Koekjes

 



 



Koekjes.....

Wie lust ze nu niet.

Dat zijn er weinig.

En de keus in winkels is overweldigend.

Maar er gaat toch niets boven zelf bakken

De geur die door het huis trekt, doet bijna iedereen denken ...Ha,,,koekjes.

En zelf bakken is echt niet veel werk.

Een leuk werkje om samen met de kinderen te doen.

En de glunderende snuitjes als "hun" baksel op een schaal of in de trommel legt

Is al beloning op zich....



Amandelkoekjes...

45 g blanke amandelen
* 350 g bloem
* 200 g suiker
* 1 tl sinaasappelrasp van schone sinaasappelschil
* snufje zout
* 185 g boter of margarine (op kamertemperatuur)
* 1 eierdooier


Oven voorverwarmen op 175 ºC of gasovenstand 3.
Bakplaat bekleden met bakpapier.
Amandelen metbehulp van vijzel of keukenmachine tot poeder malen.
In kom amandelpoeder, bloem, suiker, sinaasappelrasp en zout door elkaar mengen.
Boter en eierdooier erdoor mengen en tot samenhangend deeg kneden.
 (Als het deeg te plakkerig is nog wat bloem toevoegen.)
Deeg verpakken in plasticfolie en ca. 30 minuten in koelkast laten rusten.
Deeg met deegroller uitrollen tot lap van 5 mm dik.
 Uit deeglap rondjes of vormpjes naar keuze snijden.
Koekjes op bakpapier leggen en in midden van oven in 15 à 20 minuten goudbruin bakken.
Koekjes op rooster laten afkoelen.




Bokkepootjes....


2 eiwitten
100 gram gemalen amandelen
2 repen pure chocolade
abrikozenjam


Pel de amandelen en maal ze fijn. Schaaf de overige amandelen in dunne schilfers.
Klop de eiwitten stijf, vermeng ze, steeds kloppende, met suiker, die bij kleine hoeveelheden wordt toegevoegd, zodat een taaiachtige witglanzende massa ontstaat.
Schep hierdoor de gemalen amandelen, houd iets achter om te bestrooien, en spuit van dit mengsel met een grove spuit reepjes op een met bakpapier bekleed bakblik, dat tevoren met boter bestreken is.
Bestrooi de reepjes met de overgebleven amandelen.
Laat de koekjes in een oven van 150 graden in 5 kwartier heel langzaam lichtbruin van kleur en bros worden.
Neem ze van het bakblik, en bestrijk de helft met abrikozenjam, en leg er een tweede koekje boven op en doop de uiteinden in gesmolten chocolade.



Spritsen....

200 gram bloem
175 gram boter
 100 gram basterdsuiker
 1 zakje vanillesuiker
 wat zout

Roer de boter met de suiker in een verwarmde kom tot het mengsel heel zacht is.
Voeg dan telkens een paar lepels van de gezeefde bloem toe en roer de bloem er goed doorheen.
Ga zo door tot alle bloem gebruikt is.
Voeg het zout en het smaakje toe en spuit met behulp van een speciaal daartoe bestemde spritsspuit, langwerpige "banen" van het deeg op een met boter bestreken bakblik.
Bak de sprits in een matige warme oven in circa 20 minuten lichtbruin en gaar en snijd het, wanneer de koek nog warm is, in kleine reepjes.


Chocolade chipkoekjes....

190 g malse boter
 100 g bloemsuiker
 2 eiwitten
 200 g bloem
 25 g volkorenmeel
40 g fondant chocoladeschilfers

Meng de zachte boter met de bloemsuiker.
Voeg de eiwitten een voor een toe en roer tot een glad mengsel met een lepel.
Roer er bloem, volkorenmeel en fondant chocoladeschilfers onder.
Rol onmiddellijk met een beetje bloem uit tussen twee vellen papier of plastic tot 5 mm dikte.
Laat opstijven in de koelkast.
Snijd het koude deeg in vierkantjes of rechthoekjes en schik op een bakplaat met bakpapier.
Bak 10 minuten in een tot 175° C voorverwarmde oven tot de koekjes een mooi goudgele kleur hebben.



Citroenkoekjes....

 300 gram boter
100 gram suiker
400 gram bloem
 zout
 geraspte schil van 1 citroen
1 flacon citroenaroma


Roer de boter (houd een eetlepel apart) schuimig met de suiker, citroenrasp en citroenaroma.
Zeef het bloem en de zout hierover en kneed het geheel vlot tot een samenhangend deeg.
Bestrooi het werkvlak met bloem en maak van het deeg rollen van twee vingers dik.
Wikkel ze in folie en laat ze minstens een uur opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 C; beboter de bakplaat met de eetlepel boter.
Neem de rollen uit de folie en snijd ze in plakken van ongeveer een halve centimeter dikte.
Leg de plakken deeg op de bakplaat, zet deze in het midden van de oven en bak de koekjes in 20 minuten goudgeel.



Hazelnootkoekjes....

500 gram zelfrijzend bakmeel
 250 gram suiker
 250 gram boter
 120 gram gemalen hazelnoten
 snufje zout
 2 eieren


Verwarm de oven voor op 175 C.
Doe het gezeefde zelfrijzend bakmeel in een kom; voeg de boter in stukjes en de overige ingrediënten toe.
Kneed van het mengsel een samenhangend deeg.
Draai van het deeg kleine balletjes, leg deze met enige tussenruimte op een ingevette bakplaat en druk de balletjes iets plat.
Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes in circa 15 minuten lichtbruin.
Haal de koekjes direkt met een breed mes van de bakplaat af.
Laat ze goed afkoelen.



Speculaasjes.....

