Weetjes over Pannenkoeken....
Schrijf je nu met een ennetje op het
eind.....
Wat een gedoe...... iedere keer een
andere spelling
Hoe je het schrijft maakt ook niet uit.
Pannenkoeken kent iedereen en lust
iedereen wel.
Wat is nu eigenlijk precies een
pannenkoek.
Een pannenkoek (of flensje) is een
gerecht dat wordt gemaakt van bloem, ei
en melk en een klein beetje zout.
Hoewel tegenwoordig veelal bloem wordt
gebruikt, wordt een pannenkoek
oorspronkelijk van half boekweitmeel en
half bloem gebakken.
Het mengsel wordt in een dun laagje op
de bodem van een ingevette, hete
koekenpan gegoten en aan beide kanten
bruin gebakken.
De pannenkoek wordt vaak opgerold
gegeten met stroop, (poeder)suiker of
jam.
Men kan ze zowel warm als koud eten.
Voor kinderen en volwassenen is het vaak
een feest als een stapel pannenkoeken op
tafel wordt neergezet.
Het poffertje is een bepaald soort
kleine pannenkoek.
Een flensje is een dunne pannenkoek.
Variaties op de gewone pannenkoek zijn
bijvoorbeeld pannenkoeken met appel,
kaas, ananas, spek of rozijnen.
Ook wordt de pannenkoek wel eens
geserveerd met ijs als toetje.
Basisrecept....
3 eieren.
200 gram bloem.
ruim kwart liter melk.
snufje zout
olie of boter om in te bakken.
Klop de eieren los, doe de melk erbij,
en voeg dan al roerende het meel toe,
klop alles goed door elkaar met een
mixer of een garde.
Door een beetje gesmolten boter door het
beslag te mengen laat de pannenkoek
beter los uit de pan.
Laat olie of boter in een pan heet
worden.
Doe een beetje beslag in de pan - zoveel
dat de bodem bedekt wordt.
Wacht totdat de bovenkant bijna droog
is, draai dan de pannenkoek om,
Wacht tot ook de andere kant bruin is.
Warm of koud serveren.
Sommigen maken een kunst van het
omdraaien van een pannenkoek en werpen
de pannenkoek vanuit de pan omhoog om
hem weer omgedraaid in de pan terug te
vangen.
In Nederland bestaan restaurants
gespecialiseerd in pannenkoeken.
De Amerikaanse pancake is dikker dan de
Nederlandse pannenkoek.
De Franse crepe is weer een heel dun
soort pannenkoek.
De Russische pannenkoek heet blini en
wordt met hartige vulling (zoals kaviaar)
gegeten.
TIPPIES.....
Bewaar je zuur geworden melk.
Als je het beslag er mee aanmaakt voor
de pannen-koeken heeft u echt nooit
zulke lekkere luchtige pannenkoeken
gegeten.
Door de fermentatie van de melk en het
beslag vormt deze een natuurlijk rijs
middel.
Pannenkoekbeslag maken met karnemelk als
je de melk niet eerst zuur wilt laten
worden, hetzelfde luchtige effect.
Met bier lukt het trouwens ook.
Om aanbakken te voorkomen kun je de pan
van te voren insmeren met een halve
rauwe aardappel.
Wanneer je pannenkoeken bakt zet je
gelijktijdig een pannetje met azijn op
het fornuis. Laat dit zachtjes doorkoken
en het neutraliseert de geur van het
pannenkoeken bakken.
Met aardappel kun je ook lekkere
pannenkoeken maken.
1 kg rauwe aardappelen.
2 grote eieren.
30 gram bloem of paneermeel.
peper en zout.
flink mespunt nootmuskaat.
1 theelepel gedroogde peterselie.
Schil de aardappelen, rasp ze en doe ze
in een kom.
Voeg de eieren, bloem en andere
ingredienten toe.
Maak het vet in de koekenpan heet en
laat er voldoende van het beslag inlopen
voor een dun pannenkoekje.
Bak het pannenkoekje aan beide zijden
bruin en knapperig; niet te snel, want
dan zijn de rauwe aardappelen nog niet
gaar.
Traditioneel word de pannenkoek met
stroop geserveerd.
Maar je kunt er jam, maplesyrup en
vruchten op doen
Of maak eens een hartige pannenkoek
de keuze`s zijn legio
|