Knoflook.....

Dat look gezond is betwijfelt niemand nog. Behalve dat het antiseptische en antibiotische eigenschappen bezit, beinvloedt knoflook ook gunstig het bloed. Zelfs je cholesterolspiegel en suikerspiegel varen er wel bij.

Knoflook (Allium sativum) behoort tot de uien familie, net als bieslook en prei. Het is een bolgewas en de bol (met daarin de knoflooktenen, die ieder omhuld zijn door dunne papierachtige vliesjes) is het onderdeel van de plant dat gebruikt wordt om te eten. Knoflook heeft een sterke en karakteristieke geur en smaak. Verse knoflook heeft een scherpe geur die verdwijnt na koken of bakken

Knoflook heeft een zeer doordringende smaak en geuren wordt vooral in de Mediterrane landen gebruikt wordt.
De teelt vindt vooral plaats rond de Middelandse Zee en in Oost Europa.De teentjes worden ca 5 cm diep in de grond gepoot.waaruit een forse plant van ca 70Cm hoog groeit.In de grond groeit dan een nieuw bolletje knoflook zoals wij die kennen.Elk bolletje bevat ongeveer 12 tot 16 tenen.
een gedroogd bolletje blijft ongeveer op een koele en droge plaats 2 maanden goed.Verse knoflook blijft minder lang goed.Ca 2 weken in de groentela van koelkast

Zowel gedroogde als verse knoflook kan in de keuken gebruikt worden. De gedroogde variant is langer houdbaar dan verse knoflook. Verse knoflook heeft een minder scherpe smaak dan de gedroogde variant. Nadeel van verse knoflook is dat het maar een dag of vier houdbaar is. Gedroogde knoflook daarentegen een week of drie. Ook bestaat er knoflookpoeder, dat is gemalen gedroogde knoflook

Bieslook.....

Fijngesneden blad is lekker in salades, ragouts, sauzen en dressings. Door het mee te koken verdwijnt de smaak, ook gedroogd verliest het snel z'n aroma. Het kan fijngesneden, verpakt in een plasic bakje of zakje, heel goed worden ingevroren. Bloemen kunnen worden gebruikt als garnering van gerechten

Variant
Chinese bieslook (chin suàn) heeft grasachtig, plat blad. Het lijkt erg veel op gewone bieslook, maar het heeft een zachte knoflooksmaak, waardoor het kan dienen als vervanger van knoflook. Het kan ook zelf worden gezaaid (winterhard). Chinese bieslook kan wel worden meegestoofd. En ingevroren. Het is als groente in bosjes te koop in toko's

Bieslookboter

ongeveer 200 g roomboter
8 soeplepels fijngesneden bieslook
2 soeplepels citroensap
smaakmaker: zout, peper

Meng de boter (op kamertemperatuur) en het bieslook goed onder elkaar. Voeg het citroensap toe en breng op smaak met zout en peper. Laat de boter in de koelkast hard worden. Ze kan meerdere dagen bewaard worden. Bieslookboter is zeer lekker bij gebakken krielaardappelen, rood vlees, vis, gekookte groenten en bij gerechten op basis van eieren (omeletten). Zomertijd is barbequetijd: bij onze gepofte aardappeltjes een nootje bieslookboter en de hemel is nabij.....

Zalm met Bieslook

4 stukken zalmfilet -
80 gram boter
 1 bosje bieslook
 1 sjalotje
1 tomaat
1 dl
visbouillon
 1 dl Chablis
 1 dl slagroom
 0,4 dl Vermouth
 zout, peper

Maak de tomaat schoon en snijd in kleine blokjes Schil het sjalotje en hak het fijn. Was de bieslook en hak ook deze fijn. Smelt 30 gram boter. Zweet hierin het sjalotje. Geef er de concassée tomaat bij en laat alle vocht verdampen. Reduceer de visbouillon, samen met de witte wijn tot er bijna niets van over is. Geef er dan de slagroom bij en verwarm nog even. Dan doen we dit mengsel, samen met het tomaat-sjalotmengsel en de rest van de boter in stukjes gesneden in de blender en malen alles fijn. Steek de salamander aan. Beboter een vuurvaste schaal, strooi er peper en zout over, leg er de zalmfilets op, geef ook hier weer zout en peper over en schuif de schaal onder de salamander. Na 3 minuten draaien we de filets om en grilleren de andere kant. Verhit ondertussen de saus nog een keer, geef er de bieslook bij, geef op ieder bord een spiegel van saus, leg er een zalmfilet op en serveer

Scampi met knoflook en cognac

24 scampi
4 tenen knoflook
2 lente of bosuitjes
spaans pepertje
eetlepel tomatenpuree
4 eetlepels olijfolie
1 dl cognac of whiskey
1 1/2 dl slagroom
2 eetlepels fijngehakte peterselie
peper en zout

Snij de scampi langs de rug open en haal het darmkanaal eruit
Spoel ze schoon en bestrooi ze met zout

De knoflook pellen,lenteuitjes in ringetjes snijden
Verhit de olie en bak de scampi kort tot ze lichtbruin zijn.
Haal ze uit de pan en houd ze warm in de folie
De uiringetjes in het bakvocht bakken
Verlaag de hittebron. Doe het fijn gesneden pepertje de knoflook uit de knijper en de tomatenpuree al roerende erbij.
Doe de cognac of whiskey erbij en laat zachtjes verwarmen.
Doe nu de slagroom erbij en maak op smaak met zout en peper
Verdeel de scampi en de saus over voorverwarde borden.
Strooi er peterselie over.
Serveren met stokbrood of chiabatta

 

In as geroosterde knoflook....

8 a 12 bollen knoflook

Bedek de bollen knoflook met hete as en gloeiende sintels.
Als ze aan de buitenkant min of meer zijn verkoold, zijn de binnenste
tenen door en door gaar.
Dien ze gloeiendheet op met brood en boter.
Neem voor elke hap brood een teen knoflook en knijp er de pulp uit, die u
als een heerlijk geurende crème op het brood kunt uitsmeren.
De iets verbrande tenen smaken iets anders, maar zijn ook lekker......

Pittige knoflooksoep

bol knoflook (10-12 tenen)
125 gr. schoongemaakte winterwortel
 350 gr. geschilde aardappelen
1 1/2 liter bouillon (van tablet mag)
 peper, zout.

Pel de tenen knoflook en snijd de winterwortel en aardappelen in blokjes. Kook de ingredienten in de bouillon tot ze gaar zijn en hak de groente daarna fijn in de blender. Breng de soep op smaak met wat zout en flink wat peper. Warm hem weer even op.

Knoflookmoes

100 gram knoflookteentjes
water
2 eetlepels creme fraiche
1 eetlepel boter
2 eetlepls gehakte peterselie
zout en peper

Laat de knoflookteentjes ca.5 min.blancheren in het kokende water
Giet ze af en laat ze goed uitlekken
Breng vers water met zout aan de kook en laat de knoflookteentjes nogmaals 5 min.koken
Wederom afgieten en laten uitlekken
Haal de teentjes door een zeef en vermeng de verkregen moes met de creme fraiche,de peterselie en de boter
Breng de moes op smaak met zout en peper

Knoflookmoes past prima bij gegrild vlees of vis,maar kan ook gebruikt worden als broodbeleg....