Mango`s

Er bestaan meer dan duizend soorten mango’s, die in smaak en afmetingen zeer uiteenlopen.
De mango is een zeer kwetsbare vrucht, ze kunnen niet tegen druk en een temperatuur onder de 13ºC is funest.
Ze bevatten van alle fruitsoorten het hoogste vitamine A gehalte en zijn net zo rijk aan vitamine C als citroenen.

Om een mango mooi schoon te maken doet u het volgende;
Snijd de mango in twee helften, verdeel het vruchtvlees in blokjes maar snijd niet door de schil.
Nu kunt u met een lepel de schil makkelijk losmaken.
Als u het vruchtvlees uit de schil wilt losmaken doet u het volgende;
de mango in de lengte in drieën snijden met het mes zo dicht mogelijk langs de pit.
Het resultaat is dan twee helften en een middendeel met de pit.
Met een lepel kunt u het vruchtvlees dan in een stuk langs de binnenkant van de schil uit de beide helften klappen.
Een rijpe mango wordt koel bewaard, een (nog) niet rijpe mango bij kamertemperatuur.

Mango smaakt fris en vol, met een pikante exotische nuance.
Mango’s zijn heerlijk om uit de hand te eten, eventueel met een beetje limoen- of citroensap.
Verder vormen ze een exotisch ingrediënt in fruitsalades en u kunt ze gepureerd in sorbets en ijs verwerken.
Daarnaast smaken mango’s goed bij gerookt vlees, parmaham en gerookte kip of als verfrissend bijgerecht bij kruidige gerechten en kerrieschotels.
Rijpe mango’s kunt u mengen met chilipepers voor overheerlijke salsa
Terwijl onrijpe groene vruchten traditioneel worden gebruikt in mangochutney en tafelzuur,
wat goed bij koud vlees en kerrieschotels past.

Boterham met mango en kiprollade

4 volkoren boterhammen,
boter,
4 plakjes kiprollade,
1 mango.


Besmeer de boterhammen dun met boter.
Beleg ze met een plakje kiprollade en de in schijfjes gesneden mango.



Warme kipsalade met mango

1 mango
1/2 zakje verse koriander (AH)
1/2 zakje verse munt (AH)
30 g rucola
4 kipfilets
zout
vierseizoenenpeper
1 lepel olijfolie
1 theelepel sesamolie
2 gedroogde chilipepertjes
1 lepel sesamzaad
3 lepels zoete witte wijn
1 lepel sojasaus
1 lepel limoensap


Schil de mango en snij in plakken van de pit.
Knip de koriander fijn en scheur de munt in kleinere stukken.
Meng de kruiden met de rucola en verdeel over 4 borden.
Snij de kip in dikke repen en bestrooi met zout en peper.
Verhit de olijfolie en bak de kip in 5-6 minuten rondom bruin.
Neem de kip uit de pan en verhit in de achtergebleven olie de sesamolie.
Voeg chilipepertjes en sesamzaad toe en roerbak ca. 1 minuut.
Voeg wijn, sojasaus en limoensap toe en verwarm ca. 1 minuut.
Verdeel kip en mango over de sla, schenk de warme dressing erover en serveer met stokbrood.



Mango-zalmsalade


1 rode peper
3 eetlepels olijfolie
1 mango
2 avocado's
1 citroen
75 gram veldsla
250 gram gerookte zalm
2 eetlepels kappertjes
2 eetlepels bieslook


Verwijder de zaadjes van de peper en snijd ze in dunne ringetjes.
Meng de peper door de olijfolie.
Schil de mango en avocado's, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in plakjes.
Pers de citroen uit en sprenkel het sap over de avocado's.
Verdeel de sla over 4 borden.
Verdeel de partjes mango en avocado erover.
Schenk de peperolie erover.
Leg de plakken zalm erop.
Bestrooi het gerecht met de kappertjes en bieslook.


