Mango`s
Er bestaan meer dan duizend
soorten mango’s, die in smaak en
afmetingen zeer uiteenlopen.
De mango is een zeer kwetsbare
vrucht, ze kunnen niet tegen
druk en een temperatuur onder de
13ºC is funest.
Ze bevatten van alle
fruitsoorten het hoogste
vitamine A gehalte en zijn net
zo rijk aan vitamine C als
citroenen.
Om een mango mooi schoon te
maken doet u het volgende;
Snijd de mango in twee helften,
verdeel het vruchtvlees in
blokjes maar snijd niet door de
schil.
Nu kunt u met een lepel de schil
makkelijk losmaken.
Als u het vruchtvlees uit de
schil wilt losmaken doet u het
volgende;
de mango in de lengte in drieën
snijden met het mes zo dicht
mogelijk langs de pit.
Het resultaat is dan twee
helften en een middendeel met de
pit.
Met een lepel kunt u het
vruchtvlees dan in een stuk
langs de binnenkant van de schil
uit de beide helften klappen.
Een rijpe mango wordt koel
bewaard, een (nog) niet rijpe
mango bij kamertemperatuur.
Mango smaakt fris en vol, met
een pikante exotische nuance.
Mango’s zijn heerlijk om uit de
hand te eten, eventueel met een
beetje limoen- of citroensap.
Verder vormen ze een exotisch
ingrediënt in fruitsalades en u
kunt ze gepureerd in sorbets en
ijs verwerken.
Daarnaast smaken mango’s goed
bij gerookt vlees, parmaham en
gerookte kip of als verfrissend
bijgerecht bij kruidige
gerechten en kerrieschotels.
Rijpe mango’s kunt u mengen met
chilipepers voor overheerlijke
salsa
Terwijl onrijpe groene vruchten
traditioneel worden gebruikt in
mangochutney en tafelzuur,
wat goed bij koud vlees en
kerrieschotels past.
Boterham met mango en
kiprollade
4 volkoren boterhammen,
boter,
4 plakjes kiprollade,
1 mango.
Besmeer de boterhammen dun met
boter.
Beleg ze met een plakje
kiprollade en de in schijfjes
gesneden mango.
Warme kipsalade met mango
1 mango
1/2 zakje verse koriander (AH)
1/2 zakje verse munt (AH)
30 g rucola
4 kipfilets
zout
vierseizoenenpeper
1 lepel olijfolie
1 theelepel sesamolie
2 gedroogde chilipepertjes
1 lepel sesamzaad
3 lepels zoete witte wijn
1 lepel sojasaus
1 lepel limoensap
Schil de mango en snij in
plakken van de pit.
Knip de koriander fijn en scheur
de munt in kleinere stukken.
Meng de kruiden met de rucola en
verdeel over 4 borden.
Snij de kip in dikke repen en
bestrooi met zout en peper.
Verhit de olijfolie en bak de
kip in 5-6 minuten rondom bruin.
Neem de kip uit de pan en verhit
in de achtergebleven olie de
sesamolie.
Voeg chilipepertjes en sesamzaad
toe en roerbak ca. 1 minuut.
Voeg wijn, sojasaus en limoensap
toe en verwarm ca. 1 minuut.
Verdeel kip en mango over de sla,
schenk de warme dressing erover
en serveer met stokbrood.
Mango-zalmsalade
1 rode peper
3 eetlepels olijfolie
1 mango
2 avocado's
1 citroen
75 gram veldsla
250 gram gerookte zalm
2 eetlepels kappertjes
2 eetlepels bieslook
Verwijder de zaadjes van de
peper en snijd ze in dunne
ringetjes.
Meng de peper door de olijfolie.
Schil de mango en avocado's,
verwijder de pitten en snijd het
vruchtvlees in plakjes.
Pers de citroen uit en sprenkel
het sap over de avocado's.
Verdeel de sla over 4 borden.
Verdeel de partjes mango en
avocado erover.
Schenk de peperolie erover.
Leg de plakken zalm erop.
Bestrooi het gerecht met de
kappertjes en bieslook.
Salade Mango-gerookte kip
300 gram gerookte kip
1 kleine komkommer, geschild
Slablaadjes
2-3 eetlepels fijngesneden
peterselie
1-2- stevige rijpe mango's
geschild
1 rode ui, fijngesneden
0,25 rood pepertje, fijngesneden.
