Paprika is een vruchtgroente die niet meer weg te denken valt uit de keuken.
Niet alleen in de Hollandse keuken maar ook in heel veel andere keukens wordt de paprika gebruikt.
Zou het komen door de prachtige kleuren en de gezonde eigenschappen van deze vruchtgroente?



Kleuren:

De meest bekende kleuren zijn de rode, de gele en de groene.
Ze worden los maar ook als mix verkocht.
Door de kleuren noemen we zo'n mix ook wel stoplicht.
De groene paprika is eigenlijk een onrijpe paprika.
Naast rood, geel en groen zijn er ook nog oranje, paarse, witte, bruine en lila paprika's.
Deze worden echter maar zelden verkocht.



Kopen:

Hollandse paprika's zijn het gehele jaar door verkrijgbaar.
De topaanvoer ligt in de maanden augustus en oktober.
Als u ze koopt moeten de vruchten stevig en glad aanvoelen.
Let er ook op dat het kroontje mooi groen is.

Bewaren:
Bewaar uw paprika's niet in de koelkast, maar op een koele plaats.
Een bewaartemperatuur van 7 tot 8 graden is het meest optimaal.
U kunt ze dan een week bewaren.




Schoonmaken:
Was de paprika, snijdt het kapje eraf en verwijder zaden en zaadlijsten. Snijdt de paprika vervolgens in blokjes of reepjes.
Hoeveelheid per persoon
Als u de paprika smoort, bakt of stooft moet u rekenen op 250 gram per persoon.
Voor rauw gebruik in bijvoorbeeld salades gebruikt u ca. 100 gram per persoon.

Invriezen
Paprika invriezen kan.
Doe dit bij voorkeur in augustus.
Maak de groente schoon en snijdt ze in reepjes of blokjes.
Vervolgens kunt u ze invriezen.
Ze hoeven voor het invriezen niet geblancheerd te worden.

Variaties
Paprika's zijn heerlijk om gewoon rauw te eten als tussendoortjes.
Ook bij de borrel kunt u reepjes paprika prima serveren.
Serveer er dan een dipsausje bij.
Ook kunt u paprika's vullen met diverse ingrediënten als bijvoorbeeld gehakt en serveren als voor- of bijgerecht.
Verder kunt u ze smoren, bakken, grillen en stoven.
Ook door soepen, sauzen en ragouts of in een roerbakschotel komen paprika's goed tot z'n recht.
Combineer ze met komkommer, tomaat, courgette, aubergine, bleekselderij en ui.
Het kruiden van paprika's doet u met bieslook, knoflook, basilicum, tijm of rozemarijn.
Zoals u ziet, mogelijkheden te over dus



Voedingswaarde

De paprika is de meest gezonde vruchtgroente.
Ze is rijk aan vitamine C en calorie-arm.
De rode paprika bevat ook nog een royale hoeveelheid caroteen.
Tip
Het ontvellen van paprika's doet u door de paprika aan een vork te prikken en deze boven een vuur te draaien totdat de schil verschrompelt.
Daarna kunt u de schil makkelijk verwijderen.
U kunt de schil ook laten verschrompelen in een oven (250 graden) of gasoven (stand 8), onder een hete grill of op de barbecue.
De schil kunt u er vervolgens afwrijven met een stuk keukenpapier.




Paprika met ham en kaas...

Ingrediënten:
8 rode paprika's
150 gram ham
1 ui
60 gram boter
1 deciliter bouillon
1 deciliter melk
150 gram geraspte kaas
peper en zout
paprikapoeder

Bereidingswijze:
Maak de ui schoon en snipper hem fijn.
Snij de ham in blokjes.
Maak de paprika's schoon en snij elke paprika in de lengte in vieren.
Kook wat water in een pan met een snufje zout en leg hierin de paprika's 5 minuten in.
Neem ze uit de pan en laat ze goed uitlekken.
Verhit de boter in een pan en fruit hier de ui en de ham eventjes.
Roer er dan de bloem door en voeg beetje voor beetje de melk en de bouillon toe tot er een mooie gladde saus ontstaat.
Hou 4 eetlepels kaas apart. Roer de rest van de kaas door de saus en breng de saus op smaak met paprikapoeder en peper en zout.
Vet een ovenschaal in en leg hier de paprikastukken in.
Schenk de saus erover, bestrooi het geheel met kaas en zet het even in een warme oven om een mooi bruin korstje te krijgen.
Lekker met aardappelpuree of macaroni



Paprikasalade met komkommer en tomaat.


