Peren zijn
populaire vruchten die onder de categorie Hard Fruit
behoren.
We onderscheiden hand- en stoofperen en binnen deze
twee groepen bestaan nog heel veel soorten.
Peren zijn
het gehele jaar door verkrijgbaar.
In september/oktober komt de nieuwe oogst Hollandse
peren van de bomen.
Iets vroeger zijn er al de Hollandse Clapp's.
Dan komen in september de eerste Triomphe de Viënne
opgevolgd door de Conference en de Doyenne du Comice.
In Oktober zijn er ook weer volop St. Remy en Gieser Wildeman stoofperen
van de nieuwe oogst.
In Juli en Augustus zijn er dan nog wat geïmporteerde Guyot peren uit
Frankrijk. Van april t/m juni kennen we de Packham
en de Anjou peren die geïmporteerd worden uit landen
als Zuid-Afrika, Chili en Argentinië.
Bij het kopen van hand- en stoofperen kunt u het
beste letten op een gave schil zonder kneuzingen of
plekken.
De rijpheid van de peer kunt u controleren door het vruchtvlees naast het
steeltje voorzichtig in te drukken.
Bij rijpe peren geeft het vruchtvlees dan iets mee.
Soorten...
Van april
t/m juni kennen we de Packham peren en in
juli en augustus zijn er Guyot peren.
Beide soorten worden geïmporteerd en zijn erg kort houdbaar.
Meestal koopt u ze groen bij uw groenteman.
Als deze peertjes rijpen worden ze geel.
Pas dan op.
Eet ze snel, dan zijn ze heerlijk sappig.
Laat u ze wat langer liggen dan rijpen ze snel door
en worden meliger.
Voordat u het weet kunt u ze weggooien omdat ze
doorrotten.
In September komen de nieuwe oogst Triomphe de
Viënne van de boom.
Deze Hollandse peren zijn langwerpig, groot en
regelmatig van vorm.
U kunt ze kopen van september tot oktober.
De Triomphe is een sappige handpeer met een sterk
aroma.
Direct daarna komen de Conference handperen
van de nieuwe oogst.
Dit is eveneens een Hollandse handpeer die u echter
veel langer in de winkels ziet liggen.
Deze conference peren zijn namelijk verkrijgbaar van
september/oktober tot maart. Het vruchtvlees van
deze peren heeft een licht oranje tint.
Iets later als de conference komen in oktober de
eerste Doyenne du Comice peren uit de
boomgaard.
Deze zeer aromatische handpeer is net als de conference verkrijgbaar tot
maart.
De doyenne is een zogezegd dikbuikige handpeer.
Eveneens een lekkere handpeer en dikbuikige handpeer
is de Beurre Hardy.
Deze sappige en zoete handpeer ziet u echter steeds minder in de winkels.
Wat is dat toch in oktober?
Ook de nieuwe oogst stoofperen barst namelijk los in
deze maand.
Lekker hoor, even voor de kerst, wanneer veel
stoofpeertjes gegeten worden kunnen we al van start.
Stoofpeertjes zijn ook heel goed te combineren in
herfst-achtige stoofschotels.
De meest bekende stoofpeer is de Gieser Wildeman.
Een kleine stoofpeer die zoet van smaak is en
vuurrood kookt.
U hoeft vanwege de zoete smaak geen suiker toe te voegen bij het stoven.
In tegenstelling tot de Gieser wildeman moet u bij de St.Remy
stoofpeertjes wel suiker toevoegen.
Het is wel een roodkokende peer maar van zichzelf een stuk minder zoet.
De Gieser wildeman is verkrijgbaar van Oktober tot maart en de St. Remy is
er van oktober tot mei.
Iets langer dus. Een iets minder bekende stoofpeer
is de Brederode.
Deze stoofpeer kookt ook goed rood maar smaakt iets
rins.
U moet dus wel suiker toevoegen bij het stoven.
De brederode is wat minder bekend als de Gieser
Wildeman en de St. Remy.
Stoofpeertjes....
1 kg
stoofperen,
4 eetlepels suiker,
1 kaneelstokje,
1 stukje citroenschil,
1 dl rode wijn of bessensap
Zet de
peertjes in een pan tot ze net onder water staan en
voeg alle ingrediënten toe. Breng de peertjes in de
pan aan de kook en draai daarna het vuur zo laag
mogelijk. Laat de peertjes 2½ tot 4 uur stoven.
