Bloemkool

Bloemkool is verre weg de meest favoriete koolsoort in Nederland.
Deze kool behoort ook tot de top 10 van de meest verkochte groentesoorten in Nederland.
Bloemkool is een smakelijke, licht verteerbare koolsoort met zeer veel variatiemogelijkheden.
Het meest bekend is wel de Oer-Hollandse gehaktbal met aardappelen en bloemkool met witte- of kaassaus.

Broccoli

Broccoli is een bijzonder smakelijke groente die niet direct aan kool doet denken.
Niet alleen de zachte groene roosjes kunnen gegeten worden,
maar ook de vlezige stronken die naar asperges smaken.
Broccoli bevat dezelfde stoffen als bloemkool
maar bevat meer vitaminen en het percentage caroteen ligt boven het gemiddelde.

Chinese kool

Chinese kool behoort, net als paksoi, tot de Oost-Aziatische bladgroenten.
Deze koolsoort, die de pittige koolsmaak mist,
combineert goed met producten als garnalen, gehakt, spekjes, sambal en ketjap.
Ze wordt zowel gesneden en als struik verkocht.

Koolrabi

Koolrabi is een fijn product.
Ze behoort tot de grote koolfamilie maar wordt vaak niet zo herkend.
Eigenlijk is koolrabi een stengelgroente.
Koolrabi ontwikkelt zich niet uit de bloem (zoals broccoli), of uit de bladeren (zoals witte kool),
maar uit het gedeelte van de wortelknol dat boven de grond groeit.
De stengel groeit uit tot een dikke, platte knol.
We kennen zowel witte- als blauwe koolrabi

Boerenkool

Als de winter begint ontstaat er bij ons (Nederlanders) een onbedwingbare trek naar de Oer-Hollandse stamppotten. Lekker bij de kachel, met de hele familie om tafel aan een bord Boerenkool met rookworst.
Dat roept bij ons winterse warmte op.
Vroeger werd boerenkool veel als complete struik verkocht.
De volgende stap was de verkoop van afgeritst blad.
Tegenwoordig word boerenkool bijna alleen nog maar gesneden en voorverpakt aangeboden.
In de maanden september tot en met januari kunt u genieten van deze heerlijke winterkost

Spruiten

Spruiten zijn erg gezond.
Ze zijn namelijk rijk aan vitamine C.
Door de sterke koolsmaak houdt echter niet iedereen van spruiten.
Spruiten liggen meestal in de winkel in de A of de D sortering.
A spruiten is een grove sortering.
D spruiten zijn kleine spruitjes die door de vakman ook wel "dirkies" genoemd worden

Spitskool

Spitskool is een echte zomerkool.
Daar waar het accent in de winter op rode-, witte-, en savooiekool ligt, is in de zomer de spitskool het meest populair. Om de voedingswaarde hoeft u het niet te laten en er zijn tal van gerechten te maken met dit waardevolle product.

Rode Kool

Rode kool is één van de meest bekende wintergroenten.
Ze behoort tot de sluitkolen groep.
Rode kool is vooral populair vanwege de lage prijs.
Maar wist je dat rode kool bijzonder veel calcium en ijzer bevat en daarmee erg goed is voor uw botten?
Kinderen vinden rode kool met rozijnen heerlijk,
maar ook de meer bekende combinatie met appel is natuurlijk niet te versmaden.
En als u hachee eet hoort er natuurlijk ook Rode Kool bij.

Witte kool

Witte kool is net als rode- of savooiekool een echte wintergroente.
Witte kool kunt u kopen als kool, maar wordt ook vaak voorgesneden en verpakt aangeboden.
Daarnaast is witte kool de basis voor de echte winterse zuurkool.
En niet te vergeten voor coleslaw.

Savooiekool

Savooiekool is een echt winterproduct.
We kennen de groene- en de gele savooiekool.
Deze koolsoort is lekker en gezond, en u ze gekookt of gestoofd opdienen of gebruiken in soepen en salades.
Een product met vele variatiemogelijkheden

Koolraap

De koolraap is een grote, dikbuikige knol met een ruwe schil.
Onder deze ruwe schil bevindt zich het zoet-kruidige en geelkleurige vruchtvlees.
Koolraap is verkrijgbaar van oktober tot maart.
Een koolraap moet bij aankoop stevig aanvoelen en mag geen beschadigde plekken hebben.
Een oudere koolraap gaat in de meeste gevallen rimpelen.

 

Rodekool met appeltjes

Ingredienten:

1 kilo rode kool,
2 zure appelen (goudreinette),
 3 kruidnagels,
1 kleine ui,
een mespuntje kaneel,
1 laurierblad,
wat gekneusde jeneverbessen,
20 gram boter of margarine,
1 à 2 eetlepels bruine suiker,
 citroensap en zout.

