Nectarines

Een nectarine is een steenvrucht die is ontstaan als mutatie van de perzik.
Er is dus geen sprake van manipulatie maar van een spontaan opgetreden variant in het genetische erfgoed.
En met een zeer geslaagd resultaat!
Want de schil van een nectarine is mooi glad en de vrucht is minder kwetsbaar dan een perzik.
Hierdoor kunnen nectarines als een appel worden gegeten, zowel met als zonder schil.
Rijpe nectarines smaken net zo zoet als een perzik.
Door de voordelen van de gladde huid en de verminderde kwetsbaarheid neemt de nectarine langzaam maar zeker de plaats in van de perzik.
Natuurlijke bron van vitamine C

Kies geurige, helder gekleurde vruchten die enigszins zacht zijn langs de naad.
De hoeveelheid rood op de gele huid heeft niets te maken met de rijpheid maar met het soort nectarine

Koop Nectarines die lekker ruiken en een gave schil hebben.

Je kunt nectarines een aantal dagen op een koele plaats bewaren en in de koelkast blijven ze wat langer goed

Was de nectarines goed voordat u ze eet of in partjes snijdt.
Nectarines zijn stevig en niet te sappig, dus eet ze lekker uit de hand of snijd ze door een heerlijke zomersalade....



Gevulde Nectarines...

4 rijpe nectarines
125 gram achterham, in plakjes
65 gram hazelnoten
50 mililiter finesse
1 eetlepel mayonaise
30 gram peterselie

Halveer de nectarines en haal de pit eruit.
Neem van de ham 1 plakje en snijd deze in mooie dunne repen.
Bewaar 8 hazelnoten en doe de rest in een keukenmaschine en maal het fijn.
De rest van de ham, finesse, mayonaise en peterselie toevoegen en pureren.
Breng het pittig op smaak met zout en peper.
Vul de nectarines met een flinke toef hammousse.
Over 4 borden verdelen en garneren met reepjes ham en hazelnoten.

Gevulde Nectarines 2...

85 g pure chocolade fijngehakt
55 g verkruimelde amaretti
1 tl citroenschil, geraspt
1 groot eiwit
6 el Amaretto-likeur
6 nectarines, gehalveerd zonder pit
3 dl witte wijn
55 g melkchocolade, geraspt
6 el stijfgeklopte slagroom

Meng de chocolade met de amaretti-kruimels en de citroenschil.
Klop het eiwit licht en voeg het met de helft van de Amaretto toe aan het mengsel.
Maak de holten in de nectarines met een scherp mes iets groter.
Doe het verwijderde vruchtvlees bij het chocolademengsel en meng alles goed.
Verwarm de oven voor op 190°C.
Leg de nectarines met de holte naar boven in een ovenschaal die net groot genoeg is voor één laag van de vruchten.
Vul de holten met het chocolade-kruimelmengsel.
Meng de wijn met de resterende Amaretto en schenk dit rond de nectarines in de schaal.
Bak het fruit 40 tot 45 minuten tot de nectarines zacht zijn.
Leg twee nectarinehelften op een bord en schep wat van het kookvocht erover.
Bestrooi ze met de geraspte melkchocolade.
Serveer direct met een flinke dot slagroom.

Gebakken Nectarines met mascarpone


3/4 dl. marsala (Siciliaanse dessertwijn)
2 el bruine basterdsuiker
3 el verse sinaasappelsap
4 nectarines
8 amaretti-koekjes
1 dl slagroom
1 zakje vanillesuiker
75 gr. mascarpone

Marsala, suiker en sinaasappelsap door elkaar roeren.
Nectarines dun schillen, halveren en pitten verwijderen.
Marsalasausje over nectarines gieten en minstens 1 uur in laten trekken.
Amaretti koekjes in keukenmachine verkruimelen.
Slagroom half stijf kloppen.
Vanillesuiker en mascarpone toevoegen en tot een luchtige creme kloppen.
 Mascarpone creme in de koelkast door en door koud laten worden.
Koekenpan kort verhitten op halfhoog vuur.
Nectarines uit het vocht nemen en in ca. 2 minuten rondom lichtbruin bakken.
Marinadevocht erbij gieten en even meeverwarmen.
Nectarines met saus over 4 bordjes verdelen
Koude mascarponeCreme ernaast scheppen
Strooi de amaretti kruimels erover.

