Pannenkoeken




 

Weetjes over Pannenkoeken....

Schrijf je nu met een ennetje op het eind.....
Wat een gedoe...... iedere keer een andere spelling
Hoe je het schrijft maakt ook niet uit.
Pannenkoeken kent iedereen en lust iedereen wel.
Wat is nu eigenlijk precies een pannenkoek.
Een pannenkoek (of flensje) is een gerecht dat wordt gemaakt van bloem, ei en melk en een klein beetje zout.
Hoewel tegenwoordig veelal bloem wordt gebruikt, wordt een pannenkoek oorspronkelijk van half boekweitmeel en half bloem gebakken.
Het mengsel wordt in een dun laagje op de bodem van een ingevette, hete koekenpan gegoten en aan beide kanten bruin gebakken.
De pannenkoek wordt vaak opgerold gegeten met stroop, (poeder)suiker of jam.
Men kan ze zowel warm als koud eten.
Voor kinderen en volwassenen is het vaak een feest als een stapel pannenkoeken op tafel wordt neergezet.



Het poffertje is een bepaald soort kleine pannenkoek.
Een flensje is een dunne pannenkoek.
Variaties op de gewone pannenkoek zijn bijvoorbeeld pannenkoeken met appel, kaas, ananas, spek of rozijnen.
Ook wordt de pannenkoek wel eens geserveerd met ijs als toetje.



Basisrecept....

3 eieren.
200 gram bloem.
ruim kwart liter melk.
snufje zout
olie of boter om in te bakken.
Klop de eieren los, doe de melk erbij, en voeg dan al roerende het meel toe, klop alles goed door elkaar met een mixer of een garde.
Door een beetje gesmolten boter door het beslag te mengen laat de pannenkoek beter los uit de pan.
Laat olie of boter in een pan heet worden.
Doe een beetje beslag in de pan - zoveel dat de bodem bedekt wordt.
Wacht totdat de bovenkant bijna droog is, draai dan de pannenkoek om,
Wacht tot ook de andere kant bruin is.
Warm of koud serveren.



Sommigen maken een kunst van het omdraaien van een pannenkoek en werpen de pannenkoek vanuit de pan omhoog om hem weer omgedraaid in de pan terug te vangen.

In Nederland bestaan restaurants gespecialiseerd in pannenkoeken.
De Amerikaanse pancake is dikker dan de Nederlandse pannenkoek.
De Franse crepe is weer een heel dun soort pannenkoek.
De Russische pannenkoek heet blini en wordt met hartige vulling (zoals kaviaar) gegeten.



TIPPIES.....

Bewaar je zuur geworden melk.
Als je het beslag er mee aanmaakt voor de pannen-koeken heeft u echt nooit zulke lekkere luchtige pannenkoeken gegeten.
Door de fermentatie van de melk en het beslag vormt deze een natuurlijk rijs middel.
Pannenkoekbeslag maken met karnemelk als je de melk niet eerst zuur wilt laten worden, hetzelfde luchtige effect.
Met bier lukt het trouwens ook.

Om aanbakken te voorkomen kun je de pan van te voren insmeren met een halve rauwe aardappel.


Wanneer je pannenkoeken bakt zet je gelijktijdig een pannetje met azijn op het fornuis. Laat dit zachtjes doorkoken en het neutraliseert de geur van het pannenkoeken bakken.



Met aardappel kun je ook lekkere pannenkoeken maken.
1 kg rauwe aardappelen.
2 grote eieren.
30 gram bloem of paneermeel.
peper en zout.
flink mespunt nootmuskaat.
1 theelepel gedroogde peterselie.
Schil de aardappelen, rasp ze en doe ze in een kom.
Voeg de eieren, bloem en andere ingredienten toe.
Maak het vet in de koekenpan heet en laat er voldoende van het beslag inlopen voor een dun pannenkoekje.
Bak het pannenkoekje aan beide zijden bruin en knapperig; niet te snel, want dan zijn de rauwe aardappelen nog niet gaar.


Traditioneel word de pannenkoek met stroop geserveerd.
Maar je kunt er jam, maplesyrup en vruchten op doen

Of maak eens een hartige pannenkoek
de keuze`s zijn legio