Roerbakschotel met gemarineerde kalkoen

200 gram kalkoenfilet
stukje gemberwortel (ca 1cm)
1 eetlepel sherry
2 eetlepels ketjap
1 theelepel azijn
1 theelepel sambal
500 gram spitskool
1 rode paprika
1 eetlepel olie
zout


Snijd de kalkoenfilet in blokjes. Schil de gemberwortel en rasp het stukje fijn.
 Marineer het vlees 1 uur in de koelkast in een mengsel van de sherry, de ketjap, de azijn, de sambal en de geraspte gember.
Maak de spitskool schoon en snijd de kool in repen.
Maak de paprika schoon en snijd hem in blokjes.
Verwarm de olie in een wok of braadpan.
Bak de kalkoen in de olie in enkele minuten bruin.
Voeg de paprika en de spitskool toe en roerbak het gerecht in ca 8 minuten verder gaar. Maak het op smaak met zout.



Gevulde kalkoen.

1 verse kalkoen van ongeveer 2 kilogram,
zout, peper,
100 gram boter,
100 gr ontbijtspek,
haakkatoen


Maak de vulling.
Verwijder de zakjes uit de buikholte van de kalkoen
en bestrooi de kalkoen van binnen en van buiten met zout en peper.
Schep de vulling in de buikholte en bind de kalkoen met haakkatoen op.
Verwarm de oven voor op 200° C.
Smelt de boter in een steelpan, schenk een beetje boter in een braadslede,
Leg de kalkoen erin en bedek hem met ontbijtspek.
Schenk de rest van de boter erover en braad de kalkoen ongeveer 90 minuten in het midden van de oven.
Bedruip de vogel regelmatig met braadvet.
Verwijder het ontbijtspek en braad de kalkoen in nog ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar
(hij is gaar als u een poot gemakkelijk heen en weer kunt bewegen).
Neem de kalkoen uit de oven, leg hem op een schaal en snijd hem aan tafel aan.

Vulling voor kalkoen....

Appel-bleekselderijvulling

1 kleine ui,
1 stengel bleekselderij,
1 grote appel (goudrenet),
25 gram boter,
1/2 theelepel kipkruiden,
peper,
3 sneetjes oud witbrood,
1 ei,
1/2 deciliter melk.


Pel en snipper de ui.
Was de bleekselderij, knip de blaadjes van de stengel in een kopje fijn en snijd de stengel in kleine stukjes.
Schil de appel,
Verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Verhit de boter in een koekenpan en fruit de ui en de bleekselderij zachtjes.
Roer er de appel kipkruiden fijngeknipte bleekselderijblaadjes en peper door en laat nog 2 minuten zachtjes bakken. Doe het mengsel in een kom.
Haal de korsten van het brood, verkruimel het en roer het broodkruim door het appelmengsel.
Klop het ei met de melk in een kopje los
Meng dit door het appelmengsel en vul de kalkoen hiermee.

Gehakt-champignonvulling


100 gram champignons,
1 ui,
2 sneetjes witbrood,
1 teentje knoflook,
25 gram boter,
250 gram half-om-halfgehakt,
 zout, peper, nootmuskaat,
10 takjes selderij,
 10 takjes peterselie,
1 ei,
4 eetlepels slagroom.

Maak de champignons schoon en hak ze grof (bewaar er een paar voor de garnering).
Pel en snipper de ui.
Verkruimel het brood.
Verhit in een pan de helft van de boter en fruit de ui ongeveer 3 minuten.
Pers de knoflook erboven uit.
Voeg de champignons toe en bak die ongeveer 3 minuten mee.
Verhit in een koekenpan de rest van de boter en bak het gehakt hierin rul.
Roer de champignons en het brood erdoor en voeg zout, peper en een snufje nootmuskaat toe.
Doe het gehakt in een kom en laat het afkoelen.
Knip de blaadjes van de selderij en de peterselie fijn.
Klop in een kommetje het ei met de slagroom los en meng de kruiden en het ei door het gehaktmengsel.
Vul de kalkoen hiermee
Halveer de gebraden kalkoen en garneer met de achtergehouden gebakken champignons.



Gevulde babykalkoen

1 baby-kalkoen
150 gram spek
200 gram kalkoenlever(diepvries)
1 ui 1 oudbakken broodje
300 gram mager varkensgehakt
1 ei
1/2 theelepel zout
versgemalen peper
3 dunne plakjes spek
100 gram boter
200 gram zure room .

De kalkoen op een houten plank leggen.
Met een puntig mes het borstbeen er voorzichtig uithalen.
Het spek kleinsnijden,de lever in plakjes snijden,de ui fijnhakken,het broodje weken en uitknijpen.
Alles tegelijk met het ei peper en zout goed door het varkensgehakt mengen.
De kalkoen hiermee vullen.
De plakjes spek om de borst van de kalkoen binden.
De kalkoen in een braadslee 1 1/2 uur in de oven braden.
Daarbij steeds keren en bedruipen met het vloeibare boter.
Na 2/3 van de braadtijd het spek verwijderen en de kalkoen bruin laten worden.
Het spek kleinsnijden en door het braadnat roeren.
De kalkoen uit de pan nemen,
De zure room door het braadnat roeren
Op smaak brengen en apart bij de kalkoen geven .

Lekker met peterselie aardappeltjes,Groente en compote.

Traditionele kalkoen.