Salade Mango-gerookte kip

300 gram gerookte kip
1 kleine komkommer, geschild
Slablaadjes
2-3 eetlepels fijngesneden peterselie
1-2- stevige rijpe mango's geschild
1 rode ui, fijngesneden
0,25 rood pepertje, fijngesneden.
2-4 blaadjes munt, fijngesneden
1 theelepel honing
2 eetlepels grapefruitsap
2 eetlepels hazelnoot-of walnootolie
2 eetlepels zonnebloemolie
zout en peper


Snijd de kip en komkommer in kleine stukjes en meng ze met de peterselie.
Snijd de mango of perziken in kleine stukjes en meng dit met de ui, rode peper en munt.
Doe dit alles in een kom.
Roer een dressing van de honing, grapefruitsap,
beide soorten olie en zout en peper naar smaak.
Roer alles door elkaar.
Doe de slablaadjes op een schaal
Doe de salade erop



Creoolse rijst met mango en garnalen


1 pakje Honig Mix voor Kip Hawaï
300 gram witte rijst
200 gram garnalen
1 klein blikje bamboe scheuten
1 ui, gesnipperd
2 bosuitjes, in ringen
5 deciliter water
1 mango vers of een blikje, in blokjes gesneden


Kook de rijst volgens de algemene bereidingswijze op de verpakking.
Verhit de olie in een wok of hapjespan en bak hierin de garnalen snel gaar.
Voeg de ui, bamboescheuten en de bosuitjes toe en roerbak dit mee.
Voeg 5 deciliter water en de mix toe en kook de saus gedurende 2 minuten op laag vuur onder af en toe roeren.
Voeg als laatste de mango toe.
Serveer de saus en de rijst apart.
Tip:
In plaats van garnalen en bamboescheuten kun je ook kiezen voor krabsticks (Surimi-sticks) en een avocado in blokjes.
Voeg deze pas op het laatst toe



Mangofool

1 grote, rijpe mango
1 citroen of limoen
1 eetlepel water
50 g basterdsuiker
1 eiwit
150 ml slagroom, stijfgeklopt


Schil en pureer de mango (met keukenmachine, staafmixer of gewoon een vork).
Roer er 25 g suiker en 1 theelepel citroen- of limoensap doorheen.
Laat koud worden in de koelkast.
Klop het eiwit stijf, roer er de resterende suiker doorheen en klop tot heel stijf en glanzend.
Vouw de stijfgeslagen room er door.
Schep de mangopuree door het roommengsel en verdeel over individuele coupes.
Laat verder in de koelkast afkoelen.
Leg onder in het glas wat blokjes mango voor het room mengsel erop gaat.


Mango Pancake`s

Ingredienten:
1 kop bloem
1 theelepel bak poeder
1/8 theelepel kardamom (gemalen)
1/4 theelepel zout
1 mango (geschild 1/2 fijn geprakt 1/2 in blokjes)
1/2 kop cocosmelk
1/2 kop melk
1 ei
1 overrijpe banaan (geprakt)



Mix de bloem, bakpoeder, kardamom en zout in grote kom
 Mix de mango puree, cocos melk, melk, ei, boter en banaan in een andere kom
Mix de natte en droge ingredienten.
Maak de pannekoeken pan heet en doe er een klont boter in
Giet 1/4 kop van het mengsel in de pan  and bak tot de bovenkant bobbelt en de onderkant mooi bruin is...ca 2 - 3 minuten,
Keer de pannenkoek en bak de andere kant ongeveer 1-2 minutes.
Serveer op een bord met poedersuiker




Roggebroodtrifle met Mango

4 sneetje Fries roggebrood
2 eetlepels abrikozenjam
2 eetlepels cream sherry
1 mango
1/2 liter blanke vla
125 ml slagroom
1 eetlepel suiker
halve aardbeien

Een recept voor een héérlijk zoet toetje.
Verkruimel 4 sneetjes Fries roggebrood en vermeng ze met 2 eetlepels abrikozenjam en 2 eetlepels cream sherry.
Schil een mango met een dunschiller, snijd het vruchtvlees in plakken van de pit en snijd de plakken in stukjes.
Verdeel het roggebrood over de bodem van een glazen schaal en schep de mango erover.
Strijk hier 1/2 liter blanke vla over uit.
Klop 125 ml slagroom stijf met 1 eetlepel suiker en strijk de room over de vla uit.
Garneer met halve aardbeien. Laat de trifle in de koelkast in minstens 1 uur door en door koud worden.