Mini Christmas Quiche`s
Een lekker hartig hapje
Zowel warm als koud te eten
In een half uurtje gemaakt en
vegetarisch (voor de vegetarier)
Ook goed te maken in een cupcake
vormpje
Ingredienten:
Voor de korst:
3 cups bloem (1/2 witte bloem en
1/2 tarwe bloem)
2 theelepels suiker
1 theelepel zout
250 gram boter (koud in blokjes)
8 a 10 eetlepels ijswater
Voor de vulling:
1/2 theelepel chilivlokken
4 teentjes knoflook (gehakt)
1 grote ui (gesnipperd)
1 eetlepel honing
425 gram diepvries spinazie (ontdooid
en uitgeknepen)
425 gram champignons
170 gram kruiden feta
3 cups cheddar kaas (geraspt)
4 eieren
1 cup melk
zout & peper
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 185
graden
Spray de bakplaat voor
minimuffins in met bakspray
Doe de bloem, suiker en zout in
de kom van de mixer
Mix even goed door
Voeg de kleine stukjes boter toe
Met de pulse knop alles mengen
Voeg iedere keer 2 a 3 lepels
koud water toe
Tot het mengsel als je hetineen
knijpt een bal vormt
Bebloem het werkvlak en stort de
kom leeg hierop
Maak 2 ballen van het mengsel en
verpak in huishoudfolie
Zet in de koelkast terwijl je de
vulling maakt
Smelt de boter in een pan met
dikke bodem
Voeg de rode pepervlokken en
knoflook toe
Bak voor ca 2 minuten tot de
knoflook zacht is
Voeg de uien toe en bak tot de
knoflook en uien transparant
zijn ca 4 minuten
Zet het vuur lager en voeg de
honing toe
Laat zachtjes bakken (ca 15
minuten) tot de uien bruin zijn
Voeg de champignons, spinazie,
feta en 1 cup cheddar kaas toe
Roer alles goed door
Haal van het vuur en zet opzij
Mix de eieren met de melk en
zout en peper tot het licht van
kleur is geworden
Zet opzij
Bebloem je werkvlak en haal het
deeg uit de koeling
Rol uit tot een dunne lap
Gebruik een glas of koekjesvorm
om er rondjes uit te steken
Doe een cirkeltje in de
muffinvorm en druk het op de
bodem en de kanten omhoog
Met een theelepel een lepel
spinazievulling in het vormpje
doen
Giet er voorzichtig 1 eetlepel
eimengsel over
Strooi hier de cheddar kaas over
Doe dit tot alle vormpjes vol
zijn
Bak in de voorverwarmde oven ca
15 a 20 minuten
Tot de korst bruin is en het
eimengsel stevig
Herhaal dit tot alle deeg ,
vulling e.d op is
Oliebollen met Krab
Ingredienten:
250 gr oliebollenmix
5 dl melk
2 blikjes krab a 170 gr
4 lente-uitjes, fijngesneden
1 el fijngesneden verse
koriander
halve rode peper, zaadlijsten
verwijderd en fijngesneden
sap en schil van 1 limoen
1 ei
zonnebloemolie
Bereiden:
Zeef de bloem boven een
beslagkom.
Klop het ei los in de melk en
voeg het mengsel al roerende toe
aan de bloem tot een glad, dik
beslag ontstaat.
Roer het krabvlees los met een
vork en voeg het met het vocht,
lente-ui, koriander, peper,
limoenschil en -sap toe aan het
beslag.
Meng de ingredienten goed en
laat het beslag een halfuur in
een warme omgeving rijzen.
Verhit de frituur op 180°C.
Vet een kleine ijsbolletjestang
of 2 eetlepels in met olie
en schep hiermee het beslag in
de frituur.
Bak de oliebollen tot ze aan
alle kanten goudbruin zijn.
Laat ze goed uitlekken en
serveer ze warm.
Lekker met een frisse dip van
anderhalve dl yoghurt op smaak
gebracht met een halve el
gehakte koriander, 1 tl
limoensap,
halve tl chilipoeder, halve tl
gemaken komijn, zout en peper.
Hapjes met Chorizo
12 stuks
Ingredienten:
80 gran Boursin roomkaas
Knoflook &Fijne kruiden
6 plakjes bladerdeeg
50 gram geraspte kaas
100 gram chorizo
1 rode paprika
1 kleine rode ui
paprikapoeder
1 ei
vers gemalen peper
2 theelepels gedroogde basilicum
Bereiden:
Verwarm de oven op 225 graden.
Snipper de paprika en de rode ui.
Snijd de chorizo in kleine
blokjes.
Bak de paprika en de rode ui in
een klein beetje olie tot de ui
doorzichtig is.
Doe de chorizo blokjes in een
kom en voeg de geraspte kaas,
Boursin roomkaas, de gebakken
paprika, ui en de gedroogde
basilicum toe.
