Basisrecept pannenkoeken....

200 gram tarwebloem
mespunt zout
2 eieren
1/2 liter melk
ca.50 gram boter
eventueel 1 eetlepel suiker voor zoete pannenkoeken

Roer de bloem met een mespunt zout door elkaar.
Maak een kuiltje in het midden en breek de eieren er boven.
Voeg 2 dl. melk toe en roer dit alles met een garde of een mixer tot een glad beslag.
Voeg al roerend de rest van de melk toe.
Laat het beslag 30 minuten rusten.
Verhit een klontje boter in een pan met anti baklaag en schep met een soep opschep lepel het beslag in de pan
Laat het beslag alle kanten uitvloeien,door de pan scheef te houden.
Bak de pannenkoeken op een halfhoog vuur aan beide zijden licht bruin.
Houd de pannenkoeken warm op een bord op een pan met kokend water



Bananen Pannenkoeken....

2 eieren
100 gram bloem
100 gram boekweitmeel
3 dl. mineraalwater
1/2 theelepel zout
1 theelepel citroenschil
4 bananen
sap van 1/2 citroen
boter


Spilt de eieren. Zeef de bloem en het boekweitmeel.
Roer beide soorten meel, de eierdooiers, het zout, het mineraalwater en de geraspte citroenschil door elkaar tot een glad beslag.
Maak de bananen met een vork fijn en voeg het citroensap toe.
 Schep de fijngewreven bananen door het beslag.
 Klop de eiwitten stijf en voeg ze als laatste aan het beslag toe.
 Verhit wat boter in een koekenpan.
Schep een lepel beslag in de pan, laat het beslag uitvloeien en bak de pannenkoeken aan beide zijden gaar en goudkleurig.
 Serveer met suiker, of een fruitsalade.Gevuld met ijs (heerlijk)



Kersenpannenkoek....


200 gram kersen
200 gram bloem
4 dl. melk
1 ei zout
boter of margarine

De bloem in een kom doen en wat zout toevoegen.
Het ei met wat melk loskloppen,en aan de bloem toevoegen en met de rest van de melk tot een glad beslag roeren.
De kersen van de steeltjes ontdoen,wassen en ontpitten en halveren.
Een klontje boter of margarine in een koekenpan smelten en er een soeplepel beslag in gieten.
Wat van de gehalveerde kersen op het beslag verdelen,de kersen licht indrukken en met wat beslag bedekken.
De pannenkoekjes aan beide kanten lichtbruin en gaar bakken.
Dien ze op met poedersuiker



Chocoladepannenkoek....


200 gr bloem
4 eieren
4 dl melk
3 eetlepels cacaopoeder
1 zakje vanillesuiker
100 gr boter
honing
chocolade saus


Meng de eieren met bloem, melk en vanillesuiker tot een glad mengsel.
Meng een deel van de melk met de cacao en meng dit geheel met het beslag.
 Bak de flensjes om en om
Niet te hard bakken want dan wordt de cacao bitter
Serveer met suiker, honing en chocoladesaus



Pannenkoeken met Frambozen....
1x basisrecept pannenkoeken (zoet)

300 gr frambozen
300 gr vette kaas (kwark)
30 gr kristalsuiker
1 tl citroensap
2 el poedersuike
r

Bak de pannenkoeken volgens het basisrecept en houd ze warm in de oven
Plet de helft van de frambozen en meng ze met de kaas
Meng er vervolgens de suiker en citroensap door
Bestrooi de borden met wat poedersuiker
Bestrijk de pannenkoeken met het kaas-frambozenmengsel
Vouw de pannenkoeken in vieren en versier met de overige frambozen
Dien onmiddellijk op



Pannenkoeken met Vruchten...


1 portie pannenkoekbeslag (zie basisrecept pannenkoeken)
50 gram boter
1 citroen
2 rijpe peren
75 gram blanke rozijnen
1 potje appelcompote (360 gram)
300 gram crème fraîche


Bak van het beslag in de hete boter 8 pannenkoeken en houd ze warm.
Boen intussen de citroen onder stromend water schoon en rasp de gele schil dun af.
Pers de helft van de citroen uit.
Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd de partjes in kleine stukjes.
 Druppel er het citroensap over. Schep de peer met het citroensap en de rozijnen door de compote.
Verwarm de oven tot 200 ºC.
Bestrijk de pannenkoeken dun met de crème fraîche en verdeel er in een brede reep appel-perencompote over.
Rol de pannenkoeken op en leg ze naast elkaar in een ovenschaal.
 Laat ze in de voorverwarmde oven in circa 15 minuten door en door warm worden.
Lekker met stroop of een bolletje ijs.



Amerikaanse pannenkoeken....

