Jeanne Webdesign- Kweeperen








Kweeperen

Vroeger stond bij veel boerderijen een kweepeer.
Maar de kweepeer is een beetje in de vergetelheid geraakt
Gelukkig wordt deze vrucht weer steeds vaker aangeboden op markten, in groentespeciaalzaken en in toko's.
En dat is maar goed..de kweepeer is een heerlijke vrucht als ze verwerkt zijn.
Kweeperen zijn rauw vrijwel niet te eten door het harde en zure vruchtvlees.
Ook komen de looistoffen tannine en fenolen in het vruchtvlees voor.
Daarnaast bevat de kweepeer veel steencellen, cellen met een harde wand.
Kweeperen bevatten veel pectine en 10-14% suiker.
Kweeperen worden verwerkt tot compote, jam, marmelade, gelei, vruchtensap, vruchtenpasta (in blokjes lijkend op bonbons), taart, cotignac (vruchtenbrood), gekonfijt, wijn, thee en likeuren.
Het woord "marmelade", dat oorspronkelijk kweeperenjam betekent, ontleent zijn betekenis aan de Portugese naam van deze vrucht, marmelo.



Klassieke Kweepeer Gelei

Ingredienten:

3 kg kweeperen
Suiker (500 gram per liter kweepeersap)
Pectine (merk Marmello, verkrijgbaar bij betere drogist)
Indien pectine niet verkrijgbaar is gebruik dan gelei suiker i.p.v. gewone suiker

Bereiden:

Was de kweeperen goed schoon.
Snij de vruchten in kwarten en doe ze in een grote pan doe er water bij zodat ze onder staan
Breng aan de kook en laat sudderen tot de peertjes botergaar zijn
Deksel erop en laat het een nacht staan.
Bekleed een zeef met kaasdoek en giet het sap erdoor
Druk de peertjes niet door de zeef
De vloeistof moet helder zijn.
Giet het sap in een maatbeker en doe per liter sap 500 gram suiker erbij.
Giet het sap met de suiker in een pan en breng aan de kook
Doe er de juiste hoeveelheid pectine erbij (kijk op verpakking)
Haal het schuim met een schuimspaan eraf.
Giet de gelei in schoongemaakte jampotjes en doe het deksel erop
Zet de potjes op hun kop om af te koelen.

Tip:
Kweepeergelei is lekker op een geroosterd bammetje,
Maar smaakt ook heerlijk bij pate, kaas en gevogelte.



Kweeperen Jam

Ingrediënten:

3 pond kweepeer (in kleine stukjes)
1 liter water
1 kilo suiker
sap van 1 citroen

Bereiden:

Was de kweeperen.
Snijd de kweeperen in de lengte in kwarten.
Verwijder nu het klokhuis uit de kweeperen maar laat de schil eraan zitten.
Snij de kweeperen heel fijn (of gebruik een keukenmachine)
Breng de kweeperen met het water en het citroensap aan de kook.
Kook het 10 minuten.
Voeg nu de suiker toe.
Kook het geheel totdat het flink ingekookt is en mooi rood van kleur geworden is.
Dit duurt tussen de 30 en 60 minuten. Als er een stevige massa in de pan zit dan is de jam goed.



Kweepeerlikeur:

Ingrediënten:

1 kilo kweeperen
350 gram suiker
1 liter brandewijn.
1 kaneelstokje
4 kruidnageltjes

Bereiden:

Was de kweeperen en schil ze.
Haal het klokhuis eruit en snij de peren in stukjes
Doe de kweepeer stukjes met de kruidnageltjes, kaneelstokjeen schillen in een weckpot en giet er brandenwijn over.
Laat de pot zes weken rusten.
Filter de likeur door een zeef bekleed met kaasdoek.
Doe er 375 gram suiker bij en schud tot de suiker is opgelost
Giet de likeur in flessen en laat nog 3 weken staan.


