Paprika is een vruchtgroente die niet
meer weg te denken valt uit de keuken.
Niet alleen in de Hollandse keuken maar ook
in heel veel andere keukens wordt de paprika
gebruikt.
Zou het komen door de prachtige kleuren en
de gezonde eigenschappen van deze
vruchtgroente?
Kleuren:
De meest bekende kleuren zijn de rode, de
gele en de groene.
Ze worden los maar ook als mix verkocht.
Door de kleuren noemen we zo'n mix ook wel
stoplicht.
De groene paprika is eigenlijk een onrijpe
paprika.
Naast rood, geel en groen zijn er ook nog
oranje, paarse, witte, bruine en lila
paprika's.
Deze worden echter maar zelden verkocht.
Kopen:
Hollandse paprika's zijn het gehele jaar
door verkrijgbaar.
De topaanvoer ligt in de maanden augustus en
oktober.
Als u ze koopt moeten de vruchten stevig en
glad aanvoelen.
Let er ook op dat het kroontje mooi groen
is.
Bewaren:
Bewaar uw paprika's niet in de koelkast,
maar op een koele plaats.
Een bewaartemperatuur van 7 tot 8 graden is
het meest optimaal.
U kunt ze dan een week bewaren.
Schoonmaken:
Was de paprika, snijdt het kapje eraf en
verwijder zaden en zaadlijsten. Snijdt de
paprika vervolgens in blokjes of reepjes.
Hoeveelheid per persoon
Als u de paprika smoort, bakt of stooft moet
u rekenen op 250 gram per persoon.
Voor rauw gebruik in bijvoorbeeld salades
gebruikt u ca. 100 gram per persoon.
Invriezen
Paprika invriezen kan.
Doe dit bij voorkeur in augustus.
Maak de groente schoon en snijdt ze in
reepjes of blokjes.
Vervolgens kunt u ze invriezen.
Ze hoeven voor het invriezen niet
geblancheerd te worden.
Variaties
Paprika's zijn heerlijk om gewoon rauw te
eten als tussendoortjes.
Ook bij de borrel kunt u reepjes paprika
prima serveren.
Serveer er dan een dipsausje bij.
Ook kunt u paprika's vullen met diverse
ingrediënten als bijvoorbeeld gehakt en
serveren als voor- of bijgerecht.
Verder kunt u ze smoren, bakken, grillen en
stoven.
Ook door soepen, sauzen en ragouts of in een
roerbakschotel komen paprika's goed tot z'n
recht.
Combineer ze met komkommer, tomaat,
courgette, aubergine, bleekselderij en ui.
Het kruiden van paprika's doet u met
bieslook, knoflook, basilicum, tijm of
rozemarijn.
Zoals u ziet, mogelijkheden te over dus
Voedingswaarde
De paprika is de meest gezonde vruchtgroente.
Ze is rijk aan vitamine C en calorie-arm.
De rode paprika bevat ook nog een royale
hoeveelheid caroteen.
Tip
Het ontvellen van paprika's doet u door de
paprika aan een vork te prikken en deze
boven een vuur te draaien totdat de schil
verschrompelt.
Daarna kunt u de schil makkelijk verwijderen.
U kunt de schil ook laten verschrompelen in
een oven (250 graden) of gasoven (stand 8),
onder een hete grill of op de barbecue.
De schil kunt u er vervolgens afwrijven met
een stuk keukenpapier.
Paprika met ham en kaas...
Ingrediënten:
8 rode paprika's
150 gram ham
1 ui
60 gram boter
1 deciliter bouillon
1 deciliter melk
150 gram geraspte kaas
peper en zout
paprikapoeder
Bereidingswijze:
Maak de ui schoon en snipper hem fijn.
Snij de ham in blokjes.
Maak de paprika's schoon en snij elke
paprika in de lengte in vieren.
Kook wat water in een pan met een snufje
zout en leg hierin de paprika's 5 minuten
in.
Neem ze uit de pan en laat ze goed uitlekken.
Verhit de boter in een pan en fruit hier de
ui en de ham eventjes.
Roer er dan de bloem door en voeg beetje
voor beetje de melk en de bouillon toe tot
er een mooie gladde saus ontstaat.
