten de oven op keukenpapier afkoelen tot kamertemperatuur.
Doe ondertussen de tzatziki in een schaaltje en meng de munt erdoor.
Neem de kip en tzatziki mee in goed afsluitbare bakken.
Eet de kip met de hand en serveer de tzatziki als dipsaus erbij.

Tip:
Je kunt de kipdrumsticks 1 dag van tevoren bereiden.
Bewaar afgedekt in de koelkast



Pastasalade met Tomaat en Tijm

Ingrediënten:

500 gram fusilli
500 gram cherry tomaten
2 zakjes mini-mozzarella
3 rode uien (in halve ringen)
4 eetlepels mayonaise
125 ml crème fraîche
4 eetlepels witte balsamicoazijn
1 teen knoflook (geperst)
1/2 bakje tijm (a 15 g), alleen de blaadjes

Bereiden:

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
Giet af en spoel onder koud stromend water.
Halveer de tomaten en de bolletjes mozzarella.
Doe in een schaal en meng met de ui en pasta.
Doe de mayonaise, crème fraîche en azijn in een kommetje en voeg de knoflook en tijm toe.
Roer door en schep door de pastasalade.
Breng op smaak met peper en zout.


                                                                                                                                                   Bron: Verschillende Allerhande`s van A.H.