Kruidnagel zijn gedroogde
bloemknoppen van de
kruidnagelboom
En is een specerij dat veel
gebruikt wordt in de
Indonesische keuken.
Kruidnagels zijn een ongeveer 1
cm lang steeltje, met daarop het
knopje, dat ongeveer 3mm in
diameter is.
De smaak en geur zijn intensief.
Kruidnagels bevatten ijzer en
vitamine C.
Kruidnagels worden zowel heel
als gemalen aangeboden.
Een hele kruidnagel wordt
meegekookt,
maar moet niet worden gegeten,
omdat ze na lang koken nog
altijd een sterke smaak hebben.
Dit geldt niet voor de
kruidnagelen in de Friese
nagelkaas.
Kruidnagel wordt gebruikt in
speculaas.
Kruidnagels kunnen worden
gebruikt in stoofgerechten,
zoals runderlappen en lamsvlees.
Het wordt gebruik in marinades
en soepen, en is een bestanddeel
van veel kerriesoorten.
Ze passen goed samen met ui,
knoflook en peper.
In Duitsland wordt kruidnagel
toegevoegd aan glühwein,
in Nederland wordt kruidnagel
toegevoegd aan de (vergelijkbare)
bisschopswijn.
Aankopen
Je kunt kruidnagels in zijn
geheel of gemalen kopen.
Hele kruidnagels behouden langer
hun aroma dan gemalen
kruidnagels.
Bewaren
Bewaar kruidnagels in een goed
afgesloten pot op een droge,
donkere plaats.
U kan de kwaliteit van
kruidnagels controleren door ze
in water te leggen:
als ze blijven drijven, zijn ze
vers
Recepten met kruidnagel
NEGUS
Ingrediënten
1 tl fenegriek
1 tl venkelzaadjes
1 tl marjolein
2 kruidnagels
1 snuifje nootmuskaat
1 snuifje pili-pili
1/2 fles jonge rode portwijn
3 dl water
1 citroen
Werkwijze
Schil de citroen met een
dunschiller en pers hem uit.
Verwarm de portwijn samen met de
citroenschil,
de kruidnagel, fenegriek,
venkelzaadjes, marjolein,
nootmuskaat en pili-pili op een
laag pitje.
Laat dit ongeveer 15 minuten op
het vuur staan zonder dat de
wijn aan het koken gaat.
Neem het pannetje van het vuur.
Kook nu het water en voeg het
samen met het citroensap bij de
warme portwijn.
Filter alvorens warm te serveren.
ZEVENKRUIDENGROG
Ingrediënten
1 kaneelpijpje
1 tl gember
1 snuifje saffraan
5 kruidnagels
1 stukje gekonfijte engelwortel
1 snuifje nootmuskaat
5 jeneverbessen
2 dl jenever
5 dl kinawijn
5 dl porto
2 el bruine suiker
100 g amandelen
100 g rozijnen
100 g gedroogde abrikozen
Werkwijze
Doe de jenever, de kinawijn en
de porto in een pan.
Snij de abrikozen in kleine stukjes
Voeg ze samen met de volledige
amandelen, de rozijnen en de
bruine suiker bij de dranken.
Doe er ook de zeven kruiden bij,
van elk een beetje.
Warm dit alles op tot 50°C op
een laag vuurtje in een open
pan.
Alleen al van de geur ben je in
de zevende hemel.
Warm opdienen. Filteren hoeft niet.
WARME KRUIDENWIJN
Ingrediënten
2 kruidnagels
1 kaneelpijpje
1 glas rode wijn
1 schijfje citroen
1 el suiker
Werkwijze
Duw de kruidnagels in het
schijfje citroen. Doe dit samen
met de suiker en de pijpkaneel
in een pannetje. Zet het
pannetje op een laag pitje en
roer constant met een houten
lepel totdat de suiker volledig
gesmolten is.
Giet nu de wijn erbij en verwarm
verder tot het drankje bijna het
kookpunt bereikt heeft.