Vanilleyoghurt met nectarine

4 nectarines
4 zakjes vanillesuiker
500 ml (Bulgaarse) yoghurt

Halveer de nectarines en verwijder de pitten.
Snijd twee halve nectarines in 12 partjes.
Schil de andere helften en pureer ze met een staafmixer of in de keukenmachine.
Meng de yoghurt met de nectarinepuree en de vanillesuiker.
Schenk de nectarine-vanilleyoghurt in vier coupes en garneer ze met de partjes nectarine.

Wortelsalade met Nectarine

150 g bospeen
2 nectarines of perziken
1 sinaasappel
2 eetlepels sinaasappelsap
2 eetlepels kwark
zout
peper

Was de worteltjes, schrap ze eventueel en snij een plakje van de onder- en bovenkant.
Rasp de wortels grof en schep ze in een kom.
Schil de nectarines, verwijder de pit en snij de vruchten in blokjes.
Schil de sinaasappel met een scherp mesje als een appel.
Snij de partjes tussen de vliezen uit.
Schep ze met de nectarines door de worteltjes.
Roer een sausje van het sinaasappelsap, de kwark, zout en peper.
Geef het sausje er apart bij.
Deze salade is ook lekker bij de lunch of op brood.



Nectarines met hammousse

125 gram achterham in plakjes
4 rijpe nectarines
zout en peper
1/2 zakje peterselie (a 30 gram)
1 eetlepel mayonaise
1/2 zakje hazelnoten (a 65 gram)
50 ml creme fraiche

Nectarines halveren en pitten verwijderen.
Van de ham 1 plakje in fijne reepjes snijden
Hazelnoten 8 bewaren voor garnering.
Rest van noten in keukenmachine fijnmalen.
Rest van ham, creme fraiche, mayonaise en peterselie toevoegen en pureren.
Pittig om smaak brengen met zout en peper.
Nectarines vullen met flinke toef hammousse.
Over vier borden verdelen en garneren met reepjes ham en achtergehouden hazelnoten.

Panna cotta met gebakken nectarines

300 ml slagroom
250 ml melk
1 vanillestokje, gespleten
55 g fijne kristalsuiker
1 1/2 theelepel gelatinepoeder
1 reepje citroenschil
voor de gebakken nectarines:
4 middelgrote nectarines, gehalveerd
75 g fijne kristalsuiker
125 ml dessertwijn

Meng de room, melk, het vanillestokje, de suiker, het gelatinepoeder en het reepje citroenschil in een pan.
Verwarm het mengsel al roerend op laag vuur.
Laat het afkoelen.
Zeef het roommengsel door een fijne zeef in een middelgrote kan; gooi het vanillestokje weg.
 Schenk de room in vormpjes met een inhoud van 125 ml
Laat de panna cotta afgedekt in de koelkast minstens 6 uur opstijven.
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Leg de nectarines met het snijvlak naar boven in een kleine ovenschaal.
Bestrooi ze met de suiker en besprenkel ze met de wijn.
Bak ze 15 minuten, of tot ze lichtbruin en zacht zijn.
Laat afkoelen.
Stort de panna cotta en serveer de nectarines - met het bakvocht - erbij.



Honey ricotta cake with sauteed nectarines

18 cm cakeblik

1 kg ricotta
175 g mild honing
zaadjes van 1 vanillestokje
60 ml limoensap
2 limoenen, (haal de schil met een zesteur eraf)
4 eggs, lightly beaten
35 g bloem ( I used cornflour)
2-3 nectarines, in 8 partjes verdeeld
1 lepel boter

Verwarm de oven voor tot 180°C .
Vet het cakeblik in enbesprenkel met bloem
Pureer de ricotta in een food processor.
Doe de honing,vanillezaadjes, limoensap en zeste en de eieren ,
Mix alles goed doorelkaar
Doe de massa in het cakeblik en bak het in de oven ca 1 uur
Tot het bruin en ietwat zacht in het midden is
Doe de oven uit en zet het deurtje op een kiertje
Laat de cake afkoelen
Laat goed koud worden in de koelkast voor je de vorm eraf haalt
Laat de nectarines in de boter zachtjes bakken voor 1 a 2 minuten
Serveer de cake met de nectarines op kamertemperatuur



Gegrilde Nectarines met IJs

9 nectarines gehalveerd en ontpit
3 lepels honing
Sap van 2 limoenen
Vanille ijs

Doe de honing en het sap van de limoenen in een kom
Smeer hier de nectarines mee in.
Doe de nectarines in een schaal en zet ze onder de grill of op de bbq
Zorg dat ze warm en lichtbruin worden (ca 2 a 3 minuten)
Serveer de nectarines warm en doe er vanille ijs bij