Gevarieerde gevulde kerstomaatjes

Ingredienten:

24 kerstomaatjes
1 uitje
 50 gr feta
 1 dl zure room
1 potje viseitjes (lompvis, forel)
geraspte mierikswortel (uit potje)
80 gr filet américain
 kappertjes
 Worcestershiresaus
 1 tl olijfolie
 1 tl mosterd
oregano, paprika, peper en zout

Bereiden:

Maak de kerstomaten schoon en haal ze voorzichtig leeg.
Bereid de 3 vullingen afzonderlijk.
Prak de feta met een vork, kneed samen met een theelepel olijfolie, 1 theelepel oregano en peper.
Vul met dit mengsel 8 tomaten op.
 Meng de zure room met de helft van de viseitjes en mierikswortel naar smaak.
Vul er 8 tomaten mee op en versier met enkele viseitjes.
Kruid de filet américain met peper, zout, Worcestershiresaus, mosterd en wat fijngesnipperde ui.
Vul hier de overige 8 tomaten mee op en versier met enkele kappertjes.
Serveer in kleine papieren vormpjes.

Gevulde kastanjechampignons met Boursin

Ingredienten:

 500 gr grote kastanjechampignons
 5 el groene kruiden (bijvoorbeeld een mengsel van peterselie, selderij, bieslook, thijm en basilicum), vers of uit de diepvries
 1 ei
 150 gr fetakaas
 1 klein pakje Boursin
 1 el olie
 1/4 rode paprika

Bereiden:

Verwijder de steeltjes van de paddestoelen.
Hak ze samen met de kruiden fijn. Scheid het ei in dooier en eiwit.
Verwarm de oven voor op 180º C.
Verkruimel de fetakaas en meng er de kruiden en de knoflookkaas door.
Roer er de eierdooier door.
Klop het eiwit stijf en schep het door het kaasmengsel.
Vul de paddestoelhoeden met dit mengsel en zet ze in een met olie bestreken ovenschaal of op de bestreken bakplaat.
Schuif ze circa 20 minuten in de oven en garneer met reepjes rode paprika.
Serveer warm als borrelhapje in papieren muffinvormpjes.

Maatjes op tortillachips & kruidige salsa

Ingredienten:

6 gefileerde maatjes
 2 kleine tomaatjes
 1 ui
1 zak tortillachips
100 gr veldsla
 6 eetlepels zure room
 een paar takjes koriander

Bereiden:

Verwijder de staarten en snijd de haringen elk in 6 stukjes.
 Halveer de tomaatjes, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in smalle reepjes.
Pel en snipper de ui.
Beleg de tortillachips met wat veldsla, een stukje haring, een theelepeltje zure room, wat reepjes tomaat, wat uisnippertjes en een toefje koriander of peterselie.

Soesjes met Gerookte Forelmousse

Ingredienten:

 60 gr water
 zout
 30 gr boter
 50 gr bloem
 2 eieren
 1 limoen
 125 gr gerookte forelfilet
 olijfolie
125 gr zure room
 1 el gesnipperde dille
 groene peper van de molen
20 kleine plukjes dille
5 limoenschijfje in driehoekjes gesneden

Bereiden:

Breng het water aan de kook met een snufje zout en de boter.
 Stort er de bloem in en roer tot het deeg een bal vormt.
Neem van het vuur, laat even afkoelen en roer er een ei door.
Roer tot het ei volledig is opgenomen en doe hetzelfde met het tweede ei.
Verwarm een oven voor tot 195° C. Strijk een bakplaat lichtjes in met boter en bestuif met bloem. Spuit er 20 kleine hoopjes op (met effen spuitmondje van 1 cm doormeter) en bak de soesjes 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat afkoelen.
Snijd 20 minidriehoekjes uit de limoen als garnituur.
Mix de forelfilet tot mousse met wat limoensap en olijfolie.
Roer er de zure room door en de gesnipperde dille.
Breng op smaak met versgemalen groene peper.
Snijd het hoedje van de soesjes af, vul ze met de mousse en werk af met een limoenpartje, een plukje dille en het hoedje.

Soesjes met gerookte zalm of ham

Ingredienten:

*75 gr boter
 100 gr bloem
 zout
 3 eieren
 100 gr gerookte zalmsnippers (of gerookte ham)
100 gr verse roomkaas
 2 el melk
peper uit de molen

Bereiden:

Hak voor de vulling de zalm of ham met de keukenmachine fijn.
Voeg de verse roomkaas en zoveel melk toe, tot een gladde massa ontstaat.
Breng de vulling op smaak met peper uit de molen.
Zet koel weg, bijvoorbeeld tot de volgende dag.. de vulling moet kort voor de verwerking op kamertemperatuur zijn om het vullen te vergemakkelijken.
Zeef de bloem.
Breng voor het deeg anderhalve deciliter water aan de kook, met wat zout en de boter.
Roer de gezeefde bloem er in één keer doorheen.
Blijf roeren tot het deeg als een bal van de pan loslaat.
Neem de pan van het vuur en werk de eieren één voor één door het deeg.
Doe het deeg als het soepel is over in een spuitzak en spuit op een met bakpapier belegde ovenplaat 20 'hoopjes'.
Laat de soesjes in een op 225º C voorverwarmde oven in krap 10 minuten gaar worden.
Uit de oven nemen en vervolgens open snijden.
De vulling overdoen in een spuitzak en hiermee de soesjes vullen.
De hoedjes weer op de soesjes zetten en serveren.

