
Geroosterde Aardappeltjes
Wie lust ze nu niet.....
Die lekkere knapperige aardappeltjes
Heerlijk bruin gebakken aan de buitenkant
En het lekkerst zijn ze gebakken in
ganzenvet
Geen gegriezel want het is niet yakkie....Integendeel
Veel lekkerder dan gebakken in olie of boter
Het geeft een subtiele smaak aan de
aardappeltjes
Ik bestel ganzenvet bij de poelier of slager
Ingredienten:
3 pond aardappelen
1/4 cup ganzenvet
1 en 1/2 theelepel zout
1 theelepel peper
3 knoflookteentjes (uit de knijper)
2 eetlepels gehakte rozemarijnblaadjes
Bereiden:
Verwarm de oven tot 200 graden celsius
Maak de aardappels schoon en snij ze in
kwarten
Doe in een kom het eendevet,zout en peper,
knoflook en de rozemarijn
Hussel het goed door
Doe de schoongemaakte aardappels erbij en
hussel door elkaar
Zorg dat de aardappels bedekt zijn met het
mengsel
Leg alle aardappeltjes op een bakblik in 1
laag
Rooster de aardappeltjes in de oven (45
minuten tot 1 uur) tot ze bruin zijn
Draai de aardappeltjes 2 keer om tijdens het
bakken
Haal ze uit de oven en serveer ze heet op
een schaal

Kerstboom Duchesse Aardappeltjes
Ingredienten:
1 kilo aardappelen (voor puree)
zout en peper
125 gram boter
1 groot ei
snufje nootmuskaat
2 flinke eetlepels creme fraiche
2 gele paprika`s (schoongemaakt en in half)
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden celsius
Schil de aardappelen en was ze even
Zet op met koud water en zout
Kook tot ze gaar zijn
Giet af en laat even uitdampen
Stamp de aardappelen tot puree
Voeg de 100 gram boter toe met de creme
fraiche
Roer alles goed door
Breng op smaak met peper, zout en
nootmuskaat
Laat de aardappelen ca 15 minuten afkoelen
Klop nu het ei erdoor en roer met een houten
lepel tot een smeuige puree
Doe de puree in een spuitzak met een ster
spuitmondje
Spuit de puree in als kerstboom op een
bakplaat
Smelt de overige boter en kwast dat
voorzichtig op de kerstboompuree
Zet het bakblik in de oven voor ca 15 a 20
minuten tot ze goudbruin zijn
Intussen uit de paprika met een scherp mes
kleine sterretjes snijden
Plaats een sterretje bovenop als de
kerstboompjes uit de oven komen

Hasselbach Aardappeltjes
Ingredienten:
6 grote aardappels
125 gram boter
3 eetlepels olijfolie
Zout & peper
bacon (verkruimeld)
geraspte cheddar kaas
Sour Creme
Peterselie
Bereiden:
Verwarm de oven voor (200 graden celsius)
Leg aluminium folie op een bakblik
Boen de aardappelen schoon
Snijd een dun plakje van de aardappel zodat
hij blijft staan
Zet de aardappeltjes neer en snijd ze dun in
(3 a 4 mm)
Snij ze niet tot de bodem in maar 3/4
Snij de boter in dun plakjes en doe de
plakjes tussen de snede`s van de aardappel
(je kunt ook beetje olijfolie bij smeren)
Bak ze ca 45 minuten in de oven
Bedek ze met aluminiumfolie en bak ze nu 15
tot 30 minuten tot de aardappels gaar zijn
bestrooi met de kaas en de verkruimelde
bacon
Knip de peterselie fijn en vermeng met de
zure room
Serveer bij de aardappeltjes

