
Kaasfondue
Kaasfondue is niet zomaar kaas
smelten en dan stokbrood erin dopen.
Je kunt er verschillende kazen voor
gebruiken.
Zo krijg je toch iedere keer een
iets andere smaak van kaasfondu.

Algemene bereidingswijze:
Voor elke kaasfondue kun je de volgende
bereidingswijze aanhouden :
Kaas (laten) raspen (zorg dat de kaas op
kamertemperatuur heeft)
Een teentje knoflook pletten en halveren
en de (fondue)pan ermee inwrijven.
Voor een sterkere knoflooksmaak teentje
uitpersen en in de wijn mee koken.
De benodigde hoeveelheid wijn in de pan
gieten en aan de kook brengen tot het
bruist.
De geraspte kaas beetje bij beetje
toevoegen en onder voortdurend roeren
laten smelten.
Het kaasmengsel niet laten koken en niet
te lang verhitten.
Dan wordt het rubberachtig en moeilijker
te verteren.
Scheutje kirsch en kruiden toevoegen (bv
peper, zout, nootmuskaat)
De fondue eventueel binden met bloem of
maizena totdat een gladde massa ontstaat.
TIP:
Doe een scheutje citroensap bij de wijn
als je de kaas toevoegt.
De kaas smelt vlugger en het geheel word
gladder.

Wijn
Voor de bereiding van kaasfondue wordt
meestal een droge witte wijn gebruikt.
Het is niet nodig hiervoor een dure wijn
te gebruiken.
Kaasfondue kan ook gemaakt worden met
bier.
Kaasfondue is een stevige maaltijd die
eigenlijk wat bevordering van de
spijsvertering nodig heeft.
Een kop warme thee brengt de maag tot
rust en helpt hierbij.
Een glas droge witte wijn is een
heerlijke begeleider van de meeste
kaasfondues.
Drink bij voorkeur de wijn die ook
verwerkt is in de fondue.
Het risico dat twee wijnen met elkaar
botsen is behoorlijk groot.
Gebruik geen koolzuurhoudende dranken
bij de fondue.
Een opstand in de maagstreek is het
gevolg.
Bovendien kan de zuivel expanderen in de
maag met krampen tot gevolg.
Wil je meer over Kaas weten of lekkere
receptjes met kaas?
Kijk dan eens HIER

Stokbrood is niet het enigste wat je kan
"dippen" in de kaasfondue
Hier zijn enige andere ideeen:
knoflookbrood
aardappel (gekookt, gebakken of
gefrituurde partjes)
garnalen
verschillende worstsoorten (salami,
cervelaat, ham)
paprika
kerstomaatjes
champignons (met een spatje citroensap)
komkommer
ananas
druiven
stukjes appel/peer
broccoli (geblancheerd)
prei (geblancheerd)
zilveruitjes
augurken.
nachochips

Klassieke Zwitserse Kaas Fondu
Ingrediënten:
300 g Gruyère (vers geraspt op
kamertemperatuur)
300 g Emmentaler (versgeraspt )
1 teentje knoflook (uit de knijper)
3 & 1/2 dl witte wijn
1 theelepel citroensap
1 a 3 theelepels kirsch
bindmiddel (bv maïzena)
zwarte peper (versgemalen)
mespuntje nootmuskaat
Bereiden:
Wrijf het geplette teentje knoflook
tegen de binnenkant van een dikwandige
pan of pot.
Giet de wijn in de pan (hou een beetje
wijn achter om de maïzena mee aan te
lengen)
zet vuur halfhoog en laat de wijn
bruisen.
Let er op dat de temperatuur niet veel
hoger wordt, en voeg de kaas beetje bij
beetje toe, onder voortdurend roeren.
Voeg citroensap en naar wens kirsch toe.
Verhit niet te lang en maak het niet te
warm.
Voeg tot slot de met wijn aangelengde
maïzena toe, om de gewenste lobbigheid
te bereiken.
Afmaken met zwarte peper en nootmuskaat.
Serveer met stukjes brood en salade.