Verwijder het schijfje citroen
en serveer in een theeglas.
Wijncreme
1 restje likeur
5 dl. rode wijn
2 eieren
4 eidooiers
schilletjes van citrusvruchten
3 bladeren citroenmelisse
1 kruidnagel
4 dl. slagroom
1 vanillestokje
2 eetl. honing
140 gram suiker
Bereiding:
Doe de rode wijn met likeur,
citrusschilletjes, opengesneden
vanillestokje, honing en
kruidnagel in een pan
Laat dit inkoken tot een siroop.
Zeef de siroop boven een kom en
laat hem afkoelen.
Roer de eidooiers, de eieren en
100 gram suiker au bain marie
met de staafmixer schuimig tot
de saus bindt.
Roer de siroop erdoor en laat
het geheel afkoelen.
Klop de slagroom stijf met 40
gram suiker en spatel deze door
de siroopmassa.
Laat de wijncrème opstijven in
de koelkast en garneer met
citroenmelisse
Nootmuskaat
Nootmuskaat is het zaad van de
nootmuskaatboom.
Deze boom groeit in een tropisch
klimaat en wordt tegenwoordig
vooral in Indonesië, Sri Lanka
en Indië aangeplant.
De boom kan wel tot 9 meter hoog
worden.
Aankopen
De nootmuskaat verliest geraspt
snel zijn aroma.
Het beste is daarom hele noten
te kopen die je dan naar
behoefte raspt.
Hiervoor kan u speciale
nootmuskaatraspjes kopen.
De noten die je koopt moeten
hard en zwaar zijn.
Om te controleren of de noot nog
vers is, kras er even in.
Als er een olieachtig filmpje
verschijnt, is de noot vers.
Bewaren
Bewaar de gehele noten in een
goed afgesloten pot op een
donkere, droge plaats.
Bereiding
Nootmuskaat kan je gebruiken bij
aardappelen, eieren, spinazie,
uiensoep en kool,
maar ook bij gebak en pudding.
Het aroma past goed in alle
melkbereidingen.
Gezondheid
Nootmuskaat heeft een opwekkende
werking en stimuleert de
spijsvertering.
Een te hoge dosis kan hoofd- en
maagpijn veroorzaken
Foelie
Foelie is een in de keuken
gebruikte specerij met een vrij
zachte smaak.
Het woord foelie stamt af van
het Latijnse woord folium, voor
"blad" of "vlies"
Foelie is de gedroogde
zaadmantel van Myristica
fragrans.
De zaadmantel is niet volledig
gesloten,
maar bestaat uit onregelmatig
gevormde sliertjes, rondom het
zaad.
Dit zaad staat beter bekend als
muskaatnoot:
de geschiedenis en productie van
foelie zijn dus sterk verbonden
met die van nootmuskaat
In de Middeleeuwen behoorde
foelie tot de geliefde kruiden.
Het vroegere Nederlands-Indië
had gedurende lange tijd een
monopoliepositie op de productie
van foelie,
door te zorgen dat de
muskaatbomen alleen op de
Molukken groeiden.
De Engelsen slaagden erin de
muskaatbomen te verbouwen op
Grenada en braken zo dit
monopolie.
Toen ook de Fransman M. Poivre
het zaad meesmokkelde en het
begon te kweken,
verloren ook de Engelsen hun
positie.
Bij de oogst is de foelie
karmozijnrood, maar na het
drogen is de kleur oranjeachtig.
De foelie uit Grenada is echter
oranjegeel.
Tijdens het drogen wordt de
foelie met zout water besproeid.
Een volledig stuk foelie is
ongeveer drie centimeter lang en
één millimeter dik.
Foelie wordt vooral gebruikt bij
het stoven van vlees (runderlappen)
en in soepen.
Ook in speculaas vindt foelie
toepassing.
Foelie wordt eveneens toegepast
in parfum en likeur,
bijvoorbeeld in chartreuse.
|