HONING....
Honing is puur natuur en bestaat al 150 miljoen jaar.
Maar het is pas sinds de middeleeuwen dat de bijenteelt in Europa een grote
bloei kent.
Toen waren er zelfs gilden van imkers.
De koningin zorgt voor de voortplanting, geholpen door 300 mannetjes en de
werkbijen zorgen voor het voedsel, de nectar.
De smaak van honing kan sterk verschillen door het soort bloesem waar de bijen
hun nectar halen.
Honing bestaat voor ongeveer 70% uit suikers.
Het zijn zogenaamde snelle suikers, ze worden meteen door het lichaam opgenomen,
en leveren dan ook onmiddellijk energie.
Het Zuiden produceert meer dan het consumeert, het Noorden net omgekeerd.
De zon is de voornaamste reden.
De wereldproductie bedraagt 1.1 miljoen ton, geproduceerd in meer dan 130 landen.
De zeven grootste producenten zijn samen goed voor bijna 50%.
Koploper is China met 19%, daarna volgen de VS (8%) en Argentinië, Turkije,
Ukraïne en Mexico, elk met 5 à 6%.
België produceert ongeveer 1000 ton per jaar en consumeert zo’n 4.500 ton.
Elke Belg is consumeert jaarlijks een halve kilogram.
De Scandinavische landen én Griekenland zijn de grootste consumenten van honing.
Oranjebloesem.
Uit de sinaasappelgaarden in Spanje, Mexico, de Verenigde Staten, Israël en
Zuid-Afrika.
Dit is een klare, goudgele honing met een fijne citrussmaak.
Acacia.
Dit is een zeer lichte en fijne honing, die ideaal is voor het zoeten van
allerlei warme of koude dranken.
Hij blijft vloeibaar in de pot en is daarom makkelijk door eten of dranken te
mengen.
Heide.
Met zijn subtiele bossmaak is heidehoning bijzonder populair.
Hij is romig in de pot, maar wordt na roeren vloeibaar en is zo gemakkelijk in
gebruik.
Eucalyptus.
Australische honing die hier bijna niet te verkrijgen is.
Doordat er verschillende inheemse soorten zijn verschilt de smaak van de honing
van streek tot streek.
Maar de geëxporteerde honing ziet er beetje uit als pindakaas en heeft een
toffee-achtige smaak.
Engelse.
Vaste honing van Engelse bijen.
Vaste betekent dat men de honing op natuurlijke wijze heeft laten kristalliseren.
Klaver.
De populairste Amerikaanse honing, met een lichte roomkleur.
Hij heeft een milde smaak. Gewoonlijk verkocht als vaste honing, maar ook in
vloeibare vorm.
Raathoning.
Dit is een fantastische traktatie, die in natuurvoedingswinkels en speciaalzaken
te koop is.
Hij is breekbaar. Maar vooral zeer smakelijk.
Lavendel.
Honing uit de lavendelstreken uit Frankrijk met name de Provance staat hier
bekent om.
Dit is een zeer aromatische, karakteristieke honing.
Koolzaad.
Witte, romige honing, die hier in Nederland goed verkrijgbaar is.
Zacht van smaak.
Zeer lekker op een boterham als tussendoortje.
Bloemenhoning.
De meest voorkomende honing hier in Nederland.
Verschilt zeer van smaak, daarom niet echt te plaatsen qua smaak, omdat de bijen
op verschillende bloemen vliegen.
In het voorjaar kan de honing zeer bloemig smaken omdat de bijen dan
voornamelijk op bloesem vliegen en in de zomer is de kans groter dat de honing
kruidiger gaat smaken doordat bijen dan meer op bloemen en kruiden vliegen en
deze geven vaak een krachtigere, sterkere smaak.
HONINGRECEPTEN...
Griekse yoghurt.
Neem Griekse yoghurt en vermeng dit met amandelsnippers en druppel er dan honing
overheen.
Zo heb je een heerlijk simpel dessert.
Honing Vinaigrette.
Doe 2 el witte-wijnazijn, 80 ml lichte olijfolie, 2 tl Franse mosterd en 1 el
honing bij elkaar en roer dit stevig door elkaar totdat alle ingrediënten zich
met elkaar vermengt hebben.
Dan opsmaak brengen met wat peper en zout.Eventueel kunt u hier ook nog kruiden
aantoevoegen als dragon, dille, bieslook, basilicum of oregano.
Gemberhoning.
Voeg een in plakjes gesneden stukje geconserveerde gember toe aan een potje
vloeibare honing.
Laat onder af en toe roeren een week staan.
Whiskyhoning.
Warm een potje honing op (nooit meer als 37 °C).
En roer er 3 el whisky door.
Probeer de honing eens bij pap voor een stevig ontbijt, of bij een grog in de
winter.
Honing smaakt ook geweldig als garnituur over de pannenkoek.
Honingslagroom.
Klop het wit van 1 ei met wat zout in een flinke schaal zolang tot het eiwit
niet meer uitvloeit.
Doe n een klein scheutje honing in het eiwit en ga door met kloppen.
Telkens een beetje honing toevoegen, in totaal 100 gram.
Op deze wijze krijgt u een heerlijke slagroom.
Je kunt hem hetzelfde gebruiken als gewone slagroom en hij is niet vet!!!
Honing-sinaasappelsaus.
Pers een sinaasappel uit en voeg bij dit sap een gelijke hoeveelheid honing.
Dit goed vermengen en iets opkloppen en dan kun je dit sausje gebruiken over vla
of yoghurt.
Het is ook lekker om worteltjes of broccoli te smoren in wat honing.
Honingmosterd.
225 gr mosterdzaadjes.
1 el kaneelpoeder.
1/2 tl gemberpoeder.
3 dl witte-wijnazijn.
9 dl donkere vloeibare honing.
Meng de mosterdzaadjes met de specerijen en giet er de azijn op en laat dit een
nacht inweken.
Doe het mengsel in een vijzel en stamp het tot een pasta, terwijl je ondertussen
de honing toevoegt.
Als de mosterd klaar is moet het een dikke pasta zijn, voeg daarom zonodig extra
azijn toe.
Bewaar de mosterd in gesteriliseerde potten in de koelkast.
Het liefst gebruiken binnen vier weken.
Honing is ook goed te gebruiken in dressings voor salades
|