Kaasfondue met Boerenkaas en Leerdammer
Ingredienten:
300 gram Leerdammer kaas.
300 gram belegen boerenkaas.
1 teentje knoflook.
300 ml droge witte wijn (of
groentebouillon, van tablet)
2 eetlepels maizena.
3 eetlepels slagroom.
2 eetlepels fijne kruiden (diepvries,
strooibusje)
(versgeraspte) nootmuskaat.
Korst van beide kaassoorten snijden en
kaas (in keukenmachine) grof raspen.
Knoflook halveren en binnenzijde van
fonduepan ermee inwrijven.
Wijn of bouillon in fonduepan aan de
kook brengen.
Vuur laag draaien en geraspte kaas in
gedeelten met houten lepel erdoor roeren,
tot alle kaas gesmolten is.
Maizena losroeren met slagroom.
Maizenapapje en kruiden door kaasmengsel
roeren en nog 2-3 min. zachtjes laten
doorpruttelen
tot fondue goed gebonden is.
Op smaak brengen met zout, peper en
nootmuskaat.
Kaasfonduepan op rechaud op tafel zetten.
Afwisselend stukjes groenten of brood
aan (fondue)vork prikken en in
kaasfondue dippen.
Serveertips
Diptips:
blokjes maispistolet;
in de schil gekookte krieltjes;
roosjes rauwe broccoli of bloemkool;
stukjes bleekselderij of komkommer;
halve (kastanje)champignons;
cherrytomaatjes.

Winterse kaasfondue
Ingrediënten:
1 teen knoflook
4 dl droge witte wijn
1/2 eetlepel citroensap
300 gram geraspte Gruyère
300 gram geraspte emmentaler
2-3 eetlepels maizena
4 el kirsch (slijter)
nootmuskaat
witte peper (versgemalen)
Bereiden:
Knoflook halveren en hiermee fonduepan
aan binnenzijde inwrijven.
In fonduepan wijn en citroensap op laag
vuur tegen de kook aan verwarmen.
Geraspte kaas in gedeelten met houten
lepel door warme wijn roeren, tot alle
kaas gesmolten is.
In kopje maizena met kirsch tot glad
papje roeren.
Maizenapapje door kaasfondue mengen en
fondue al roerend laten binden.
Op smaak brengen met nootmuskaat en
peper.
Lekker met knapperig stokbrood.
Tip:
In plaats van een speciale kaasfonduepan
van aardewerk (caquelon) kun je ook een
kleine braadpan met dikke bodem
gebruiken.
Veeg de pan direct na de maaltijd schoon
met keukenpapier, de kaasresten laten
zich warm makkelijker verwijderen.
Bron:
Allerhande 2 - 2003

Kaasfondue met Blauwe kaas
Ingredienten:
1 teentje knoflook
300 gram Gorgonzola Dolce
500 gram belegen Noord-Hollandse kaas (Waerderkaas
of Blond)
4 dl witte wijn
1 eetlepel maïzena
2 eetlepels lichte room
Bereiden:
De knoflook halveren en de kaasfonduepan
ermee inwrijven.
De belegen kaas grof raspen en de
gorgonzola in kleine stukjes snijden.
De wijn in de pan gieten en aan de kook
brengen.
Vuur zacht zetten en onder voortdurend
roeren de kaas geleidelijk toevoegen.
Het kaasmengsel niet laten koken!
In een kopje de maïzena met de room tot
een glad papje roeren.
Als alle kaas gesmolten is, het
maïzenapapje aan de kaasfondue toevoegen
Goed blijven roeren tot het dik en romig
is.

Pittige Kaasfondue
Ingrediënten
280 gram geraspte Gruyere
120 gram geraspte Emmenthal
30 gram Cambozola
25 gram fijngesneden peppadew
25 gram walnoten, in stukjes gebroken
2 dl. witte wijn (bij voorkeur Brampton
Chardonnay, te koop bij AH)
1 eetlepel maizena
scheutje citroensap
peper
Bereiden:
Roer de maizena los in een kopje wijn.
Doe de rest van de wijn in de pan en zet
op laag vuur.
Roer maizena door doe wijn.
Voeg de kaas in gedeeltes toe en laat
onder voortdurend roeren smelten.
Voeg Cambozola, walnoten en peppadew
snippers toe.
Laat het kort pruttelen, totdat de
fondue de gewenste dikte heeft.
Voeg scheutje citroensap en wat peper
toe.
Zet de pan op warm rechaud en eet
smakelijk.
Tip:
Extra pittig te maken door toevoegen
beetje sambal oelek.


|