Kruiden bewaren
Handig om nu een voorraadje te
maken voor de winter,
want dan zijn de kruiden veel
duurder
Drogen
Om verse kruiden te drogen
wanneer ze ruim voorradig zijn,
kun je een van de volgende
3 methoden toepassen.
Hoe sneller de kruiden
drogen,des te geuriger ze
blijven.
Gewone oven
Takjes gewassen en drooggedepte
kruiden op een aluminiumfolie
beklede bakplaat leggen.
De oven op de laagste stand
zetten en de kruiden er droog en
bros in laten worden.
De kruiden niet langer drogen
dan 12 uur.
De blaadjes afhalen, in
schone,droge potten doen en
luchtdicht afsluiten.
Magnetron
Verse blaadjes afhalen en over
vellen keukenpapier strooien.
De droogtijd zal per soort
verschillen,
maar ca. 4 min. in een magnetron
van 650 watt in de hoogste
stand(100%) moet voldoende zijn.
Drogen aan de lucht
Bosjes kruiden opbinden met
garen en op een warme,droge,goed
geventileerde plaats hangen.
Max. 2 weken drogen.
Bij vochtig weer kun je deze
methode niet toepassen.
Het bewaren van kruiden...
Met aluminiumfolie of cellofaan
omwikkelde verse kruiden kunnen bijna een week in de koelkast
bewaard worden.
Als je ze langer wilt
bewaren,hak je ze fijn,
doe ze
in een bakje voor
ijsblokjes,giet er wat water
op en vries ze in.
Wanner je ze nodig hebt,haal je een paar ijsblokjes uit het
bakje en laat die in het hete
kookvocht vallen-binnen enkele
minuten zullen ze smelten.
Van diepgevroren kruiden minder
gebruiken dan verse,want het
invriezen geeft een ietwat
bittere smaak.
Takjes verse kruiden kun je verpakt in aluminiumfolie of
cellofaan enkele weken in de
vriezer bewaren.
Een andere methode is het maken
van kruidenboter.
Fijngehakte kruiden door zachte
boter prakken en op een bord
hard laten worden in de koelkast.
In blokjes snijden en in een
plastic zak in de vriezer doen.
Voor gebruik uit de vriezer
halen.
Kruidenboter smaakt heerlijk bij
gegrild vlees.
Invriezen
De meeste kruiden zijn in te
vriezen.
Pluk en was en droog de
kruiden en doe ze (ongesneden)
in een diepvrieszak.
Als de kruiden ingevroren zijn
kun je ze bevroren heel goed
verpulveren, dat scheelt een
boel snijwerk.
De meeste kruiden zijn 6 maanden
houdbaar in de vriezer.
Basilicum
GERECHTEN: met tomaat, in
mediterrane gerechten zoals
soepen, sauzen en salades
BEREIDNG : rauw of kort
meestoven
Bieslook
GERECHTEN: subtiel gekruide
gerechten en als garnering
BEREIDING: op het laatste moment
toevoegen of meekoken
Peterselie
GERECHTEN: vis, aardappelen, kip
of eiergerechten
BEREIDING: meestoven (vanwege de
sterke smaak zuinig gebruiken)
Munt
GERECHTEN: lamsvlees, fruit ,
peultjes, worteltjes, salade
BEREIDING: meestoven of
fijngesneden blaadjes op het
laatste moment toevoegen
Kervel
GERECHTEN: vis, kip, worteltjes,
omelet, kruidenboter, salade
BEREIDING: kort meekoken of op
het laatste mment toevoegen
Koriander
GERECHTEN:Mexicaanse,
Marokkaanse, Taise, Vietnamese
en Indiase gerechten
BEREIDING: Blad en stelen
meestoven; blad als smaakmaker
of als garnering
Salie
GERECHTEN: varkensvlees, spek,
worstjes, kalfsvlees, salade
BEREIDING rauw of meestoven
Tijm
GERECHTEN: pittige bouillons,
soepen en stoofpotten met
groenten en tomaat
BEREIDING: verse blaadjes
kneuzen en laten meetrekken
Rozemarijn
GERECHTEN: lamsvlees, wild,
aardappelen, paddestoelen
BEREIDING: meestoven of -bakken
|