2-4 blaadjes munt, fijngesneden
1 theelepel honing
2 eetlepels grapefruitsap
2 eetlepels hazelnoot-of
walnootolie
2 eetlepels zonnebloemolie
zout en peper
Snijd de kip en komkommer in
kleine stukjes en meng ze met de
peterselie.
Snijd de mango of perziken in
kleine stukjes en meng dit met
de ui, rode peper en munt.
Doe dit alles in een kom.
Roer een dressing van de honing,
grapefruitsap,
beide soorten olie en zout en
peper naar smaak.
Roer alles door elkaar.
Doe de slablaadjes op een schaal
Doe de salade erop
Creoolse rijst met mango en
garnalen
1 pakje Honig Mix voor Kip Hawaï
300 gram witte rijst
200 gram garnalen
1 klein blikje bamboe scheuten
1 ui, gesnipperd
2 bosuitjes, in ringen
5 deciliter water
1 mango vers of een blikje, in
blokjes gesneden
Kook de rijst volgens de
algemene bereidingswijze op de
verpakking.
Verhit de olie in een wok of
hapjespan en bak hierin de
garnalen snel gaar.
Voeg de ui, bamboescheuten en de
bosuitjes toe en roerbak dit mee.
Voeg 5 deciliter water en de mix
toe en kook de saus gedurende 2
minuten op laag vuur onder af en
toe roeren.
Voeg als laatste de mango toe.
Serveer de saus en de rijst
apart.
Tip:
In plaats van garnalen en
bamboescheuten kun je ook kiezen
voor krabsticks (Surimi-sticks)
en een avocado in blokjes.
Voeg deze pas op het laatst toe
Mangofool
1 grote, rijpe mango
1 citroen of limoen
1 eetlepel water
50 g basterdsuiker
1 eiwit
150 ml slagroom, stijfgeklopt
Schil en pureer de mango (met
keukenmachine, staafmixer of
gewoon een vork).
Roer er 25 g suiker en 1
theelepel citroen- of limoensap
doorheen.
Laat koud worden in de koelkast.
Klop het eiwit stijf, roer er de
resterende suiker doorheen en
klop tot heel stijf en glanzend.
Vouw de stijfgeslagen room er
door.
Schep de mangopuree door het
roommengsel en verdeel over
individuele coupes.
Laat verder in de koelkast
afkoelen.
Leg onder in het glas wat
blokjes mango voor het room
mengsel erop gaat.
Mango Pancake`s
Ingredienten:
1 kop bloem
1 theelepel bak poeder
1/8 theelepel kardamom (gemalen)
1/4 theelepel zout
1 mango (geschild 1/2 fijn
geprakt 1/2 in blokjes)
1/2 kop cocosmelk
1/2 kop melk
1 ei
1 overrijpe banaan (geprakt)
Mix de bloem, bakpoeder,
kardamom en zout in grote kom
Mix de mango puree, cocos melk, melk, ei,
boter en banaan in een andere
kom
Mix de natte en droge
ingredienten.
Maak de pannekoeken pan heet en
doe er een klont boter in
Giet 1/4 kop van het mengsel in
de pan and bak tot de
bovenkant bobbelt en de
onderkant mooi bruin is...ca 2 -
3 minuten,
Keer de pannenkoek en bak de
andere kant ongeveer 1-2 minutes.
Serveer op een bord met
poedersuiker
Roggebroodtrifle met Mango
4 sneetje Fries roggebrood
2 eetlepels abrikozenjam
2 eetlepels cream sherry
1 mango
1/2 liter blanke vla
125 ml slagroom
1 eetlepel suiker
halve aardbeien
Een recept voor een héérlijk
zoet toetje.
Verkruimel 4 sneetjes Fries
roggebrood en vermeng ze met 2
eetlepels abrikozenjam en 2
eetlepels cream sherry.
Schil een mango met een
dunschiller, snijd het
vruchtvlees in plakken van de
pit en snijd de plakken in
stukjes.
Verdeel het roggebrood over de
bodem van een glazen schaal en
schep de mango erover.
Strijk hier 1/2 liter blanke vla
over uit.
Klop 125 ml slagroom stijf met 1
eetlepel suiker en strijk de
room over de vla uit.
Garneer met halve aardbeien.
Laat de trifle in de koelkast in
minstens 1 uur door en door koud
worden.
|