1 kalkoen van ongeveer 6 kg.
zout en peper
2,5 d. sherry
stuk bardeerspek (vetspek) van 40 x 40 cm.
125 gram gesmolten boter/margarine
[voor de vulling:]
250 gram fijngesnipperde ui
200 gram fijngehakte bleekselderij
3 eetl. boter/margarine
500 gram kalfsgehakt
2 eetl. fijngehakte salieblaadjes
paneermeel om het gehakt bij elkaar te houden
zout en peper
350 gram voorgekookte ongezoete kastanjes.


Oven voorverwarmen op 200 graden Celcius.
Kalkoen van binnen en van buiten met zout en peper bestrooien.
Sherry met 5 dl. warm water in braadslede schenken.
 Vulling: ui en bleekselderij ongeveer 5 minuten zachtjes in de boter bakken.
Mengen met overige ingredienten.
Kalkoen hier mee vullen.
Bardeerspek om kalkoen binden.

Gevulde kalkoen op rooster in braadslede leggen.
Gesmolten boter over kalkoen schenken.
Kalkoen onderin de oven zetten en braden.
De tijd is als volgt: neem 20 minuten per 500 gram.
Na de eerste 30 minuten zet je de oven lager - op 175 graden Celcius.
Kalkoen om de tien minuten bedruipen.
Als de bovenkant te bruin wordt, c.q. lijkt te verbranden, leg je er wat aluminiumfolie op.


Kalkoen met abrikozensaus.

1 babykalkoen van ca. 3 kg.
zout
peper
2 eetl. zachte boter
200 gr. abrikozenjam
een stuk verse gember
chillipoeder
kaneel
250 gr. gedroogde abrikozen
200 gr. gepelde walnoten
2 1/2 dl. kippenbouillon

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Wrijf de kalkoen in met zout en peper.
Bestrijk hem met 1 eetlepel boter.
Leg de kalkoen, met de borst naar beneden in een ovenschaal en laat hem circa 30 minuten bakken.
Keer hem dan, smeer nogmaals in met de resterende boter en laat hem nog 30 minuten bakken.
Roer de abrikozenjam glad met de geschilde en zeer fijn gehakte gember.
Roer er naar smaak chillipoeder en kaneel door.
Bestrijk met dit mengsel de kalkoen.
Voeg de gedroogde abrikozen en de halve walnoten toe aan de ovenschaal,
Schenk er de bouillon bij en laat de kalkoen nog 20 minuten in de oven staan.
De kalkoen eruit halen, warm houden en de saus laten inkoken tot de gewenste dikte.



Roergebakken kalkoen met tofu.

500 g kalkoenfilet
2 wortelen
2 lente-uitjes
150 g oesterzwammen
100 g shiitake
250 g broccoli
1 eetlepel gember (geraspt)
1 ei
150 g tofu
5 g suiker
2.5 eetlepels ketjap (sojasaus)
2 eetlepels saké
2 cl arachideolie


De kalkoen en de schoongemaakte groenten in stukjes snijden.
De gember schillen en raspen.
De lente-uitjes en het groene loof fijnhakken.
De olie in de wok verhitten en daarin de in reepjes gesneden kalkoen kort laten kleuren.
De wortelen, paddestoelen en broccoli toevoegen en daarover de verkruimelde tofu verdelen.
Al roerend laten bakken en op smaak brengen met geraspte gember, suiker, sojasaus en saké (of witte wijn).
Vervolgens het losgeklopte ei erdoor roeren en afwerken met de lente-uitjes.
Serveren met rijst.

Kalkoen met witlof,aardappelen en rozijnen


vastkokende aardappelen
400 g kalkoenfiletreepjes
2 sjalotjes of 1 ui gesnipperd
3 el olie
peper, zout
250 g witlof in grove stukken
1 appel in stukjes
2 el citroensap
50 g blanke rozijnen
1 el honing
1/8 l crème fraîche
2 el geschaafde amandelen


Schil de aardappels en verdeel ze in plakjes.
Gaar ze 5 minuten op 800 watt voor in de magnetron
Verhit de olie en roerbak hierin de kalkoenreepjes 5 min.
Schep de sjalotjes en de aardappelplakjes erdoor en bak 5 min.
Voeg peper en zout toe
Sprenkel citroensap over de appelstukjes
Schep witlof, appel en rozijnen door de roerbakschotel en bak 3 min
Meng de honing door de room en schep dit mengsel door het gerecht
Rooster de amandelen in een droge koekenpan en strooi ze vóór het serveren over het gerecht.

Kalkoenfilet in citrussaus

800 gram kalkoenfilet
1 rode grapefruit
1 limoentje
1 sinaasappel
olijfolie
1 deciliter room
1 theelepeltje gember
1 theelepeltje kaneel
peper en zout


Meng de olie met de gember, kaneel, peper en zout en stijk daar de kalkoenfilet mee in.
Schil de grapefruit, de sinaasappel en de limoen en snij ze in stukjes.
Hoe de schil van de limoen apart.
Doe wat olie in een pan en leg daar de filet op.
Voeg het fruit toe en laat dit met het deksel op de pan zo'n 45 minuutjes braden.
Draai het regelmatig om en voeg af en toe wat
water toe om aanbranden te voorkomen. Haal het vlees uit de pan en hou het warm.
Zeef het kookvocht en het fruit en doe het terug in de pan.
Voeg de limoenschilletjes en eventueel wat water toe en breng het aan de kook.
Breng op smaak met zout en peper en bind met de room.
Snijd het vlees in schijfjes en giet de saus erover.
Serveer met wilde rijst.