Bloemkool
Bloemkool is verre weg de meest
favoriete koolsoort in Nederland.
Deze kool behoort ook tot de top 10 van
de meest verkochte groentesoorten in
Nederland.
Bloemkool is een smakelijke, licht
verteerbare koolsoort met zeer veel
variatiemogelijkheden.
Het meest bekend is wel de Oer-Hollandse
gehaktbal met aardappelen en bloemkool
met witte- of kaassaus.
Broccoli
Broccoli is een bijzonder smakelijke
groente die niet direct aan kool doet
denken.
Niet alleen de zachte groene roosjes
kunnen gegeten worden,
maar ook de vlezige stronken die naar
asperges smaken.
Broccoli bevat dezelfde stoffen als
bloemkool
maar bevat meer vitaminen en het
percentage caroteen ligt boven het
gemiddelde.
Chinese kool
Chinese kool behoort, net als paksoi,
tot de Oost-Aziatische bladgroenten.
Deze koolsoort, die de pittige koolsmaak
mist,
combineert goed met producten als
garnalen, gehakt, spekjes, sambal en
ketjap.
Ze wordt zowel gesneden en als struik
verkocht.
Koolrabi
Koolrabi is een fijn product.
Ze behoort tot de grote koolfamilie maar
wordt vaak niet zo herkend.
Eigenlijk is koolrabi een stengelgroente.
Koolrabi ontwikkelt zich niet uit de
bloem (zoals broccoli), of uit de
bladeren (zoals witte kool),
maar uit het gedeelte van de wortelknol
dat boven de grond groeit.
De stengel groeit uit tot een dikke,
platte knol.
We kennen zowel witte- als blauwe
koolrabi
Boerenkool
Als de winter begint ontstaat er bij ons
(Nederlanders) een onbedwingbare trek
naar de Oer-Hollandse stamppotten.
Lekker bij de kachel, met de hele
familie om tafel aan een bord Boerenkool
met rookworst.
Dat roept bij ons winterse warmte op.
Vroeger werd boerenkool veel als
complete struik verkocht.
De volgende stap was de verkoop van
afgeritst blad.
Tegenwoordig word boerenkool bijna
alleen nog maar gesneden en voorverpakt
aangeboden.
In de maanden september tot en met
januari kunt u genieten van deze
heerlijke winterkost
Spruiten
Spruiten zijn erg gezond.
Ze zijn namelijk rijk aan vitamine C.
Door de sterke koolsmaak houdt echter
niet iedereen van spruiten.
Spruiten liggen meestal in de winkel in
de A of de D sortering.
A spruiten is een grove sortering.
D spruiten zijn kleine spruitjes die
door de vakman ook wel "dirkies" genoemd
worden
Spitskool
Spitskool is een echte zomerkool.
Daar waar het accent in de winter op
rode-, witte-, en savooiekool ligt, is
in de zomer de spitskool het meest
populair. Om de voedingswaarde hoeft u
het niet te laten en er zijn tal van
gerechten te maken met dit waardevolle
product.
Rode Kool
Rode kool is één van de meest bekende
wintergroenten.
Ze behoort tot de sluitkolen groep.
Rode kool is vooral populair vanwege de
lage prijs.
Maar wist je dat rode kool bijzonder
veel calcium en ijzer bevat en daarmee
erg goed is voor uw botten?
Kinderen vinden rode kool met rozijnen
heerlijk,
maar ook de meer bekende combinatie met
appel is natuurlijk niet te versmaden.
En als u hachee eet hoort er natuurlijk
ook Rode Kool bij.
Witte kool
Witte kool is net als rode- of
savooiekool een echte wintergroente.
Witte kool kunt u kopen als kool, maar
wordt ook vaak voorgesneden en verpakt
aangeboden.
Daarnaast is witte kool de basis voor de
echte winterse zuurkool.
En niet te vergeten voor coleslaw.
Savooiekool
Savooiekool is een echt winterproduct.
We kennen de groene- en de gele
savooiekool.
Deze koolsoort is lekker en gezond, en u
ze gekookt of gestoofd opdienen of
gebruiken in soepen en salades.
Een product met vele
variatiemogelijkheden
Koolraap
De koolraap is een grote, dikbuikige
knol met een ruwe schil.
Onder deze ruwe schil bevindt zich het
zoet-kruidige en geelkleurige
vruchtvlees.
Koolraap is verkrijgbaar van oktober tot
maart.
Een koolraap moet bij aankoop stevig
aanvoelen en mag geen beschadigde
plekken hebben.
Een oudere koolraap gaat in de meeste
gevallen rimpelen.
Rodekool met appeltjes
Ingredienten:
1 kilo rode kool,
2 zure appelen (goudreinette),
3 kruidnagels,
1 kleine ui,
een mespuntje kaneel,
1 laurierblad,
wat gekneusde jeneverbessen,
20 gram boter of margarine,
1 à 2 eetlepels bruine suiker,
citroensap en zout.
Bereiden:
Verwijder de buitenste bladeren van de
kool, snijd de kool in vieren en
verwijder vervolgens de stronk.
Je kunt nu de kool fijn snijden of
schaven.
Breng een bodempje water met wat zout
aan de kook en doe de kool pas in de pan
als het water kookt.