Bereiden:

Verwijder de buitenste bladeren van de kool, snijd de kool in vieren en verwijder vervolgens de stronk.
Je kunt nu de kool fijn snijden of schaven.
Breng een bodempje water met wat zout aan de kook en doe de kool pas in de pan als het water kookt.
Pel de ui, steek de kruidnagels erin en doe deze met de suiker, de kaneel, het laurierblad en de gekneusde jeneverbessen bij de rode kool.
Zet het vuur laag en leg als het water weer kookt de deksel op de pan.
Laat de rode kool nu in ca. 20 minuten beetgaar koken.
Schil ondertussen de appelen, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen.
Snijd ze klein en voeg ze 10 minuten voor het einde van de kooktijd aan de kool toe.
Schep het geheel nog een keer goed om, verwijder de bestoken ui en breng de kool op smaak met wat citroensap.
Voeg de boter toe en schud het geheel nog een keer goed om.

Koolrabi van Leny

Ingredienten:

2Middelgrote koolrabi's,
3 gepelde tomaten,
300 gr.kipfilet,
100gr. gorgonzola,
1 zakje pepersaus(knorr),
geraspte oude kaas,
 bieslook.

Bereiden:

Snij de koolrabi in plakken schil ze en snij ze in blokjes evenals de tomaten, gorgonzola en de filet.
Verwarm de oven op 200 graden

Kook de koolrabi's ong.15 min.
Bak intussen de kipfilet goed gaar.
Doe er op het laatste moment de tomaat bij en laat de tomaten warm worden.
Maak het pepersausje volgens de gebruiksaanwijzing op het zakje en giet de koolrabi's af.
Doe de koolrabi, tomaat en de kipfilet in de ovenschaal.
Giet er nu de saus over en verdeel de blokjes gorgonzola over het gerecht.
Strooi er wat oude geraspte kaas en bieslook over.
Schuif het gerecht nog ca. 15 min in de voorverwarmde oven

 

Spitskool met appel

Ingredienten:

1 kleine ui
1 teentje knoflook
2 appelen
300 g grof gesneden spitskool
scheutje olie
1 eetlepel milde kerriepoeder
1/2 theelepel gemberpoeder (djahé)
zout
1 eetlepel rozijnen
2 eetlepels kokos
2 eetlepels fijngehakte cashewnoten

Bereiden:

Pel en snipper de ui.
Was de appelen, snij ze doormidden en verwijder de klokhuizen.
Snij de appelen in blokjes. Verhit de olie in een wok en laat op hoog vuur goed warm worden.
Doe de ui in de pan en pers het teentje knoflook erboven uit.
Voeg de kerrie- en gemberpoeder toe en schep alles door elkaar.
Doe de blokjes appel en rozijnen bij de ui in de pan en bak deze al omscheppend even mee.
Voeg de spitskool en een beetje zout toe.
Schep alles door elkaar.
Zet het vuur eventueel wat lager en roerbak de groenten enkele minuten tot de spitskool nog net knapperig is.
Strooi tenslotte de gehakte noten en de kokos er over.
Lekker met aardappelpuree of rijst

Gestoomde spitskool met Garnalen-Kokossaus

Ingredienten:

1/2 kleine spitskool
2 (kaffir)limoenblaadjes
ca. 1 cm verse gemberwortel
1 teen knoflook
(zee)zout
1/2 stengel sereh (citroengras)
1/2 blik kokosmelk (a 400 ml)
3 blaadjes (Thaise) basilicum
mespunt rode pepervlokken of chilipoeder
limoensap
2 eetlepels olie
8 grote (ongepelde) garnalen

Bereiden:

Was en snij de spitskool in fijne reepjes.
Snij 1 limoenblaadje in stukjes.
Schil de gember, pel de knoflook en hak ze fijn met wat zout.
Verwijder de harde buitenkant van de sereh en snij het zachte binnenste fijn.
Breng de kokosmelk aan de kook met limoenblaadjes, gember, knoflook, sereh, basilicum en pepervlokken en laat dit ca. 20 minuten trekken op laag vuur.
Giet de saus boven een kom door een zeef en druk er zoveel mogelijk vocht uit.
Doe de kool in een stoommand en strooi er wat zout over.
Breng een grote pan met ruim water aan de kook en stoom de kool in 6 à 7 minuten beetgaar.
Verhit intussen de olie in een grote koekenpan en bak de garnalen op hoog vuur roze en net gaar.
Verwarm de saus zonodig opnieuw en breng op smaak met wat limoensap en zout.
Snij het derde limoenblaadje in ragfijne reepjes.
Verdeel de saus over vier borden, schep de kool erop en verdeel de garnalen erover.
Garneer met reepjes limoenblad en serveer meteen.
Lekker met noedels of rijst.

Coleslaw

Ingredienten:

1 1/3 kop mayonaise.
3 eetlepels Witte azijn.
2 eetlepels en 2 theelepels suiker
2 eetlepels melk
snuf zout
Peper
1 spits of wit kooltje
i winterwortel

Bereiden:
 

Snij de kool en wortel in zeer kleine stukjes.(keukenmachine werkt prima) of schaaf ze zeer fijn. 
Doe alle ingredienten behalve de kool en wortel in een schaal en mix tot gladde massa.
Doe de kool en wortel erbij.
Breng op smaak met peper en zout
Zet  enige uren in de koelkast, zodat alle smaken goed op elkaar kunnen inwerken