Kersthapjes

 





Mini Christmas Quiche`s

Een lekker hartig hapje
Zowel warm als koud te eten
In een half uurtje gemaakt en vegetarisch (voor de vegetarier)
Ook goed te maken in een cupcake vormpje

Ingredienten:

Voor de korst:

3 cups bloem (1/2 witte bloem en 1/2 tarwe bloem)
2 theelepels suiker
1 theelepel zout
250 gram boter (koud in blokjes)
8 a 10 eetlepels ijswater

Voor de vulling:

1/2 theelepel chilivlokken
4 teentjes knoflook (gehakt)
1 grote ui (gesnipperd)
1 eetlepel honing
425 gram diepvries spinazie (ontdooid en uitgeknepen)
425 gram champignons
170 gram kruiden feta
3 cups cheddar kaas (geraspt)
4 eieren
1 cup melk
zout & peper


Bereiden:

Verwarm de oven voor op 185 graden
Spray de bakplaat voor minimuffins in met bakspray
Doe de bloem, suiker en zout in de kom van de mixer
Mix even goed door
Voeg de kleine stukjes boter toe
Met de pulse knop alles mengen
Voeg iedere keer 2 a 3 lepels koud water toe
Tot het mengsel als je hetineen knijpt een bal vormt
Bebloem het werkvlak en stort de kom leeg hierop
Maak 2 ballen van het mengsel en verpak in huishoudfolie
Zet in de koelkast terwijl je de vulling maakt
Smelt de boter in een pan met dikke bodem
Voeg de rode pepervlokken en knoflook toe
Bak voor ca 2 minuten tot de knoflook zacht is
Voeg de uien toe en bak tot de knoflook en uien transparant zijn ca 4 minuten
Zet het vuur lager en voeg de honing toe
Laat zachtjes bakken (ca 15 minuten) tot de uien bruin zijn
Voeg de champignons, spinazie, feta en 1 cup cheddar kaas toe
Roer alles goed door
Haal van het vuur en zet opzij
Mix de eieren met de melk en zout en peper tot het licht van kleur is geworden
Zet opzij
Bebloem je werkvlak en haal het deeg uit de koeling
Rol uit tot een dunne lap
Gebruik een glas of koekjesvorm om er rondjes uit te steken
Doe een cirkeltje in de muffinvorm en druk het op de bodem en de kanten omhoog
Met een theelepel een lepel spinazievulling in het vormpje doen
Giet er voorzichtig 1 eetlepel eimengsel over
Strooi hier de cheddar kaas over
Doe dit tot alle vormpjes vol zijn
Bak in de voorverwarmde oven ca 15 a 20 minuten
Tot de korst bruin is en het eimengsel stevig
Herhaal dit tot alle deeg , vulling e.d op is



Oliebollen met Krab

Ingredienten:

250 gr oliebollenmix
5 dl melk
2 blikjes krab a 170 gr
4 lente-uitjes, fijngesneden
1 el fijngesneden verse koriander
halve rode peper, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
sap en schil van 1 limoen
1 ei
zonnebloemolie


Bereiden:

Zeef de bloem boven een beslagkom.
Klop het ei los in de melk en voeg het mengsel al roerende toe
aan de bloem tot een glad, dik beslag ontstaat.
Roer het krabvlees los met een vork en voeg het met het vocht,
lente-ui, koriander, peper, limoenschil en -sap toe aan het beslag.
Meng de ingredienten goed en laat het beslag een halfuur in
een warme omgeving rijzen.
Verhit de frituur op 180C.
Vet een kleine ijsbolletjestang of 2 eetlepels in met olie
en schep hiermee het beslag in de frituur.
Bak de oliebollen tot ze aan alle kanten goudbruin zijn.
Laat ze goed uitlekken en serveer ze warm.
Lekker met een frisse dip van anderhalve dl yoghurt op smaak
gebracht met een halve el gehakte koriander, 1 tl limoensap,
halve tl chilipoeder, halve tl gemaken komijn, zout en peper.