200 gram bloem
 100 gram bruine suiker
 15 gram speculaaskruiden
 100 gram gesnipperde amandelen
 1 á 2 eetlepels water
 iets zout
 aardappelmeel


Doe alle ingredienten (zonder het aardappelmeel) in een kom en kneed er een deegbal van als voor een zandtaart.
De speculaasplank met aardappelmeel bestrooien.
De figuren met deeg vullen.
De koekjes uit de plank kloppen op het aanrecht en op het ingevette bakblik leggen.
Dan ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden.
Je kunt ook zelf figuurtjes vormen van het deeg.



Taai-Taai


330 gram vloeibare honing
 1/2 ei
 300 gram bloem
 12 gram bakpoeder
 10 gram speculaaskruiden

Vermeng de honing met het halve ei.
Zeef de overige bestanddelen boven een beslagkom,
voeg het honing-eimengesel toe en meng alles met een houten lepel tot een samenhangend geheel.
Kneed de massa met een elektrische handmixer tot een soepel deeg.
 Je kan ook je handen gebruiken, maar wees erop voorbereid dat taai-taaideeg in dit stadium erg plakkerig is.
Laat het deeg minimaal een halve dag rusten en rol het daarna -tussen twee met olie of boter bestreken vellen bakpapier- uit tot een lap van ca. 1 cm dikte.
Snijd het deeg in de gewenste vorm(en) en bak het 15 à 20 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven.



Sneeuwsterren....

150 gr bloem
1 eetlepel kaneel
 100 gr bloemsuiker
 1 ei
 75 gr boter

Om te glaceren:
 1 eierdooier
 1 eetlepel melk

Om te versieren:
 gehakte amandelen en pistaches
 maanzaadjes en sesamzaadjes naar smaak


De bloem, de kaneel en de suiker vermengen,
in het midden een kuiltje maken met daarin het hele ei en de in vlokjes verdeelde vetstof leggen.
Goed kneden. Tot een bal rollen en 1 uur op een koele plaats laten rusten.
Het deeg uitrollen en 5 mm dikte en met een doorsteekvormpje sterren uitsnijden.
De eierdooier en de melk vermengen, er de koekjes mee bestrijken, versieren met amandelen, pistaches, maanzaad of sesamzaadjes.
Op een geboterde ovenplaat leggen en 15 minuten in een voorverwarmde matige oven (180°C) bakken.




Gingersnaps....

6 gemberbolletjes (en 1/2 eetlepel gembersiroop uit potje)
 125 g zelfrijzend bakmeel
 1/2 theelepel gemberpoeder
 mespuntje zout
50 g bruine basterdsuiker
 50 g boter of margarine
 2 eetlepels stroop



Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3. Bakblik met bakpapier bekleden. Gemberbolletjes in kleine stukjes snijden. Boven kom zelfrijzend bakmeel met gemberpoeder en zout zeven. Basterdsuiker erdoor roeren. Boter toevoegen en met 2 messen in kleine stukjes snijden. Stroop en gember en gembersiroop toevoegen, deeg tot samenhangende bal kneden. Van deeg ca. 16 bolletjes vormen ter grootte van walnoot, met handpalm op bakplaat platdrukken. Koekjes in midden van oven ca. 15 minuten bakken. Koekjes ca. 3 minuten op bakblik laten afkoelen, daarna op rooster laten afkoelen.



Kokos-zandkoekjes....

200 gr bloem
 1 eierdooier
 125 gr boter
1 zakje vanillesuiker
 60 gr griessuiker
 1 eetlepel geraspte citroenschil

Om te versieren:
 100 gr ananasjam
 1 eiwit
 50 gr geraspte kokosnoot


De bloem, de eierdooier en de vetstof vermengen.
Dan de vanillesuiker, de suiker en de citroenschil bijvoegen.
 Het deeg tot een bal rollen en 1 uur op een koele plaats laten rusten.
Uitrollen en met een doorsteekvormpje rondjes uitsnijden.
Op de helft van de koekjes een klein rondje uitsnijden in het midden.
De volle koekjes met ananasjam besmeren, bedekken met de ringetjes en 15 minuten in een voorverwarmde oven (180°C) laten bakken.
 Dan met eiwit bestrijken en bestrooien met geraspte kokosnoot.

Cannoli....
Een krokant en romig hoorntje dat naar Sicilië smaakt...

Ingrediënten
Voor 14 hoorntjes:
200 g bloem
35 g poedersuiker
35 g boter
 2 eetlepels zoete sherry - 
2 eetlepels sterke, zwarte koffie
frituurolie
vormpjes om de hoorntjes 
te maken

Vulling:
350 g mascarpone
 70 g gezeefde poedersuiker
30 g gehakte pistachenoten
 60 g gehakte gekonfijte sinaasappelschil
Afwerking: poedersuiker

Bereiding
Maak eerst het deeg klaar.
Zeef de bloem en de poedersuiker in een kom.
Meng er de boter door, en roer er de sherry en de koffie in.
Roer tot het deeg zacht en elastisch wordt. Bedek de kom en laat 30 minuten rusten.
 Strooi bloem op je werkvlak en rol het deeg tot een fijne laag. Snij het deeg in 14 vierkanten van 9 cm.
Vet de vormpjes in en leg het deeg errond om de hoorntjes te maken.
Maak de uiteinden nat en plooi ze samen. Frituur 3 tot 4 hoorntjes per keer.
 Laat ze 1 à 2 minuten bakken tot ze krokant en goudbruin zijn.
 Laat de hoorntjes uitlekken op een stukje keukenpapier en schuif ze daarna van de vorm.
Laat ze afkoelen.

De vulling maak je in een kom.
Klop de mascarpone en meng er de poedersuiker, de noten en de gekonfijte sinaasappelschil door.
Vul de hoorntjes en en bestrooi met poedersuiker.
Dien binnen de 2 uur op.