Ingrediënten:
1 rode paprika,
1 groene paprika,
1 gele paprika,
1 komkommer,
375 gram tomaten,
4 eetlepels slaolie,
4 eetlepels azijn,
zout en peper,
suiker
en wat gehakte dille



Bereidingswijze:
Halveer de paprika's, verwijder de steel, het zaad en de zaadlijsten, was ze en snijd ze in fijne reepjes.
Schil de komkommer, snijd de punten eraf en snijd hem in dunne schijfjes. Was de tomaten, droog ze af en snijd ze in plakjes.
Meng de slaolie, de azijn, zout, peper en suiker goed en roer er nog wat gehakte dille door.
Vermeng vervolgens de sla-ingrediënten met de dressing en laat het even intrekken.
Variatie:
Voeg eventueel 1 middelgrote, in ringen gesneden, ui en 125 gram fijngeschaafde witte kool aan de salade toe.




Paprikataart....

Ingredienten
1 ui
2 teentjes knoflook
2 eetlepels olie
0,5 groene paprika
0,5 rode paprika
500 gram vleestomaten
200 gram Griekse Feta (kaas)
4 eieren
2,5 deciliter melk
zout en peper
peterselie, fijngehakt
10 plakjes bladerdeeg

Bereidingswijze:
Maak de ui schoon en snijd hem in ringen.
Pel de knoflook en hak die fijn.
Maak de paprika's schoon en snijd ze in blokjes.
Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
Snij de feta met een vochtig scherp mes in blokjes.
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet het bakpapier in.
Doe de olie in een pan en stoof hierin de uiringen en de knoflook.
Voeg dan de paprika en tomaten toe en laat het geheel ongeveer 5 minuten zachtjes stoven.
Schep dit alles in een wijde schaal en schep er het grootste gedeelte van de feta blokjes door. (een paar blokjes achter houden)
Klop de eieren los met de melk en breng dit op smaak met peper, zout en peterselie.
Bekleed de bakplaat met de ontdooide plakjes bladerdeeg.
Vouw de randjes dubbel tot een opstaande rand en prik de bodem in met een vork.
Verdeel hier het groentemengsel op, giet het eimengsel erover en strooi de achtergehouden blokjes Feta erover.
Bak de taart 25 minuten in de oven.




Gevulde paprika

Ingredienten
4 grote paprika's,
500 gram rundergehakt,
1 ei,
1 verkruimeld oud wit broodje of 2 el paneermeel,
1 el Italiaanse kruiden gedroogd of vers,
1 tomaat,
1 bol mozzarella,
kleine kop basmatirijst,
1 runderbouillonblokje,
3 bosuitjes, 2 grote tenen knoflook geperst,
grof peper en zout uit de molen

Oven voorverwarmen op 185 graden
Snijdt de bosuitjes in kleine ringetjes, de mozzarella in kleine blokjes en de tomaat in kleine stukjes.
Kook de rijst in een laagje water met het bouillonblokje gaar in ongeveer 7 minuten.
Giet de rijst af maar bewaar het kookvocht en spoel de rijst koud af. Verwarm de oven voor op 185 graden Celsius.
Snijdt het hoedje van de paprika's en haal de zaadlijsten eruit, laat de steel aan het hoedje zitten
Meng in een kom het gehakt met de italiaanse kruiden, royaal peper en zout, de geperste knoflook en het paneermeel en ei tot een mengsel.
Meng hierna ook de volgende ingredienten erdoor: tomaatblokjes, mozzarella, rijst en bosui ringetjes.
Vul de paprika's royaal met dit mengel en zet de hoedjes er terug op.
Zet de paprika's naast elkaar in de ovenschaal,
giet het kookvocht van de rijst in de schaal en bak het gerecht in de oven gedurende 35 minuten