Hapjes met Chorizo

12 stuks

Ingredienten:
 
80 gran Boursin roomkaas Knoflook &Fijne kruiden
6 plakjes bladerdeeg
50 gram geraspte kaas
100 gram chorizo
1 rode paprika
1 kleine rode ui
paprikapoeder
1 ei
vers gemalen peper
2 theelepels gedroogde basilicum

Bereiden:

Verwarm de oven op 225 graden.
Snipper de paprika en de rode ui.
Snijd de chorizo in kleine blokjes.
Bak de paprika en de rode ui in een klein beetje olie tot de ui doorzichtig is.
Doe de chorizo blokjes in een kom en voeg de geraspte kaas, Boursin roomkaas, de gebakken paprika, ui en de gedroogde basilicum toe.
Breng op smaak met wt zwarte peper en meng alles goed.
Gebruik een deegroller om de plakjes blderdeeg iets dunner te maken en steek er met een koekjesvorm of met een glas rondjes uit van ongeveer 7 cm doorsnee.
Uit ieder plakje twee rondjes.
Pak een deegrondje, schep een flinke lepel van het chorizomengsel op 1 kant van de bladerdeeg en vouw de andere kant eroverheen in een maanvorm.
Je kunt eventueel de randen van het deeg iets vochtig maken met water dan plakt het beter.
Duw de randen goed aan met je duimen of gebruik een vork.
Klop het ei los.
Leg de hapjes op een bakplaat, bestrijk ze met de losgeslagen ei en besprenkel er wat paprikapoeder over.
Bak ze ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven tot ze mooi goudbruin zijn



Hartige Soesjes
ca. 30 stuks

Ingredienten:

1,5 dl water
60 gram boter
mespuntje zout
85 gram bloem
3 eieren
150 gram Boursin roomkaas Knoflook&fijne kruiden
1 dl slagroom

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak eerst de soesjes:
Doe de boter met het water eb het zout in ene steelpannetje, breng dit aan de kook en voeg in een keer de bloem toe.
Blijf goed roeren tot het geheel als een mooie bal van de bodem loslaat en gaat glanzen.
Haal de pan van het vuur, laat het iets afkoelen en voeg een voor een de eieren toe.
Blijf nog ongeveer 3 minuten goed roeren.
Maak met twee theelepeltjes hele kleine soesjes en doe ze op een ingevette bakplaat.
Bak de soesjes in het midden van de voorverwarmde oven, tot ze mooi gerezen en gekleurd zijn.
Laat de soesjes afkoelen en knip ze open.
Roer de Boursinroomkaas los, voeg de slagroom toe, breng op smaak met wat versgemalen peper en klop het geheel lobbig.
Vul de soesjes ermee en garneer eventueel met wat verse tuinkruiden.


TIP:
De oven nooit tussentijds openen, de soesjes zakken dan in.



Panzanella met Makreel

Lunch of voorgerecht:
20 min bereiden
30 min intrekken

Ingredienten:

4 dikke plakken stevig wity brood zonder korst
6 rijpe trostomaten in partjes
1/2 geschilde komkommer
1 klein bosje basilicum
2 geroostrede paprika`s (pot)uitgelekt
1 rode ui in dunne halve ringen
2 el kappertjes, uitgelekt
6 el extra vierge olijfolie
2 el wijnazijn
2 blikjes uitgelekte John West Gerooket Makreelfilets in Zonnebloemolie
(a 190 gram)

Bereiden:

Scheur het brood in stukjes, meng het met de tomaten zodat het vocht uit de tomaten in het brood trekt en laat 10 min. intrekken.
Halveer de komkommer over de lengte, verwijder de zaden met ene theelepel en snijd de helften in stukjes.
Scheur grote basilicumblaadjes kleiner en snijd de paprika`s in stukjes.
Klop een dressing van de olie en azijn en breng op smaak met pepepr en zoput.
Meng alles behalve de vis met elkaar en laat dit 20 minuten op kamertemperatuur intrekken.
Scheur de makreelfilets in mooie stukjes en schep ze vlak voor het serveren door de panzanella.



Gevulde Paddestoelen met Krab

Ingredienten:

1 sjalot, gepeld en versnipperd
4 el olijfolie
12 parijse champignons
100 gr krabvlees
sap van 1 citroen
1 doos saffraandraadjes
1 teentje knoflook, geperst
peper en zout

Bereiden:

Fruit de sjalot 2 min. in de olijfolie.
Haal de pan van het vuur.
Verwijder voorzichtig de stelen van de paddestoelen en hak ze fijn
Voeg ze bij de sjalotten en roer er het krabvlees, het limoensap en de saffraan door
Breng de vulling op smaak met knoflook, peper en zout
Zet de schotel 6 min in een voorwarmde oven van 170C
Dien heet op.



Gevulde Tomaatjes

Ingredienten:


8 kleine trostomaatjes
30 gram rucola sla
1 blikje(s) john west vispate zalm met citroen
4 eetlepel(s) huttenkase

Bereiden:

Van tomaten kapje verwijderen en tomaten met theelepel uithollen.
Rucola grof scheuren en in tomaatjes steken.
Vispate met vork door huttenkase mengen.
Tomaatjes met vismengsel vullen.