Salade met Kweepeer en Roquefort:

Ingrediënten:

2 kweeperen
½ citroen (onbespoten)
1 sinaasappel (onbespoten)
2 dl witte wijn
4 dl water
5 eetlepels suiker (ongeraffineerde rietsuiker)
15 zwarte peperkorrels

1 kleine krop salade of een mix van verschillende blaadjes (jonge spinazie, rucola, romeinse sla, …)
150 gram roquefort
½ granaatappel (of meer als je dat lekker vindt)

voor de dressing:
1 theelepel mosterd
1 eetlepel azijn (bv appelazijn of witte wijnazijn)
4 eetlepels olijfolie

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 140 graden.
Was de kweeperen en wrijf ze schoon met een propere handdoek.
Schil ze, met een dunschiller en snijd het kroontje en het topje ervan af.
Snijd de kwee in kwarten.
Snijd het klokhuis uit de partjes (voorzichtig! kweeperen zijn erg hard!).
Snijd de partjes elk nog in dunnere schijfjes.
Gooi en schillen en klokhuizen niet weg.
Vul een pan met de wijn, water, suiker.
Snijd met een dunschiller 4 schilletjes van de citroen en 4 schilletjes van de appelsien en gooi ze  in de ovenschaal.
Pers ½ citroen en 1 sinaasappel uit, giet het sap ook bij in de pan.
Kneus met je mes (of in de vijzel) de peperkorrels en doe deze ten slotte ook in de pan.
Breng dit aan de kook.
Voeg de partjes, de schillen en de klokhuizen bij de kokende siroop, en zet terug op het vuur tot de vloeistof weer kookt.
Zet op een vlamverdeler en laat ca.2 uur garen.

Als de twee uur verstreken zijn, haal je de pan met kweeperen van het vuur.
De kweepeerpartjes vis je uit de siroop en leg ze op een bordje om af te koelen.
Giet de rest door een zeef en doe in een jampotje
Het sap kun je nog gebruiken in yoghurt, vla of ijs.

Rooster de pistachenootjes in een koekenpan.
Daarna laten afkoelen op een bord.
Haal de pitjes uit de granaatappel
Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen plus 1 el van de siroop van de peertjes,
Kruid met voldoende peper en zout.

Op een grote schaal, schik je de sla.
Hierboven schik je de kweeperen en de roquefort, die je in stukje breekt.
Daarboven komen de nootjes en de granaatappelpitten.
Giet de dressing erover net voor je opdient.
Lekker met geroosterde baquette

                                                                                                                 Bron: Alle dagen honger



Kweeperencake met Pistachenoten en Kardemom

Ingredienten:

750 gram kweeperen
2 eetlepels suiker
125 gram zachte boter
200 gram lichtbruine basterdsuiker
2 eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel
½ theelepel zout
snufje gemalen kardemomzaad
het merg van 1 vanillestokje
100 gram pistachenoten, fijngemalen

Bereiden:

Schil de kweeperen, snij ze in kwarten, verwijder de klokhuizen en snij ze in stukjes.
Doe de kweepeer in een pan met de suiker en zoveel water dat de stukjes net onder staan.
Breng aan de kook en doe het deksel erop
Laat afgedekt 45 minuten sudderen.
Voeg eventueel wat extra water toe als het vocht verdampt.
Laat afkoelen en pureer in de keukenmachine of met de staafmixer.
Verwarm de oven voor op 180 C.
Bekleed een vierkante vorm van 20 x 20 cm met bakpapier.
Klop de boter en suiker met een mixer romig.
Meng 1 voor 1 de eieren erdoor tot ieder ei is opgenomen
Voeg de kweepeerpuree, bloem, zout en kardemom, het vanillemerg toe,
Tenslotte de pistachenoten.
Schep het beslag in de vorm en bak 30 minuten, doe de cocktailprikkertest en bak eventueel nog 5 minuten extra.

                                                                                                                                                                    Bron:Nrcnext