Kweeperen
Vroeger stond bij veel boerderijen een
kweepeer.
Maar de kweepeer is een beetje in de
vergetelheid geraakt
Gelukkig wordt deze vrucht weer steeds
vaker aangeboden op markten, in
groentespeciaalzaken en in toko's.
En dat is maar goed..de kweepeer is een
heerlijke vrucht als ze verwerkt zijn.
Kweeperen zijn rauw vrijwel niet te eten
door het harde en zure vruchtvlees.
Ook komen de looistoffen tannine en
fenolen in het vruchtvlees voor.
Daarnaast bevat de kweepeer veel
steencellen, cellen met een harde wand.
Kweeperen bevatten veel pectine en
10-14% suiker.
Kweeperen worden verwerkt tot compote,
jam, marmelade, gelei, vruchtensap,
vruchtenpasta (in blokjes lijkend op
bonbons), taart, cotignac (vruchtenbrood),
gekonfijt, wijn, thee en likeuren.
Het woord "marmelade", dat
oorspronkelijk kweeperenjam betekent,
ontleent zijn betekenis aan de Portugese
naam van deze vrucht, marmelo.
Klassieke Kweepeer Gelei
Ingredienten:
3 kg kweeperen
Suiker (500 gram per liter kweepeersap)
Pectine (merk Marmello, verkrijgbaar bij
betere drogist)
Indien pectine niet verkrijgbaar is
gebruik dan gelei suiker i.p.v. gewone
suiker
Bereiden:
Was de kweeperen goed schoon.
Snij de vruchten in kwarten en doe ze in
een grote pan doe er water bij zodat ze
onder staan
Breng aan de kook en laat sudderen tot
de peertjes botergaar zijn
Deksel erop en laat het een nacht staan.
Bekleed een zeef met kaasdoek en giet
het sap erdoor
Druk de peertjes niet door de zeef
De vloeistof moet helder zijn.
Giet het sap in een maatbeker en doe per
liter sap 500 gram suiker erbij.
Giet het sap met de suiker in een pan en
breng aan de kook
Doe er de juiste hoeveelheid pectine
erbij (kijk op verpakking)
Haal het schuim met een schuimspaan eraf.
Giet de gelei in schoongemaakte
jampotjes en doe het deksel erop
Zet de potjes op hun kop om af te koelen.
Tip:
Kweepeergelei is lekker op een
geroosterd bammetje,
Maar smaakt ook heerlijk bij pate, kaas
en gevogelte.
Kweeperen Jam
Ingrediënten:
3 pond kweepeer (in kleine stukjes)
1 liter water
1 kilo suiker
sap van 1 citroen
Bereiden:
Was de kweeperen.
Snijd de kweeperen in de lengte in
kwarten.
Verwijder nu het klokhuis uit de
kweeperen maar laat de schil eraan
zitten.
Snij de kweeperen heel fijn (of gebruik
een keukenmachine)
Breng de kweeperen met het water en het
citroensap aan de kook.
Kook het 10 minuten.
Voeg nu de suiker toe.
Kook het geheel totdat het flink
ingekookt is en mooi rood van kleur
geworden is.
Dit duurt tussen de 30 en 60 minuten.
Als er een stevige massa in de pan zit
dan is de jam goed.
Kweepeerlikeur:
Ingrediënten:
1 kilo kweeperen
350 gram suiker
1 liter brandewijn.
1 kaneelstokje
4 kruidnageltjes
Bereiden:
Was de kweeperen en schil ze.
Haal het klokhuis eruit en snij de peren
in stukjes
Doe de kweepeer stukjes met de
kruidnageltjes, kaneelstokjeen schillen
in een weckpot en giet er brandenwijn
over.
Laat de pot zes weken rusten.
Filter de likeur door een zeef bekleed
met kaasdoek.
Doe er 375 gram suiker bij en schud tot
de suiker is opgelost
Giet de likeur in flessen en laat nog 3
weken staan.