Pel de ui, steek de kruidnagels erin en
doe deze met de suiker, de kaneel, het
laurierblad en de gekneusde
jeneverbessen bij de rode kool.
Zet het vuur laag en leg als het water
weer kookt de deksel op de pan.
Laat de rode kool nu in ca. 20 minuten
beetgaar koken.
Schil ondertussen de appelen, snijd ze
in vieren en verwijder de klokhuizen.
Snijd ze klein en voeg ze 10 minuten
voor het einde van de kooktijd aan de
kool toe.
Schep het geheel nog een keer goed om,
verwijder de bestoken ui en breng de
kool op smaak met wat citroensap.
Voeg de boter toe en schud het geheel
nog een keer goed om.
Koolrabi van Leny
Ingredienten:
2Middelgrote
koolrabi's,
3 gepelde tomaten,
300 gr.kipfilet,
100gr. gorgonzola,
1 zakje pepersaus(knorr),
geraspte oude kaas,
bieslook.
Bereiden:
Snij de
koolrabi in plakken schil ze en snij
ze in blokjes evenals de tomaten,
gorgonzola en de filet.
Verwarm de oven op 200 graden
Kook de
koolrabi's ong.15 min.
Bak intussen de kipfilet goed gaar.
Doe er op het laatste moment de
tomaat bij en laat de tomaten warm
worden.
Maak het pepersausje volgens de
gebruiksaanwijzing op het zakje en
giet de koolrabi's af.
Doe de koolrabi, tomaat en de
kipfilet in de ovenschaal.
Giet er nu de saus over en verdeel
de blokjes gorgonzola over het
gerecht.
Strooi er wat oude geraspte kaas en
bieslook over.
Schuif het gerecht nog ca. 15 min in
de voorverwarmde oven
Spitskool met appel
Ingredienten:
1 kleine ui
1 teentje knoflook
2 appelen
300 g grof gesneden spitskool
scheutje olie
1 eetlepel milde kerriepoeder
1/2 theelepel gemberpoeder (djahé)
zout
1 eetlepel rozijnen
2 eetlepels kokos
2 eetlepels fijngehakte cashewnoten
Bereiden:
Pel en snipper de ui.
Was de appelen, snij ze doormidden en
verwijder de klokhuizen.
Snij de appelen in blokjes. Verhit de
olie in een wok en laat op hoog vuur
goed warm worden.
Doe de ui in de pan en pers het teentje
knoflook erboven uit.
Voeg de kerrie- en gemberpoeder toe en
schep alles door elkaar.
Doe de blokjes appel en rozijnen bij de
ui in de pan en bak deze al omscheppend
even mee.
Voeg de spitskool en een beetje zout
toe.
Schep alles door elkaar.
Zet het vuur eventueel wat lager en
roerbak de groenten enkele minuten tot
de spitskool nog net knapperig is.
Strooi tenslotte de gehakte noten en de
kokos er over.
Lekker met aardappelpuree of rijst
Gestoomde spitskool met
Garnalen-Kokossaus
Ingredienten:
1/2
kleine spitskool
2 (kaffir)limoenblaadjes
ca. 1 cm verse gemberwortel
1 teen knoflook
(zee)zout
1/2 stengel sereh (citroengras)
1/2 blik kokosmelk (a 400 ml)
3 blaadjes (Thaise) basilicum
mespunt rode pepervlokken of chilipoeder
limoensap
2 eetlepels olie
8 grote (ongepelde) garnalen
Bereiden:
Was en snij de spitskool in fijne
reepjes.
Snij 1 limoenblaadje in stukjes.
Schil de gember, pel de knoflook en
hak ze fijn met wat zout.
Verwijder de harde buitenkant van de
sereh en snij het zachte binnenste
fijn.
Breng de kokosmelk aan de kook met
limoenblaadjes, gember, knoflook,
sereh, basilicum en pepervlokken en
laat dit ca. 20 minuten trekken op
laag vuur.
Giet de saus boven een kom door een
zeef en druk er zoveel mogelijk
vocht uit.
Doe de kool in een stoommand en
strooi er wat zout over.
Breng een grote pan met ruim water
aan de kook en stoom de kool in 6 à
7 minuten beetgaar.
Verhit intussen de olie in een grote
koekenpan en bak de garnalen op hoog
vuur roze en net gaar.
Verwarm de saus zonodig opnieuw en
breng op smaak met wat limoensap en
zout.
Snij het derde limoenblaadje in
ragfijne reepjes.
Verdeel de saus over vier borden,
schep de kool erop en verdeel de
garnalen erover.
Garneer met reepjes limoenblad en
serveer meteen.
Lekker met noedels of rijst.
Coleslaw
Ingredienten:
1 1/3 kop mayonaise.
3 eetlepels Witte azijn.
2 eetlepels en 2
theelepels suiker
2 eetlepels melk
snuf zout
Peper
1 spits of wit kooltje
i winterwortel
Bereiden:
Snij de kool en wortel
in zeer kleine
stukjes.(keukenmachine
werkt prima) of schaaf
ze zeer fijn.
Doe
alle ingredienten
behalve de kool en
wortel in een schaal en
mix tot gladde massa.
Doe de kool en wortel
erbij.
Breng op smaak met peper
en zout
Zet enige uren in
de koelkast, zodat alle
smaken goed op elkaar
kunnen inwerken
|