Aardappel Cupcakes:
Ingrediënten:
2 sneetjes chorizo (dikke; 4-5 mm)
3 kwartjes van artisjokken (opgelegd in olie)
1 ei
1/2 ui
1 eetlepel verse geitenkaas
1 eetlepel bloem
1/2 koffielepel bakpoeder
1/2 eetlepel fijngehakte verse oregano
1 scheutje olijfolie
1/2 kg aardappelen (loskokend)
Bereiding:
Schil de aardappelen en kook ze extra gaar
in gezouten water.
Versnipper de ui en snij de dikke sneetjes
chorizo in kleine blokjes.
Snij ook de opgelegde artisjokken in stukjes.
Stoof de ui aan in een pan met een scheutje
olijfolie.
Voeg daarna de blokjes chorizo toe en laat
ze kort meestoven.
Doe hetzelfde met de stukjes artisjok.
Giet de gekookte aardappelen af en voeg er
de geitenkaas aan toe.
Stamp tot een fijne (droge) puree.
Hak de verse oregano fijn.
Meng de ui, de chorizo, de stukjes artisjok
en de oregano onder de puree.
Verwarm de oven voor op 170°C.
Breek de eieren en hou de eiwitten apart.
Meng de dooiers samen met de bloem en het
bakpoeder onder de lauwe puree.
Roer alles tot een aardappelbeslag en laat
dit verder lauw worden.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze onder
het beslag.
Let erop dat je puree niet te warm is, want
anders verliest het luchtige eiwit z’n
effect.
Doe het beslag in een plastic spuitzak, knip
het puntje eraf en verdeel het over de cups.
Bak de cakes gedurende 30 minuten in de
voorverwarmde oven (170°C).
Serveer ze als aardappelsnack, of als een
originele aardappelbereiding bij een
hoofdgerecht.
Bron: Jeroen Meus (Dagelijkse Kost)

Aardappel Kroketjes
Ingredienten:
600 gram aardappelen
1 ei
50 ml melk
2 eetlepels gehakte peterselie
2 eieren
2 eetlepels melk
paneermeel
nootmuskaat
peper,zout
frituurvet of olie
Bereiden:
Schil en was de aardappelen en kook ze gaar
in weinig water met zout.
Giet ze af en stoom ze droog.
Pureer de aardappelen.
Roer het ei en de melk erdoor.
Voeg de peterselie,peper en de nootmuskaat
toe.
Laat de puree iets afkoelen en vorm er dan
kleine"kroketjesof balletjes"van.
Klop de eieren los met de melk.
Wentel de kroketjes eerst door het ei,dan
paneermeel,vervolgens weer door het ei en
dan weer de paneermeel.
Bak de kroketjes,met niet teveel tegelijk in
frituutvet/olie van 180C gaar en bruin.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Tartiflette
Ingredienten:
1 reblochon fermier (Franse Bergkaas)
1 kg stevige, bijna gaar gekookte
aardappelen, in schijfjes
200 g spekjes, uitgebakken
1 el crème fraîche
wat fijngesnipperde bieslook
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de helft van de aardappelschijfjes met
de helft van de spekjes op de bodem van een
beboterde ovenschaal
Snijd de reblochon (met korst!) horizontaal
in tweeën en leg 1 helft op de
aardappelschijfjes.
Bedek met de rest van de aardappelschijfjes
en de spekjes.
Bestrooi met wat vers gemalen peper.
Bestrijk de andere helft van de reblochon
met crème fraîche en leg de kaas op de
aardappelschijfjes.
Bestrooi met de bieslook.
Zet 20 min. in de oven of tot de bovenkant
mooi gegratineerd is.
Lekker bij een groene salade met een Franse
vinaigrette met knoflook.

Aardappeltjes Au Gratin
Ingredienten:
5 aardappelen met dunne schil (vastkokend)
1 cup melk
3/4 eetlepel boter
1 eetlepel bloem
1 knoflookteentje (geperst)
1/2 theelepel tijm
1 cup cheddar kaas (geraspt)
peper en zout
Bereiden:
Was en snij de aardappeltjes in dunne
plakjes
(een mandoline snijd hele dunne plakjes,
maar kijk uit voor de vingers)
Kook de aardappelplakjes in gezouten water
tot ze bijna gaar zijn
Maak de boter heet in een pannetje en voeg
de bloem toe
Roer de bloem door de boter en het een bal
word.
Voeg steeds een scheutje melk toe en blijf
roeren
Voeg de knoflook en tijm toe
Het mengsel moet nu iets dikker zijn
Voeg de helft van de kaas toe en roer tot
het gesmolten is
Breng op smaak met peper en zout
Smeer een ovenschaal in met boter
Leg de 1/2 van de aardappelplakjes in een
laag in de schaal
Giet de helft van de saus erover
Strooi hierover de helft van de overige kaas
Leg de andere helft van de aardappeltjes in
de schaal
Giet hier het overige mengsel over
Strooi er de kaas over
Zet de oven op 180 graden celsius
Plaats de schaal in de oven en bak de
aardappeltjes gaar en de bovenkant bruin
Haal de schaal uit de oven en laat iets
afkoelen en rusten voor het serveren


|