Salade met Kweepeer en Roquefort:
Ingrediënten:
2 kweeperen
½ citroen (onbespoten)
1 sinaasappel (onbespoten)
2 dl witte wijn
4 dl water
5 eetlepels suiker (ongeraffineerde
rietsuiker)
15 zwarte peperkorrels
1 kleine krop salade of een mix van
verschillende blaadjes (jonge spinazie,
rucola, romeinse sla, …)
150 gram roquefort
½ granaatappel (of meer als je dat
lekker vindt)
voor de dressing:
1 theelepel mosterd
1 eetlepel azijn (bv appelazijn of witte
wijnazijn)
4 eetlepels olijfolie
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 140 graden.
Was de kweeperen en wrijf ze schoon met
een propere handdoek.
Schil ze, met een dunschiller en snijd
het kroontje en het topje ervan af.
Snijd de kwee in kwarten.
Snijd het klokhuis uit de partjes (voorzichtig!
kweeperen zijn erg hard!).
Snijd de partjes elk nog in dunnere schijfjes.
Gooi en schillen en klokhuizen niet weg.
Vul een pan met de wijn, water, suiker.
Snijd met een dunschiller 4 schilletjes
van de citroen en 4 schilletjes van de
appelsien en gooi ze in de
ovenschaal.
Pers ½ citroen en 1 sinaasappel uit, giet
het sap ook bij in de pan.
Kneus met je mes (of in de vijzel) de
peperkorrels en doe deze ten slotte ook
in de pan.
Breng dit aan de kook.
Voeg de partjes, de schillen en de
klokhuizen bij de kokende siroop, en zet
terug op het vuur tot de vloeistof weer
kookt.
Zet op een vlamverdeler en laat ca.2 uur
garen.
Als de twee uur verstreken zijn, haal je
de pan met kweeperen van het vuur.
De kweepeerpartjes vis je uit de siroop
en leg ze op een bordje om af te koelen.
Giet de rest door een zeef en doe in een
jampotje
Het sap kun je nog gebruiken in yoghurt,
vla of ijs.
Rooster de pistachenootjes in een
koekenpan.
Daarna laten afkoelen op een bord.
Haal de pitjes uit de granaatappel
Maak de dressing door alle ingrediënten
te mengen plus 1 el van de siroop van de
peertjes,
Kruid met voldoende peper en zout.
Op een grote schaal, schik je de sla.
Hierboven schik je de kweeperen en de
roquefort, die je in stukje breekt.
Daarboven komen de nootjes en de
granaatappelpitten.
Giet de dressing erover net voor je
opdient.
Lekker met geroosterde baquette
Bron:
Alle dagen honger
Kweeperencake met Pistachenoten en
Kardemom
Ingredienten:
750 gram kweeperen
2 eetlepels suiker
125 gram zachte boter
200 gram lichtbruine basterdsuiker
2 eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel
½ theelepel zout
snufje gemalen kardemomzaad
het merg van 1 vanillestokje
100 gram pistachenoten, fijngemalen
Bereiden:
Schil de kweeperen, snij ze in kwarten,
verwijder de klokhuizen en snij ze in
stukjes.
Doe de kweepeer in een pan met de suiker
en zoveel water dat de stukjes net onder
staan.
Breng aan de kook en doe het deksel erop
Laat afgedekt 45 minuten sudderen.
Voeg eventueel wat extra water toe als
het vocht verdampt.
Laat afkoelen en pureer in de
keukenmachine of met de staafmixer.
Verwarm de oven voor op 180 C.
Bekleed een vierkante vorm van 20 x 20
cm met bakpapier.
Klop de boter en suiker met een mixer
romig.
Meng 1 voor 1 de eieren erdoor tot ieder
ei is opgenomen
Voeg de kweepeerpuree, bloem, zout en
kardemom, het vanillemerg toe,
Tenslotte de pistachenoten.
Schep het beslag in de vorm en bak 30
minuten, doe de cocktailprikkertest en
bak eventueel nog 5 minuten extra.
Bron:Nrcnext
|