
Basisrecept pannenkoeken....
200 gram tarwebloem
mespunt zout
2 eieren
1/2 liter melk
ca.50 gram boter
eventueel 1 eetlepel suiker voor
zoete pannenkoeken
Roer de bloem met een mespunt
zout door elkaar.
Maak een kuiltje in het midden
en breek de eieren er boven.
Voeg 2 dl. melk toe en roer dit
alles met een garde of een mixer
tot een glad beslag.
Voeg al roerend de rest van de
melk toe.
Laat het beslag 30 minuten
rusten.
Verhit een klontje boter in een
pan met anti baklaag en schep
met een soep opschep lepel het
beslag in de pan
Laat het beslag alle kanten
uitvloeien,door de pan scheef te
houden.
Bak de pannenkoeken op een
halfhoog vuur aan beide zijden
licht bruin.
Houd de pannenkoeken warm op een
bord op een pan met kokend water

Bananen Pannenkoeken....
2 eieren
100 gram bloem
100 gram boekweitmeel
3 dl. mineraalwater
1/2 theelepel zout
1 theelepel citroenschil
4 bananen
sap van 1/2 citroen
boter
Spilt de eieren. Zeef de bloem
en het boekweitmeel.
Roer beide soorten meel, de
eierdooiers, het zout, het
mineraalwater en de geraspte
citroenschil door elkaar tot een
glad beslag.
Maak de bananen met een vork
fijn en voeg het citroensap toe.
Schep de fijngewreven bananen door het beslag.
Klop de eiwitten stijf en voeg ze als laatste aan het beslag toe.
Verhit wat boter in een koekenpan.
Schep een lepel beslag in de
pan, laat het beslag uitvloeien
en bak de pannenkoeken aan beide
zijden gaar en goudkleurig.
Serveer met suiker, of een fruitsalade.Gevuld met ijs (heerlijk)

Kersenpannenkoek....
200 gram kersen
200 gram bloem
4 dl. melk
1 ei zout
boter of margarine
De bloem in een kom doen en wat
zout toevoegen.
Het ei met wat melk
loskloppen,en aan de bloem
toevoegen en met de rest van de
melk tot een glad beslag roeren.
De kersen van de steeltjes
ontdoen,wassen en ontpitten en
halveren.
Een klontje boter of margarine
in een koekenpan smelten en er
een soeplepel beslag in gieten.
Wat van de gehalveerde kersen op
het beslag verdelen,de kersen
licht indrukken en met wat
beslag bedekken.
De pannenkoekjes aan beide
kanten lichtbruin en gaar bakken.
Dien ze op met poedersuiker

Chocoladepannenkoek....
200 gr bloem
4 eieren
4 dl melk
3 eetlepels cacaopoeder
1 zakje vanillesuiker
100 gr boter
honing
chocolade saus
Meng de eieren met bloem, melk
en vanillesuiker tot een glad
mengsel.
Meng een deel van de melk met de
cacao en meng dit geheel met het
beslag.
Bak de flensjes om en om
Niet te hard bakken want dan
wordt de cacao bitter
Serveer met suiker, honing en
chocoladesaus

Pannenkoeken met Frambozen....
1x basisrecept pannenkoeken (zoet)
300 gr frambozen
300 gr vette kaas (kwark)
30 gr kristalsuiker
1 tl citroensap
2 el poedersuiker
Bak de pannenkoeken volgens het
basisrecept en houd ze warm in
de oven
Plet de helft van de frambozen
en meng ze met de kaas
Meng er vervolgens de suiker en
citroensap door
Bestrooi de borden met wat
poedersuiker
Bestrijk de pannenkoeken met het
kaas-frambozenmengsel
Vouw de pannenkoeken in vieren
en versier met de overige
frambozen
Dien onmiddellijk op

Pannenkoeken met Vruchten...
1 portie pannenkoekbeslag (zie
basisrecept pannenkoeken)
50 gram boter
1 citroen
2 rijpe peren
75 gram blanke rozijnen
1 potje appelcompote (360 gram)
300 gram crème fraîche
Bak van het beslag in de hete
boter 8 pannenkoeken en houd ze
warm.
Boen intussen de citroen onder
stromend water schoon en rasp de
gele schil dun af.
Pers de helft van de citroen uit.
Schil de peren, verwijder de
klokhuizen en snijd de partjes
in kleine stukjes.
Druppel er het citroensap over. Schep de peer met het citroensap en de
rozijnen door de compote.
Verwarm de oven tot 200 ºC.
Bestrijk de pannenkoeken dun met
de crème fraîche en verdeel er
in een brede reep
appel-perencompote over.
Rol de pannenkoeken op en leg ze
naast elkaar in een ovenschaal.
Laat ze in de voorverwarmde oven in circa 15 minuten door en door warm
worden.
Lekker met stroop of een
bolletje ijs.