Hou 4 eetlepels kaas apart. Roer de rest van
de kaas door de saus en breng de saus op
smaak met paprikapoeder en peper en zout.
Vet een ovenschaal in en leg hier de
paprikastukken in.
Schenk de saus erover, bestrooi het geheel
met kaas en zet het even in een warme oven
om een mooi bruin korstje te krijgen.
Lekker met aardappelpuree of macaroni
Paprikasalade met komkommer en tomaat.
Ingrediënten:
1 rode paprika,
1 groene paprika,
1 gele paprika,
1 komkommer,
375 gram tomaten,
4 eetlepels slaolie,
4 eetlepels azijn,
zout en peper,
suiker
en wat gehakte dille
Bereidingswijze:
Halveer de paprika's, verwijder de steel,
het zaad en de zaadlijsten, was ze en snijd
ze in fijne reepjes.
Schil de komkommer, snijd de punten eraf en
snijd hem in dunne schijfjes. Was de tomaten,
droog ze af en snijd ze in plakjes.
Meng de slaolie, de azijn, zout, peper en
suiker goed en roer er nog wat gehakte dille
door.
Vermeng vervolgens de sla-ingrediënten met
de dressing en laat het even intrekken.
Variatie:
Voeg eventueel 1 middelgrote, in ringen
gesneden, ui en 125 gram fijngeschaafde
witte kool aan de salade toe.
Paprikataart....
Ingredienten
1 ui
2 teentjes knoflook
2 eetlepels olie
0,5 groene paprika
0,5 rode paprika
500 gram vleestomaten
200 gram Griekse Feta (kaas)
4 eieren
2,5 deciliter melk
zout en peper
peterselie, fijngehakt
10 plakjes bladerdeeg
Bereidingswijze:
Maak de ui schoon en snijd hem in ringen.
Pel de knoflook en hak die fijn.
Maak de paprika's schoon en snijd ze in
blokjes.
Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
Snij de feta met een vochtig scherp mes in
blokjes.
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet
het bakpapier in.
Doe de olie in een pan en stoof hierin de
uiringen en de knoflook.
Voeg dan de paprika en tomaten toe en laat
het geheel ongeveer 5 minuten zachtjes
stoven.
Schep dit alles in een wijde schaal en schep
er het grootste gedeelte van de feta blokjes
door. (een paar blokjes achter houden)
Klop de eieren los met de melk en breng dit
op smaak met peper, zout en peterselie.
Bekleed de bakplaat met de ontdooide plakjes
bladerdeeg.
Vouw de randjes dubbel tot een opstaande
rand en prik de bodem in met een vork.
Verdeel hier het groentemengsel op, giet het
eimengsel erover en strooi de achtergehouden
blokjes Feta erover.
Bak de taart 25 minuten in de oven.
Gevulde paprika
Ingredienten
4 grote paprika's,
500 gram rundergehakt,
1 ei,
1 verkruimeld oud wit broodje of 2 el
paneermeel,
1 el Italiaanse kruiden gedroogd of vers,
1 tomaat,
1 bol mozzarella,
kleine kop basmatirijst,
1 runderbouillonblokje,
3 bosuitjes, 2 grote tenen knoflook geperst,
grof peper en zout uit de molen
Oven voorverwarmen op 185 graden
Snijdt de bosuitjes in kleine ringetjes, de
mozzarella in kleine blokjes en de tomaat in
kleine stukjes.
Kook de rijst in een laagje water met het
bouillonblokje gaar in ongeveer 7 minuten.
Giet de rijst af maar bewaar het kookvocht
en spoel de rijst koud af. Verwarm de oven
voor op 185 graden Celsius.
Snijdt het hoedje van de paprika's en haal
de zaadlijsten eruit, laat de steel aan het
hoedje zitten
Meng in een kom het gehakt met de italiaanse
kruiden, royaal peper en zout, de geperste
knoflook en het paneermeel en ei tot een
mengsel.
Meng hierna ook de volgende ingredienten
erdoor: tomaatblokjes, mozzarella, rijst en
bosui ringetjes.
Vul de paprika's royaal met dit mengel en
zet de hoedjes er terug op.
Zet de paprika's naast elkaar in de
ovenschaal,
giet het kookvocht van de rijst
in de schaal en bak het gerecht in de oven
gedurende 35 minuten
|