Kaneel

Kaneel is een in de keuken gebruikte specerij.
Het bestaat uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom.
Er bestaan vele varianten, maar de belangrijkste zijn de Ceylonkaneel en de cassia.
Cassia is wat branderiger en zoeter dan Ceylonkaneel.
Kaneel wordt in stokjes verkocht.
Gemalen kaneel bestaat uit cassia waar soms wat kaneel aan toegevoegd is.

Kaneel wordt gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten, zoals appelmoes of stoofperen, en in vele soorten gebak.
Warme rijst met boter, suiker en kaneel is in sommige gezinnen een door kinderen zeer gewaardeerd dessert.
Traditioneel wordt kaneel ook in snoep gebruikt, b.v in kaneelstokken, die op de kermis nog wel verkocht worden.
Kaneel wordt sinds het eind van de twintigste eeuw ook gebruikt als smaakmaker in thee of koffie.
In India wordt kaneel (eigenlijk alleen de cassia) in allerhande vlees en groente gerechten gebruikt.
Kaneel is dan een onderdeel van het kerrie mengsel.



Bananenshake met honing en kaneel

500 mililiter melk
2 bananen
140 gram yoghurt
1 eetlepel honing
0,25 theelepel kaneelpoeder


Prak de bananen fijn.
Meng de bananen met de melk, yoghurt, honing en kaneelpoeder tot een gladde massa.
Verdeel de shake over 4 glazen.

Geurige appeltjes uit de oven

1 sinaasappel
100 g boter
1 zakje amandelschaafsel (45 g)
1/2 pak bastognekoeken
2 theelepels kaneel
2 theelepels gemalen kardemom
2 theelepels gemberpoeder
4 appels (bijv. Braeburn)
4 eetlepels medium dry sherry (of appelsap)

Oven voorverwarmen op ca. 200 C.
Sinaasappel schoonboenen, schil eraf raspen en vrucht uitpersen.
In steelpan of magnetron boter smelten en sinaasappelrasp erdoor roeren.
In keukenmachine amandelschaafsel en koekjes fijnmalen.
Kaneel, kardemom- en gemberpoeder erdoor mengen.
Appels schillen, halveren en klokhuizen verwijderen.
Appels met bolle kant naar boven in ingevette ovenschaal leggen en besprenkelen met sinaasappelsap.
Sherry op bodem van schaal schenken.
Amandelmengsel en boter over appels verdelen.
In midden van oven appels in ca. 40 min. goudbruin en gaar laten worden.
Lekker met vanillevla of een bolletje slagroomijs.

Kaneel Parfait

200 gr eiwit.
200 gr eidooier.
275 gezoete room.
Kaneel.
275 gr suiker.
drupje citroensap.
kaneel liqeur of andere naar eigen smaak.


Scheid ongeveer 10 eieren van elkaar en doe deze in 2 aparte kommen.
Zet de eiwit in de diepvries.
Klop de gezoete room yoghurt dikte en zet deze in de koelkast.
Doe 100 gr suiker bij de dooiers en klop deze au-bain-marie(in een bak met kokend water op het fornuis) op tot ongeveer 75 graden dat deze lekker luchtig is
Zet de kom nu in een koude bak water en klop tot het mengsel koud is
Voeg een drupje citroensap toe aan de eiwit en klop deze net zolang luchtig op tot deze wit en stevig van structuur is.
Voeg deze ingredienten toe en spatel deze voorzichtig doorelkaar niet te wild want anders gaat de lucht eruit.
Voeg als laatste de likeur en kaneelpoeder toe en doe dit in de bakvorm en zet dit een nacht in de vriezer

Kaneelbolussen

1 pak Koopmans broodmix wit
250 ml handwarm water
1 ei
50 gram zachte boter
2 theelepel kaneel
250 gram gehakte gember
75 gram basterd suiker.


Kneed van de broodmix, water, ei, boter, 1 eetlepel kaneel en gehakte
gember een soepel deeg volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Laat het deeg in de kom, afgedekt met huishoudfolie, bij kamer temperatuur 15 min.
rijzen.
Kneed het deeg vervolgens nogmaals en verdeel dit in 16 stukjes.
Rol de stukjes deeg uit tot stengels van 25 cm. lengte.
Rol deze op en leg ze op een ingevette bakplaat.
Vermeng de basterd suiker met 1 el kaneel en strooi dit over de broodjes.
Laat ze nog 30 minuten narijzen.
Bak de bolussen in 15 min. gaar en goudbruin in het midden van de oven 200-220 graden.