100 gram boter
400 gram bloem
4 afgestreken theelepels bakpoeder
1 1/2 theelepel zout
100 gram suiker
4 eieren
3 dl karnemelk
1 dl melk


Smelt 100 gram boter en laat het afkoelen.
Zeef de bloem met de bakpoeder, zout en suiker boven een kom.
Klop de eieren kort los en roer ze samen met de gesmolten boter, karnemelk en melk door de bloem tot een dik beslag ontstaat.
Het is niet erg als er nog kleine klontjes in het beslag zitten.
Bak steeds van ca. 5 eetlepels beslag, in een hete koekenpan op niet te hoog vuur een pannenkoekje. Schep het beslag in het midden in de pan, het loopt dan vanzelf uit, en bak het in 1½ minuut per kant gaar en bruin.
Je hoeft alleen maar voor het eerste pannenkoekje boter in de pan te doen.
Voor minder dikken pannenkoeken kun je het beslag iets verdunnen met extra melk.
Variaties....


Roer 1 eetlepel geraspte citroen- of sinaasappelschil door het beslag.

Zeef 8 afgestreken eetlepels cacao mee met de bloem en maak het beslag volgens recept. Roer er tenslotte 150 gram, fijngehakte pecannoten door.

Zeef met de bloem 1 afgestreken eetlepel koekkruiden mee en maak het beslag volgens recept.

Stamp 3 anijsblokjes tot poeder en zeef dit mee met de bloem.
Bereidt het beslag verder volgens recept.
Schep steeds beslag in de pan en strooi er direct enkele bosbessen over.
Bak de pannenkoeken verder volgens recept.



Crepes.....

50 gram meel
1 1/2 eetlepel gesmolten afgekoelde boter
iets suiker
2 eieren
50 cc melk
zout


De eieren in een schaal kloppen, het meel daarover zeven en met boter, suiker en zout goed vermengen.
De melk langzaam toevoegen en met de handmixer alles goed roeren.
Het deeg een half uur in de koelkast laten staan, zodat het meel goed kan zwellen.
Bak hier flinterdunne pannekoekjes van



Tips voor pannenkoeken...

Bewaar uw zuur geworden melk.
Als je het beslag er mee aanmaakt voor de pannen-koeken heb je echt nooit zulke lekkere luchtige pannenkoeken gegeten.
Door de fermentatie van de melk en het beslag vormt deze een natuurlijk rijs middel.


Maak uw beslag voor de pannenkoeken ruim van tevoren.
Na een paar uur of zelfs een dag is het beslag beter gemengd en worden de pannenkoeken veel lekkerder.
Een scheut bier erbij werkt ook geweldig.


Doe een of twee zakjes vanillesuiker door het pannekoekenbeslag, dan smaken ze nóg lekkerder



Poffertjes....

200 gram bloem
2 gram zout
8 gram gist
3 1/2 deciliter melk
50 gram boter



Meng de bloem en het zout. Maak een kuiltje in het mengsel.
Meng de gist aan met een beetje lauwe melk.
Schenk dit met 2 1/3 van de melk bij de bloem en roer net zolang tot een beslag zonder klontjes ontstaan is.
 Roer de rest van de melk erdoor en zorg dat het beslag glad blijft.
Laat het beslag 1 uur rijzen op een lauwwarme plaats,
Verwarm de poffertjespan en beboter elk holletje goed met een kwastje.
 Vul de holletjes tot de helft met beslag en keer ze met een vork als de onderkant bruin is en de bovenkant droog.
Serveer warm met boter en poedersuiker




Spekpannenkoeken....

3 eieren,
200 gram bloem,
ruim 1/2 liter melk,
een beetje zout,
100 gram gerookt doorregen spek,
margarine voor het baken.


Voor het beslag de eieren met de bloem en melk en een beetje zout in een kom doen en snel met een garde kloppen.
 Er moet maar weinig zout in gedaan worden, want de spek bevat van zichzelf al genoeg zout.
 Nu het spek van de zwoerd ontdoen en in heel dunne plakjes snijden.
In een koekpan de spek even goudbruin laten baken.
Uit de pan nemen. Steeds een kwart van de aangebakken spek weer in de pan doen, daarbij een beetje spekvet en een beetje margarine.
 Heet laten worden, dan het beslag in porties in de pan doen.
Op niet te hoog vuur goudgele spekpannenkoeken bakken.
U kunt ook de gesneden spek uitbakken en dan de brosse plakjes nog wat kleiner maken en door het beslag roeren.
Daarna op de bovenstaande manier bakken.



Kwarkpannenkoeken....

3 eieren,
175 gram bloem,
250 gram magere kwark,
ongeveer 1/4 liter melk,
1/2 theelepel zout,
margarine, boter, niervet of olie voor het bakken


Maak een beslag van alle ingredienten.zonder de boter of olie.
Bak hiervan pannenkoeken en houd ze warm.
Gebakken kwarkpannenkoeken kunnen heel goed bewaard worden, ze drogen niet zo snel uit.
Om in te vriezen zijn ze ook heel goed geschikt.
Deze pannenkoeken moeten een beetje dikker worden gebakken dan gewone.
Het beslag kan ook als basis voor vruchtenpannenkoeken of voor gevulde pannenkoeken genomen worden.
Wie graag luchtige pannenkoeken wil hebben, kan de eieren scheiden en het eiwit stijf kloppen, ook kan gist of bakpoeder toegevoegd worden.
Op de gebruikelijke manier in heet vet goudgele pannenkoeken bakken.