

Wat zijn eigenlijk noten?
Volgens de definitie worden hier de zaden
mee bedoeld van de steenvruchten.
En steenvruchten zijn vruchten met een
harde pit waarvan de pit wel (walnoot) of
niet gegeten wordt (abrikoos).
Pinda's
zijn geen noten (maar peulvruchten).
Toch worden deze over het algemeen wel bij
de noten geschaard.
De Kokosnoot heeft juist een harde schaal
maar daarvan wordt het vruchtvlees gegeten.
En
de kokosnoot en pinda bespreken wij bij de
olie en vetproducten.
Lastig antwoord dus.
Het overgrote deel van de noten wordt
gelukkig door de meeste mensen wel als
noot gezien en over de noten die wij nu
bespreken, zal weinig discussie zijn ...

Belangrijk is dat "noten"een
overeenkomstige voedingssamenstelling
hebben.
In
het algemeen bevatten noten de vitamines
E, B1, B2 en B6 en hebben zij een hoog
gehalte aan de mineralen calcium,
magnesium, ijzer, fosfor, zink, koper,
mangaan en kalium.
Bovendien
is het eiwit dat in noten zit een goede
vervanging voor het eiwit uit dierlijke
producten en zijn er zelfs bronnen die
beweren dat dit eiwit veel beter
verteerbaar is.
Noten bevatten (alweer in het algemeen)
relatief veel vet waardoor dit
voedingsmiddel een natuurlijk verzadigd
gevoel oplevert en als vervanging voor
dierlijk vet gebruikt kan worden.
Over het gezonder zijn van deze vetten
kan niet globaal geoordeeld worden, valt
een heel boekwerk vol te schrijven en
bovendien is de discussie hierover nog
lang niet beëindigd.
Daar
blijven we graag buiten.
Maar in het hoofdstuk 'metaal' is over
soorten vet en eiwit veel informatie te
vinden; de geïnteresseerde kan daar
natuurlijk ook nog even zijn licht
opsteken.
Noten worden meestal licht gebrand om
besmettingen op te heffen en vervolgens
gezouten om de houdbaarheid te verbeteren.
Dit
zout geeft natuurlijk reden tot matiging
van het gebruik omdat teveel zout niet
gezond is.
Gelukkig
kan een buitensporter wel iets
zouttoevoeging gebruiken.
Zoute noten worden meestal zo gegeten,
ongezouten noten worden bij het koken
gebruikt, maar tegen deze ongeschreven wet
mag natuurlijk naar smaak gezondigd worden.
Doordat noten relatief veel vet bevatten
bederven eenmaal gepelde noten vrij snel,
ongepeld zijn noten zo'n 6 maanden
houdbaar.
Noten hebben geen koelkast nodig om
bewaard te worden en zijn ook 'rauw' te
nuttigen.
Goede
eigenschappen dus voor een reizende
consument.

Het is jammer dat noten in de westerse
landen weinig gegeten worden.
Dat is in Oosterse landen wel anders, daar
worden ze veel meer gebruikt en terecht!
Noten zijn een goede bron van licht
verteerbaar eiwit, vetten en andere
gezonde bestanddelen.
Het is opvallend dat zij veel vitaminen en
mineralen bevatten.
Bovendien zijn zij zeer goed voor ons
zenuwstelsel, de hersenen, bloedvorming en
vooral voor de stofwisseling.
Voor mensen met een zwakke lever is het
goed om noten te eten.
Mits met mate
natuurlijk!
Maar dat geldt voor veel
dingen in het leven.
Daarom zijn noten
niet zo maar een "tussendoortje" bij de
TV.
Je kent dat wel schaaltjes vol gebrande
noten of pinda's met of zonder smaakje.

Natuurlijk zijn ze heerlijk, maar dan als
snoepgoed, want de voedingswaarde is
praktisch weg door het fabricage proces.
Voor de goede orde, pinda's zijn geen
noten maar peulvruchten en door het
roosteren en zouten zeer zuurvormend.
Omdat ze zo lekker zijn wil je ze toch
graag eten, doe dat in kleine hoeveelheden
en probeer eens af te wisselen met
walnoten.
Noten zijn langzaam maar zeker een
onderdeel geworden van het groente- en
fruitassortiment.
Het zijn lekkere knabbels voor tussendoor
en geliefde hapjes bij de borrel.
Meestal
is het moeilijk om af te leiden of een
noot een zaad of een vrucht is.
Noten
bevatten veel plantaardige eiwitten,
onverzadigde vetzuren, vitaminen en
mineralen.
Hierdoor kunnen ze heel goed als vervanger
van vlees dienst doen.
Noten staan dan ook
vaak op het menu van vegetariërs.
Noten kunnen verwerkt worden in hartige en
zoete gerechten.
Ze smaken erg goed in salades, vlees- en
kipgerechten, ragoûts en gebak.
Voor
salades of garnering is het soms lekker om
gepelde noten even te roosteren in en
droge koekenpan.
Hak of maal noten altijd vlak voor het
gebruik dan blijft de smaak optimaal.
Notenolie, verwerkt in een vinaigrette, is
een heerlijke smaakmaker voor salades.
Notenpasta's zijn heerlijk als broodbeleg.
En tegenwoordig in elke goedgesorteerde
supermarkt verkrijgbaar.


