PADDESTOELEN.....
Iedereen kent wel de
champignon en
kastanje champignon
Maar er zijn nog
meer lekkere
soorten.
Mijn ouders namen
ons altijd mee in
September om
paddestoelen te
plukken in het bos.
s`Avonds werd er dan
een grote schaal met
gebakken
chantarellen met
gebakken uitjes en
tomaten genuttigd.
En er gaat niets
boven een heerlijke
cantharel.
Nu zijn er ook veel
giftige soorten en
heb je er geen kijk
op wat wel en niet
eetbaar is, begin er
dan niet aan om ze
te plukken.
Er zijn genoeg
alternatieve
producten bij de
groenteman,delicatessezaak
of in gedroogde vorm
te koop.
Cantharel,hanekam of
dooierzwam.....
Behoort tot de
cantharelachtigen
(Cantharellaceae).
Het is een inmiddels
(2000) bedreigde
soort.
Komt voor onder
berken, den, eik en
beuk op voedselarme,
zure zandgrond.
Geurt aangenaam
kruidig (peper) en
is zeer smakelijk.
Op grote schaal
bijna uitgeroeid.
De vorm van de hoed
is trechtervormig.
Cantharel lijkt veel
op de valse
dooierzwam, maar
deze heeft een meer
platte hoed en de
lamellen aan de
onderzijde van de
hoed zijn meermalen
vergaffeld.
Ook de valse
dooierzwam is
eetbaar, maar heeft
niet die kenmerkende
smaak als de
cantharel.
Eekhoorntjesbrood....
Een vlezige boleet.
Is smakelijk en
geurt aangenaam.
Vormt mycorrhiza.
Komt voor op zandige
en lemige grond.
Algemeen groeiend in
loofbossen onder
beuk, eik en
naaldbomen.
De hoed is bolvormig
gewelfd en
bleekbruin tot
kastanjebruin.
De buisjes onder de
hoed zijn wit tot
grijzig geel.
De steel is dik en
varieert in hoogte.
De kleur is wit tot
cremegeel.
Oranjerode
grijssteelrusola....
De kleur is
geeloranje tot
wijnrood.
Leg je de hoed op
een glasplaatje of
zwart papier, dan
worden de lichtgele
sporen goed
zichtbaar.
Komt voor in bossen
met naaldhout.
Dennezwavelkop.....
Komt voor op dood
hout van naaldbomen
gedurende de zomer
tot in de herfst.
Heeft een geelbruin
gewelfd bultje in
het centrum.
De rest van de hoed
is lichtgeel.
Grotchampignons....
Grotchampignons
worden geteeld in
mergelgrotten.
Ze zijn wat droger
en pittiger van
smaak dan de gewone
champignons.
Het voordeel hiervan
is dat deze
champignons tijdens
het bakken wat
minder vocht
loslaten dan gewone
champignons.
Onderaan de
steeltjes zit altijd
wat mergel of aarde.
Nederlandse
grotchampignons
herken je aan de
grijs-witte kleur.
Franse
grotchampignons
(Champignons de
Paris) hebben een
wat bruinere kleur.
Grotchampignons
kunnen op dezelfde
manier worden
gebruikt als gewone
champignons.
Hoorn des
overvloeds.....
Van nature groeit de
Hoorn des overvloeds
op vochtige
standplaatsen bij
beuken en eiken.
In Nederland is de
soort bijna
uitgestorven; deze
exemplaren komen uit
het buitenland waar
ze nog veel
voorkomen.
Deze paddestoel
heeft een zeer fijne
smaak en is goed te
gebruiken als
vervanger van
morieljes en
truffels.
Spoel de droge
paddestoelen eerst
kort in stromend
water om aanhangend
zand te verwijderen.
Laat de paddestoelen
vervolgens een half
uur wellen in warm
water.
De gewelde
paddestoelen snijdt
u in de gewenste
grootte en laat u
meebakken met vlees.
Of u bakt ze kort in
boter en voegt ze
toe aan een geurige
bouillon. Ook in een
roomsaus komt deze
soort goed tot zijn
recht.
Shiitake......
Van nature komt de
shiitake in vochtige
loofhoutbossen van
Zuid-Oost Azie voor.
In Nederland is de
soort verwilderd
aangetroffen.
De in de handel
verkrijgbare
paddestoelen zijn
afkomstig van
kwekerijen.
Week de paddestoelen
30 minuten in warm
water.
Gooi het weekwater
niet weg, maar benut
het in soepen of
sauzen.
Bak de paddestoelen
in olie of boter en
voeg ze toe aan
vlees, groente of
soep.
In veel Chinese
recepten is de
shiitake een
belangrijk
ingredient.
Morieljes....
Morieljes zijn in
Nederland bijna
alleen gedroogd te
koop.
Na de truffel een
van de meest
bijzondere
paddestoelen met een
hele verfijnde smaak.
De hoed van de
morielje is
okerkleurig, grijs
of bruinachtig.
De hoed is
onregelmatig
kogelvormig en bezit
onregelmatige diepe
holten en is aan de
rand met de steel
vergroeid.
De hoed kan 20 cm
breed worden. Het is
een van de weinige
paddestoelen die
juist in het
voorjaar groeit.
Vers zijn ze dan ook
alleen in het
voorjaar heel kort
te koop.
Het vocht van de
gedroogde morieljes
is heerlijk in
roomsauzen,
wijnsauzen, bij kip
of vis.
Truffels...
De verschillende
soorten zwarte
truffels zijn
allemaal min of meer
bolvormig en hebben
donkere bobbeltjes
op het peridium (oppervlak),
waardoor ze op
hondeneuzen lijken,
het medium waarmee
ze ook meestal
worden opgespoord.
Hoewel er meerdere
soorten zwarte
truffel bestaan,
wordt in Nederland
met de term zwarte
truffel altijd de
Tuber melanosporum
bedoeld; meestal is
het woord truffel
alleen al voldoende
om deze soort aan te
duiden.
De melanosporum is
de geurigste, meest
begeerde en duurste
van de zwarte
truffelsoorten.
De echte zwarte
truffel kan worden
verward met Tuber
brumale Vitt. (letterlijk
wintertruffel),
in Italie tartufo
nero invernale of
gewestelijk trifola
nera genoemd,
in Frankrijk truffe
d'hiver.
Witte truffels.....
Hoewel witte
truffels nauw
verwant zijn aan
zwarte, zien ze er
heel anders uit.
Hun schil is glad en
ze hebben de kleur
en de vorm van een
knobbelig
aardappeltje.
Volgens de Franse
wet mogen alleen
zwarte truffels (de
Perigord-truffel
zelf,
maar ook de veel minder interessante Tuber brumale) als truffe of truffe
du Perigord worden
verkocht.
Daarnaast staat de
wet nog handel in
Tuber aestivum toe,
die dan wel
uitdrukkelijk moet
worden aangeduid als
truffe blanche d'ete,
dat wil zeggen
zomertruffel.
Witte truffels
worden in Frankrijk
al gauw afgedaan als
musquee.
Ook bestaat er nog
een veel smakelijker
truffel, nl. de
witte truffel uit
Piemonte (It).
Deze verhoudt zich
tot de andere
truffels als witgoud
tot 'ordinair' goud.
Prijzen vanaf f
5.000,00 / kg. (!!)
|