Amerikaanse pannenkoeken....
100 gram boter
400 gram bloem
4 afgestreken theelepels
bakpoeder
1 1/2 theelepel zout
100 gram suiker
4 eieren
3 dl karnemelk
1 dl melk
Smelt 100 gram boter en laat het
afkoelen.
Zeef de bloem met de
bakpoeder, zout en suiker boven
een kom.
Klop de eieren kort los
en roer ze samen met de
gesmolten boter, karnemelk en
melk door de bloem tot een dik
beslag ontstaat.
Het is niet erg
als er nog kleine klontjes in
het beslag zitten.
Bak steeds
van ca. 5 eetlepels beslag, in
een hete koekenpan op niet te
hoog vuur een pannenkoekje.
Schep het beslag in het midden
in de pan, het loopt dan vanzelf
uit, en bak het in 1½ minuut per
kant gaar en bruin.
Je hoeft
alleen maar voor het eerste
pannenkoekje boter in de pan te
doen.
Voor minder dikken pannenkoeken
kun je het beslag iets verdunnen
met extra melk.
Variaties....
Roer 1 eetlepel geraspte citroen-
of sinaasappelschil door het
beslag.
Zeef 8 afgestreken eetlepels
cacao mee met de bloem en maak
het beslag volgens recept. Roer
er tenslotte 150 gram,
fijngehakte pecannoten door.
Zeef met de bloem 1 afgestreken
eetlepel koekkruiden mee en maak
het beslag volgens recept.
Stamp 3 anijsblokjes tot poeder
en zeef dit mee met de bloem.
Bereidt het beslag verder
volgens recept.
Schep steeds
beslag in de pan en strooi er
direct enkele bosbessen over.
Bak de pannenkoeken verder
volgens recept.

Crepes.....
50 gram meel
1 1/2 eetlepel gesmolten
afgekoelde boter
iets suiker
2 eieren
50 cc melk
zout
De eieren in een schaal kloppen,
het meel daarover zeven en met
boter, suiker en zout goed
vermengen.
De melk langzaam toevoegen en
met de handmixer alles goed
roeren.
Het deeg een half uur in de
koelkast laten staan, zodat het
meel goed kan zwellen.
Bak hier flinterdunne
pannekoekjes van
Tips voor pannenkoeken...
Bewaar uw zuur geworden melk.
Als je het beslag er mee
aanmaakt voor de pannen-koeken
heb je
echt nooit zulke lekkere
luchtige pannenkoeken gegeten.
Door de fermentatie van de melk
en het beslag vormt deze een
natuurlijk rijs middel.
Maak uw beslag voor de
pannenkoeken ruim van tevoren.
Na een paar uur of zelfs een dag
is het beslag beter gemengd en
worden de pannenkoeken veel
lekkerder.
Een scheut bier erbij
werkt ook geweldig.
Doe een of twee zakjes
vanillesuiker door het
pannekoekenbeslag, dan smaken ze
nóg lekkerder

Poffertjes....
200 gram bloem
2 gram zout
8 gram gist
3 1/2 deciliter melk
50 gram boter
Meng de bloem en het zout. Maak
een kuiltje in het mengsel.
Meng de gist aan met een beetje
lauwe melk.
Schenk dit met 2 1/3 van de melk
bij de bloem en roer net zolang
tot een beslag zonder klontjes
ontstaan is.
Roer de rest van de melk erdoor en zorg dat het beslag glad blijft.
Laat het beslag 1 uur rijzen op
een lauwwarme plaats,
Verwarm de poffertjespan en
beboter elk holletje goed met
een kwastje.
Vul de holletjes tot de helft met beslag en keer ze met een vork als de
onderkant bruin is en de
bovenkant droog.
Serveer warm met boter en
poedersuiker

Spekpannenkoeken....
3 eieren,
200 gram bloem,
ruim 1/2 liter melk,
een beetje zout,
100 gram gerookt doorregen spek,
margarine voor het baken.
Voor het beslag de eieren met de
bloem en melk en een beetje zout
in een kom doen en snel met een
garde kloppen.
Er moet maar weinig zout in gedaan worden, want de spek bevat van zichzelf
al genoeg zout.
Nu het spek van de zwoerd ontdoen en in heel dunne plakjes snijden.
In een koekpan de spek even
goudbruin laten baken.
Uit de pan nemen. Steeds een
kwart van de aangebakken spek
weer in de pan doen, daarbij een
beetje spekvet en een beetje
margarine.
Heet laten worden, dan het beslag in porties in de pan doen.
Op niet te hoog vuur goudgele
spekpannenkoeken bakken.
U kunt ook de gesneden spek
uitbakken en dan de brosse
plakjes nog wat kleiner maken en
door het beslag roeren.
Daarna op de bovenstaande manier
bakken.

Kwarkpannenkoeken....
3 eieren,
175 gram bloem,
250 gram magere kwark,
ongeveer 1/4 liter melk,
1/2 theelepel zout,
margarine, boter, niervet of
olie voor het bakken
Maak een beslag van alle
ingredienten.zonder de boter of
olie.
Bak hiervan pannenkoeken en houd
ze warm.
Gebakken kwarkpannenkoeken
kunnen heel goed bewaard worden,
ze drogen niet zo snel uit.
Om in te vriezen zijn ze ook
heel goed geschikt.
Deze pannenkoeken moeten een
beetje dikker worden gebakken
dan gewone.
Het beslag kan ook als basis
voor vruchtenpannenkoeken of
voor gevulde pannenkoeken
genomen worden.
Wie graag luchtige pannenkoeken
wil hebben, kan de eieren
scheiden en het eiwit stijf
kloppen, ook kan gist of
bakpoeder toegevoegd worden.
Op de gebruikelijke manier in
heet vet goudgele pannenkoeken
bakken.


|