Breng op smaak met wt zwarte
peper en meng alles goed.
Gebruik een deegroller om de
plakjes blderdeeg iets dunner te
maken en steek er met een
koekjesvorm of met een glas
rondjes uit van ongeveer 7 cm
doorsnee.
Uit ieder plakje twee rondjes.
Pak een deegrondje, schep een
flinke lepel van het
chorizomengsel op 1 kant van de
bladerdeeg en vouw de andere
kant eroverheen in een maanvorm.
Je kunt eventueel de randen van
het deeg iets vochtig maken met
water dan plakt het beter.
Duw de randen goed aan met je
duimen of gebruik een vork.
Klop het ei los.
Leg de hapjes op een bakplaat,
bestrijk ze met de losgeslagen
ei en besprenkel er wat
paprikapoeder over.
Bak ze ongeveer 15 minuten in
een voorverwarmde oven tot ze
mooi goudbruin zijn
Hartige Soesjes
ca. 30 stuks
Ingredienten:
1,5 dl water
60 gram boter
mespuntje zout
85 gram bloem
3 eieren
150 gram Boursin roomkaas
Knoflook&fijne kruiden
1 dl slagroom
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200
graden.
Maak eerst de soesjes:
Doe de boter met het water eb
het zout in ene steelpannetje,
breng dit aan de kook en voeg in
een keer de bloem toe.
Blijf goed roeren tot het geheel
als een mooie bal van de bodem
loslaat en gaat glanzen.
Haal de pan van het vuur, laat
het iets afkoelen en voeg een
voor een de eieren toe.
Blijf nog ongeveer 3 minuten
goed roeren.
Maak met twee theelepeltjes hele
kleine soesjes en doe ze op een
ingevette bakplaat.
Bak de soesjes in het midden van
de voorverwarmde oven, tot ze
mooi gerezen en gekleurd zijn.
Laat de soesjes afkoelen en knip
ze open.
Roer de Boursinroomkaas los,
voeg de slagroom toe, breng op
smaak met wat versgemalen peper
en klop het geheel lobbig.
Vul de soesjes ermee en garneer
eventueel met wat verse
tuinkruiden.
TIP:
De oven nooit tussentijds openen,
de soesjes zakken dan in.
Panzanella met Makreel
Lunch of voorgerecht:
20 min bereiden
30 min intrekken
Ingredienten:
4 dikke plakken stevig wity
brood zonder korst
6 rijpe trostomaten in partjes
1/2 geschilde komkommer
1 klein bosje basilicum
2 geroostrede paprika`s (pot)uitgelekt
1 rode ui in dunne halve ringen
2 el kappertjes, uitgelekt
6 el extra vierge olijfolie
2 el wijnazijn
2 blikjes uitgelekte John West
Gerooket Makreelfilets in
Zonnebloemolie
(a 190 gram)
Bereiden:
Scheur het brood in stukjes,
meng het met de tomaten zodat
het vocht uit de tomaten in het
brood trekt en laat 10 min.
intrekken.
Halveer de komkommer over de
lengte, verwijder de zaden met
ene theelepel en snijd de
helften in stukjes.
Scheur grote basilicumblaadjes
kleiner en snijd de paprika`s in
stukjes.
Klop een dressing van de olie en
azijn en breng op smaak met
pepepr en zoput.
Meng alles behalve de vis met
elkaar en laat dit 20 minuten op
kamertemperatuur intrekken.
Scheur de makreelfilets in mooie
stukjes en schep ze vlak voor
het serveren door de panzanella.
Gevulde Paddestoelen met Krab
Ingredienten:
1 sjalot, gepeld en versnipperd
4 el olijfolie
12 parijse champignons
100 gr krabvlees
sap van 1 citroen
1 doos saffraandraadjes
1 teentje knoflook, geperst
peper en zout
Bereiden:
Fruit de sjalot 2 min. in de
olijfolie.
Haal de pan van het vuur.
Verwijder voorzichtig de stelen
van de paddestoelen en hak ze
fijn
Voeg ze bij de sjalotten en roer
er het krabvlees, het limoensap
en de saffraan door
Breng de vulling op smaak met
knoflook, peper en zout
Zet de schotel 6 min in een
voorwarmde oven van 170C
Dien heet op.
Gevulde Tomaatjes
Ingredienten:
8 kleine trostomaatjes
30 gram rucola sla
1 blikje(s) john west vispate
zalm met citroen
4 eetlepel(s) huttenkase
Bereiden:
Van tomaten kapje verwijderen en
tomaten met theelepel uithollen.
Rucola grof scheuren en in
tomaatjes steken.
Vispate met vork door huttenkase
mengen.
Tomaatjes met vismengsel vullen.
|