Nadat de peertjes gaar en mooi rood gekleurd zijn, haalt u de peertjes uit
het vocht. Dit vocht kunt u eventueel binden met 2
theelepels in water opgeloste maïzena.
Zo ontstaat er een mooie rode saus.
Laat de peertjes afkoelen en serveer ze heel of in
partjes op een schaal en giet er wat van de saus
overheen.
Peren moeten
voor gebruik altijd even gewassen worden.
Handperen eet u, nadat u het steeltje verwijderd
heeft, met schil en al op.
Uiteraard kunt u naar eigen smaak de peer ook
geschild of in stukjes nuttigen. Geschilde peren
kleuren wel snel bruin.
Om dit te voorkomen kunt u ze met wat citroensap
besprenkelen.
Peren worden
meestal uit de hand gegeten, maar ook op de boterham
smaken ze prima.
Verder worden peren veel verwerkt in nagerechten.
Wat zou u denken van peren uit de oven met
chocoladesaus?
Daarnaast kunt u peren verwerken als jam, sap,
compote, chutney en stroop. Stoofpeertjes moet u
zoals de naam al zegt stoven.
Deze gestoofde peertjes smaken heerlijk met vlees,
kip of kaas.
Een bekende combinatie is stoofpeertjes met rode
kool en hachee.
Peren in
weckpot....
1
vanillestokje
1 stengel sereh (citroengras)
2 kruidnagels
1 kaneelstokje
2 dl witte wijn
4 eetlepels vloeibare honing
4 eetlepels boter
1 eetlepel versgemalen vierseizoenenpeper (potje)
4 rijpe peren (Conférence of Doyenne de Comice)
Vanillestokje en sereh in lengte halveren.
Kruidnagels in serehstukken steken.
Kaneelstokje
doormidden breken.
In pannetje wijn met honing,
boter en specerijen aan de kook brengen.
Vuur
laag zetten en wijn ca. 10 minuten laten
sudderen.
Intussen oven voorverwarmen op 160 ºC.
Peren schillen, steeltje laten zitten.
Peren elk
(rechtop) in weckpotje zetten.
Wijn door (punt)zeef
in maatbeker schenken.
Met puntje van mes merg
uit vanillestokje schrapen, door wijn roeren.
Wijn over peren verdelen.
Weckpotten sluiten en
in met bodem water gevulde braadslede of grote
ovenschaal zetten. Weckpotten op rooster in
midden van oven schuiven en peren au bain-marie
in ca. 30 minuten zacht laten worden.
Potten pas
aan tafel openen, anders gaat het aroma verloren.
Serveren met crème fraîche waar zakje
vanillesuiker doorheen geklopt is.
Peren in
rode wijnsaus met amandelijs.....
4 grote,
stevige peren (bijv. Doyenne du Comice)
500 ml fruitige, soepele rode wijn
150 g suiker
8 zwarte peperkorrels, gekneusd
1 zakje amandelschaafsel (55 g)
1/2 liter vanilleroomijs
(kan
dag tevoren): Peren van boven naar beneden
schillen, maar steeltjes eraan laten.
In smalle pan, waarin peren net naast elkaar
passen, wijn met suiker en peperkorrels aan de
kook brengen.
Vuur lager draaien, peren in pan
zetten en 15 min. zachtjes koken.
Vuur
uitdraaien en peren in kookvocht laten
afkoelen.
Peren
uit pan nemen.
Kookvocht zeven en laten
inkoken tot lichte siroop.
In droge koekenpan
amandelschaafsel goudbruin roosteren.
Peren in
de lengte doormidden snijden.
Met mesje of
meloenboor klokhuis uit peer snijden.
Peerhelften op vier borden leggen.
IJs uit
vriezer nemen en iets zacht laten worden.
Met kleine ijsbolletjestang of in heet water
gedoopte eetlepel 8 kleine bolletjes uit ijs
scheppen. In elke peerholte bol ijs leggen en
amandel erover verdelen.
Wijnsiroop over peren
schenken en direct serveren.
Trifle met
Peren en Karamelvla....
1/2
roombotercake (a 450 g)
2 rijpe handperen
2 theelepels citroensap
1/2 liter karamelvla (pak a 1 liter)
spuitbus slagroom
2 eetlepels knispers chocolademix (broodbeleg pak
a 225 g)
Cake in
blokjes snijden.
In glazen schaal blokjes cake
leggen.
Peren schillen en klokhuis verwijderen.
Peren in stukjes snijden en besprenkelen met
citroensap.
Peerstukjes over cake verdelen en vla
erover schenken.
Garneren met slagroom en knispers.
|