Appelpudding met kaneel


350 gram appels (goudrenetten)
1 pijpje kaneel (ca. 5 cm.)
4 eetlepels suiker
4 blaadjes gelatine
1 ei (gesplits) in wit en geel
3 eetlepels slagroom of creme fraiche
wat water
eventueel vanillevla


Zet de geschilde en in kleine stukjes gesneden appel op met suiker, het pijpje kaneel en 2 dl. water.
Breng alles langzaam aan de kook.
Kook de appels in 10 - 12 minuten gaar.
Week intussen de gelatine in ruim koud water (10 minuten).
Roer in een kommetje de eidooier met de room goed los.
Verwijder het pijpje kaneel.
Maak van de inhoud van het pannetje met de appels een fijne moes.
Breng de appelmoes hierna nog even aan de kook.
Voeg eventueel nog wat extra suiker toe.
Knijp de gelatineblaadjes goed uit.
Neem het pannetje met de appelmoes van de warmtebron.
Roer de gelatine erdoor en blijf dan zolang roeren tot ze geheel is opgelost.
Roer 3 eetlepels warme appelmoes door het eimengsel.
Roer het mengsel daarna direct de appelmoes.
Laat het mengsel staan tot het ietwat lobbig begint te worden.
Klop intussen het eiwit stijf op.
Spatel het eiwit dan door het lobbig geworden appelmengsel.
Doe de massa daarna over in een met koud water omgespoelde vorm
Plaats de vorm in de koelkast om op te stijven.
Trek daarvoor tenminste 2 uur uit.
Tip: De appelpudding kan heel goed gecombineerd worden met vanillevla.

 

Appelcake met kaneel

3 appels,
 250 gram bloem
250 gram bloemsuiker
250 gram boter
4 eieren
1 zakje gist
1 theelepel kaneel (poeder), boter

Smelt wat boter en vet met een penseel een cakevorm in.
Doe er bloem in en schud die er terug uit.
Op die manier blijft er bloem aan de vorm hangen en zal de cake zeker niet blijven plakken.
Bewerk de boter met een vork tot ie zacht is en meng er dan de bloemsuiker onder.
Blijf dit mengsel opkloppen tot het mooi wit is en voeg er dan al kloppend één voor één de eieren aan toe.
Schil de appels, snijd ze in staafjes en overstrooi ze met kaneelpoeder.
Meng de gist en het bloem en zeef het.
Meng de bloem onder het deeg.
Voeg er de appels aan toe en meng alles heel snel onder mekaar tot je een mooi deeg hebt.
Doe heet deeg in de beboterde cakevorm en plaats hem in de oven aan 180°C.
Na 45 minuten kan je al even kijken of de cake voldoende gebakken is.
Prik met een sateprikker  in de cake.
Komt de prikker droog uit de cake?
Dan is de cake klaar, zoniet kan je hem beter nog even laten bakken.

Pikante kip met kaneel

4 kipfilets
3 el zonnebloemolieolie
2 uien, gesnipperd
4 teentjes knoflook, gesnipperd
2 rode paprika’s, in ringen gesneden
2 glazen rode wijn
1/2 rode peper, gesneden
50 g gewelde rozijnen
peper
zout
kaneelpoeder

Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Vet een ovenschaal in met olie.
Wrijf de kipfilet in met zout, peper en flink wat kaneel.
Verhit de olie in een wok en roerbak de kipfilet rondom goudbruin.
Neem de kip uit de pan en houdt hem warm in een stuk aluminiumfolie.
 Roerbak vervolgens de uien, de knoflook en de paprika in de wok.
Maak op smaak met peper.
Blus het geheel af met de rode wijn en laat het even aan de kook komen.
Doe het groente-wijnmengsel over in de ovenschaal.
Leg de kip er boven op en voeg de rozijnen toe.
Plaats de ovenschaal gedurende ongeveer 30 minuten in de oven.

Serveer met rijst.