Selderijrondjes

Ingredienten:

 1 struik bleekselderij
1 bosje bladselderij
5 sprietjes bieslook
100 gr MonChou
 100 gr kwark
2 el koffieroom
 zout en peper

Bereiden:

Ontdoe de bleekselderij van draden en was de stengels.
Gebruik alleen de dikke stengels. Knip en snijd de bladselderij en het bieslook fijn.
 Vermeng de verse roomkaas met kwark en koffieroom.
Voeg bladselderij en bieslook toe en breng dit op smaak met zout en peper.
Schep het kaasmengsel in een spuitzak.
Spuit het mengsel dik op de helft van de bleekselderijstengels.
Leg er een andere stengel op.
Laat dit enkele uren in de koelkast opstijven.
Snijd de stengels voor het serveren in stukjes van 1 cm.

Hamrolletjes

Ingredienten:

 100 gr MonChou
6 gevulde olijven
0.5 el zilveruitjes
 2 augurkjes
 stukje rode paprika
 2 el koffieroom
 zout en peper
4 plakken gekookte achterham

Bereiden:

Vermeng de roomkaas met zeer fijngesneden olijven, uitjes, augurkjes en koffieroom. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Bestrijk hiermee de plakken ham.
Rol deze op en laat ze in de koelkast opstijven.
Snijd de rolletjes in stukjes van 1.5 cm en steek ze met een cocktailprikker vast.

Gevulde eieren uit de oven

Ingredienten:

6 eieren
75 gr boter
 1 el mosterd
1 el kappertjes
3 el geraspte oude kaas
 2 el gesnipperde bieslook
zout en peper

Bereiden:

Kook de eieren in 10 minuten hard. Houd ze onder koud stromend water en pel ze.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Smelt de boter. Halveer de eieren en wip de dooiers eruit. Prak de dooiers fijn en roer ca. 2/3 van de boter, de mosterd, kappertjes, kaas en bieslook erdoor. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Vul de halve eieren met het dooiermengsel en smeer daarbij een laagje vulling over het hele snijvlak. Leg de eieren in een ovenschaal en druppel de rest van de boter erover.
Bak de eieren in het midden van de oven in 10-15 minuten goudbruin en door en door heet.
Serveer ze warm.

Zebra`s

Ingredienten:

100 gr zachte boter
200 gr MonChou
100 gr geraspte oude kaas
of
 10 gr gerookte zalm
zout en versgemalen peper
8 sneetjes Fries roggebrood

Bereiden:

Klop in een kom de boter en MonChou met de handmixer luchtig door elkaar.
Spatel de geraspte kaas of gerookte zalm en dille erdoor en zout en peper naar smaak.
Bestrijk 6 sneetjes roggebrood royaal met het MonChou-mengsel.
Leg twee keer drie sneetjes besmeerd roggebrood op elkaar en dek af met de onbesmeerde sneetjes.
Druk dit iets aan. Laat de stapeltjes verpakt in plasticfolie in de koelkast in ca. 1 uur stevig worden.
Snijd elk stapeltje met een glad, scherp mes in 8 blokjes.
Serveer de zebra's op een schaal.

Gevulde tomaatjes met surimi

Ingredienten:

 8 kleine tomaten
 1 blikje (170 gr) surimi-flakes
2 el slagroom
1 el mayonaise
0.5 el tomatenketchup
 1/2 tl paprikapoeder
1 el fijngehakt bieslook
 (selderij)zout en versgemalen peper

Bereiden:

Was de tomaten, snijd er een kapje af en hol de tomaten met een lepeltje uit.
Laat ze omgekeerd uitlekken. Laat de surimi uitlekken.
Meng de slagroom met de mayonaise, tomatenketchup, paprikapoeder en bieslook. Schep de uitgelekte surimi erdoor en breng het mengsel op smaak met (selderij)zout en peper.
Vul de tomaatjes met het surimimengsel en zet ze op een schaal.

Gerookte forelspread

Ingredienten:

4 gerookte forelfilets
100 gr MonChou, op kamertemperatuur
1el mierikswortel (uit een potje)
 1/8 liter yoghurt
 1 el fijngehakte dille
citroensap
 zout en peper

Bereiden:

Pureer de forelfilets met de MonChou en de mierikswortel in een foodprocessor.
Laat de machine draaien tot het mengsel glad is.
Roer de yoghurt en de dille door het forelmengsel en breng de spread op smaak met wat citroensap, zout en peper.
Bewaar de spread tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Schep de spread in een spuitzak met een kartelmondstuk en spuit de spread in snackcups of uitgeholde tomaatjes.

Gevulde eieren met zalm en serranoham

Ingredienten:

 sneetjes stokbrood
plakjes serranoham (niet ál te dun gesneden)
gerookte zalm
eieren, hardgekookt en in plakjes gesneden
gambas, gekookt en gepeld (niet van die hele grote)
mayonaise
olijfolie
zout

Bereiden:

Bak de sneetjes stokbrood in wat olie tot ze beginnen te kleuren.
Haal ze dan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Leg op ieder stukje stokbrood:
een plakje ham
een plakje zalm
 een schijfje ei
 wat mayonaise
een gamba
Steek hier een prikker doorheen om alles bij elkaar te houden.
Serveer het geheel met verpulverd eigeel.

Minibroodjes met garnalen

Ingredienten:

 12 minibroodjes
 1 vleestomaat
 1 bosuitje
150 g roze garnalen
enkele druppels tabasco
1 el fijngehakte verse koriander

Bereiden:

Snijd de kapjes van de broodjes en verwijder een beetje van de kruim.
Verwijder de pitjes uit de tomaat en snijd het vruchtvlees klein.
Snijd het bosuitje in ringetjes.
Schep de tomaat, uienringetjes en tabasco door de garnalen.
Schep de garnalen in de broodjes en strooi de koriander erover.